mash

Perustelin itselleni, että tarvin uuden rungon, kun Vigorelli on muutettu jykevämpään rata-asuun. Oikeasti en olisi tietenkään tarvinnut. Onneksi uudessa residenssissä on tilaa niin paljon, että säilytystilasta ei tarvitse murehtia, joten pienestä omantunnon kolkuttelusta huolimatta painoin BUY-nappia. Ekan lenkin jälkeen ei omatuntokaan enää kolkuta.

http://www.tkukoulu.fi/~saranpaa/fillarit/m1.jpg

Runko: Cinelli Mash 53cm
Kiekot: Mack Superlight, Mavic OpenPro, DT revolution
Kammet: Campagnolo Record Pista
Keskiö: Campagnolo Record Pista
Ratas: EAI Superstar
Ketju: Sram PC-1
Tolppa: Thomson Masterpiece
Satula: Selle Italia SLR
Stemmi: Thomson X2
Tanko: Profile Design Airwing
Gummit: Continental GP4000S
Polkimet: Look Keo Carbon

Välitys 48/16-17 ja paino 6,16kg

Kaikki osat ovat satulaa lukuunottamatta suoraan Vigorellista siirretyt. Tavoitteena ei ollut katu-uskottava ulkonäkö, vaan erittäin kevyt, nopea ja kestävä lenkkipyörä.

On ihan katu-uskottava noinkin.

Venttiilinhatut lisää pyöriviä massoja. Se on hieno.

Tämähän on todella hyvän näköinen. Miten ajotuntuma eroaa verrattuna Vigorelliin?

Erona Vigorelliin on ensinnäkin paino, eli tuo on runkosettinä (runko, keula, ohjailaakeri) aika tarkkaan 200 grammaa kevyempi kuin 2008 mallin Viggo. Suurin osa erosta tulee keulasta, mutta oli se silti positiivinen yllätys.

Ajoasento on selvästi matalampi kuin Vigorellissa ja ohjaamo on sentin lyhyempi. Lyhyyttä ei huomaa muuten kuin bullhornin keskiotteelta ajaessa, varsinaisella ajo-otteella fiilis on parempi. Lähdin optimistisesti liikkeelle ja laitoin samat spacerit (2cm) stemmin alle kuin Viggossakin. Tuossahan on ohjainlaakerin kanssa yli 4cm lyhyempi emäputki, joten mataluus seuraa siitä.

Ajossa tuo tuntuu nopeammalta kuin Viggo :slight_smile:
Matalampi ajoasento vähentää tietysti ilmanvastusta ja voima tuntuu asennosta johtuen siirtyvän paremmin jaloista kampiin. Ohjaukseltaan tuo on myös ärhäkämpi kuin Viggo lyhyemmästä akselimitasta johtuen. Viggo tuntui myös resonoivan Campagnolon voimansiirron kanssa pitäen välillä melkoista meteliä ja sitä ei ainakaan ensimmäisellä lenkillä tuossa ilmennyt. Voimasiirto on siis täsmälleen sama.

Summa summarum.
Ainakin ensimmäisen lenkin jälkeen väitän, että tuo sopii paremmin lenkkiajoon kuin Vigorelli. Ajoasento on aika matala, eikä varmasti istu jokaiselle. Pursuitgeometriaa on turha alkaa pilaamaan 5cm spacerpinolla, eli jos kyykkyasento ei omalle selälle sovi, niin kannattaa mieluummin ostaa se Viggo.

Runkosetin hinnassa on varmasti Mash-lisää, mutta ainakin näin nopeasti keksin 3 syytä miksi 200 euron hintaero Viggoon on edes jotenkin perusteltavissa.

  1. Runkosetti on 200g kevyempi kuin Vigorelli.
  2. Vigorellin ohjainlaakerisysteemi on ihan hanurista (itse laakeri on ihan hyvä) Integroitu ohjainlaakeri on nykyaikaa.
  3. Alumiiniset ratarungot ovat aika pitkälti samantyyppisiä geometrialtaan, joten siinä mielessä Mashin kanssa saa jotain muuta.

