Mission: Peugeotista toimiva siirtymäväline

Tuli lunastettua kohtuulliseen hintaan tällainen elämää nähnyt pökötti. Tarkoituksena olisi rakentaa talven mittaan pienellä budjetilla ja vanhaa kunnostaen toimiva kulkuväline, deadline olisi seuraava kevät. Toinen pääsyy projektin aloittamiselle on oppia lisää, nykyinen tietämys huoltamisesta/kunnostuksesta kun liikkuu moderneissa osasarjoissa, levyjarruissa etc.

Kuvia aihiosta:

http://img228.imageshack.us/img228/4448/imag0066wl.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/50/imag0068k.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/381/imag0074ws.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/152/imag0078k.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/641/imag0077u.jpg

Mitäs tälle sitten olisi tarkoitus tehdä? Koska osat eivät alkuperäisiä eikä tämä mikään aikansa huippuyksilö ole, niin alkuperäiseen kuntoon tätä ei ole tarkoitus saattaa (jos joku sattumoisin tunnistaa tarkemman mallin niin kiinnostaa toki). Vaihteet tulevat pysymään ainakin tässä vaiheessa kiinni ja osia on tarkoitus vaihtaa mahdollisimman vähän, oikeastaan pelkät rikkinäiset ehjiin - droppitanko, aerokahvat ja takajarru olisi tosin tarkoitus laittaa.

 • Aluksi pitänee purkaa pyörästä kaikki irti ja tarkastaa osien kunto. Sen jälkeen armotonta hinkkaamista jos jotain saisi vaikka kiiltämään.
 • Ohjainlaakeri vaikuttaa rikkinäiseltä, melko jäykkä ja runsaasti klappia. Tosin avaamisen jälkeen viisastunen lisää asian suhteen.
 • Keskiössä klappia, pitäisi avata ja katsastaa. Kammet vaikuttavat ehjiltä ja suorilta.
 • Etujarrun huolto ja uudet palat, jostain pitäisi vielä löytää samanlainen takajarru. Vai olisikos vain fiksumpaa laittaa suoraan uudet jarrut eteen ja taakse?
 • Kiekot eivät ole aivan suorat ja pinnat vaikuttavat “löysiltä”. Rihtauspenkkiä tai muita työvälineitä en omista, joten pitänee liikuttaa johonkin liikkeeseen rihdattaviksi? Kehissä lukeepi: Rigida Chromage Superchromix, Made in France, ja tarkoitus olisi nämä säilyttää kun ehjiltä vaikuttavat. Navat kaipaavat varmasti huoltoa, etunavasta luettavissa teksti “Riom (P 10 80)”.
 • Edessä yksi ratas, takana viiden pakka. Mitään tekstejä ei luettavissa paskan alta. Takavaihtaja Simplex-jotain, rungon vaihdevipu myös Simplexin.
 • Runko ehjä lukuunottamatta muutamia ruosteläikkiä, koko on nopeasti mitaten 56x56. Kaikki kiinnikkeet vielä paikoillaan. Rungolle en ajatellut pesun ja vahauksen lisäksi muuta tehdä.
 • Satulaputken ilmeisesti entinen omistaja vetänyt kilikolilla oranssiksi, edessä maalinpoisto tai uuden, pidemmän satulaputken hommaaminen. Bilteman satula works fine. Satulanpidikkeessä logo, jonka tulkitsen esittävän kirjainyhdistelmää “SR” (assosiointia, sillä stemmissä lukee “SR” kirjaimin).

Haastellisen projektin itselleni tästä tekee se, että tietotaito aika pyöreästi nolla mitä tulee näihin “vanhoihin tavaroihin”. Enhän edes tunnista, että millainen keskiö tai ohjainlaakeri tässä on. Onnekseni olen tietoinen googlesta, sheldonbrownista sekä foorumeiden hakutoiminnoista, eli eiköhän nämäkin mysteerit revealaa itsensä.

Topikin avasin jotta itselläni olisi edes jonkinlainen muistilista ja projektin aikaisemmat vaiheet dokumentoituina, sekä tietysti saadakseni neuvoja.

