En taas ihan tiedä, onko tää taas oikea osasto, saa ojentaa jos väärä.
Eli otsikon mukaista asiaa mietiskelin, että mitenkä noita polkupyörien made in -merkintöjä tulisi tulkita? Jos rungossa lukee made in jotakin, niin voiko tuosta päätellä ainoastaan pyörän kokoonpanomaan vai pitäisikö rungon olla valmistettu ko. paikassa?
Jos yleisellä tasolla on hankala vastata, niin tapaus jota aloin miettimään, on juuri erittäin sopivaan hintaan hankkimani DBS-markettimaasturi, jossa rungossa lukee isolla made in Norway. Oishan toi huomattavasti kivempaa ajella Norjassa hitsatulla raamilla kun jossain Malesiassa, mutta onko toivoakaan että kehikko ois oikeesti norjalainen, vai mahtaako vaan joku Per olla ruuvannut nykyisellään loppuun ajetut Altus-sarjan palikat kiinni runkoon ja lyönyt tarrat päälle? Eikö joissain Helkamissa ja Tuntureissakin voi lukea made in Finland, vaikka todellisuudessa ainoastaan mutterit on loppukiristelty Suomessa?
Vanhemmat teräsrunkoiset DBS:t ovat vesijohtoputkea vuonojen maasta. Vähän epäselvästi usein ilmaistu mitä se valmistus käytännössä tarkoittaa. Kiva lätkäistä iso pohjoismainen lippu ja viereen pikkupräntillä ilmoitus “Renkaat pumpattu Ruotsissa.”
Karkeasti sanottuna vanhemmat teräsrungot ovat usein eurooppalaisia, alumiinirungot kaukoidästä.
Suomalaispyörissä asia on ilmaistu usein ihan yhtä epäselvästi, kaukoidässä läjätyissä Helkama-pyörissäkin on se tarra “Suomalaista pyöräosaamista” siniristilipun vieressä.
Eikös se mennyt joteski siten että kunhan lisäarvoa tulee yli 60 pinnaa niin sen valmistettu täällä -tarran voi ihan rauhassa liimata jos haluaa. Näin esim. Bianchin raameissa lukee edelleen härskisti Handmade in Italy vaikka ne on korkeintaan Italiassa otettu jommasta kummasta Kiinasta tulleesta kontista ulos jos sitäkään. Läpensä mätä koko pisnes.
^Bianchit kasataan kaikki Italiassa käsin, mutta rungot tulee Kiinasta. Mutta miten määrittelet että jokin on tehty esim. suomessa? Jos vaikka runko juotetaan suomessa, mutta putket tulee jenkeistä, niin eikös se periaatteessa ole jenkkituote?
^“Periaate” on tässä yhteydessä aika abstrakti käsite. Kun Suomessa kasvatettua ja teurastettua porsasta laivataan Puolaan, leikataan, suolataan, “savustetaan” ja pakataan siellä pekoniksi, voi valmista tuotetta silti kutsua suomalaiseksi. “Periaatteessa” se on kai silti saavuttanut nykyisen jalostusasteensa Puolassa?
Alkuperäiseen aiheeseen sanon vain: mitä väliä? Lopputuote ratkaisee.
Ehkä kasataan ehkä ei. Aika hiljaista siellä Bianchin Treviglion tehtaalla taitaa nykyään olla. Pointti oli se että valmistaja voi väittää tuotetta kotimaassaan valmistetuksi kunhan hinta nousee sen 60 pinnaa (ei tuota vaikeuksia) ja verot ollaan maksavinaan ko. maahan.
Itse puhuin pelkistä runkoseteistä, se rikollinen Handmade in Italy -tarra näkyy esim. täällä http://www.evanscycles.com/products/bianchi/oltre-2012-road-bike-frameset-ec032240. Itse olen tullut ostaneeksi parikin Scottin huippumallirunkosettiä ja tykkään että tarrassa lukee reilusti Made in Taiwan. Ei sillä että Euroopasta tulisi parempaa laatua; päinvastoin, paras hiilarilaminointiosaaminen on jo pitemmän aikaa sijainnut siinä pienemmässä Kiinassa ja manner ottaa saarta kiinni kovaa vauhtia. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että kuluttajalle valehdellaan.
