Millainen pyörä on seuraavaksi in ?

Päivän Hesarin Nyt-liitteessä on juttua fixeistä ja toimittaja kertoo maailmalta ennusteesta, jonka mukaan kaupunkien trendipyörä saa joskus seuraajan. Millainen palstalaisten mielestä on tulevaisuuden kaupunkipyörä ? Käykö kenties niin, ettei olekaan yhtä suosikkimallia, vaan muodostuu useita erityylisiä “kuppikuntia” ?

Itse veikkailen keskieurooppalaisen kaupunkipyörämallin rantautuvan Suomenniemelle.

Siis haetaanko nyt trendipyörälle seuraajaa vai yleisesti suosittua pyörää kaupunkikäyttöön? Seuraavassa trendipyörässä on ratapyörän runko, suora tai riser stonga, flättipolkimet ja jalkajarru. Ja lokarit tietty. Ratarunkotrendi lisää suosiota “keskivertokansan keskuudessa”, jolloin ajamista ja päivittäistä käyttöä helpottavat ominaisuudet tulevat suosioon. Fiksikuppikunta säilyy.

Tulevaisuuden kaupunkipyörä on kyllä hihnavetoinen, napavaihteilla varustettu “norjalaismallinen” runko. Siis semmoinen, jossa rungon etuosa on yhtä helvetin paksua alumiiniputkea, joka laskeutuu emäputkesta alas keskiöön saakka, jotta sen läpi on helppo astua.

Trendipyörän seuraajaa en lähde edes arvailemaan, kaksipaikkainen nojapyörä enivan? Hyvän sään trendipyörä tullee ens kesänäkin olemaan jalkajarrullinen entinen maantie-/retkipyörä. Kiinteävetoisilla jatkaa ne, jotka hyväksyvät sen varsin “kiinteän” luonteen.

Kaupunkipyöräilyn luonteesta kertoo mun mielestä aika paljon jopojen ja vastaavien suosio. Pieni ja “näppärä” on ne avainsanat aiheessa. Pidempiä rupeamia ajavat menevät tuolle keski-eurooppalaiselle /norjalaiselle tyylille. Mummistyyppinen runko, koteloitu ketju- tai hihnaveto. Mutta mä odotan isosti fillareiden visuaalisuuden tulevan pinnalle. Enää ei riitä musta tai punainen, vaan tulee enemmän karkkivärejä, värikkäitä kehiä ja sen sellaista. Fillarikellarilla tulee menemään hyvin.

Kasaan taittuvia pyöriä täällä ei vielä näy kovin paljon. Ne voisivat olla aika näppäriä keskustapyörityksessä.

^paskoja ajaa. Tai siis, se on oma mielipiteeni. Ongelmanahan niissä on se, että vaikka ne menevätkin suhteellisen pieneen tilaan, niin ne painavat varsin paljon ollakseen pienikokoisia vehkeitä.

hollannissa näki aika paljon semmosia pikkurenkaisia ja kokoontaittuvia fillareita, joita jengi roudas junissa mukanaa sitten. vaihteet ja kaikki.

kiinnostava kysymys on mun mielestä se että lisääntyykö pyöräily ylipäätään ja jos lisääntyy niin kuinka paljon, kun bensa kallistuu koko ajan ja ekologisuus on vahva trendi.

mutta en usko että perusjengi alkaa kiinnostumaan mistään näistä meidän friikkipyöristä. lokasuojat pitää olla koska suomessa sataa. jos yksinkertaisuus on IN niin se on sitten varmaan jalkajarru ja napavaihteet, pyörien värikkyys ja ‘tuunaaminen’ persoonallisemman näköisiksi on varmaan myös yks nouseva juttu.

Mä edelleen voisin kohtuuhinnalla ostaa 28-tuumaisilla leveillä renkailla varustetun levarivekottimen seitsemänvaihteisella takanavalla. Cannondalen Bad Boy menee täydellisesti linjaan, mutta hinta on vähintäänkin naurettava.

Pyöräily lisääntynee niiden keskuudessa, jotka yrittävät ratkaista esmes työliikkumista autoa mielekkäämmillä tavoilla. Kaikki eivät tietenkään lähde sille talviselle hc-osastolle, mikä tarkoittaa kallista vaatetusta ja ajoittain hyvinkin vittumaista keliä.

