Miyata One Ten Black & White

Terve taas!

Jätin vanhan Tunturi retki super projektin kesken, koska sain huuto.netistä hommattua 80-luvun Miyata One Ten Black & Whiten. Runko on paljon kevyempi kuin Tunturin ja keskiönkin pitäisi olla hieman helpompi. Pistin pyörän osiin ja tilasin siihen fix-fix navalla varustetun takakiekon ja etukiekon, jotka saapuivat tänään.( Navigator Pista Track Wheels)
Nyt pitäisi vielä hommata sekalainen joukko muita osia. Vinkkejä osien valintaan ja ostopaikkoja kaivataan. Olisi hyvä jos suurimman osan saisi tilattua kerralla samasta paikasta.

Runko
Pelkän rungon paino on noin 2,33 kg ja haarukka on 0,81 kg. Takahaarukan leveys 128 mm. Vaikka rungossa onkin hieman ruostenaarmuja, niin en lähde niitä vielä paikkaamaan ja ajattelin säilyttää alkuperäiset teippaukset. En myöskään jaksa alkaa viilata vaijereiden pidikkeitä irti.

Keskiö
Ajaessani kotiin huomasin, että keskiö heiluu hieman. Joko se on rikki tai löysällä, mutta ajattelin silti ostaa uuden. Alkuperäinen keskiö on 68 mm leveä ja sen sisällä oleva akselin 117,5 mm pitkä. Akseliin oli stanssattu merkintä 3K. Sheldon osasi sanoa ”These spindles are getting harder and harder to find. In many cases, it makes more sense to upgrade to an inexpensive modern cartridge bottom bracket. “3” series spindles normally fit 68 mm ISO/British/French bottom brackets” Eli luulisi uuden kasettikeskiön sopivan tuohon runkoon. Ajattelin säilyttää alkuperäiset shimanon kammet ja sisemmän 42 hampaisen rattaan.

Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? Bikeshop tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas.

Ketjut
Ketjun valinta on vielä vähän hukassa. Jos taakse tuleva ratas on 1/8, ketjunkin pitäisi silloin olla siihen sopiva. Kysymyksenä onkin haittaako originaali kapeampi eturatas? Kuinka pitkä ketjun tulisi olla?

Satulatolppa ja satula
Alkuperäinen Suginon halkaisijaltaan 26,8 mm satulatolppa on hieman liian lyhyt (noin 175 mm) minulle joten ajattelin ostaa uuden. Satula oli huonossa kunnossa ja se pitää uusia. Ajattelin alustavasti mahdollisimman edullista mustaa satulaa. Onko satuloiden kiinnitystapa standardi, sopivatko kaikki satulat kaikkiin tolppiin?

Muuta
Ajattelin käyttää omia spd-kenkiäni ajeluun siksi olisikin hakusessa tuollaiset lukkopolkimet. Mustat 23 mm leveät kumit haluasin myös, onko esimerkiksi Vittoria Zaffiro Pro mistään kotoisin? Ajattelin käyttää originaalia mustaa stemmiä ja droppitankoa. Enää puuttuvat uudet tankoteipit. En tiedä mitä eroa kaikilla on ja siksi suosituksia otetaan vastaan

Siinä alkuun vähän tunnelmia, päivitän kunhan projekti etenee :slight_smile:

:<

Tästä tulee hieno noilla Navigatorin kiekoilla. Tervetuloa Miyata-kerhoon! Täältä voit lueskella vanhoja kataloogeja.

Eiha - 18:59, 9.6.2009 » Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? [Bikeshop](http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=EBBUN26BY17B&listpos=14) tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas.
Takahaarukka lienee 126mm leveä, joten sä saat säädettyä prikoilla ja avaruudettimilla takanavan sopimaan eturattaaseen. Vannetta voi kyllä joutua keskittämään. Helpompaa on tietty hankkia suoraan jokin kokonainen ratasetti eteen.
Eiha - 4:24, 10.6.2009 » Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? [Bikeshop](http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=EBBUN26BY17B&listpos=14) tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas. [b]Ketjut[/b] Ketjun valinta on vielä vähän hukassa. Jos taakse tuleva ratas on 1/8, ketjunkin pitäisi silloin olla siihen sopiva. Kysymyksenä onkin haittaako originaali kapeampi eturatas? Kuinka pitkä ketjun tulisi olla? [b]Satulatolppa ja satula[/b] Alkuperäinen [Suginon](http://picasaweb.google.fi/jesse.syren/MiyataOneTenBlackWhite#5345339894917154514) halkaisijaltaan 26,8 mm satulatolppa on hieman liian lyhyt (noin 175 mm) minulle joten ajattelin ostaa uuden. Satula oli huonossa kunnossa ja se pitää uusia. Ajattelin alustavasti mahdollisimman edullista mustaa satulaa. Onko satuloiden kiinnitystapa standardi, sopivatko kaikki satulat kaikkiin tolppiin? [b]Muuta[/b] Enää puuttuvat uudet tankoteipit. En tiedä mitä eroa kaikilla on ja siksi suosituksia otetaan vastaan
Sekalaisia vastauksia muutamiin kysymyksiin:

Keskiön akselin pituuden valintaan on heikosti mitään sääntöjä. Jos tuo nykyisen mittainen akseli tuottaa noilla kammilla mittaamasi ketjulinjan, sama akselinpituus uudessa keskiössä olisi mitä luultavimmin toimiva.

