Mavic ja laahaava vapaaratas

Mavic Crossride tubeless 26" takakiekko siis kyseessä. Napa on varustettu tekstillä Mavic crossride. Kyseinen kiekkosetti piti laittaa On one projektiin suoraan alle ja ajoon, mutta ihmetystä aiheutti huono rullaavuus. Vapaaratas tuntuisi olevan kenties tiensä päässä? Kun kiekko on käsissä pyörii se hyvin, mutta kosketus vapaarattaaseen tekee heti huomattavaa kitkaa. Vapaaratas pitää myös melko voimakasta ääntä.

Onko tässä tapauksessa järkevämpää vaihtaa koko napa uuteen ja samalla laadukkaampaan, kuin uusia vapaaratas? Mikään huippu laadukas ei tuo napa käsittääkseni ole. Ajatukseni on, että navan vaihtaminen laadukkaampaan = rullaavuus paranee ja ajaminen on vielä enemmän ihanaa.

Olisiko tähän heittää ideoita? Ja mitä tulee muistaa ja on hyvä muistaa uutta napaa hankkiessa? Pinnoja laskin olevan 24.

Sen tarkemmin tietämättä ko. kiekon tarinaa, mutta crossride on mavicin edullisemmasta päästä oleva kiekkosetti. Nopealla googlauksella löytyi tieto, että crossridessa ollut navan löystymisen kanssa ongelmaa sekä ilmeisesti huono rataspakan kiinnittyminen vapaarattaaseen. Uus vapaaratas maksaa luultavasti jotain 40€ saksasta tilattuna, joten tohon ei tarvi paljoa lisätä niin saa ihan ok-laatuisen uuden navan tilalle. Ainakin Deore XT-navat suht. luotettavia, mut sitä halvempia napoja (Deore, SLX tms.) en ehkä ostais ku niistä on vähän huonompia arvioita liikkeellä… tietty varmasti noi halvemmatkin voi olla pitkäikäisiä jos jaksaa laakereita putsailla ja rasvailla tarpeeksi säännöllisesti. Kalliimmissa navoissa, esim. DT Swiss ja Hope on hyvät tiivisteet niin ei pääse niin paljon likaa laakereihin tekemään tuhoa.

Voi olla, että joudut ostamaan uudet pinnat, jos uuden navan mitat (laippojen halkaisija ja etäisyys keskiosaan) on kovinkin erilaiset vanhaan verrattuna. Pinnojen laskemiseen pitää myös mitata vanteen ERD (effective rim diameter), tähän löytyy netistä ohjeita kuin myös navan mittojen määrittämiseen. Sit ku ne mitat syöttää laskuriin, esim: #1 Wheel Building SPOKE CALCULATOR Now Online | PROWHEELBUILDER | Prowheelbuilder.com niin se antaa sulle suosituksen pinnojen pituudesta vetopuolelle (drive side) ja ei-vetopuolelle (non-drive side). Navan kohdalla pitää myös olla tietoinen, onko vapaaratas Shimanon vai SRAMin rataspakalle ja onko se 7-lehtiselle vai 8/9/10-lehtiselle tms. Myös navan OLD (over-locknut dimension) pitäis olla sama kuin vanhassa, eli takahaarukan sisäleveys ja samalla navan lukkomuttereiden välinen etäisyys. Jos on vanhempaa mallia oleva napa, niin se on yleisimmin 135mm pikalinkullinen (QR) napa. Sit pinnoja on nykyään erilaisia, mut vanhemmissa malleissa oikeastaan kaikki on “J-bend” pinnoja (eli J:n muotoisia), nykyään tehdään myös straight pull-pinnoja mut ne on harvinaisempia vielä toistaiseksi.

EDIT: nyt kattelinkin tota kiekkosettiä tarkemmin ja tosiaan näyttäis Crossridessa olevan straight pull-pinnat, eli tarvit myös 24-reikäisen straigt pull-navan. Eli noi Deore XT navat ei ainakaan kelpaa. Muuten Rosebikesilta saa ton kokonaisen 26" Crossride-takakiekon ostettua ihan hyvään hintaan, tohon jos tilaat vielä uutiskirjeen päälle niin saat mun mielestä 10€ alennuksen, siihen tulee 10€ postit päälle eli ois se about 82€ sit.
https://www.rosebikes.fi/mavic-crossride-fts-x-disc-mtb-rear-wheel-858992?product_shape=black&article_size=26"

Eikös näissä ole suoravetopinnat?

^Pitäisi olla. Eli ostaisin uuden vapaarattaan. Tai yrittäisin avata ja huoltaa. En tiedä, tai muista miten tuo napa&vapaaratas on kasattu. Itselläni ovat nuo crossmaxit. Ja niissä suht iisi.

Toi 24 pinnaa näköjään karsii aika paljon vaihtoehtoja pois. Lisäksi jarrulevyn kiinnityksen ois kiva olla mallia centerlock, koska takana ihka uusi XT:n jarrulevy ko. kiinnityksellä.

Tällainen Mavicin vanteella ja XT:n navalla ois hintaan 112,5€. Tubeless renkaan sopivuudesta en vain löydä mitään mainintaa.

Tarkista että onko siellä sellanen pieni spaceri vapaaratasrungon ja akselin rungon välissä. Jossain malleissa se pitää olla tai junnaa kii.

Avaa ja öljyä se, ei ole vaikeaa. Tai jos et jaksa niin valuta edes sinne vapaaratasmekanismin sisään öljyä.

Minulla on jonkin verran kokemusta Mavicin takanavoista, eivätkä ne mitään nerokasta insinöörityötä ole. Mutta ensihätään avaisin, katsoisin ovatko osat niin kuin pitää olla ja rasvaisin. Vassua ja vapaaratasöljyä oikeisiin paikkoihin.