Komea on Cinelli, eikä paljon ole spekseissä rahanmenoa kainosteltu.

Kerrohan vielä mistä noin pyöräilijäystävällisiä kalavaakoja saa?

Cinelli speksaa S koon rungon painoksi 1500 g ja keulan 560 g. Laskeskelin ohimennen osien painoja vähän yhteen ja yritin arvioida alakanttiin, mutta silti tuli 300 g yli ton 6,16 kg. Kerrohan missä meni 300 g pieleen?

Runko: 1483 (sis. tolpan kiristimen)
Keula: 446
Kiekot: 1504 (sis. lukkorengas)
Kammet: 582 (sis. ratas+pultit)
Keskiö: 225
Takaratas: 58
Ketju: 275
Tanko: 261 (sis. tankonauha)
Stemmi: 142
Spacer: 10
Laakeri: 101
Tolppa: 160
Satula: 147
Renkaat: 438
Sisurit: 100
Polkimet: 229

Eli haarukasta, kiekoista, kammista ja keskiöstä tulee eniten virhettä ja muutama kymmenen grammaa sieltä täältä. Tolppa on 255mm lyhennetty Masterpiece ja keulan kaulaputkea sai lyhentää varmaan 15cm, eli painaa sekin jotain. Tuo on ns. kuivapaino, eli osien painojen summa. Kalavaakaan ripustettaessa pyörä painaisi varmaan ~100g enemmän.

edit. Kaikki osat on punnittu 1 gramman tarkkuudella antavalla kirjevaa´alla.

pyyhkii kuolaa suunpielistä
Oon katsellut tuota Mash (SF)-fillaria aina vähän “sillä silmällä” ja himotellut.

Komea ja kiinnostaisi tietää paljonko tuli kuluja sen $850 lisäksi kun se tänne pohjolan perukoille matkasi.

Tiedän vaan varautua siihen, miten kalliit uudet lastenvaunut joudun vaimolle ostamaan että tuo olisi perusteltua :smiley:

^en tiedä mistä Teemu tilasi, mut täältä kannattaa kans katella.
Ja sit viel Teemulle kommentti, et ku sul on noin upeit baikkei camagoolon partseil, niin mun tarjous ostaa se Suginon BB-avain on edelleen voimassa…

E: itse topikin pyörä on siis erittäin hienosti kasattu peukku

No johan ne Mackin navat on kevyet. Kattelin, että speksien mukaankin pitäis kiekkojen olla jonku 1560g kun vertasin omiin openpro-revo-maantierecord -kiekkoihin. Ehkä mulle on vaan osunut painava pari kehiä. Toi 100g speksiä kevyempi keula selittää myös aika paljon.

Saat muuten ton alle 6 kiloiseksi kun vaihdat keulan kuitukaulaputkelliseen (-110 g), renkaat johonkin fiksumpiin ja mukavampiin (-40 g) ja stemmin johonkin hyvään maantiemalliin (-20 g). Ohjainlaakerista saanee myös 20 g veke.

Aika kevythän se sitten on. Hyvin silti huomaa, että 6 kiloa alkaa olla jo sellainen paino, että vaikka ratapyörässä on varsin vähän noita osia, niin rahaa saa latoa jo aika kasan, että se alittuu. No halvemmalla kuitenkin kun maantiepyörässä. :slight_smile:

Onpahan aika etukeno ilmestys :slight_smile:

Probikekitista tuo tuli. Pirun kreikkalaisten takia hinta vaan nousi humisten muutaman päivän aikana, kun euron kurssi laski.

