Narskuva ohjainlaakeri - Cane Creek S3

Googletuksen perusteella en ole ainoa, jolla tämä ongelma on, mutta mahtaisiko täältä löytyä ketään, jolla olisi ratkaisu.

Oire: Jos tankoa (haarukkaa) kääntää riittävän pitkälle, laakerista kuuluu narskahduksesi, kolahdukseksi tai narahdukseksi luonnehdittava äännähdys, joka tuntuu resonoivan runkoon siten, että melkein voisi luulla äänen lähtevän pyörän takapäästä. Normaaliajossa en ole huomannut mitään, vaan ainoastaan käännellessäni haarukkaa ollessani pois pyörän päältä.

Kiristämällä laakeria “sopivasti” (klappi ja löysyys nipin napin pois) oire häviää, mutta palautuu ajaessa.

Tuntuu, että kyseessä on vain kauneusvirhe eikä siitä tarvitse sen enempää välittää, mutta olisihan tuokin hajaääni kiva eliminoida. Laakeri itsessään tuntuu todella herkältä ja hyvältä. Asennuksesta vastasi asiantunteva paikallisliike, joten vikaa tuskin löytyy kämmätystä asennuksesta, mitä epäilisin jos olisin sen itse murjonut paikalleen.

Tuntuuko että laakeri myös kiristyy kun kääntää riittävästi?
Silloin epäilisin kieroa kaulaputkea tai vinoon asennettua alakartiota.

Kiitos vinkeistä. Kiristymistä en havainnut kun haarukkaa pyörittelin ja alakartiokin näyttää silmämääräisesti olevan hyvin paikallaan, mutta ilmeisesti “laakeripesä” / “laakerikasetti” oli jauhanut selvästi nähtävää uurretta siihen. Rupesin miettimään, jätinkö alussa ohjainlaakerin liian löysälle, jolloin laakeristo on päässyt liikkumaan ja tekemään tuhoa kartiolle.

Kiristin laakerin kireämmälle kuin aiemmin ja oire kaikkosi toistaiseksi. Täytyy tutkia aamulla työmatkan yhteydessä, pysyisikö se tällä kertaa poissa. Voi olla, että uuden alakartion hankinta on edessä. Toivottavasti niitä myydään yksittäin, ettei tarvitse koko laakeria hankkia.

Mä joskus selvittelin, SJSltä ainakin löytyy.

Kyllä alakartioita saa erikseen ja varmaan ihan kotimaastakin muutamalla rahalla.

Cane Creekin alakartioita löytyy Mountain Bike Shop:sta, Läntiseltä Braahenkadulta. Sieltä haalin itsellenikin, juurikin samaiseen ohjainlaakeripakettiin.

Tiukemmalle kiristäminen taisi poistaa ongelman. Täytyy vielä vetkutella haarukkaa kotimatkan jälkeen.

Kiitoksia myös ostospaikkavinkeistä. Uuden kartion hankkiminen ei ole akuuttia, mutta eipä tässä ole mitään syytä hankkimattakaan kun nyt tietää, mihin liikkeeseen pitää kävellä. Etenkin kun se on kävelymatkan päässä.

Päivitänpä tuleville sukupolville lopputuleman. Ei kiristäminen ratkaissutkaan ongelmaa lopullisesti, mutta uuden alakoolin/-kartion hankkiminen Mountainbikeshopista ja sen asentaminen kylläkin. Nyt on taas kiva ajella, kun tuokin ääni ja vika on eliminoitu.