Yksi asia mikä on pistänyt silmään jo pidemmän aikaa. Tai oikeastaan kaksi.

  • jengi ajaa tyhjillä renkailla
  • jengi ajaa rutikuivalla ja likaisella voimansiirrolla

Ilmankos pyöräily välillä vähän vituttaa. Ja mä en edes mene siihen, että jengi ajelee ihan vääränkokoisilla pyörillä. Mä olen joskus funtsinut eräänlaista tempausta, että olis pumpun kanssa lyömässä väelle ilmaa renkaisiin ja putsais ja öljyäis ketjut samalla kertaa.

flemaria on ajellu tän vuoden ajan melkein päivittäin alas joku vähän vanhempi gubbe jollain jalkajarrullisella vehkeellä, joka vinkuusäriseerääkyy ihan tolkuttomasti. monta kertaa käyny mielessä et se pyörä pitäs kaapata ja huoltaa ja sitten palautta. paikat tippuu hampaista kun yrittää aamukahvia juoda ja semmonen “Kuiva metalli kuivaa metallia vasten” -ääni kiirii pitkin katukuilua. =)

topicciin, todennäköisesti myös noista sähkömoottoria apuna käyttävistä voi olettaa jotain hiljakseen nousevaa trendiä, tosin hinta tulee pitämään sen osaston marginaalisena.

Tähän sama. Itse oon ajatellu usein että pitäis ajaa rinnalle pitkänokkasen öljykannun kanssa ja tursauttaa rattaille voitelua. Välillä tulee ihmeteltyä että eikö jengi oikeasti tajua pitää pyöriään edes vähää kunnossa. Ilmeisesti kaikki ei osaa päätellä miten puolityhjillä kumeilla varustettu ysärimaastopyörä rullaa.

pitää vaan hyväksyä se fakta että suurin osa ihmisistä on joko a.) täysin kädettömiä tai b.) helvetin laiskoja.

pyöriä ei osata/jakseta itse huoltaa ja jos kumi puhkeaa niin viedään ammattilaiselle ‘korjattavaksi’. sama juttu kun fillarit makaa jossain talon takapihalla pyörätelineessä elementtien armoilla kesät talvet. sitten ihmetellään kun ei oo kovin kiva ajaa pyörällä kun kumit on löysät ja ketjut rutisee.

puoliso osti kesällä huuto.netistä muutamalla kybällä ihan asiallisen Nishiki hybridin joka oli ilmeisesti myynnissä sen takia kun takakumi oli mennyt puhki. myyjä kirjoitti myynti-ilmossa jostain tyyliin “ajoin tällä aika pitkään siihen asti että takakumi meni puhki ja sen jälkeen se on ollut pihavajassa…”. näin.

näköjään pöyrävalmistajat valmistautuvat nousevaan retroilubuumiin ja tekevät taas teräsrunkoisia, muhvitettuja maantievekottimia:

tähän tapaan

myös Konalta tulossa joku vastaava.

-p-

Kyllähän se niin menee että se pyörä on muodissa jota kansalle myydään. Niin kävi MTB:n, hybridien, cruisereiden, jopojen (ja ehkä myös fixien) kanssa. Ei siinä ihmisten “oikeita” tarpeita paljoa kysellä.

Esim. ihmettelin kun 2004 Japanissa lähes kaikilla yliopisto-opiskelijoilla oli sellanen taitettava minipyörä. Ajattelin, että ne säilyttää niitä tatamin kokoisessa huoneessaan. Mutta ei, ulkona ne sateessa makas kuitenki. Sitten tajusin että ei kaupoissa juuri muita myytykkään ku niitä taittopyöriä. Niin se vaan menee.

Piti pyyhkiä pölyt kristallipallosta:

Polkupyöräily yleisesti on niin suuri ilmiö että se täyttää jonkinlaisen megatrendin tuntomerkit. Syinä ilmastonmuutos, öljyn ja energian hintakehitys, arkiliikunnan merkitys terveydessä ja hyvinvoinnissa, kaupungistuminen,…

Polkupyöräily kasvaa niin paljon ettei millään sen osa-alueella (kaupunkiliikkuminen, mtb-jutut, maantiepyöräily, fiksit, bmx,…) ole tapahtumassa mitään laskua, saati romahdusta. Olkaa siis huoleti siltä osin.