Sitä tarraa voi yrittää jotenkin perustella jos pyörä tosiaan on kasattu Italiassa, mutta pelkkä runko?
Jos raami juotetaan Suomessa mistä tahansa putkesta niin onhan se Suomirunko ihan saletisti.
Mutta niin, pelkkä runko. Ajatus on hassu, koska se on lähtenyt aluilleen kuitenkin Italiassa suunnittelupöydältä, ja viilailtu geot ym. kohdilleen, ja sitten valmistettu Kiinassa. Kuulemma tekevät kymmeniä eri variaatioita rungosta (ja jokaisesta tehdään oikean kokoinen runko materiaalia lisäävällä valmistuksella) ennen lopullista versiota. Ehkä se suunnittelu ja design on sen 60%:n verran. (itseasiassa rahallisesti varmasti onkin).
Sinänsä mulle ei ole väliä missä tuollainen bulkkirunko tehdään, lopputuote sen ratkaisee onko fillari toimiva vai ei. Käsin juotettu/hitsattu on asia sitten erikseen.
No mitäs kettua, eihän se lopputuotteen tuntuma kysy valmistusmaata. Jos fillarisi on mukava jaa, niin se on sitä ihan riippumatta siitä kuka ne tarrat siihen on lätkinyt ja missä. Sama pätee tietysti jos se ei tunnukaan niin mukavalta ajaa.
Tähän “ongelmaan” varmasti tehoaa vanha keino, aja enemmän. Jos toteat konkelin hyväksi, voit sitten myöhemmin suosia valmistajaa/valmistusmaata aikaisempien kokemuksiesi perusteella, mutta tahtoisin silti muistuttaa ettei siitä valmistusmaasta vielä mitään voi päätellä, sillä about kaikissa maissa tehdään sekä hyviä että huonoja runkoja.
Toki, jos haluat, ettei sinua kuseteta “made in” tarroilla, suosittelen hankkimaan jonkun taiwanihmeen, koska suurin osa rungoistahan on kuitenkin tehty siellä suunnilla. Onko muuten pyörä muka oikeasti skandinavialaista alkuperää, jos siihen tarvittu rauta ei ole skandien rautamalmista peräisin?
Niin eli vastaus oli se, että tarrasta voi päätellä korkeintaan sen, että “valmistaja” kuittaa voitot ko. maahan (jos ei ole viitsinyt kierrättää niitä Jerseyn kautta).
Minusta valmistamisen ja kokoonpanon ero on useimmille kuluttajille melko selvä. Esimerkkejä:
Raami ja kilkkeet valmistetaan siellä jossain ja ruuvataan yhteen Trevigliossa - kokoonpano, ei todellakaan Handmade in Italy
Raami laminoidaan ja paistetaan Taiwanissa Japanista tulleesta kuidusta - valmistus
Raami juotetaan Finskilässä Yhdysvalloista tulleesta rööristä - valmistus
Tekstiili ommellaan Euroopassa kiinalaisesta kankaasta, teknisesti kokoonpanotoimenpide mutta silti - valmistus
Rätti otetaan Italiassa Kiinakontista ja siihen ommellaan tavaramerkki - ei kumpikaan, valmistettu Kiinassa
Walto, jos sinua ei haittaa että “valmistaja” valehtelee sinulle päin naamaa niin se on ihan jees mutta minua ainaski vituttaa. Olisin luultavasti ostanut sen Oltren kerta se on vaan niin paljon kuumempi kuin Addict R1 mutta se tarra…
Juu, enpä sillä kysynytkään, että valmistusmaa jotenkin vaikuttaisi pyörän käyttöominaisuuksiin - mutta, kyllä uskoisin että varsin monelle se kuitenkin jollain tasolla saattaa vaikuttaa fiilikseen, tuskinpa noita “Handmade in Italy”-tarroja muuten liimailtaisiin. Nytpä tosiaan löyty selitys tollekin, iteltäkin löytyy yksi Bianchi-aluraami josta tuo tarra löytyy, ja on kyllä ihmetyttänyt sekin.
