Mixtet: arvostus, speksaus ja puinti

Vaadin nyt korjausta tälle foorumin epäkohdalle. Koska mixten jopa ennustellaan olevan tuleva no.1 muotipyörä niin pitäähän siitä voida puhua!

En löytänyt aihetta käsittelevää topsua, mutta jos sellainen jossain arkistojen pölyisissä syövereissä on, niin korjatkaa toki ja ohjeistakaa tämä epätietoinen oikeaan osoitteeseen.

Olisin myös henkilökohtaisesti kiinnostunut kuulemaan jengin ajatuksia mixtejen hyvistä ja huonoista puolista. Multa löytyy kolme kipaletta mixtejä komerosta ja olen ollut pääsääntöisesti erittäin tyytyväinen. Ajotuntumaltaan ovat tukevia ja kuvittelisin myös turvallisemmiksi kaatuilla kuin suljetturunkoiset tsygät. Mikä ehkä eniten häiritsee, on mixterunkojen pituus. Siksipä myös ihmetyttää, että noita pidetään “naisten pyörinä”. Onko tälle mixtejen vähyydelle joku järkevä syy vai miksi niitä ei näy jengin alla enempää? Kertokaa te!

Tuota pituusjuttua olen itsekin miettinyt. Pari roskiksista haettua Peugeotin mixteä on ollut ihan holtittoman kokoisia (lue pitkiä) ja olen miettinyt, että keille noita on tehty.

Kuinka paljon kyse on muodeista? Meinaan, joskus 1990-luvulla pyöräkaupoissa oli kuulemma tapana myydä jengille vähän liian pienet pyörät. Ja sitten taas monet 1980-luvun suljetturunkoiset normiretkipyörät tuntuvat olevan myös aika pitkiä suomalaiseen keskipituuteen nähden. Eli onko tuossakin taustalla, että yhdessä vaiheessa “standardi” vain oli vähän pidempi pyörä?

Pituudet mixteissä on jänniä juttuja, mimmi on 170 ja rapiat ja ajelee tyytyväisenä 58-kokoisella mixtellä.
Muodeista ja trendeistä oli topikki muuallakin, mutta ei kai mixte sen muodikkaampi ole kuin jopo? tietysti kasattuna 100X siistimpi.

Jos mimmin puheita on uskominen, niin seuraava muoti naisten kaupunkipyöräilyssä on ratapalpa. sellainen kuulemma hankitaan…

Mixtet on ihan ylivertaisia tähän hommaan. Säästyy lapsi roundhouse kickeiltä. Ja pääsee kovaa.
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/599097_10150873262191134_1152565733_n.jpg

Ehka tuota pituutta kompensoi näissä usein käytetty lyhyt stemmi ja porteur tai muu vastaava taaksepäin sweeppaava stonga. Vaikka onhan näissä droppejakin nähty. Hyvä pointti Lentojtk:lla.

Kirjoitan vaikka tämä on monelle itsestäänselvyys.

Mixte on nerokas konstruktio ja konstruktion eleganttius hivelee kaikkien konstruktioista ymmärtävien designereiden sielua.

Vanha “jugend-runko”, sellainen naistenrunko, jossa on kaarevat putket vaatii aika paljon terästä pysyäkseen muodossaan. Se on siis aina painava.

“Jugend-rungosta” suorakulmaistetun naistenrungon ongelmana on se, että emäputkesta satulaputkeen tuleva ylempi putki pyrkii painamaan satulaputkea mutkalle taaksepäin ja satulaputken pitää olla “umpirautaa”. Lisäksi tällainen pistekuorma putken keskellä on kostruktiivisesti tökerö ratkaisu.

Mixte muistuttaa edellistä, mutta satulaputkea vääntävä voima on viety “mixteputkilla” takahaarukan päihin. Takahaarukan yläputket jäykistävät satulaputken yläosan. Ja - voilà! - konstruktio on täydelllinen.

Markkinoilla on jostakin syystä ollut jopa ranskalaisia painavia mixtejä, mutta mixte-konstrktiolla voidaan tehdä varsin kevyt runko. Itselläni on 70-luvulta kokemuksia exän Mercieristä. (Itse kasattu.) Se on jotakin “special luxtubea” ja todella kevyt.

PELASTAKAA KAIKKI 70-80 -LUVUN MUHVIJUOTETUT MIXTE-MERCIERIT!

Tietääkö kukaan paljonko Pelagon Caprin runko painaa? Caprin runkohan on eräänlainen mixte ja se tuntuu nostettaessa varsin kevyeltä.

Talvipöräksi mixte. Aivan häpeilemättä ajan “naistenpyörällä”, biltsuraiserilla ja räppi-roopeilla. Ja tuon Mercierin mixteyden hiukan kyseenalaistan kun vaakaputki on yhtenäinen, mixed-mixte?

