Miten päin ohjainlaakerit?

Ryhdyin tarkistelemaan tuon vekottimeni ohjainlaakereita ja rupesin vähän epäröimään, miten päin ne pitää laittaa. Kyseessä siis tuommoinen kierteellinen ohjainputki vanhassa herrapyörässä. Kaksi laakerikehää siis: kuulat ylös- vai alaspäin?

Alppiapina - 12:53, 31.8.2009 » Ryhdyin tarkistelemaan tuon vekottimeni ohjainlaakereita ja rupesin vähän epäröimään, miten päin ne pitää laittaa. Kyseessä siis tuommoinen kierteellinen ohjainputki vanhassa herrapyörässä. Kaksi laakerikehää siis: kuulat ylös- vai alaspäin?
Hmm, mitähän tässä tarkoitetaan? Onko ongelmana siis se että et tiedä mikä kartio/kuppi menee minnekin vai mitä?

Jos ongelmana on se että et tiedä miten päin kuulat & niiden asentamista helpottava häkki jossa ne roikkuu menee niin kokeile snadisti kiristäen - jos se on väärin päin niin se laakeri ei toimi.

Ongelma on tuo jäljempi eli häkkilaakeririnkuloiden asento. Kokeilemallahan tietysti juu esmerkiksi tämä selviää. Voisin purkaa tuon mummiksen tuossa pihalla ja katsoa mallia, mutta ajattelin päästä vähemmällä ja kysyin.

Kummassakin ns “siisti” puoli ylöspäin, eli stanssauksen muodostamat kolot (kuulien välissä) mihin kaikki paska sitten kerääntyy alaspäin.

Tai jos viitsit niin haet lisää niitä kuulia ja laitat kokonaan ilman niitä “häkkejä”. Niillä ei tee mitään ja aiheuttavat vain “indexed steering syndroomaa”.

Tuo olisi varmaan hyvä juttu tehdä, kiitoksia.

Niin ja saman voisi tehdä sitten Fauber-keskiöllekin? Käykö samankokoiset kuulat vai pitäisikö olla isommat?

Alppiapina - 14:23, 31.8.2009 » Niin ja saman voisi tehdä sitten Fauber-keskiöllekin? Käykö samankokoiset kuulat vai pitäisikö olla isommat?
Faubereista en tiedä mitään mutta ihme olisi jos keskiön kuulat olisivat yhtä pieniä kuin ohjainlaakerin.

Laakerikehän avoin puoli sitä kartiomallisempaa pintaa vasten, eli alhaalla kuulat alaspäin, ylhäällä sitten laakerista riippuen. Yleensä noissa taitaa olla ylhäälläkin kuppi kiinni emäputkessa ja kartio tulee kierteillä, mutta oon kyllä purkanut pari sellaistakin missä se yläkartio on emäputkessa.

Sit olis tämmönen, jos siitä on apua: klik

faubereihin käy 1/4" kuulat ja kyllä senkin voi irtokuulilla kalustaa.

irtokuulia asentaessa valitaan käytännön sanelemasti kohteen mukaan kartio tai kuppi, johon sitten sipastaan sormella tuju muttei liiallinen kerros vaseliinia ja työnnetään valittua akselia semmosen matkan päähän että kuulat mahtuu tökkimään paikoilleen. tämän jälkeen työnnetään akseli hollille ja toistetaan sama toiseen päähän, missä vaiheessa sulkevan kartion tai kupin voi ruuvata sormikireydelle. nyt kuulat ei enää pääse tippumaan ja voi ottaa paremman säätöasennon ja työkalut käyttöön.

hommaa helpottaa jos fillarissa on mahollisimman vähän rojua kiinni jotta sitä voi kallistella ja hoitaa nää jutut vaikkapa sylissä pidetyn esiliinan tjs tippuvia kuulia keräävän asetelman yläpuolella.

Tuostahan tuo selvisikin, kiitoksia. (Niin niistä laakereista tarkoitin, että jos vaihdan irtolaakereihin, ovatko ne samankokoisia kuin häkkilaakerihäkkyrän kuulat.)

joo, niitä vaan tarvii enemmän

Onko ohjainlaakerissa pakko olla spacer yläkupin ja kiristysmutterin välissä? Onko riski, että löystyy ajossa?

Vaikeampi kiristää ilman että koko laakeri kiristyy liikaa.