Ketjuista on oma ketjunsa täällä jossakin. Kapea eturatas ja leveä ketju eivät aiheuta mitään ihmeempiä ongelmia. Kapeallekin ketjulle tosin saa takarattaita, ja silloin saattaa saada vähän kevyemmän voimansiirron.

Satuloiden kiinnitystapa on lähes standardi. Tavallisen kiskokiinnityksen kilpailijoita on mm. I-Beam. Jos tolppa vaatii “eksoottisen” satulan, siitä on yleensä noissa kaupan teksteissä maininta.

Tankonauhamateriaaleista ihan tavallinen korkki tuntuu käteen mukavalta ja on melko säänkestävää sekä halpaa. Kaatumisia se ei juurikaan kestä vaan repeää.

Jos sen rattaan haluaa ulommalle paikalle, pitää akselin olla varmaan jotain 8mm lyhempi(sehän riippuu siitä, kuinka paljon sisempää ulompana ulompi paikka on).

Keirinsatulat on kai kapeammilla kiskoilla, mutta sellaista tuskin vahingossa ostaa, niitä ei taida täälä paljon liikkua.

Taidan laittaa alkuperäisen keskiön takaisin kiinni ja katsoa minkälaisen ketjulinjan sillä saisi aikaan. Luulen että keskiö oli vain löysällä ja sen vuoksi hieman heilui. Tarkemman hämmästelyn jälkeen olen melko varma, että fiksinavan takarattaat ovat kapeampaa mallia joten sellaisella ketjulla sitten mennään. Hienon uuden satulatolpan bongasin jo Biltemasta :slight_smile:

Ota kuusiokoloavain mukaan ja valitse Biltsun hyllystä sellainen tolppa, jonka kiristysruuvi pyörii kunnolla.

Eiha - 5:53, 10.6.2009 » Ajattelin säilyttää alkuperäiset shimanon kammet ja sisemmän 42 hampaisen rattaan. Kysymyksenä onkin kuinka pitkällä akselilla varustettu keskiö tulisi ostaa? [Bikeshop](http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=EBBUN26BY17B&listpos=14) tarjoaa hyvin monenlaista keskiötä. Ennen purkamista mittasin pystypytken keskeltä sisempään rattaaseen tuon ketjulinjan olevan noin 42,5 mm tienoilla. Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin hommata erilainen keskiö ja uudet kammet + ratas. [b]Ketjut[/b] Ketjun valinta on vielä vähän hukassa. Jos taakse tuleva ratas on 1/8, ketjunkin pitäisi silloin olla siihen sopiva. Kysymyksenä onkin haittaako originaali kapeampi eturatas? Kuinka pitkä ketjun tulisi olla?
Toivottavasti hölskyntä johtui keskiöstä, eikä siitä, että kammen reiät ovat venahtaneet. Jos saat homman toimimaan nykyisellä keskiöllä, niin miksikäs sitä vaihtamaan?

Jos kuitenkin vaihdat kasettikeskiöön, suurin piirtein saman mittainen ja samalla viisteellä varustettu akseli varmaan toimii, ainakin jos nykyinen akseli on symmetrinen.

Kyllä 1/8"-ketjun voi heittää kapeallekin eturattaalle. Jos kovasti tulee kilometrejä, se saattaa pikkaisen nopeammin syödä hampaita. Ketjun pituus riippuu chainstayn pituudesta ja rattaiden koosta. Uusi ketju on joka tapauksessa riittävän pitkä ja muutenkin suositeltava hankinta.

Ajattelin ensin laittaa vanhan keskiön takaisin ja puhdistin sen perusteellisesti. Puhdistaessani kuitenkin huomasin, että keskiön laakerikupit olivat kuluneet kuopille epätasaisesti. Ilmeisesti tämän vuoksi akseli heilui. Vaihtoetona olisi hommata jostain uudet kupit keskiöta varten, mutta taitaa olla helpompaa tilata suoraan uusi kasettikeskiö.

Alkuperäinen keskiö on siis neliskantti JIS-keskiö(3K) jonka akselilla on pituutta 117,5 mm.

