Matkapyöräily, pyörämatkailu, retkipyöräily ja pyöräretkeily

Pahvilaatikkomeiningillä vaan. Paluulennolle sitten uudet lootat paikallisesta pyöräkaupasta.

Tavarateline kestää varmastikin 10+ kiloa, mutta kuinkahan on pyörän laita, kokemuksia? Itselläni vastaavan tapainen teline kymppiin lastattuna fuji trackissa tuntui kuin alla olisi puutarhaletkusta kasattu runko. Päätin sitten pitää kamat pääosin isossa satulalaulussa ja selässä ja tosiaankin myös minimoida kaman määrän. Tuossa tulee ikävän pitkä vipuvarsi kankeamaan satulatolppaa ja satulaputkea. Ratapyörät radalle ja retkipyörät retkelle? Ja kaupunkiin hybridi joustavalla satulatolpalla.

fillarji - 9:41, 6.3.2010 » http://largoscooters.com/accessories/acc.topeakqrracklrg.jpg Jotkut noista kestävät 10+ kiloa ja vaikuttavat hyvältä ratkaisulta jos ei ole liikaa tavaraa.
fillarji - 9:41, 6.3.2010 » http://largoscooters.com/accessories/acc.topeakqrracklrg.jpg Jotkut noista kestävät 10+ kiloa ja vaikuttavat hyvältä ratkaisulta jos ei ole liikaa tavaraa. Miten olisi reppu tuollaiseen ja sitten voi tarvittaessa ottaa mukaan jos vaikka lukitsee pyörän raflassa käyntiä varten. Onko sulla tukholma-k'hamina varrella siis useampikin sohva nukkumista varten, vai noissa kahdessa kaupungissa?
En suosittele kyseistä vaihtoehtoa. Se että paino kerääntyy noin taakse&ylös tuo mukavan spagetti fiiliksen ajamiseen. Esim tangolta polkeminen ja nousut muuttuu aluksi huvittavaksi, myöhemmin vaan vittuiluksi. Paino siis heijaa puolelta toiselle.

Itse suosittelen jonkinnäköistä etutaakkatelinettä. Itsellä on ollut reissussa combona vedenpitävä messenger/olkalaukku ja ortliebin vedenpitävä reppu ( about 27litraa). Ajossa oon heittänyt painavimmat kamat olkalaukkuun ja olkalaukun sitonut etutaakktelineeseen. Sit kevyimmät tavarat on ollut repussa. Tilaa on ollut silleen että oon saanut tungettua olkalaukun ja sen tavarat tarpeentullen myös reppuun.

Tavaraa ollut muutaman kuukauden reissuissa jotain 8kg. Ja hyvin mahtunut metsä&ajovermeet ja kaupunki&raflakamppeet mukana. Jos nukkuu hotellissa eikä metsässä ja ei tee ruokiaan itse ni vermeet saa varmaan hyvinkin helposti pienempään. Mut en suosittele sijoittamaan pelkästään selkään.

*Edit
Ilkka ehti ensin

Juuri olin kans sanomassa, että joku cetma-tyylinen etutartsi, jolle voi sitten köyttää minkä tahansa laukun toimii paremmin. Ei tee rungosta letkua, mutta kyllähän se paino siinäkin tietysti jossain tuntuu. Ottaa tuleen ehkä enemmän, mutta ei se rauhassa ajaessa paljon tunnu.

Kyllä tuollaiseen satulatolppa telineeseen luulisi ainakin repun voivan laittaa ilman ongelmia ajotuntuman kanssa. Itsellä ei kokemusta, joten kokeilemalla selviää. Ja riippuu tietenkin pyörän putkien paksuudesta ja materiaalista, että miten se paino vaikuttaa…

johnjohn - 11:54, 6.3.2010 » En suosittele kyseistä vaihtoehtoa. Se että paino kerääntyy noin taakse&ylös tuo mukavan spagetti fiiliksen ajamiseen.
Ideaalia varmaan olisi saada fillariin kiinnitettävät kamat a) mahdollisimman alas b) etu- ja taka-akselien väliin.
fillarji - 11:54, 6.3.2010 » Kyllä tuollaiseen satulatolppa telineeseen [u]luulisi[/u] ainakin repun voivan laittaa ilman ongelmia ajotuntuman kanssa. [u]Itsellä ei kokemusta[/u], joten [u]kokeilemalla selviää[/u]. Ja riippuu tietenkin pyörän putkien paksuudesta ja materiaalista, että miten se paino vaikuttaa..
NKOTB - 12:03, 6.3.2010 »
johnjohn - 11:54, 6.3.2010 » En suosittele kyseistä vaihtoehtoa. Se että paino kerääntyy noin taakse&ylös tuo mukavan spagetti fiiliksen ajamiseen.
Ideaalia varmaan olisi saada fillariin kiinnitettävät kamat a) mahdollisimman alas b) etu- ja taka-akselien väliin.
Kyl. Alas tulevia satulalaukkuja ei voita mikään mut tosiaan jos haluaa jättää tsygän jonnekin ja pyöriä kaupungilla niin satulalaukut on hiukan problemaattiset. Hitsit kun olis aasi ni vois heittää satulalaukut olalle aina kun jalkautuu.

Noin vähäiset vermeet kyllä menee aika ongelmitta selässäkin. Perse ehkä pääsis vähemmällä, jos paino on jossain muualla, mutta ainakaan selkä, hartiat tai kädet mulla ei erityisemmin oo väsyny tosta kuormasta. Soininvaarakaan ei muistaakseni juuri kaivannut aikaisemmilla reissuillaan käyttämiään satulalaukkuja, vaan kehui repun näppäryyttä. Tankolaukkuakin suunnitteli kai lähinnä siksi, että siellä pikkutavarat olis helposti käsillä ja kartta esillä siinä päällä.

Menee ehkä vähän jankkaamiseksi mut henk.koht sanon että pienikin paino selässä painaa ja vie voimia. Varsinkin jos on yksivaihteisella liikkeellä jolla on pakko polkea ylämäet putkelta. Silloin kaikki ylimääräinen paino tuntuu todella raskaalta ja heittelee sinua puolelta toiselle.

Tosiaan jos ajelee suht lyhkäisiä päiviä tasaisilla tauoilla niin ei varmaan ongelma. Mutta siinä vaiheessa kun repii itsestään kaiken irti ja ajaa tuollaista 8-10 tunnin päivää niin se ylimääräinen paino kehossa on jo jossain määrin vaarallinenkin.

Mut jokainen omien mieltymysten mukaan, kokemuksen kautta sitä sitten jokainen löytää oikeat vermeet omiin tarpeisiinsa.

ite ajoin vaihepyörällä viime kesänä vajaan viiden päivän rupeaman uusimaa-kymi-savo-karjalan -läpi. selässä oli noin 10kg reppu (ortlieb track 27) (viisaana toi saatanan iso bastan u-lukko mukana korvessa, olis kai ne hirvet tms. voinu ton pölliä sieltä… ehem…).

hitusen liian painava se oli taakaksi, vähän tappoi käsien verenkiertoa ja loppureissusta oli vähän hermosto-oireita toisessa etutassussa. ens kerralla sitten ehkä joku etutaakkateline tasaamaan kuormaa, mahollisimman keskilinjalla pyörää, koska satula/tarakkalaukuista taakse en oo kauheen innostunut.

entäs semmonen runko-/etukolmion sisään tuleva laukku (oli jossain täällä kuvakin, en löydä tähän hätään)? lieneekö tuulioireiden (lienee arka sivutuulille…) lisäksi muita ongelmia odotettavissa?

http://www.bikebrothers.co.uk/mercian_gallery_files/jimcole_files/03_FrontRack.jpg

tuommoinen vaikuttaisi ihan hyvältä myös… Tietääkö kukaan mistä löytäisi saman tyyppisen jonka voi asentaa maantiepyörään jossa ei ole erikseen reikiä haarukassa tuolle?

En lähe väittämään, että reppu olisi mukavin vaihtoehto ajaessa, mutta ei se mua kyllä mihinkään oo heitelly, vaikka vaihteet olis jääny kotiin ja takana pitkä päivä. Mukana ollu noi Georgin mainitsemat + lukko, sadekamppeet ja vähä evästä.

Etukolmion sisään tulevan laukun kuvittelisin olevan herkästi polvien tiellä. Ja juomat pitäis todennäköisesti sitten olla selässä, satulan alla tai sarvissa, joten painoa olis kuitenkin ylhäälläkin.

Tulevana kesänä oon haaveillu matkailevani teltan kanssa. Silloin ottaisin ilman muuta etutartsin mukaan.

muistin väärin. se oli salsa fargo:

http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showpost.php?p=1337823&postcount=20386

Koeasensin Kauppa Veljillä tuollaista satulaputkeen tulevaan tartsia viime kesänä. Ei hyvä. Ainakin mun fiksissä se tuli aivan kummalliseen kulmaan ja kuten jo edellä muut maininneet niin hämmentävän ylös. En siis suosittele sellaista. Jokainen tuntee oman selkänsä, mutta itse ainakin lähtisin repulla, jossa on lannevyö matkaan, kun tavaramäärä vaikuttaa aika pieneltä. Muita vaihtoehtoja mielestäni ois etutartsi tai kunnon takatarakka.

Matti Rämöllähän oli kamaa mukana 40kg matkallaan Tunisiaan ja pinnoja katkeili kuin opettajalla yläkoulussa, joten siitä kirjasta saa vain rajoitetusti vinkkejä fiksuun pyörämatkailuun :slight_smile:

Kokemusta on Ruotsissa ajelusta viime kesältä. Åhus-Malmö välille ois oikein lainata tsygäkarttaa, jos kiinnostaa.

viikon reissun (1588 km) kamat kulkee oman kokemuksen perusteella kevyesti repussa. Omassa varustuksessa oli viimeksi makuupussin ja -alustan seka biviteltan eli vajaan kolmen kilon ja puolen repun tilavuuden verran ihan turhaa kannettavaa kun onnistuin loytamaan sisamajoituksen joka yoksi. Vaatteetkin sain pyykattya matkan varrella, joten vaihtovaatteitakin jai kayttamatta.

Ts. jos onnistuu suunnittelemaan reitin niin etta joka yoksi on sisamajoitus ja matkan varrella ruokapaikkoja ja tankkauspisteita niin eipa sita ihan kauheasti tarvitse mitaan sellaista mita ei normaalilla lenkilla kanna satulalaukussa ja paidan taskuissa.

Mä tein pikkureissun viimevuonna etulaukun ja pikkurepun kanssa. Repun hirtin tavalliseen tarakkaan aina kun ajoin. Fillarissa on tosin vaihteet, joten ylämäkiä pysty ajelemaan istualtaan.

Kombo tuntui hyvältä. Tarakasta ei tule kuitenkaan niin älyttömästi painoa, joten se kantsii laittaa kiinni varmuuden vuoksi…

Noista satulatolppaan kiinnitettävistä vielä sen verran, että viimekesänä oli tarvetta tarakalle ja ostin bilteman version satulaputkeen kiinnitettävästä tarakasta. Koska se tosiaan jäi satulaputkeen kiinnitettynä mielettömän ylös, niin parilla nasakalla vasaraniskulla litistin tarakan runkoa sen verran, että sen sai ujutettu ikäänkuin takakolmion läpi siitä jarrusillan yläpuolelta ja sitten tarakka rungon pystyputkeen kiinni. Tarakka jäi lähes renkaaseen kiinni ja makarin ja vähän muuta taminetta heti satulan alle. Ihan ajo asiansa.

