Löystyvät kammet

Ostin tuossa kesän alussa ensimmäisen fixini ja lyhyen ajelun jälkeen olen törmännyt ikävään ongelmaan:

Kammet löystyvät kiinityksistään, rattaan puoleinen, siitä mistä on kiinni rattaassa (useita pieniä ruuveja) ja toinen puoli, siitä ainoasta pultistaan.

Löystyminen alkaa välittömästi kun jarrutan tai poljen taaksepäin :blush:

Itsellä tulee ensimmäisenä mieleen, että onko nuo kammet ylipäätänsä sopivat tähän käyttöön vai onko ongelma puhtaasti huonoissa pulteissa.

Neuvoja otetaan vastaan kiitos ja anteeksi.

Millaiset kammet, millainen keskiö niissä on? Tai onko kammissa jotain merkintöjä, eiköhän niilläkin keskiötyypin saa selville. Mun käsityksen mukaan kaikenlaiset kammet pitäis toimia fiksissä.
Oikeestaan, millä tavalla toi löystyminen ilmenee? Ettei ole kyse ketjun kireydestä?

Tervetuloa kerhoon.

itsellä rattaanpultit pysyy kiinni hyvin, eli voi kahdesti vuodessa kiristää neljänneskierroksen, mut kammet tuppaa löystymään kroonisesti. Ehkä herkästä rangastani ei irtoa riittävää momenttia pysyvään kiinnitykseen.

Äläkä pyytele anteeksi ihan asiallista ja aiheellista kysymystä enää ikinä.

Keskiö on mielestäni nelikantti.

Löystyminen ilmenee niin, että rattaaton kampi rupeaa lonksumaan todella nopeasti kiristämisen jälkeen. Viime kiristämisen jäljiltä halpa kuusiokoloavaimeni vääntyi…

Rattaan puolella huomasin viimekerralla kauhukseni, että osa pulteista oli miltei tippunut.

-ak

Rattaanpulteilla on paha tapa löystyä, niitä kannattaa kiristellä. Suurin osa voimansiirron epämääräisistä äänistä lähtee kans sieltä.

Ei-vetopuolen kampiin kannattaa vaan käyttää kunnollista avainta ja tuutata kunnolliseen momenttiin. Ja kammissa muutenkin se sijoitus tuo itsensä takaisin oikeasti vähän vähemmän huolenpitoa vaativana voimansiirtona.

Uppoaako vasen kampi keskiöakseliin, antaako materiaali periksi?

kammen viisteet kuluneet? Sen ei tarvitse kauheasti olla loysalla ennenkuin lahtee liikkumaan edestakaisin. aluksi sita ei edes huomaa, mutta se pyoristaa sita nelion muotoista reikaa pikkuhiljaa, ja sitten kun valjyyden huomaa, on jo liian myoha.
Toivoo nimim. “yhden maastopyoran ATB:n kammen tuhonnut”

Rattaanpultteihin jeesaa ehkä lukite. Muistaakseni yksivaihteen yksivuotissynttäriälläreiden alussa huomasin omaavani viiden rattaanpultin sijasta enää kolme, ja niistäkin kahdesta oli kierteet korkannut. Siihen loppu mun dikkailut lelumiinisiin pultteihin ja stronglightiin. Teräksisillä ei ole mulla ollut ongelmaa vaikka elopainoa on runsaasti, rnkä ole lukitetta käyttänyt.

Nelikantteja on viisteeltään kahta (tai olikai niitä joskus historian hämärässä enemmänkin, mutta käytännössä kahta) eri standardia. J.I.S ja ISO. Periaatteessa näiden yhdistäminen ei tuota yleenä ongelmia. Käytännössä joskus tuottaa(isot pojat on kertonut).

Lue toi. Siellä myös info siitä, minkä merkkiset kammet on jissiä ja mitkä isoa.

Muuten sama neuvo kun Konkelilla.

Onko mahdollista että halppis kammen koneistus on surkea? Eli kampi ei aivan täydellisesti sovi kantille ja materiaali voi olla meltoa rautaa. Tämäkin yhdistettynä kiinteän välityksen aiheuttamiin voimiin, voi aiheuttaa värinää, joka taas johtaa, ulostumiseen. Tavallaan kammestahan pitäsi välittyä voimat suoraan keskiön suuntaiseisti eikä ulospäin, joka vaaditaan löystymiseen. Jokin voimahan sen kammen sieltä ulos puskee.