Kiitos ja anteeksi.

http://img228.imageshack.us/img228/4448/imag0066wl.jpg
Sivun osoitteen, missä kuva esiintyy, sijaan tulisi osoite img-tagien välissä olla varsinaisen kuvan osoite. Firefoxissa oikeanklikkauksen perään Copy Image Location, IE:ssä osoite löytyy Propertiesin alta. Selkokielellä selitys on meikälle valitettavasti liian haastavaa.

Tuossa on kiilapulttikammet. Tee mitä tahansa päästäksesi niistä eroon. Sheldon-setä kyllä opastaa niiden sielunelämään, mutta kaikki eivät ole metallurgeja.

Joo, jos kuitenkin oot avaamassa keskiötä, niin helposti asennat tilalle neliskanttiakselin…

moikka,
tässä säikeessä on paljon pösö-infoa kun kaverit ovat antaneet vinkkiä oman -88 pösöni ongelmien kanssa, lähinnä kuitenkin keskiökeskeisesti.
https://www.yksivaihde.net/old/5227

^ Tuosta langasta löytyy linkattuna ne Peugeotin omistajan perustietopankit, joista apua oman pyörän ajoittamisessa ja tunnistamisessa.
Tässä kyseisessä Peugeotissa keskiö on tod.näk. ranskalainen, ehkä sveitsiläinen. Onnistunet sovittamaan jonkun nelikanttiakselin tuon kiilapulttiakselin tilalle jos tahdot, kuten tuossa yllä jo sanottiinkin. Älä kuitenkaan hävitä mitään keskiön osia, uusia ei ihan joka paikasta löydy, johtuen noista nyk. harvinaista standardeista. Uusiakin ranskiskeskiöitä (ainakin Velo Orange) tehdään, jos sellaisen haluat.

Edit:

Älä hävitä vanhaa satulatolppaa, ainakaan ennen kuin olet selvittänyt että saat varmasti uuden sopivan. Peugeotilla on ollut harvinaisempia standardeja käytössä noissakin…
Niin ja “satulanpidikkeen” SR = Selle Royal, stemmissä SR = Sakae Ringyo : )

Kiitokset vastanneille vinkeistä ja infosta!

Huomenna/ylihuomenna olisi tarkoitus hakata kiilat irti (ainakin yrittää) ja ottaa keskiö tarkasteluun, ehkä jopa gasp yrittää availla keskiötä vääntäen luultavasti ranskiskeskiötä väärään suuntaan ja räjäyttää maailma. Toivottavasti kaikki on ehjää eikä tarvitsisi uutta keskiötä/kampia laitella, vaikkakin olen internetin valistama noiden hankaluuksista.

Sata rahaa pyörästä tässä kunnossa köyhdyin, ja noin toisen samanmoisen olen budjetoinut laittavani lisää saattaakseni ajokuntoon. Mielessä siis lähinnä kohtuullisen varma arkikulkine ja syvemmin pyörien sielunelämään perehtyminen, ei kauneus/keveys/tms.

antik - 18:26, 26.9.2010 » Älä hävitä vanhaa satulatolppaa, ainakaan ennen kuin olet selvittänyt että saat varmasti uuden sopivan. Peugeotilla on ollut harvinaisempia standardeja käytössä noissakin... )
Mikään ei ärsytä kuin pyörä ilman toimivaa satulatolppaa!

Tänään selvitin, että miten vanhat ja helvetin tiukassa olevat kiilakammet irroitetaan HELPOSTI ja NOPEASTI! Halutessasi tehdä saman, läpikäy seuraavat vaiheet tarkasti:

 1. Ruiskuttele pari tuntia kymmenen minuutin välein ruosteenpoistajaa kiilojen väliin.

 2. Tee esivalmistelut ja laita linssikeitto liedelle porisemaan.

 3. Hakkaa mielipuolisesti, kiroile ja riko vasara yrittäessäsi saada kiiloja irti. Tämän jälkeen mene keittiöön ja huomaa linssikeiton palaneen pohjaan.