Tehtiin pikku retki viime kesänä, tässä muutamia mielestäni hyviä pointteja:

 1. Jos matkatoveri on vetäny bourbonia kaks päivää ennen lähtöä, eteneminen on yllättävänkin hidasta. Kannattaa siis huomioida tämä matkaa suunnitellessa, tai juoda itsekin niin on tasaväkisempää.
 2. Juomarakko repussa tai juomaputeli runkoon on ihan ok, ei tarvitse jatkuvasti pysähdellä.
 3. Kantsii aika orjallisesti alittaa esim. tankolaukkujen suosituskuormat, koska muuten ne katkee jo käpylässä ja heität laukun roskiin.
 4. Jos et aio yöpyä teltassa ja nukkua makuupussissa, älä ota niitä mukaan
 5. Reppuun ei kantsi pakata oikeastaan mitään jos suinkaan mahdollista, mutta vaatteet esimerkiksi menee siellä oikein kivasti.
 6. Istuintolppaan kiinnitettävä tarakka on ihan ok jos se tolppa on tarpeeks paksu etkä pakkaa sitä laukkua liian täyteen
 7. Ainakin minun mielestäni ~23mm kumit on todella vituttavat maantien varrella ajellessa. Tärisee ihan saatanasti ja kohtuuttoman yliampuvalla kuormalla jatkuvasti lintassa.
 8. Eritteille saa ja kuuluu haista. Varaa mukaan ajopäiville lähinnä kalsonkeja ja sukkia, jos niitäkään, ja juhlavaatteet sitten erikseen.
 9. VR:n pyörätelineet VITUTTAA ja lisäks niitä ei kuitenkaan ole etkä saa lippua joten mene bussilla.
 10. Ota helvetisti työkaluja mukaan, koska et tietenkään tarvitse niitä. Jos taas jätät ne kotiin, pyörä laukee kun on neljäsosa matkasta menty.
 11. Tupakkaa kantsii olla mukana. Itse suosin norttia, kato saa paskaisin sormin, ja yleensä väkivaltaisesti käyttäytyvä savukkeita pummiva ihmisraunio heltyy kun näkevät mitä savukkeita poltat. Onhan siinä muutekin tunnelmaa säpiskä huulessa pohtia syntyjä syviä ja ryystää hatoradea keskellä jotain höödinsköödeniä.

Edit: Vielä muuten sanoisin vaatteista, että niiden mukavuuteen kannattaa ihan oikeasti satsata, eikä sitä aina tule välttämättä ajatelleeksi että mikä on mukavaa ja mikä ei.

Mukavat polven alle laskeutuvat shortsit olivat paperilla helvetin jees, mutta viitisen kymmentä kilometriä hikoiltuani kangas oli hiertänyt polven punaiseksi, ja ilmavan wifebeaterin hihattomuutta olisi kannattanut kompensoida aurinkovoiteella.

Mojavet on vähän sellainen kakspiippunen miekka. Paskatkin blehat vaimentavat hikikomerostaan kevätaurinkoisille pyöräteille ampaisseen olmin shokkia, mutta sokaisevat alikulkutunneleissa todella vituttavasti.

Teknisen kerraston ulommaiset rievut ovat yleensä kevyttä materiaalia ja kulkevat helposti mukana, jolloinka julminkaan vesisade ei lannista matkamiestä!

Lisäksi vielä pari sanaa kumeista: Lasketellessa rennosti suoraan T-risteykseen päättyvää karkealla asfaltilla päällystettyä alamäkeä tukka hulmuten kylässä nimeltä “Sasi” voi syntyä epäilys, josko vauhti hidastuisi rivakammin mikäli renkaissa olisi jonkinlainen kuvio ja ehkä jopa kosketuspinta-alaa. Sitä kannattaakin miettiä.

^sitä peukkua ja vitusti.