Fiksien kohdalla voi tosin tapahtua vähän monipuolisempaa muutosta. Nyt fiksikuskit jakautuu aika voimakkaan trendi-ilmiön asiosta tavallaan kahteen ryhmään - fiksiharrastajiin ja trendikaupunkifiksipyöräilijöihin. Fiksiharrastajia kiinnostaa moni asia, joita muilla pyörätyypeillä ei samalla tavalla voi tehdä (backwards ja muut uudemmat fiksitemput, plus moni muu erikoisjuttu).

Fiksiharrastajien joukko kasvaa jatkuvasti ja kasvaa tosi pitkään. Yleensä aktiiviharrastajien määrä kasvaa ainakin 5 vuoden ajan siitä kun ekat puritaanit alkavat valittaa lajin yleistymistä. Tuohan on kai tänä vuonna tapahtunut, eli voipi olla että oikeiden fiksiharrastajien määrä kasvaa enää about 5 vuotta. Sama on tapahtunut monessa lajissa (skate, snowboard, you name it).

Toisen joukon eli trendikaupunkifiksipyöräilijöiden määräkin kasvaa vielä muutamia vuosia. Sen verran tuore juttu kuitenkin oikesti vielä kyseessä.

Molempien osapuolten kasvun seurauksena fiksien kokonaiskasvu on vielä pari vuotta huima. Sen jälkeen vain fiksiharrastajien määrä kasvaa, mutta trendikaupunkifiksipyöräilijöiden määrähän saattaa sitten jopa vähentyä ja vieläpä aika nopeasti niin kuin trendeillä on tapana.

Ton seurauksena vielä 5 tai 10 vuoden päästäkin fiksejä näkee esim. stadissa enemmän kuin nykyään. Suurin ero tulee olemaan se, että 5 tai 10 vuoden päästä suurempi osa silloin fikseillä ajavista on jollain asteella semiaktiivisia fiksiharrastajia. Eli kun silloin näet fiksikuskin niin voit nykyistä varmemmin olettaa että kuski osaa jotain fiksitemppuja etc…

Trendikaupunkifiksipyöräilijöistä iso osaa muuttuu oikeiksi fiksiharrastajiksi. Toivottavasti, onneksi ja tervetuloa joukkoon! Ja loput ei.

Mun kristallipallo on valitettavasti erikoistunut vaan ulkoiluharrastusten ennustamiseen. Siksi se ei osaa sanoa mikä on trendikaupunkifillaroijien seuraava juttu. Omat veikkaukseni ovat hieman muiden tavoin tuolla napavaihteisten mtb:n, cruiserin ja bmx:n äpäriltä näyttävien commuterien suunnalla. Ne nimittäin on pirun hyviä yleispyöriä ja näyttävätkin linjakkailta. Ja retroilu ja tuunaus siinä sivussa sen kuin jatkavat voittokulkuaan. Eli veikkaisin retro-osien avulla muokattua ja lisäksi koristeosilla tuunattua commuteria Punavuoren voittajaksi kesälle 2010.

Oma veikkaukseni ei pidemmällä tähtäimellä ole noissa maantiepyörissä. Maantiepyöräily on kasvamassa omana ilmiönään. Siitä on maailmalla jo tullut iso harrrastus. Mutta se ei harrastuksen osalta korvaa fiksiharrastamista vaan on oma rinnakkaisjuttunsa. Pidemmällä tähtäimellä siis maantiepyörien määrä kasvaa voimakkaasti, mutta samoin kuin fikseissä niin suuri osa niistä on tulevaisuudessa oikeiden harrastajien käyttämiä, ei pelkkiä kaupunki- tai baaripyöriä. En usko että puhtaassa trendikaupunkifillaroinnissa tulee olemaan maantiepyöriä koskaan edes niin paljoa kuin fiksejä. Syynä se että ne ovat puhtaassa keskusta ja baaripyöräilyssä hieman fiksejä epäkäytännöllisempiä. Pidemmän päälle kunnon maantiepyörää ei viitsi ajeluttaa tai ennenkaikkea huoltaa jos ei myöskin aja niitä maantielenkkejä. Fiksiä voi pitkään käyttää pelkkänä kaupunkibaaripyöränä kun tuo huoltopuoli on helpompaa.