Keulaa en vaihda, kun ratakeulat ei paljoa tuon kevyempiä ole ja maantiemalleissa on enempi rakea. Renkaat taas on sellaiset, joissa ei kannata loputonta keveyttä hakea, vaan mieluummin kestävyyttä ja 4000:t on hyvä kompromissi kestävyyden ja painon suhteen. Muut säästökohteet on niin minimaalisia, että niihin ei rahaa kannata laittaa. Kyseessähän ei ole mikään jatkuva kevennysprojekti, vaan osat on aikoinaan ostettu Vigorelliin parasta paino/kestävyys/hinta-suhdetta hakien.

edit. Juu, ne Mackin navat on ihan tolkuttoman kevyet.

edit. ^Kunnallisjte: On parissa pyörässä Suginon kammet (ei tosin keskiötä just nyt), joten ei siitä avaimesta raaski luopua.

Kyllä kelpais!

No kai noi contit pistoja ehkä kestää vähän paremmin kun muut, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei takapyörä saa luistaa metriäkään. Katoaa pinta kumista meinaan samantien, kokemusta on nelitonnisista fiksissä (tai siis katuratapyörässä ;). Contit on vaan ihan kauheita ajettavia hyviin maantiekumeihin verrattuna. Sisärenkaat vaikuttaa kans ajotuntumaan ja kestävyyteen ihan älyttömästi ja tollaiset ohuet butyylikumit on juuri kaikkein huonoin yhdistelmä.

Kokeilepa huviksesi Michelinin pro3racea, vittorian open corsaa tai veloflexin blackia lateksisisurilla, niin tajuat eron. Itellä pro3:lla ja 50g lateksikumeilla tänä keväänä paritonnia ja viime kaudella vissiin joku viitisen tonnia ilman rengasrikkoja, et ihan hyvin ne kestää. Tosin ei niillä ole kaupungissa eikä soralla ajettu paljoakaan, mutta lenkkipyörähän toi oli? =)

Isot pojat sanoo, että GP4000s ja Pro3Race ei juurikaan eroa ajettavuudeltaan toisistaan, mutta GP4000s on selkeästi kestävämpi. En minä mitään eroa huomaa, vaikka siellä olisi mikä sisuskumi (enkä paljon ulkokumeissakaan). Onhan noita tullut testailtua. Nyt on supersonicit sisäkumeina, mutta on ne sellaiset kortsut, että seuraavaksi laitan jotkut hiukan paksummat, vaikka painoa tuleekin lisää.

Mun omat kokemukset ja tutut isot pojat on sanonu vähän toista, mutta kuinka vaan. Sisäkumien eron huomaan itse ainakin aika selkeästi. Olisi ehkä sokkotestailun paikka jossain vaiheessa :). Lateksi on muuten sitten aikalailla butyyliä kestävämpi sen lisäksi, että on nopeampi ja pehmeämpi tuntuma. Miinuspuolena sitä joutuu pumppaamaan joka lenkille. Nojoo, jos sitä vaikka ajamaan kun ei sadakaan. Morjes!

Lähes pakollinen upgreidaus jompaan kumpaan Cinelliin tuloillaan. Painosta viis

ei ole kauhean häävi tuo alter-temmi… mikäli kaulaputkeen kiristys toimii samalla tavoin kuin vanhojen altereiden kiristys → ei kiristy tarpeeksi.

Off-topic, tavallaan:

Sain viimein punnittua Principian ratarungon kokoa 56. Painaa laakerikuppien ja kiristimen kera 1 342 grammaa.

Tekisi mieli yrittää kunnon kärpässarjalaista, mutta budjetti ei riitä teemumaiseen lopputulokseen. Pulttaan siis Micheä ja muuta roskaa kiinni runkoon!

(Dedan tanko ja stemmi tosin yhteensä 378 grammaa: ylivoimaisesti omistamistani palasista keveimmät.)

Matalalaippaisista Michen navoista OpenPro/Revolution/Alunippelit -yhdistelmällä saa alle 1800g kiekot aikaiseksi (halvalla). Ja kiekoistahan se keventäminen kannattaa aloittaa, kun siellä se tuntuu. Satulatolpassa 50g suuntaan tai toiseen ei paljon menoon vaikuta.

edit. Principia on kyllä kevyt alurungoksi