Bikeshop.fi myy kahta varteen otettavaa vaihtoehtoa: Shimano 117/68 ja Shimano 118/68 UN 54 Erona on siis pituus ja ilmeisesti hieman parempi laakeristo? Nyt pitäisi päättää kumman tilaa. Hintaero ei ole päätä huimaava, lähinnä akselin pituus mietityttää.

Kampi mukaan ja kauppaan, niin pääset arvioimaan sitä ketkulinjaa vähän tarkemmin. Noiden kuvien perusteella kun tuo orkkis akseli ei tainnut olla ihan symmetrinen.

Musta tuo http://picasaweb.google.fi/jesse.syren/MiyataOneTenBlackWhite#5345339914971884978 näyttää symmetriseltä, ehkä.

Kasettikeskiöissä millin ero akselin pituudessa ei ole kuin 0,5mm ero ketjulinjassa. Sen jos huomaa ajossa, on fakiiri. Mä ottaisin BB-UN54:n ihan sen laadukkaampien laakereiden takia. Jos tuo 117-118mm nyt muuten on se oikea akselin pituus. Sitähän on kovin vaikea arvioida ennenkuin on palikat kiinni.

Edit: aaa, tuo Sheldonin sivu johon ketjun aloittaja linkkasikin paljastaa että alkup. keskiössä vetopuolella akseli on 1,5mm pidempi, ja “symmetrical equivalent” on 119mm! Eli jos haluat saman ketjulinjan kuin vanhalla keskiöllä, tarvitset 119mm keskiön. 118mm keskiöllä ketjulinja on 0,5mm sisempänä. Jos mittasit alunperin sen ketjulinjan oikein (42,5mm) niin tuo 118mm kasettikeskiöhän pitäis teoriassa olla hyvinkin täydellinen ja tuottaa maagisen zen-rataketjulinjan (42mm).

Kiitoksia kaikille neuvoista! Tilasin tuon bikeshopista tuon 118 mm keskiön ja mustat lukkopolkimet. Kunhan saapuvat niin pääsen kokeilemaan ketjulinjaa. Raaputin kiekoista teippaukset pois ja pistin Specializedin 23-622 Armadillot kiinni.

Puhdistin myös ohjainlaakerit ja pistin etuhaarukan takaisin kiinni runkoon (pahoittelen epätarkkaa kuvaa). Uudelleen kiinnityksen jälkeen etuhaarukka liikkuu hieman tahmeasti joten harkitsen koko headsetin vaihtamista. NKOTB oli tilannut velosolosta kauniin näköisen paketin.. Täytyy mitata oma ja hankkia kokonaan uusi. Saakohan noita kätevästi jostain pääkaupunkiseudun pyöräkaupasta vai joutuuko tilaamaan jostain kauempaa?

Tänään pääsin sitten laittamaan osia kiinni \o/ Uusi keskiö sopi nätisti paikalleen ja ketjutkin muitta mutkitta. Ketjulinjasta tuli yllättävän suora. Projetki alkaa jo hiljalleen näyttämään muutenkin fixiltä :slight_smile:

Tota. Minkä mittaiset noi kammet on? Näyttää vaan aika pitkiltä tossa kuvassa.

NKOTB - 19:21, 16.6.2009 » Tota. Minkä mittaiset noi kammet on? Näyttää vaan aika pitkiltä tossa kuvassa.
Ne on 170 mm, näyttää vaan kuvassa jotenkin hämäävän pitkiltä. Polkimien kiinnitysjengat oli aika huonossa kunnossa ja eturatas on vissiin vähän soikee, mut näillä mennään toistaseks.

Ok, kuvakulma vaan sit hämäs.

Ai moikka Jesse! Sullekkin fiksi tulossa ja varsin hieno sellainen. Upeassa kunnossa toi maalipinta.

OP ( et sää mua muista :stuck_out_tongue: )

Noniin eilen sain sitten etujarrun ja tankoteipitkin kiinni. Sen jälkeen suoritettiin neitsytajelut ja kivaa oli! Pienenä takaiskuna tosin vasen poljin alkoi heilumaan ja melkein lähti irti. Syynä olivat alkuperäisten kampien korkanneet kierteet. Noh onneksi oli varastossa tunturista ryöstetty vasen kampi ja sain vaihdettua nopeasti.

Myöhemmin pitää vielä vaihtaa satula ja pestä runko, mutta muuten valmista on :slight_smile: Painoa pyörälle tule noin 10,5 kg ja välityksenä on 16/42 ainakin toistaiseksi. Ja sitten nauttimaan auringosta satulassa \o/

Ja muutama kuva tuolla

Todistettavasti tämä pyörä (ja toivottavasti myös tämä kuski) bongattu Merikannontiellä eilen iltapäivällä, matkalla hietsuun päin.

Filo näytti hyvältä myös luonnossa, ja siinä oli tosiaan vain se yksi vaihde:

TÄYSIII!!