Sorry pitkä viesti, mutta nää ulkoiluharrastusten trendit on henk.koht. intohimo ja erikoistumisala.

Mä olen eri mieltä tosta “lokasuojat pitää olla koska suomessa sataa”-pointista. Friscossa on ihan yhtä kosteaa kuin stadissakin ja Vancouverissa sataa vielä helvetisti enemmän, silti siellä on perus entry level-maantiefilot ja vanhat kymppivaihteiset katukuvassa yleisin pyörämalli. Suurin osa markettihyrbidiinsä lokasuojat asentanut työmatkapyöräilijä kuitenkin jättää pyörän kotiin heti kun taivas näyttää vähänkään harmaalta, ja jos oikeesti sataa niin kuivana pysyminen on enemmän vaatteista kuin lokasuojista kiinni.

Yksinkertainen, mukava ajaa, kivan näköinen, järkevän hintainen, suht laadukas ja käytännöllinen ois varmaan ne järkiominaisuudet joita peruskäyttäjät ajokkeihinsa kaipaisivat mutta kuitenkin aika moni työmatkatempoilijan 30-vaihteinen yosemite näyttää enemmän Homer Simpsonin autolta kuin pikkuFiatilta. Sori autovertaus.

…Ja niin kauan kuin marketissa myydän noita “aitoja, täysjousitettuja, laadukkaita hybridejä shimano kilpasarjalla ja aerotangolla – vain 199€!” niin niitä riittää tuolla kaupunkien kaduillakin.

korjaan: jalkakäytävillä.

Poistin tuon ChainThugin tyhjän välistä…

Jotenkin viimekesänä mulla oli superkäytännöllinen pyörä kaupunkiin, kun alla oli 48/20 -välityksellinen 47mm pienikuvioisilla nakeilla varustettu etujarrullinen fiksi. Mukulakivikadut, ikuiset tietyöt ja 10cm kanttareet ei haitanneet, mutta silti rullasi ihan just mukavasti. Ruokaostoksille jos vielä olisi kori ollut, niin jopa ois ollu täydellinen. Sit piti siirtyä 28mm renkaisiin, jotka tietty rullaa paremmin, mutta epätasaisuudet ja yllärit sattuu enemmän.

Mut eipä noissa trendeissä aina mennäkään sen käytännöllisyyden ohjaamina (vrt. kruiserit/low riderit) vaan ihan jotkut muut voimat ajaa ihmiset ostopäätöksiinsä.

This is the new(old) shit: http://members.westnet.com.au/rjharrop/recumbents/retro-direct/Retro-Direct2.htm

http://members.westnet.com.au/rjharrop/recumbents/retro-direct/Dcp_0302.jpg

http://www.why-lip.com/abici/images/top.jpg

Tämä on jo vähän NOS-osastoa, mutta pari vuotta sitten oli monessa trendijulkaisussa (Wallpaper, yms.) juttua noista italialaisista Abicin pyöristä. Varsikin tuo sininen Abici Corsa dropeilla on aika mukavan 50-lukulainen. Ei haittais jos noita näkis kaupunnilla.

Tytöt tietää nää jutut. Ja håmåt.

Edelleenkään en osaisi muokata tuota edellistä känäurpåcommenttiani, jtn jatkoa tähän perään. Disclaimer: Tää vois liittyä aika moneen avattuun topiciin, mutta tuuppaan nyt tähän perään.

Markulta mahtavaa akateemista visiointia.
IMO sillä oo niin väliä, millainen fillari kaupunkikuvassa yleistyy, pääasia että yleistyy :slight_smile:

Peukku sille että pyöräilystä tulisi (suomessakin) megatrendi. Varmasti siihen tarvitaan enemmän kun se että Veli-lehti tai Otto Talvio keksii pyörän uudestaan, mutta sekin on alku. Kun toimittajat pyöräilevät itse, kirjoittelun sävy muuttuu> lukijoiden asenteet muuttuvat.

