n00bie-kysymykset 2013 - Ensimmäistä sinkulaa/fiksiä/konversiota pohtiville

Terex!
Täällä varhaiskeski-ikäinen fixikärpäsen purema setämies heräilee kevääseen. Sijoitin 6 vuotta takaperin “testivoittaja”-työmatkapyörään http://www.helkamavelox.fi/pdf/helkama_CS2800_tekniikan_maailma.pdf (ja nyt kaduttaa). Nyt olisi kuitenkin kova into alkaa väsäilemään ensimmäistä yksivaihteista. Tykkään tuon Helkaman rungosta ja kysymys kuuluukin, onko mitään tsäänssiä lähteä siitä liikkeelle. Itselleni ensimmäisenä silmäänpistävä ongelma on tuo Nexus-mokkulalle tehty takahaarukan leveys about 150 mm, löydänkö siihen sopivaa kiekkoa mistään? Onko ainut vaihtoehto kasata itse ja löytyykö noin leveetä napaa edes mistään?

EDIT: muutettu kevään 2013 viralliseksi aloittelijaketjuksi

Lyhyt, perustelematon mutta oikea vastaus: älä tee sitä. Pidät Helkaman Helkamana ja hankit vaikka jonkin vanhan maantiepyöränrungon yksivaihteiseksi.

Kyl sen perän pitäisi olla 135, mutta mieti nyt vielä kertaalleen, että haluatko tehdä sinkulan pitkästä hybridistä, jossa on juustokeula. Taitaa haarukanpäätkin olla sinkulointiyhteensopivat, mutta en nyt toimivaa(?) käyttöpyörää lähtisi uhraamaan.

Ootte niiin oikeassa. Juustokeula menis tietenkin vaihtoon. Kuten kaikki muukin, aikanaan. Ideana lähinnä päästä jostain liikkeelle.


Vai pitäiskö sanoo “like a bass”. Miksei mun profiilikuva tee noin?

Miks se napa on noin levee? Internet ei ole samaa mieltä. Mittaatko haarukan sisäpuolelta? Aina voi laittaa prikkoja väliin, eli “speissata” niinku yksvaihteella sanotaan, jos vaan akseli on tarpeeksi pitkä. Teetkö fiksiä vai sinkulaa? Jos vaan otat vaihdevaijerin pois.

Saahan siitä tehtyä vaikka mitä, mutta rahaa menee ja lopputulos ei välttämättä ole erityisen nopea. Mielestäni tuota pitäisi keventää paljon. Varmaan turhaa lähteä rikkomaan ehjää pyörää.

Helpoin tapa päästä jostain liikkeelle on oikeesti hankkia joko vanha maantiepyörä tai uusi halpa rataisahko runko. Vaikka tommonen vispi tai mielec tai csepel. Puolan huuto.netistä eli allegro.pl saa 80 eurolla teräksistä uustuotantoa. Laatu varmasti painaa siinä khyyyl. Helkama lienee parhaimmillaan Helkamana.

Miksei mun profiilikuva tee noin?
Olen wordpressin käyttäjä, joten profiilikuva tuli sieltä, mutta se ei sitten näkynytkään postauksissa, joten uppasin toisen kuvan. :)

Mittasin vähän summittain siis tuon takahaarukan leveyden.

Jos ootki mitannut sen takahaarukan väärin ja se on 135mm sisäpuolelta niin ostat käytetyn hybridin takakiekon avovaihteelle, otat vaihdepakan pois ja laitat sinkulakitin.

http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Full/39220.jpg

BOOM! → Sinkula.

Hinta alle 100e.

Samaa mieltä vantteran kanssa: tosta laitettu yksvaihdei ois todennäköisesti kuitenkin tavalla tai toisella epätyydyttävä. Tulee mieleen vähän se kun joskus pikkupoika-aikoina joku väitti että ritari ässän auto on rakennettu transitista (kun ei kukaan ollu sillon meidän kylällä kuullu mistään transameista), niin tosta Helkamasta tehty fiksi ois vähän kuin transitista tehty KITT.

Eihän ton konvertoimisessa tietysti mitään korvaamatonta menetä, mutta paremmin yksivaihdevastinetta sijoitukselle saanee esim. ostamalla jonkun käytetyn kompliitin. Tai käytetyn retki/harjoituskilpapyörän ja fiksikiekon.

Tää kiteytti koko homman. Tai ei kiteyttänyt yhtään mitään mut oli hyvin sanottu yleisesti ottaen.

Hyvin kitteytetty. Kitti. :slight_smile:

Sanoisiko näin, että jos fillari ei oo kiva vaihteiden kanssa, se ei ole sitä yksivaihteisenakaan. Sinkula- ja fiksijutut on kivoja, mutta ei ne ihmeitä tee. (Poikkeus: jos fillari on muuten kiva mutta vaihteiden huolto on laiminlyöty tai ne on muuten vaan huonot, silloin sinkulointi tuntuu isolta parannukselta.)