Tässä on kyllä se hyvä puoli ettei tarvitse ostaa kammen ulosvetäjää. Riittää pelkkä jarruttelu…

Noniin. kattelin kampea ja se li hieman pyöristynyt, joten se varmaan lähtee lonksumaan todella helposti. Sain kuitenkin pultin pysymään kohtuullisen hyvin kiinni vääntämällä kireyden kohdilleen.

Nyt varmaan on lukitteen ostamisen paikka.

Yksi rattaan pulteista näyttää olevan korkannut -.-

Ja harjoitukset jatkuvat…

Lukite ei saanut kampea pysymää aisoissa, joten tulin siihen tulokseen, että vaihdan kammet.
Siinä sitten hätiköiden ostin sturmey archerin fcs kampisarjan 38 piikisellä rattaalla, joka on liian pieni.

Nyt pitäisi päättää ostanko uuden, pienemmän rattaan taakse vai vaihdanko eturattaan isompaan. Tuo fcs :n kiinnitys systeemi on minulle vain hieman mysteeri.

Entinen eturatas oli 46 ja takaratas 16, nyt on mielessä 12 taakse…

^ En ole ihan satavarma, mutta noin pieni takaratas saattaa aiheuttaa normaalilla ketjulla ongelmia. Eikös bmx-fillareissa juurikin noiden pienten takarattaiden takia käytetä halflink-ketjuja?

^ kireeks menee verrattuna vanhaan 46x16. 15 tai vanha 16 kolmekasin kaveriksi on varmaan aika jees.

…ja minkalainen takanapa sulla on? kasetille vai kierteelle? 12-piikkisia kun ei kierteelliselle taida olla kuin raceBMX-kayttoon, ja nekaan ei kay “tavalliselle” kierteelle.

Edit: niin toi olikin fixi… No sit tarvitsee 12-piikkiselle erikoisemman lukkorenkaan. Ja on silti helvetin kiree vaihde.

Äkkiä kun vilkaisin niin oli kierteeellä, voisi toki riskillä laittaa ketjun katki ja käyttää tuota vanhaa ratasta. Tuntuu vain tosi kevyeltä välitykseltä, kun vertaa entiseen.

Hubjubissa on 12 piikkinen tools etc. osastolla - aika hurjan näköinen kyllä… Itse kyllä laittaisin isomman eturattaan. Kammet on kyllä hyvä vetää kiinni momenttiavaimella - ei tarvitse sitten miettiä.

on kyllä. mitenhän tuon fcs :n tyyppisestä kammesta saa tuon kiekon irti?

Eturatas, eli rieska irtoaa kammesta, kun avaat pultit, jotka pitävät ratasta kammessa kiinni. Jos pultteja ei ole, niin se tarkoittaa että ratas on niitattu kiinni kampeen, eikä siten lähde ikinä irti.

Ja kiekko on sitten navan, puolien ja vanteen (ja silloin tällöin myös kumin) muodostama kokonaisuus, joka toivottavasti ei ota kiinni kampiin.

Sturmey Archerin sivuilla lukee monien FCS-kampien kohdalla, jotta “Front Chainwheels with Non-Removable Chainrings”. Rälläkällä lähtee siis, jos ei ole perinteisiä rattaanpultteja näkyvissä. Vaihtoehtoisesti vie kampi kauppaan ja osta uusi.

edit; asb oli nopeampi

Näytäisi siltä, että ainakin löystyvien rattaanpulttien ongelma on ratkennut…

tudetski - 19:29, 10.6.2010 » ^ En ole ihan satavarma, mutta noin pieni takaratas [i]saattaa[/i] aiheuttaa normaalilla ketjulla ongelmia. Eikös bmx-fillareissa juurikin noiden pienten takarattaiden takia käytetä halflink-ketjuja?
Ei, mulla on ollut bmx-pyörässä viimeiset viisi vuotta 10t driveri ja ihan normaaliketjut, hyvin toimii. 9 ja 8 hampaisissa drivereissa halflink-ketjusta saattaa ehkä olla jotain hyötyä, mutta kyllä niissäkin ihan normi ketju pyörii (alle kympin rattaat tuppaavat syömään ketjua kuin ketjua nopeammin).