Lommot ja niiden korjaus

Minulla olisi yksi sopiva ja hyvä runko kiikarissa, mutta myynti-ilmon mukaan siinä on pieniä ja vähemmän pieniä lommoja siellä täällä. Mietinkin näin etukäteen, että onnistuuko tällaisten ohennettujen teräsrunkojen lommojen korjaus/oikominen ja millä tavalla se käytännössä onnistuu? Entä mitä tulisi ottaa huomioon, ettei korjausyritykset tuhoa maalipintaa tai muuten tee rungosta rujompaa?

Veikkaisin että ohennetun teräksen lommojen korjaus on lähinnä esteettinen asia eikä varsinaisesti lisää kestävyyttä. Saattaa ehkä jopa heikentää riippuen missä kunnossa teräs on. Itse ajaisin lommoineen…

edit:

JanSalvador - 16:43, 15.1.2011 » Kiitos ja anteeks.

Youtubessa oli joku Fixing dents with popcorn-juttu, mutta taidankin jättää kertomatta… :slight_smile:

Isot pojat kerto muunnoin, että paineilmalla/kuivajäällä/lämpötilaa nopeasti muuttamalla saisi lommoja suoriksi. Tosin olen nähnyt kyseistä metodia käytettävän vain auton alumiinikorissa olevien painautumien oikomiseen.

Kiitos ja anteeks.

ibu - 14:24, 15.1.2011 » Veikkaisin että ohennetun teräksen lommojen korjaus on lähinnä esteettinen asia eikä varsinaisesti lisää kestävyyttä.
Nimenomaan ulkonäkökeskeisesti lähtisin lommoja korjaamaan.

kemisk metal

En nyt tiiä pitäskö laittaa hyvät fiilikset -topikkiin vai tänne, mutta…

Mainittakoon toki että oma runko menossa maalaukseen, mutta päätin tasottaa siinä olevan lommon. Viilalla päältä, karhea pinta, jonka jälkeen edes astetta järeämmällä kolvilla vähän juotostinaa. Viimeistely viilalla ja siinä se.

Palstan sepät nyt tämän varmaan tiesivätkin mutta tarkoituksena lähinnä osoittaa, että käy se kotikonsteinkin.

Jos se sun runko on menossa pulverimaalaukseen niin kannattaa pitää sormet ristissä.

Puhtaan tinan sulamislämpö on 231,93 °C ja maalit paistetaan 200°C - 225°C lämmöissä.

“Seossuhde vaikuttaa juotostinan sulamislämpötilaan. Kun seos on 63 % Sn 37 % Pb, on sulamispiste alhaisimmillaan eli 183 °C”

-Olli


Japanialaisesta oppaasta lommojen korjaus. Prikka hopealla kiinni, liukuvasaralla suoristus, täytejuotos, viilaus, pakkeli, hionta, maali.

Painaumia voi suoristaa myös rullaamalla. Runkoputken paksuudesta riippuen hommaan sopii esim 26.0 mm stemi, semmoinen jossa on kokonaan avattava faceplate. Ensin varovasti vasaralla naputellen terävimpien ruttujen tasoittelua ja sitten painaumakohdan rullailua vähitellen kiristäen. Toistetaan niin monta kertaa kuin tarpeen ja lopuksi viimeistellään täytejuotoksella tai kitillä, jos tarvis.

Pystyputken painaumat ja lommot voi korjata sisäisesti. Varovasti työntää saulatolpan kokoista teräsputkea (tai tarpeeksi pitkää satulatolppaa) seattubesta sisään ja lommon kohdilta alkaa suoristumaan. kaksi pientä denttiä onnistui tällä metodilla suoristaa.

normaali - 14:59, 27.1.2016 »

Japanialaisesta oppaasta lommojen korjaus. Prikka hopealla kiinni, liukuvasaralla suoristus, täytejuotos, viilaus, pakkeli, hionta, maali.

Tänään just juottelin hopealla. On se vaan kiva, kun sulamislämpötila on niin alhanen. Ei tuu tuhoa niin helposti. Täytyy rutata jotain, että saa kokeilla oikasemista.

https://farm1.staticflickr.com/840/42891677364_d3fa7e38eb_c.jpg20180724_005251 by suicidehub, on Flickr

Onko syytä kuolemanpelkoon, murtuuko tuo vai luhistuuko kerralla kun laskettelen kaheksaakymppiä kuoppaan ja sitten jarrutan täysii etujarrulla mutkaan?

Joku oli kai Tarifassa maaliin tultuani terassin vieressä telonut ton.

ei syytä huoleen

ainakaan pariin vuoteen

Voidaan kokeilla oikaisua jos haluat ottaa riskin. Eihän tuo rikkoutuessakaan räjähdä vaan lähtee hiljalleen halkeamaan.

Ehkäisisikö oikaiseminen mahdollista murtumista?

hyvin tehty oikaisu poistaa paikat mahdollisilta stressikeskittymiltä joita toho nyt pääsee syntymään

mutta se meinaa sitä että toho pitää porata pieni reikä,laittaa siihe koukku/niitti jolla vedetää,sitte lampulla ehkä vähä lämpöä ja taputtelua

juottaa reikä umpeen

sitte maali päälle
ja lakka

kova homma

Kiitos näkemyksistä.

Tuubiblokilla kiristämällä oon joskus tuommoisia oikonut vaihtelevalla menestyksellä, jos on tuuria matkassa niin tuo lommo “pomppaa” ulos tuolta.

os stemmillä kanssa oiottu

ja eetullahan oli se imukuppisysteemi :smiley:

Jos on typpeä käytössä ja kaasut, paineistaa putken kevyesti ja kuumentaa klommo kohtaa.
Tiedän mikä työ on tulpata runko. Jo eläkkeellä oleva työtoveri, oikaisi paljon putkia (runkoja,pakoputkia…) tuollain ja monesti paineilmalla, hänellä oli tehty yhteen tulppan painemittari, suosittelen kuitenkin typpeä ja treenaamista johonkin muuhun putkeen.