Jos fillari on kunnossa, se on fiksuinta myydä eteenpäin. Siitä saa melko varmasti ainakin sen verran, että saa ostettua palkitsevamman sinkulointiaihion.

RTZ - 21:55, 15.4.2013 » Helkamasta tehty fiksi ois vähän kuin transitista tehty KITT.
Hymähdin, koska totta.

Ratsastat helkamalla helkamana auringon laskuun, tai ainakin siihen asti, kunnes saat esim. laatusaumat Kiinan ihmemaasta.

Vaan ajatellaanpa ajokin elinkaarta, mitä Helkamasta saa tehtyä ja milloin se on kannattavaa.

Onhan tuossa jossain mielessä kevyt alumiinirunko. Jos/kun yleisesti kamalana pidetty jouskarikeula käy joskus korjauskelvottomaksi (tämäkin on suhteellista), sen tilalle saattaisi ehkä pystyä päivittämään kevyemmän, joustokorjatun hiilarikeulan. Sellaisissa on useimmiten alumiinikaula, mikä vaatii sitten vielä lisäkseen kiertettömän laakerin ja sopivan stemmin. Tällaisen keventelyn jälkeen voisi olla sopiva aika sinkuloinnille tai jopa kiinteytyskokeilulle (levariratas leveään kasettinapaan).

Tai no joo, jospa aloitetaan ihan toisesta päästä pyörää. Mitäs se Inter-8 -napa painaakaan…
weight: approx. 1.655 g Huhhuh.
Mikä tahansa sinkularattaalla varustettu kasettinapa painaa selvästi alle kolmanneksen tuosta ja eron huomaa aivan varmasti pyörää käsitellessä (ihtiävarmaavituttais). Kannattaa miettiä koko hommaa käyttötarkoituksen kannalta, esim. kulkeeko mukana usein useamman kilon kuormaa ja onko päivittäinen maasto erityisen mäkinen.

Keulapäivitykseen menee vähimmillään ehkä vajaat 150€ kaikkiaan. Leveävanteiseen takakiekkoon (etusen kanssa yht.sop.) menee mitä vaan, sanotaan vaikka että helposti vähintään 50-100€. Renkaitakin kannattaa miettiä. Jos runko on muuten mieleinen eivätkä kulut huimaa päätä, niin mikäpä siinä sitten kuin uusimaan osia. Mielestäni noiden päivitysten jälkeen sinulla olisi jo selkeästi nopeampi ajokki, joka käy edelleen myös talveen ja huonoille keleille, ts. enimmän ajan vuodesta vallitseviin olosuhteisiin. Mitään suurempia pulmiahan siinä ei oikeastaan ole renkaiden tai lokarien mahtumisen suhteen.

Tosin eipä ole kaikissa fiksipyörissäkään, valikoimaa alkaa olla laajasti. Vastaavasti 200-300€ sijoituksella saattaa saada välillä “ihan hyvän” käytetyn kulkineen. On ihan itsestä kiinni, kannattaako huoltaa vähän kerralla entistä vanhaa vai uutta vanhaa, vai sijoittaako kerralla enemmän oikeasti uuteen. Sopivasta hintapyynnöstä käytetylle Helkamalle en heitä nyt perehtymättä mitään arvauksia.

Olenkohan kirjoittanut nämä samat asiat jonnekkin toisaalle aiemminkin?

Mull Dundane - 3:09, 16.4.2013 » Onhan tuossa jossain mielessä kevyt alumiinirunko.
Mutta missä mielessä? Kysyn siis ihan mielenkiinnosta, koska yksi vanhan polven kauppias mulle kertoili faktana, että nää uudet alumiinihybridit saattaa helposti olla samoissa painoissa rungoltaan kuin vanhat hi-ten-teräkset. Tuossa on joka tapauksessa lähtöpaino päälle 17 kiloa, että mitään keijukaista tuosta ei ihan pienellä rahalla tehdä.

Komppaan aiempia, pitäisin ton helkaman tuollaisena kuin se nyt on ja hommaisin foorumin myyntipalstalta tai fillaritorilta jonkin paremmin sopivan aihion, hinnat ei päätä huimaa. Minkä kokoista pyörää haeskelet?

Esim. tuosta olisi hyvä lähteä rakentelemaan Fillaritori.com

ehdotus: näille n00bsien hädissäänoloille voisi perustaa yhteisen langan, näin kevään korvalla. mahd. tieto ja valistuksen sanat löytyisivät kätevästi yhdestä paikasta eikä jokaikiselle konversointi-ihmettelylle tarvitsisi luoda uutta säiettä.

Ääni tuolle n00bsiketjulle, tästäkin voi sellaisen tehdä?

Mikäs tää Cube on, pääsiskö siitä alkuun? http://www.fillaritori.com/index.php?/topic/9746-cube-hooper-runko-ja-keula/

Vai olisko toi Pelago selvästi parempi?

http://www.yksivaihde.net/site/fiksi-info/

http://ricecows.org/stuff/dropit.jpg

Vertikaalidropit on yksvaihdekäytössä vähän huono homma, ellei halua ketjunkiristimen kanssa kikkailla.