Matkapyöräily, pyörämatkailu, retkipyöräily ja pyöräretkeily

Olen nähnyt ohjaamisen tulevaisuuden ja se on tämä

1 Like


Mukavasti kulki. Käytiin 5v tyttären kanssa telttaretkellä viikonloppuna. Hyvin tulee painoa pyörään kun kuskaa kahden ihmisen retkivarusteita.

Helsingistä Järvenpäähän junalla, 9km pyöräily Tuusulan sarvikalliolle missä yövyttiin ja seuraavana aamuna takaisin samaa reittiä. Kuuma oli ja taukoja pidettiin ainakin riittävästi.

8 Likes

Näkisin että foorumin keski-iän noustessa päästään vielä perhostankoihin.

3 Likes

Äläpä yllytä.

voisiko joku auttaa savolaista veljeä reittisuunnittelussa? tarkoitus olisi kapeanakkisella fiksipyörällä ajella joku mukava yhden yön yli reitti helsingistä turkuun heinäkuussa. pienempiä kestopäällysteteitä, yö tarkoitus viettää jossain fiskarsin suunnilla. vinkkejä kaivataan!!

Täällä on tuota reittiä muistaakseni jo pohdittu.

Ite ajellu rannikon kautta, esim Turku-Kaarina-Piikkiö-Hepojoki-Paimio-Hajala-Salo-Teijo-Matilda-Ylönkylä-Pruukki-Tenhola-Pohja-Fiskars-Billnäs-Karjaa-Fagervik-Inkoo-Tähtelä-Degerby-Siuntio-Kirkkonummi ja sit taitaakin olla kelviä loput. Pieniä pätkiä ollut soraakin mutta 28 nakeilla menny ihan ok.

Kyllähän tosta lisäkilometrejä tulee 110 laidan vetämiseen verrattuna… Mielestäni kannattaa ainakin välttää teitä Perniöntie 52 (kapea piennar ja paljon rekkoja), ja 186 Mustion tie (semitylsä).

Kesäloma lähestyy ja ujosti kiinnostaisi pyöräillä Lapissa ja Saamenmaalla. Olisiko vinkkejä antaa ja mitä kannattaa ottaa huomioon—pitkien välimatkojen lisäksi? Ajankohtana heinäkuun alkupuoli. Niitä verta imeviä pieniä lintuja siellä varmaan ainakin riittää.

En ole ennätystentekijä, joten varmaan junailen Rovaniemelle ja takaisin ja sitten noin viikon verran ajoa ja pyrkimyksenä n. 150 km päivässä, minkä toivon jaksavani.

Ns. pääväyliä kannattaa välttää eli esim. E75 tai kittiläntie, ja jos on on ihan pakko, niin yrittää ajaa esim. viikonloppuisin näitä, kun rekkaliikenne on vähäisempää. Monille näille löytyy ainakin osan matkaa jokin pienempi samaan suuntaan menevä vaihtoehto. Jonkun verran tälle kesälle maantietä ajaneena laittaisin jonkunlaisen taustapeilin tai sen garminin takatutkan, niin ei ihan niin pahasti säikähdä näitä paikallisia teiden ritareita. Täällä on paljon kuskeja, jotka eivät ole tottuneet huomioimaan pyöräilijää liikenteessä. Kesällä liikkeellä on lisäksi paljon turisteja, joilla on kiire ja kun poliisien valvonta on vähäistä alkavat myös ajonopeudet nousta ja näin riskiohituksien mahdollisuus kasvaa.

Mitä pohjoisempaan menee, niin välimatkat esim. veden ja ruuan tankkauspisteiden välillä kasvavat. Toki vettä saanee varmasti paikallisilta, kun kurvaa vain pihaan ja pyytää. Sillä tavalla ihmiset kyllä auttavat tarvittaessa.

Viikonloppuisin ja pyhinä tienvarsien huoltamot ja pysäkit ovat kiinni ns. vanhalla tyylillä, eli iltaa myöten ei välttämättä pääse kauppaan kuin noiden valtateiden varsilla.

2 Likes

Itse kyllä jatkaisin Rovaniemeltä bussilla vielä paljon pohjoisemmas pyöräilyä varten, ja aloittaisin Saariselältä tai Kaamasesta. Siellä nelostie on jo aika rauhallinen ja Utsjoelle ajaessa maisema poikkeaa jo vähän pohjanmaasta.

Utsjoelta Tenojoen vartta etelään Karigasniemelle ja edelleen Angeliin ja takas. Jos hyvä sora kiinnostaa niin Inarista Sirkkaan on hieno pätkä.

Kävelykengät mukaan ja pistoja tienvarren retkikohteisiin. Esimerkiksi Pyhä-Nattanen Sompion luonnonpuistossa on aivan upea käyntikohde, ja sisältää hyvää sorapyöräilyä. Siellä huipulla voi yöpyäkin. Silloin pitää bussista hypätä jo Vuotsossa.

Pielpajärven erämaakirkko, soratiepisto Iijärvelle, Skalluvaaran poroerotus… Melkein kaikki pistopolut ja pistosoratiet ihan pohjoisessa johtavat mielenkiintoiseen paikkaan.

Saariselältä pohjoiseen tienvarren virtaavat vedet ovat juotavia.