Hieno peli! Alkuperäiset Weinmannin keskivetojarrut ja alkuperäiset taakkatelineet sekä alkuperäiset sateella liukkaat teräsvanteet. Vaihteetkin taitavat olla Huretit. Yllättävää, että runko on samanlainen kuin Caprissa.

siis mixtehän on löydyttävä!!! ei paha hei!!!

Biciolli - 18:13, 29.10.2012 » Vanha "jugend-runko", sellainen naistenrunko, jossa on kaarevat putket vaatii aika paljon terästä pysyäkseen muodossaan. Se on siis aina painava. "Jugend-rungosta" suorakulmaistetun naistenrungon ongelmana on se, että emäputkesta satulaputkeen tuleva ylempi putki pyrkii painamaan satulaputkea mutkalle taaksepäin ja satulaputken pitää olla "umpirautaa". Lisäksi tällainen pistekuorma putken keskellä on kostruktiivisesti tökerö ratkaisu.
Eihän sen nyt mitään umpiputkea tarvitse olla. Lisäksi mixteen tulee lisäpainoa takahaarukan ylimääräisistä haruksista. Vertaa esim. tähän nättiin Mauseriin: http://4.bp.blogspot.com/_mv3PNkmEM2I/TUBreKQ-iLI/AAAAAAAAAAM/sY8rzElRSz4/s1600/fmoser_runko.jpg

Kestävämpiä mixtet toki ovat ja kestävät raaemmankin runttauksen sukupuolesta riippumatta. Olen myös samaa mieltä, että mixtet ovat nätimpää designia perinteiseen mummisrunkoon verrattuna. Toisaalta tyttöystävälleni tekemä Pösö-mixte ei hänelle kelvannut, kun yläputki leikkasi satulaputken liian ylhäältä, mistä johtuen pyörän selästä ei päässyt niin ketterästi pois.

Tottumiskysymys toki, koska viime kesän normimaantierungolla ajaneena hän haikailee jo uutta mixteä mammapyörän tilalle.
(paitsi tuossa oli kuulemma lisäksi “rumanväriset kumit ja tyhmä tanko”.)

Aina kun tos sanot! Mua niin joka kerta sattuu, kuinka pahasti dear tyttöystäväsi on tosta mixtestä puhunu

munakorva - 19:06, 29.10.2012 » Aina kun tos sanot! Mua niin joka kerta sattuu, kuinka pahasti dear tyttöystäväsi on tosta mixtestä puhunu
http://img802.imageshack.us/img802/6493/dawsoncryingp.jpg Kiitti vertaistuesta

Onko mixtet todellakin alkujaan suunniteltu ja toteutettu “naisten pyöriksi”?

Itse ajoin kesän mixtella droppitangon kera, ajoasento oli kyllä hakemisen takana aina, mutta pääsi sillä pitkiäkin matkoja mukavasti kunhan vain sai asennon kohdilleen. Nyt on talvipyöränä rottamixte bulliksella, se on ihan ok lyhyemmillä matkoilla, mutta en kyllä lähtisi pidempää reissua tekemään. Seuraava proggis on Bianchin mixte, josta pitäisi tulla fixi joskus tulevaisuudessa. Siinä on ehkä hitusen tiukempi geo, mutta pituutta riittää silti.

Kyllähän noilla kovaa pääsee jos vain jaksaa polkea. :slight_smile: Harmillisesti suuri osa julkisissa tiloissa vastaan tulevista mixteistä on järkyttävän huonosti pidettyjä biittereitä, joilla vaihtarit ajaa ojien pohjilla.

Gzaghar - 20:25, 29.10.2012 » Onko mixtet todellakin alkujaan suunniteltu ja toteutettu "naisten pyöriksi"?
[Wikipedia](http://en.wikipedia.org/wiki/Mixte#Mixte) vahvisti epäilyni ja nimi "mixte" tulee siitä, että kyseessä on ns. seka- tai unisexpyörä.

ninjatoimittaja huomauttaa: hidas, 2fresh ehti eka

Jospa siitä selvän sais (by Skott & Gavenius).

pistetään nyt taas kerran tää rouvan Tunturi Urban

http://rok.possu.org/tsyka/mixte/edtDSCF2340.jpg

Ainoa nykysetupin lisäys kuvan kuntoon on cyclocrossijarrukahvat, ja tangon/kahvojen kulman lievä säätäminen (ja juu, stemmissä on vielä varaa maksimimerkkiin).

Minäkin rakentelin kai mixten keväällä. Tosin ei sillä juuri ole ajettu. Runko oli silti ihan vekkuli.

_MG_9582