Levyjarrut

Bensiinin jäänestoaineet sisältää ipaa, isopropyylialkoholia, pro-2-nolia, isopropanolia.

98 % ipa Puuilosta

SeppoKyllikki - 18:20, 8.10.2017 » Mulla on kahdet Formulat ja molemissa seteissä on tuota männän palautumisongelmaa. Kerro tuloksista, kun saat putsattua.
Oon kärsimätön ukkeli joten mitään huomisia jaksanu ootella. Putsailin nyt sit vanupuikoilla ja asetonilla. Kaipa ne molemmat männät nyt liikkuu mutta miten toimii käytössä ei aavistustakaan. Suurin ongelma ja se miks otin noi aikanaan irti on ahdas mäntien väli. Palat tulee hiton lähelle levyä ja satula siks ihan tosi kranttu suoruuden suhteen eikä mun kiinnikkeet ollu eikä oo feissattuja. Vaikee käsillä olevilla työkaluilla oli muuten työnnellä molempia mäntiä sisemmäs. Kun yhden männän työnsi sisään niin toinen tuli saman verran ulos. Rakentelin kaikenlaisia työkalukasoja joita tungin sinne väliin yrittäen kiilata lisää väliä mutta en oo ihan varma onnistuinko.

Omat M640 satulat lähinnä purin atomeiks ja revin männät irti (yhtä jopa sörkin pihdeillä hiukan, mutta eihän keramiikka voi naarmuuntua) putsatakseni itse männät asetonilla ja tiivisteet mineraaliöljyyn kastetulla vanupuikolla. Sen verran olivat jo ajoa nähneet että mäntiinkin oli pinttynyt jotain jälkiä ja taitaa ainakin toisen jarrun palautuminen olla skidisti toispuoleista, mutta so far so good. Vinkuu vaan enemmän, lujempaa ja sielua raastavammin kun mitkään testaamani jarrut ikinä, pitänee vielä hioa lasittumat pois huolella.

Sivuhuomio: oli muuten hankalaa repiä noita mäntiä irti, en suosittele noin muutenvaan tehtäväksi.

Männät lentää hienoti pitkin tallia, kun pumppaa jalkapumpulla ilmaa satulaan. Jokun adapterin saa kyllä kehiteltyä. Minä elvytin yhdet Avidit voitelemalla männän sivut tällä: http://m.motonet.fi/fi/tuote/600110/CRC-Jarrurasva-100ml

Edit. Se ensimmäiseksi lähtevä mäntä lähtee yllättävän sähäkästi.

Vaihdoin eilen spyreihin jarrupalat, shimanon m05:set ja tänään tuli taas fiilisteltyä miten hyvät jarrut noi on.

Tarraa kiinni niin perkeleesti ja kahvan tuntuma on erinomainen.

Omat seikkailut nelimäntästen kanssa on ehkä vihdoin kääntymässä parempaan suuntaan. Pariin kertaan hioin paloista kaikki lasittumat, vaan eipä se vinkumiseen auttanut. Jonkunverran niissä tuntui kuitenkin tehoa olevan joten vähän epäröin josko palat muka olisivat kontaminoituneet, mutta en enää muutakaan keksinyt ja päädyin seuraavaan:

  1. Lasittumien hionta
  2. Töräys Disc cleaneria palaan
  3. Välittömästi edellisen jälkeen hieman liekkiä palaan
  4. Antaa palaa loppuun
  5. Uuniin 200 celsiusta ja palat tunniksi kypsymään
  6. Levyn huolellinen hinkkaus asetonilla

Kävin yksinäni ajelemassa palat sisään. Kertaakaan ei vinkunut vaikka olihan tuolla vähän märkää, notta lenkin loppupuolella alko löytymään hämmästyttävän paljon tehoa ja modulaatiota pelkällä etujarrullakin. Saas nähä miltä miten tuntuma muuttuu kun saa vielä taaemmat palat uunista ja sen takapenkkiläisen kyytiin, mutta näillä näkymin ei tarviikaan vielä investoida sintrattuihin.