 4. Kanna pyörä taloyhtiösi askarteluhuoneeseen ja etsi ruuvipenkki:

http://i6.aijaa.com/b/00668/6786319.jpg

 1. Yritä löytää pyörälle hyvä ja tukeva asento:

http://i10.aijaa.com/b/00648/6786322.jpg

 1. Kiinnitä kampi ruuvipenkkiin, etsi jokin metallikappale toiselle puolelle, että teoriassa ruuvipenkkiä kiristämällä kiilan pitäisi helposti pumpsahtaa ulos. Nauti uhkaavasta tunnelmasta, hetkestä ennen myrskyä:

http://i6.aijaa.com/b/00301/6786323.jpg

 1. Taputa itseäsi selkään ja laske kymmeneen:

http://i9.aijaa.com/b/00347/6786324.jpg

 1. Hae kaupasta kaljaa, laita ne pakkaseen (nopeammin kylmää juotavaa). Ruoski itseäsi epäonnistumisesi takia.

Toi on niin tota. Otan osaa. Muista tärkeä pyöränkorjaussääntö: Älä tee väkisin, hae isompi vasara.

Kare_Eskola - 17:55, 27.9.2010 » Toi on niin tota. Otan osaa. Muista tärkeä pyöränkorjaussääntö: Älä tee väkisin, hae isompi vasara.
Tai rautasaha.

Irroitus vasaralla. Iskevä voima irroitta paremmin kuin (vinoon) prässäävä.

-Olli

Mulla on toiminut näissä hommissa rälläkkä.

Dodih, pyörä alkaa olla purettu osiin. Paikoillaan vielä ohjainlaakeri+stemmi sekä kammet+keskiö.

Helvetin iso vasara kaikenmaailman litkujen kanssakaan ei edistänyt kiilojen irroitusta, varsinkaan kun toinen kiila on jo paskana. Niinpä näytin tälle kierolle yksilölle rautasahaa. Kumpikaan kiila ei ole minkäänlaisen runnomisen jälkeen liikahtanutkaan, ja ovat vinossa (olivat jo alunperin):

http://i9.aijaa.com/b/00280/6802180.jpg
http://i8.aijaa.com/b/00678/6802186.jpg

Vaikka kammet ovat ehjät, tsäänssit saada ne irti ehjinä näyttävät ikävän vähäiseltä. Porailu olisi toki yksi vaihtoehto, mutta koska välineitä ei löydy, niin pitänee vain sahata irti. Varsinkin, kun jos ne jonnekin vie porattavaksi niin samaan hintaan saa jo toimivat halpiskammet. Ja pitäneehän tuo keskiökin luultavasti uusia niin… Sääli vaan rikkoa ehjää tavaraa.

tällä on lähtenyt

Yritin käyttää ruuvipenkkiä samalla periaatteella kuin tuo toimii, ja paskaksi meni. Tosin paskoutuminen johtui kykenemättömyydestäni tukea runkoa ja kiilaa kunnolla. Eikä pahemmin kiinnostaisi sijoittaa ~viittäkymppiä vain kiilojen irroittamiseen, kun samalla rahalla saisi jo uudet kammet ja keskiön.

tässä on se ero ruuvipenkkiin että pystyy käyttämään iskuvoimaa yhdessä puristusvoiman kanssa. Prässillä kiila pinteeseen, napakka isku moskalla pultin päähän, puoli kierrosta prässäystä lisää ja isku jne. On lähtenyt kaikki vastaantulleet.

edit: itse kyllästyin siihen että kun avautin kiilakampia korjaamolla niin joka kerta ottivat rälläkän lopulta käyttöön. Samaa tapaa tarjottiin mm. veloshitissä c-record kampien availuun. Diggaan itse selvitä näistä “kirurgisista” toimenpiteistä toisin kuin jyräämällä.

Oletko pelkällä vasaralla takonut pultteja vai onko välissä ollut tuurna apuna? Sain aikanaan paljon rujomman näköisestä pyörästä vielä rujomman näköiset kammet irti kohtuullisen helposti.

Ei ole ollut tuurnaa mukana, mutteria olen pitänyt hieman löysytettynä paikoillaan hakatessani. Mutta jos jollakin olisi lainata marlonin linkkaamaa työkalua Kallion seudulla niin pm, pistetään sahausaikeet muutamaksi päiväksi jäihin.

Arvoisa tnf, ota pullo (hyvää) punkkua ja runko kainaloon ja sovi audienssi Marlonin pajalle Kiloon :slight_smile: