Löysä stemmi

Hankin tuossa pienirunkoiseen Pösööni pidemmän stemmin, mutta mokoma ei ole tarpeeksi tiukka, jotta droppimallinen ohjaustankoni pysyisi paikallaan. Eli jarrukahvojen päälle kun siirtää painoa, niin tanko valahtaa alas. Vissiin tanko on liian pieni stemmiin nähden.

Naapurin pyöräpajalla neuvottiin, että kiinnitystä voisi yrittää kiristää leikkaamalla snadin palan kaljatölkistä ja heittämällä sen stemmin täytteeksi. Noh, eilen lykin sitten useampia alumiinitölkin kappaleita ohjaustangon ja stemmin väliin, mutta ei se tarpeeksi kireälle tullut vieläkään, vaikka hivenen auttoikin. Tuleeko muille mieleen vastaavia kikkoja, jotka voisivat auttaa? Tietysti tangon voisi vaihtaa paksumpaan, mutta mieluusti käyttäisin tätä vanhaa.

Hanki jostain oikeankokoinen ohjainkannatin tai ohjaustanko?

Kuten sanottua, mieluusti käyttäisin tätä vanhaa tankoa. Jos stemmin myynyt liike suostuu vaihtamaan ostamani kappaleen sopivan kokoiseen ilman kuluja, niin ongelma on luonnollisesti ratkaistu. Jotain toista ratkaisua toivoin kuitenkin saavani.

Pointtina oli että, jos ‘shimmaaminen’ kaljatölkin siivuilla ei kerran onnistu, tuskin se onnistuu millään muullakaan patenttivirityksellä, liian iso rako stongan ja stemmin välillä ilmeisesti siis.

Ehdottaisin toisiinsa kunnolla sopivia osia lähinnä sen vuoksi, että kuvittelisin olevan skidisti kuumottavaa jos droppistonga valahtaa mainituilla kahvoilla ajaessa edestä alas ja ympäri yhtään kovemmassa vauhdissa.

vastaavan tapainen ongelma oli, kun stemmi pyöri ympyrää hommaamani ohjainputkiadapterin ympärillä.

ongelma poistui, kun laitoin adapterin ja stemmin väliin alumiiniholkin eli sama varmaan toimisi stemmin ja tangon välillä, ehkä…

Tuo kuva saattaa selvittää ratkaisua.

http://www.fillarikellari.fi/upload/3802-3120_s1_PR343110.jpg

Toinen ja kolmas kierros sitä peltiä siihen väliin sitten. Ja muista: eloksoitu alumiini on liukasta. Sovituksen on oltava hyvin tiivis jo ennen kuin sen stemmin kiristää.

Taita peltiä ensin kahtia tai kolmeksi kuten Z ja kierrä tämä kaksin-kolmin-kertainen suikale sinne väliin. Peltiä voi myös karhentaa hiomapaperilla ja tietenkin vedot silloin poikkisuuntaan nähden.

Jos stemmi on Cinellin 26,4 ja tanko on 25,4 , niin väliin sopii myös satulaputki adapteri. Muissa yhdistelmissä joutuu tekemään sitten itse sen adapterin. Yleiset koot ovat:

Cinelli 26,4
Italialainen 26,0
Normaali iso 25,4

Yksi kierros siideripurkin kylkeä oli mikrometrillä mitattuna 0,12 mm. = Kolmekin kierrosta pitäisi mahtua. Jos väli on 0,6 mm niin viisi.

Ja kyllä: On hankalaa. On nypertämistä. Ja kyllä: Meinaa helposti rypistyä.

Tuure

-.-

Täytyy iltapuhteena kokeilla vielä lisäpalaa tangon ja kannattimen väliin, jos tuo tokenisi. Cinellin stemmi tosiaan kyseessä. Kiinnitysmekanismi on myös totutusta vanhanaikaisesta mekanismista poikkeava: ruuvi kiristää kiinnittimen sisällä olevan leuan kiinni tankoon. Tällä tuskin on mitään eroa kireyteen kuitenkaan.

Olet Jussi kyllä erittäin oikeassa tuossa, että sopivat osat tuo sitä turvallisuudentunnetta, kun näiden niksien toimivuus on tosiaan niin ja näin. Ensimmäisen kerran kun stemmin asensin, niin koeajoin pyörää vasta seuraavana päivänä työmatkalla, jolloin tuon löysyyden huomasin. Vatsanpohjasta kouraisi ikävästi, kun tanko tipahti parin sadan metrin jälkeen ja loppumatka poljettiin sitten aika hiljaksiin.

Mulla olis ylimääräinen, Tuuren mainitsema millin shimmi, satulaputkelle tarkoitettu. Tosin Espoossa, oot näköjään itse Turussa? Ei tuota varmaan postittamaan kannata ruveta, varmaan löytyy pyöräkaupoista, tai ei välttämättä…

Kiitti tarjouksesta. Käyn tuossa pajalla kysymässä kun varmasti antavat sopuhintaan. Pitäisi saada kiinnitys tänään kuntoon uintiretkeä varten. Tosin Foreca uhkaa sateella, niin saattaa jäädä pelkäksi haaveeksi. Jos otan Sirkus suhun yhteyttä, jos käy köpelösti? Olen tulossa Helsinkiin viikonlopuksi jos se auttaa.

Hehe, ota toki! Ylimääräisenä tuo mulla on. Viikonlopun oon Helsingissä kyllä, joten joutaa pois, jos vaan tarviit. Tällainen kyseessä, joutuu varmaan sahailemaan, jos haluaa siistimmän, se on nyt suht pitkä.

Coolio, hyvältä näyttää. Katsotaan nyt, jos löytyisi täältä Turuust ensin.

Neljä palaa Laitilan Kukko-tölkistä //\ -muotoon väännettynä ja stemmin sisään kierrettynä auttoi. Nyt tuntuu jämäkältä.

Miksei samantien ottaisi paksumpaa materiaalia jostain säilyke- tai spraypurkista, vaivalloisen virvoketölkin taittelemisen sijaan?

Aika jännä, itsellä oli vastaava ongelma johon isäpappani keksikin juuri tuon samaisen kaljatölkkiratkaisun.

Mull is on the point.

Kannattaa lukea Robert M. Pirsigin Zen ja moottoripyörän kunnosapito, jossa pohditaan kaljatölkillä korjaamisen filosofista taustaa. Syy minkä takia alumiinitölkki on “paras” materiaali lienee lähinnä siinä, että se on saatavilla eikä ruostu (toisin kuin mainitut säilyketölkit).

Niin, tyhjiä kaljatölkkejä oli jostain syystä “saatavilla” keittiön nurkasta. Enkä edes näe alutölkin kappaleen taittamista kovinkaan vaivalloisena tahi vaativana hommana; ei se muuta vaadi kuin pitkän palan leikkaamista ja silmämääräisesti sen taittamista kolmesta kohdasta. Helppoa kuin heinänteko. Sujahti stemmin sisään myös suht’ helposti, kun kappaleen oli painanut muotoonsa.

Pehmeää limupurkkialumiinia on kumminkin helpompi muotoilla kuin paksumpaa peltiä.

hitto foorumit on hieno juttu, käteen tarttu itellekkin tommonen 26,4mm Cinelli. Kotona huomasin että koko ei natsaa. Täällä joku muukin “onneks” kärsi samasta onkelmasta. Neuvosta vaari ja nyt stemmin ja tangon välissä pala taiteltua olut tölkkiä, mallia Pirkka. Hyvin skulaa.

hieno nosto! täällähän oli tuure-läppää!