ihan iisi homma oli hope jarrujen letkujen lyhennys. mitä nyt lattian vedellä pesin ku dottia oli joka paikassa.

mut jarrutuntuma oli koko ajan samanlainen oli tehtaan jäljiltä, letku katkaistuna ei ilmattuna ja sitten ilmattuna. tulipahan nesteet vaihdettua kuitenki

Nyt lopullinen tuomio; maastoretkivehjeeseen maantievedollisiksi täysmekaanisiksi levyjarruiksi BB7:t vai Spyret?

Vähän veikkaan, ettei täältä yhtä lopullista tuomiota tule. Varmaan kannattaa katsoa mitkä Jehovalla on Armageddonin jälkeen Wolverinessa.

Varmaan molempien nimiin vannovia löytyy, joten lopullisen tuomion joudut tekemään ite vaikka kolikkoa heittämällä.

Voisin elää ja pyöräillä hyvin kummat hyvänsä jarruinani. Jos tuntuu ettei teho riitä, isompaa levyä sitte vaan.

Joo, näin varmasti. Spyret tuli jo hommattua, mutta tämä melko hyvä hinta Fillaritorilla sai miettimään:

Jos eivät vielä menneet, siitä ihan ok hintaan BB7:t.

walto - 19:56, 17.10.2017 » Omat seikkailut nelimäntästen kanssa on ehkä vihdoin kääntymässä parempaan suuntaan. Pariin kertaan hioin paloista kaikki lasittumat, vaan eipä se vinkumiseen auttanut. Jonkunverran niissä tuntui kuitenkin tehoa olevan joten vähän epäröin josko palat muka olisivat kontaminoituneet, mutta en enää muutakaan keksinyt ja päädyin seuraavaan: 1. Lasittumien hionta 2. Töräys Disc cleaneria palaan 3. Välittömästi edellisen jälkeen hieman liekkiä palaan 4. Antaa palaa loppuun 5. Uuniin 200 celsiusta ja palat tunniksi kypsymään 6. Levyn huolellinen hinkkaus asetonilla Kävin yksinäni ajelemassa palat sisään. Kertaakaan ei vinkunut vaikka olihan tuolla vähän märkää, notta lenkin loppupuolella alko löytymään hämmästyttävän paljon tehoa ja modulaatiota pelkällä etujarrullakin. Saas nähä miltä miten tuntuma muuttuu kun saa vielä taaemmat palat uunista ja sen takapenkkiläisen kyytiin, mutta näillä näkymin ei tarviikaan vielä investoida sintrattuihin.
Yks mikä monesti auttaa vinkumiseen on jarrulevyn hionta hiekkapaperilla. Ei tartte olla kauheen karheeta paperia, kunhan sen verran hinkkaa et levy on mattapintanen. Sitte tsekkaa palan pinnat ja ajelee sisään vähä pitkillä jarrutuksilla.

Sama aina palojen vaihdon yhteydes hyvä vähä hioa levyä (irtoo vanhojen palojen jämät ja liat) + putsaa isopropyylillä.

Levyjen hiomisesta tuntuu olevan vähän kahenlaista koulukuntaa ja vaikka aiemmin tulikin joskus hierastua levyjä 240 paperilla, ei tulis mieleenkään enää naarmuttaa ihania (kalliita) Ice-tech laikkojani. Vahvoilla mömmöillä ja kenties kattilassa keittämällä saa kyllä levyn puhtaaksi edellisen jarrupalan jäänteistä eikä tarvii kantaa erikseen peiliä mukana randolla.

Joskus vinkuminen johtuu siitä et se levy on menny niin sileäksi (ihan semmonen peilipinta) että puhtaudesta huolimatta ulisee. Sillon se kevyt karhennus auttaa. Ei niitä puhki tarvi hinkata :slight_smile: Ja tosiaan mahdollisimman hienolla hiekkapaperilla, ei millää 60 karkeudella…

En oo saanu yhtään levyä vielä rikottua hiekkapaperilla.