Näistä vastauksista tosiaan löytyy kyllä aika kattavasti näkemystä aiheesta, kiitoksia.
“Designed in California”
“Assembled in Germany”
“Made in Taiwan”
“Handmade in USA”
Tarkoittavat kaikki vähän eri asioita. Jos tiedätte tapauksista, joissa valmistaja selvästi merkitsee tuotteensa vilpillisesti, kannattaa tutustua neitiin nimeltä Anna Ilmi. Jos sitä ei tee, samalla vaivalla jättää mielensä myös pahoittamatta.
Tinpe - 11:05, 13.10.2017 »
Vähän aiheesta ohi, mutta kun tämän äärellä nyt ollaan niin jatketaan. Eli onko kellään valistunutta veikkausta siitä, että kuinka monta kymmenystä halvemmaksi tulee runkojen teettäminen esim. Taiwanissa vrt. länsimaiseen tuotantoon? Vähänkään isommat tekijät eivät tuota länsimaissa lainkaan runkoja, mikä on mielestäni vähän outoa.
Vastaavantyyppisessä bisneksessä, lumilautapuolella taas länsimaisia tehtaita on useampiakin (Never Summer, Mervin, Nidecker...) jotka valmistavat isolle osalle merkeistä laudat Jenkeissä, Euroopassa jne.
Näiden länsituotteiden hinnat eivät kuitenkaan merkittävästi eroa Idässä tuotetuista laudoista, niin herää kysymys, että miksi fillarinvalmistuksessa tilanne on niin eri?
Ei välttämättä täysin on-topic, mut parempi paikka kuin ahma-arvostuslanka.
Itse ymmärtänyt puhtaasti, että suurempien voluumien myötä Taiwanin laatutaso pieksee länsimaat selkeästi hinnan pysyessä maltillisena.
CyclingIQ kirjoitti muutama vuosi sitten mielenkiintoisen artikkelisarjan Vertical Limit
Hintatasosta: UCI:n ex-presidentti Pat McQuaid väitti, että hiilikuiturunkoja valmistetaan Kiinassa 30-40 USD kustannuksilla, mutta tästä oltiin voimakkaastieri mieltä.
negaatio - 9:59, 13.10.2017 »
tl;dr: miten pitkälle merkki kuten soma suunnittelee itse runkonsa
mun puolivalistunut veikkaus: täysin eli alusta loppuun. tehdas sitten suunnittelee siihen tuotantoprosessin, jonka myötä lopputuotetta voidaan vielä muuttaa tarpeen mukaan.
tarkottaako "täysin alusta loppuun" siis käytännössä mitä? Toiveita ominaisuuksista (sliderit, vaakaputki vaateriin, 1 1/8 yms), värejä ja geometriaa?
Koitan siis hahmottaa millanen tilausprosessi noille sopimusvalmistajapyörämerkeille on verrattuna vaikkapa siihe, kun perus yv käyttäjä tilaa rungon puolasta tai koirakivestä.
Eiköhän se mene ihan niin kuin muussakin alihankintavalmistuksessa, että suunnitellaan sellainen tuote mikä halutaan ja lähetetään valmistajalle tarjouspyyntö, valmistaja parhaansa mukaan vastaa mitä pystytään tekemään ja mitä toivovat mallissa muutettavan esim. valmistuksen helpottamiseksi kokemuksiensa ja osaamisensa mukaan.
En voi pistää päätäni pantiksi, koska onhan mahdollista että Taiwanin pyöräteollisuus toimii ihan omilla säännöillään muusta teollisuudesta poikkeavalla tavalla.