Napojen valinta

Meinasin tuossa kasailla ittelleni fixi kiekot. Kysymys kuuluukin kandeeko valita flip-flop napa, fix-fix, fix-0 tai joku muu? Fix-fix napaa olis tuloillaan mut ajattelin et jos tuolla innostuu ajelemaan enemminkin niin talvella vapaaratas vois olla oman terveyden kannalta ihan kiva juttu.

Fix-fix tietysti, koska fiksipuolelle saa myös laitettua vapaarattaan, mutta ei päinvastoin.

öö… ai tommosesta fix-fix navasta saa tarvittaessa tehtyä sinkulan? Kaikkea sitä oppii.

^komp

sit vähän semi-ot.

talvella fiksillä ajeleminen oli oikein leppoisaa, tiesi heti millainen alusta on. Vapaalla ajellessa voipi tulla jäiset paikat ylläreinä. Tosin niin ne tulee aina.

Fix-free, koska vapaarattaalla ketjulinja on leveämpi ja oikein tehdyssä fix-free navassa se on otettu huomioon. Ja jos polvet kestää, niin talvella fiksi on kyllä mukavampi, kuin vapaaratas.

Fix-fix, koska ensin kuitenkin laittaa vain toiselle puolelle fiksirattaan, ja välitys on ensin kuitenkin väärä, niin voi laittaa sen sopivan rattaan toiselle puolelle ilman että joutuu irroittamaan vanhaa. :stuck_out_tongue:

Pakkohan se on lusikka heittää soppaan, ku kukaan ei oo tätä vielä sanonu… :stuck_out_tongue:

Eli pelkkä fiksinapa, koska rattaat molemmilla puolilla on ihan hoopon näköinen.

Mitkäs lafkat tekee / myy flipfloppeja, äkkiseltään löyty vain surly mut ohan niitä muitakin. Tulis maasturiin, luulisin että vapaaratas molemmille puolille. (Ei siis tuu omaan vaan kaverin projektiin…)

mikä lafka ei tee flipflop-napoja?

Mutta varmaan tarvit 135mm navan maasturiin, tai mittaa ainakin ensin takahaarukka ennen kuin ostat mitään.

Fixie inc.-merkiltä on aika kiva napa, joka on vielä aika smoothi ja melko kestävä laakeroinniltaan. Taitaa olla siten, että on vain fix-free valikoimissa. Myöskin se lasketaan miinukseksi, että vaikka virtuaalisesti navassa on mahdollisuus laittaa pikalinkku, mutta oikeassa elämässä ei… siis on pakko käyttää semikuumottavia 6okolo-skruuveja navan pitämisessä paikallaan.

Surlyt on jees ja kestävät ihan kivasti harraste- ja työmatkojen ilot ja surut.

Mulla on huonoja kokemuksia Fixien navoista juuri noiden kuusiokolojen takia. Jos sattuu sellaisen omistamaan, kannattaa käyttää yhtä tahi kahta ketjunkiristäjä. Muuten voi elämä tulla yllättäen kalliiksi.

Miten pikalinkku on kestävämpi kuin kuusiokoloitse kiristettävä?

Fixien navat ovat mulla toimineet muutamia tuhansia kilometrejä. On ruuvit ja ratadropoutit, ei lipeä.

Fixed-free sopii minulle, vaikka en käytä siinä vapaaratasta. Free-puolelle saa toisen kiinteän ilman lukkorengasta. Passaa radalle ja maantielle, kun ei skidaile. Ja on jarru.

Kuusiokoloa ei saa yhtä kireälle kuin 15-millisellä mutterilla kiristettävää. Kolot lähtevät pyöristymään, jos yrittää käyttää voimaa. Pikalinkuista mä en tiedä mitään.

Mulla toimi Fixie nätisti neljä tonnia ja sitten tuli kiekon tuhonnut haaveri kun kuusiokolomutterit päättivät eräässä mäessä olla pitämättä. Nyt on mutterinapa ja ketjunkiristäjä vielä varmuuden vuoksi.

Mikäänhän ei estä vaihtamasta kuusiokolon tilalle kuusiokantaa. Surlyn navat muuten hyvät, mutta vähän typerästi suunnitellut. Konelaakerit, mutta kiritään, kuten irtokuulanavat. Ei löydy täältä ainakaan niin herkkiä näppejä, että sais klappia pois. No eipä se nyt juuri haittaakkaan.

jussi - 22 hours ago » mikä lafka ei tee flipflop-napoja?
No voi veljet, esimerkiks HK Ruokatalo Oy ei tee, mut nyt oli hakusessa ne jotka tekee, ja vielä tarttis saada ostettuakin. Siis aika monella löytyy fix-free tai sitte kapeempia maantie- / rata-avaruudetuksella olevia napoja. Mut tars olla joko free-free tai fix-fix että ketjulinja osuis samalla lailla molemmilla puolilla, ja sit vielä MTB-avaruudetuksella.
Mutta varmaan tarvit 135mm navan maasturiin, tai mittaa ainakin ensin takahaarukka ennen kuin ostat mitään.
Niin no niin eli näin on. Siks mä kyselinkin maasturinapaa :)

Surlystä on kuulunu myös huonoa, ts ei kestäis mutakylvetystä (voi olla että koskee vain venhempia napoja) ja White Industries on tavallaan vähän arvokas… No, kasailen ehkä ton surlyn ympärille kiekon ellei muuta löydy.

JeeJee - 44 minutes ago » Mikäänhän ei estä vaihtamasta kuusiokolon tilalle kuusiokantaa.
Voi olla haastavaa löytää riittävän pieni pultti riittävän suurella kannalla tuohon Fixien akseliin... Kovin monta erikokoista lenkkiä ei jaksa kantaa mukana. Akselin vaihtoa voisi kyllä harkita.

…muistakaa, että tarvitsette oikeasti vain yhden tuggerin navan akseliin ja senkin vetopuolelle, sillä ei-ketkupuolelle ei kohdistu mitään voimia.

Ei oo varsinaisesti maastoon varmaan tarkoitettu mutta Michen Primatojakin saa nykyään 130mm-koossa, mielestäni olen jossain jopa nähnyt myytävän noita fix-fix mallinakin vaikka esim. singlespeedshopissa on vaan ykspuolista fix-versiota.

Miche Primato takanapa kaupan. Se perinteinen malli eli kierteet vain tois puol ja 120mm. 32H. korkea. NIB. sis. lukkorenkaan. 50€.

Matkahuollosta löyty 90-luvun Zippin kiekot, eli ens kesän ratapyörän näprääminen alkaa pikkuhiljaa… Taakse ois hyvä saada fixed/fixed-napa ja 24:llä reijällä. Ehdotuksia? Luin, että on 36-reikäseenki napaan on mahdollista kasata, mut mielummin jätän kikkailut johonki toiseen projektiin.

Ja luottokorttia en omista, eli tilailut vähän hankalaa, joskin kyllähän tuonki pystyy järjestämään…