Shimanon palat tuntuu olevan erityisen herkkiä vinkumiselle, siihen riittää monesti joku ihan näkymätönkin määrä jotain vierasainetta palassa. Brake check pihassa on useemman kerran johtanu paluuseen takasin sisälle putsaamaan jarruja ennen metsään menoa…

Pikku peili lompakossa on ehkä kätevämpi roskia silmistä kaivaessa. Pienessä minigripissä kaverina muutama topsipuikko :stuck_out_tongue:

tubuku - 11:08, 30.10.2017 » Joo, näin varmasti. Spyret tuli jo hommattua, mutta tämä melko hyvä hinta Fillaritorilla sai miettimään: http://www.fillaritori.com/topic/112063-avid-bb7-roadcyclo-2-kpl-uudet/ Jos eivät vielä menneet, siitä ihan ok hintaan BB7:t.
viiteen kybään ebaystä:

https://www.ebay.com/itm/New-Avid-BB7-Mountain-Road-bike-Mechanical-Disc-Brake-Front-Rear-Rotors/253044587254?hash=item3aeaa1faf6:g:PxgAAOSw4CFY6P24

toki oem suoraan kiinasta mut hei eipä ole fillaritorikaan lbssän lompakkoon

e. sorry toi olikin ilmeisesti mtb malli vaikka otsikossa lukee molemmat. No joo pikkasen kalliimmalla löytää roaditkin.

Mr.Auer - 18:24, 30.10.2017 » Joskus vinkuminen johtuu siitä et se levy on menny niin sileäksi (ihan semmonen peilipinta) että puhtaudesta huolimatta ulisee. Sillon se kevyt karhennus auttaa.

[…]

Shimanon palat tuntuu olevan erityisen herkkiä vinkumiselle

Levyjen hiomisesta pitäis kyllä saaha jotain tarkempaa tutkimusta, notta tässä on vähän hankala lähteä tieteilemään. Juurikin nuo icetechit muuttuu jarrutellessa aika kiiltäviksi, joskin ihan täys peilipinta oli vähän liioiteltu ilmaisu. Jarrupalan ja levyn välinen kitka ei mun kokemuksen mukaan kärsi vaikka levy oiskin erityisen sileä, mutta vinkumisen mekaniikkaan ei oma tiede riitä.

Mitä shimanon paloihin tulee niin joo, ainakin nuo M8000 jarrujen ensiasennuspaloina tulleet metalliset icetechit ujeltaa kunnolla esim kastuttuaan, mutta siihen tietty auttaa jarrujen oma lämpö. Mtbr henkilöt osas kertoa että jopa puolen vuoden varastosäilytyksessä kertynyt pöly on aiheuttanut näitä sulosointuja.

magura ja hopeki huutaa ihan kivasti märkänä.

ja mitä shimanoon tulee niin kausi alkaa sillä että hiekkapaperi koskee jarrupaloja, en tiiä mitä noille orgaanisille paloille tapahtuu puolessa vuodessa. saattas ne avautua massiivisella alamäkijarrutus sessiolla

ajattelin vaihtaa krampukseen jarrupalat. otanko metal vai resin?

metallisintteri: kestää pitkään, ei nappaa äkäisesti kiinni, huutaa herkemmin
orgaaninen sekote: nappaa nopeammin kiinni, ei mölyä niin herkästi, kuluu nopeammin, hiljaisempi

Otan yleensä resin-palat, mutta esimerkiksi viimeisimmässä helcx-kisassa ajoin tunnissa takajarrun uusista paloista kolmasosan pois. Metallisintteri ois varmaan kestänyt mutasekoitteen hiontaa paremmin.

nii ja siis

metallipalat: MORE TOTAL BRUTAL POWER