Sitä päivää odotellessa ettei otsikko olisi jotain muuta kuin “pyöräilijä AJOI auton ALLE” tai “pyöräilijä AJOI mäyräkoirani talutushihnan PÄÄLLE” (tai pyöräilijä jäi kiinni douppaamisesta ).

Voi olla että olen väärässä mutta minusta tuntuu turhalta kriisiintyä siitä että jengi pyöräilee jalkakäytävillä hybridipyörillään niillä osin kun kadut on pommitettu auki. Jokainenhan fillaroi olosuhteisiin sopivaa vauhtia ja/tai hallitsee fillarinsa, right?

Huoneenhallitus kommentoi: JALKAKÄYTÄVÄLLÄ EI SAA AJAA SÄ ET VOI MITENKÄÄN PUOLUSTAA SITÄ

Kyllä ja ei. Darwin opettaa päättäjiäkin. Ts. Kun pyöräilijöistä jalkakäytävillä OIKEASTI alkaa tulla volyymihaitta - siis niistä commuter-tsygäilijöistä jotka ei USKALLA ajaa liikenteen seassa, ehkä joku jossain tajuaa miten anaalisessa kuosissa

a) kaupungin pyörätieverkosto
b) suomalainen/kaupunkilainen/helsinkiläinen liikenne(AUTOILU)kulttuuri on.

Aika pitkä matka on siihen että liikenteessä opittais huomioimaan ihmisiä niiden kulkuneuvosta huolimatta noin niinkun yleisesti.Tai siis että autoilijat osaisivat sen.

Aasinsilta lempparikeppiheppaani:
Helsinkiläinen liikennekulttuuri aka. YksityisAutoilu.

Posiitiivista, että jalankulkijat tietävät oikeutensa. Huutelevien mummojen kanssa tulee mielenkiintoisia keskusteluita, kun ruvetaan puhumaan siitä, miksi ajan siellä, missä ei kuulu ajaa. Harvemmin niillä on antaa ehdotusta miten hommat kuuluisi hoitaa tai missä on pyörätie jos sitä ei ole. Yleinsä mummukat tahtoo vain juttuseuraa ;).

Minusta pelottelulla suitsitaan ihmisten liikennekäyttäytymistä ihan liikaa. Siihen liittyen hupaisa pyöräilykyrpärädebaatti tanskanmaalta.

Meidäthän kasvatetaan “muista aina, liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä” aka. liikenteessä on kaikkia taitamattomia hulluja-meinigillä jo lapsesta asti. Jos/kun liikenteeseen kokee lähtevänsä henkensä kaupalla toiminta on Korsolaisen agressiivista.

Autoilijat tietävät oikeutensa helvetin hyvin.
Vielä kun oppisivat (väistämis)velvollisuuksistaan ja kevyen liikenteen huomioinnista jotain. Kun kuskit psyykataan vaan siihen että peltikuoren sisällä päristely on turvallista ja talla pohjassa pääsee onnettomuuksia karkuun, niin ei ihme, ettei fillarointi kaupunkiliikenteen seassa hotsita useimpia.

Nykyään autot vie, kuski vikisee. Tehdään turvallisemmin varustettuja autoja, että kuljettajan aivotyöskentely ja huomiokyky saadaan vähennettyä minimiin. Puhutaan EuroNCAP:ista, moottorin kiihtyvyyden vaikutuksesta turvallisuuteen " ettei jää alle liittymissä". Turvallisuus on yhtä kuin törmäysvarustelu, joka on rahakasta puuhaa.

Muttaaa…asenteiden muuttamisesta ei saa isoa profitia ja oikeasti kevyeeseen liikenteeseen panostavassa politiikassa ei massi tipu autokaupan / benzeenifirmojen taskuun.

Okei mä jauhan tästä, ohi otsikon, liikaa ja väärällä foorumilla :smiley:

Isommassa mittakaavassa: Jokainen käytössä oleva fillari on seuraavaksi in.