2 Likes

Onko Kymenlaakso/Etelä-Karjala miten tuttua seutua? Ajattelin vetästä Vantaalta käsin Saimaan saaristoreittiä jonkun pätkän, ja sitten Simpeleeltä junalla takas. Komoot arpoi tämmöisen reitin. Oisko foorumilaisilla jotain vinkkejä? Mielellään mahdollisimman vähän kuutostietä.

Matkalla pitäis varmaan yöpyä. Katselin että olis reilu 200 kilsaa Sarviniemen lautalle, joka lähtee klo 16. Siihen en usko ehtiväni, joten seuraavana aamuna sitten klo 10 lautalla…

1 Like

My First Pyöräretki™:
Karjaa-Fiskars-Raaseporin Linna-Tammisaari-Hanko-Tammisaari-Karjaa

Joku 190km tais tulla kun mentiin ihmettelemään mun lapsuuden ja nuoruuden hoodeja. Päätettiin pämppäämisen sijaan lähteä seikkailemaan kaks yötä paremman puoliskon kanssa ja kiva Juhannus oli. Ihan tarkoituksella katottiin lyhkäset ajopäivät että kerkes viilentyä merivedessä seudun oivallisilla uimarannoilla, varsinkin kun oli molemmille eka reissu. Jäätelöä ja sipsejä meni veden kera ihan kunnioitettava määrä vaikken laskenutkaan.

Pitää ens kerraks saada mulle eteen jotain tartsin tapaista, samat puolisolle mutta taakse. Painon jakautuminen varmaan helpottais oloa huomattavasti. Suora takakiekkokin vois tuoda mukavuutta, nyt on vähän sellanen fiilis kun ois ollu ns vastaanottavana osapuolena.

Eka päivä ja yö meni ajamiseks ja väsyneenä laitettiin riippumatot ekaa kertaa pystyyn keskellä yötä. Tokana yönä olikin jo helpompaa pystytellä kun ties mitä piti tehdä.

Ihan 6/5 kokemus millon pääsen uudelleen?

6 Likes

Muuten vaikuttaa järkevältä, mutta Kouvolan kohdalta pystyisi ottamaan vähän pohjoisempaa: Kausala-Iitti-Voikkaa-Tuohikotti. Näin välttäisi tuon 15 tien. Ellei sitten halua ihastella Kouvolan betonia.

Edit: Tolla reitillä on vähän ennen Sarviniemeä on yksi soratie, mutta on kyllä yleensä hyväkuntoinen.

1 Like

Oisko tosta apua?

-kuvalliset ohjeet että millä merkeillä saa ajaa ja millä ei
-sivu on unkariksi, mä voin kääntää jos joku kohta erityisesti kiinnostelee
-alalaidassa yhteydenottolomake paikalliselle pyöräklubille jos haluut esim niille laittaa jollain kielellä viestiä

-kielitärppejä: ”kerékpár” ja ”bicikli” = fillari (kerékpár eli ”pyöräpari”, haha)
”tilos” = kielletty
”szabad” = sallittu
gyalog = kävellä, gyalogut = kävelykatu
egyirányú utca = yksisuuntainen katu

Vähän oon ruosteessa kun ei oo hetkeen tullut käytyä madjaarien mailla, mutta eiköhän kieli sieltä taas palaudu jos on tarvetta esim. kääntämiselle!

4 Likes

Unkariin sit valot pyörään ja heijastinliivi päälle. Paikallinen virkavalta ohjeisti ihan ystävällisesti reitin fillariajoon sallitulle tielle ja huomautti vain suullisesti moottoriväylällä ajamisesta ja näkyvyyden puutteista. Näin ainakin -13 kesällä, toki siitä on jo aikaa ja Unkari oli siihen aikaan ns. halpamaa. Rajaseudulla kannattaa sitten pitää omaisuus ja pyörä silmällä ja lukittuna. Reissukaverilta lähti käteistä 20 euron edestä forintteina rinkasta, mutta eurosetelit, passi tai kallis festarilippu eivät olleet varkaalle kelvanneet. Rehellinen oli tämä meidän kohdalle sattunut varas! :smiley:

Unkarissahan menee tuo Eurovelo-reitti, mutta käytännössä vuosikymmen sitten en tainnut kuin kerran eksyä merkitylle pätkälle, joka sekin vei grävelläystielle peltojen keskelle. Ei ollut yhtään nastaa 25mm maantiegummeilla. Menin teiden reunoja ja oikeita pyöräteitä pitkin sen jälkeen.

3 Likes

Oisko mitään hyviä leiripaikkatärppejä Lahti-Kouvola-Heinola -kolmion keskialueilla vesistön ääreltä?

Pari riippumattoo ja pari telttaa.

Hiidensaari, Mankalan kosket, uhka vai mahdollisuus?

En tiedä leiripaikoista, mutta Verlan ruukki ja vuolenkoskella vuorenpeikon näkötorni (käteistä mukaan) ihan näkemisen arvoista tuolla alueella.

Eikä osu kolmion keskelle, mutta Kuijärven ja heinolan saarijärven välisellä kannaksella on hienolla hiekkarantapaikalla tulipaikka ja huussi.

1 Like

Tammisaares, kemiöön seuraavaksi mutta mitäs sitten?

Lauantaina vois käydä keikalla turus mut muuta suunnitelmaa ei oo.

1 Like

Taalintehdas on kyl kiva. Jos sisämajoitus kiinnostaa niin Strandhotellet on halvahkoa entisaikaan.

1 Like


Breaking Away -fiilistelyä Virolahdella, ehkä Porvooseen huomenissa, ehkä ei.

1 Like