Korkkasko vai ei...?

Alkuviikosta runnoin menemään ylämäkeä ja ykskaks polkaisulla kammet pyörähti tyhjää noin 1/2 kierrosta, tasapaino män ja turvalleen ketoon!! Ei hätää, puoli-ukemi pelasti ja parilla naarmulla selvisin.

Kun lähdin polkemaan, kammet anto ehkä 1/6 kierrosta periksi kun vähänkin voimalla painoi. Loppumatka menikin hissukseen. Heitin kiekon ympäri vapaarattalle ja ainakin sormituntumalla oli lukkorengas ja ratas jämäkästi kiinni. Nooh kuitenkin jonkun matkaa ajettua kilkatus kuului ja lukkorengas oli itsestään avautunut eli löysällähän se oli ollut. Otin irti myös rattaan ja ainakin minun silmälle kaikki kierteet näyttivät olevan kunnossa. Fillarissa on fauberkeskiö joten kammet ei nyt ihan heti pyörähdä, myös eturatas hyvinkin kiinteästi kiinni kammissa.

Joten watta fak, mikä antoi periksi? Pistin rattaan uudestaan kiinni huolella ruoskan avulla ja lukkorengaskin tuntui menevän jämäkästi paikoilleen (tosin niin hyvin kuin paskalla Bilteman haka-avaimella saa, pitää hankkia parempi). Mutta hieman luottamus kateissa… Onko heittää kommenttia missä mättää?

Puoli kierrosta kammissa on (välityksestä riippuen) vähintään yksi täysi kierros tyhjää takarattaalla. Keskiö tai kammet ei paljoa tyhjää anna, kun ne on ketjun välityksellä kiinni takarattaassa. Vaikea uskoa, että takaratas olisi niin löysällä, että se pääsisi pyörimään täyden kierroksen tyhjää ja senkin jälkeen vielä lisää. Eli eiköhän siellä ole kierteet paskana.

Bilteman haka-avaimella ei valitettavasti saa lukkorengasta kireälle.

Käytin toissapäivänä ensimmäistä kertaa kunnon haka-avainta, ja onhan se uskomatonta miten lukkorengas vain kiristyy kiristymistään. Vanhalla bilteman avaimella rikoin joka kerta itseäni, mutta jotenkin ne lukkorenkaat on pysyneet tarpeeksi kireällä. Tän kanssa pelkäsin, että lukkorengas menee rikki ennen kuin avain lipsahtaa.

näppituntumalla ei juuri rattaan kiinnitystä arvioida. Sulla on ollu vaan ratas löysällä ja oot polkassu sen kireelle. rotafix ja kunnon haka-avain on avain onneen tuossa. just itse skidasin ratasta auki eilen ja piti huoltaa huoltovapaata finlandia-puistossa.

Samaa veikkaan. Kun ylämäkeä runnoo niin takaratas kiristyy kyllä tehokkaammin kun millään muulla menetelmällä. Tätä mä itse aina käytän “rotafiksaamiseen” (tietysti pitää olla varuillaan). Sen jälkeen lukkorengas kunnolla kiinni.

+1 rotafiksaukselle ja kunnon haka-avaimelle (Dura-Ace). Kiitokse Askopeelle diilaamisesta. Usein kuullut tarinoita valmiiksi kasatuista kiekoista joista on korkannut kierteet. Yleensä syynä on tehtaalla huonosti tehty kiristys. Ensinnäkin on tärkeätä, että ratas on kiristety kunnolla napaa vasten, jotta se ei lukkorenkaan laittamisen jälkeen pääse liikkumaan ja löystymään. Ja toiseksi se lukkorengas pitää sitten kiristää kunnon työkalululla (haka-avain) kireälle eikä millään vasaralla naputtelemalla.

Itse suosin fix/fix napoja. Saa kaksi välitystä esim yhden hampaan erolla ja ketju/dropout riittää vaihtamiseen. Lisäksi ei vituta suunnattomasti jos hienosta kiekosta tekee käyttökelvottoman korkkaamalla toisen puolen kierteet.

Kannattaa myös huomioida, että lukkorengas tulee asennettaessa kunnolla ratasta vasten. Napaan nojaava lukkorengas ei auta.

Ja vassua väliin.

Ei kiva.itsekin purin oman takakiekkoni eilen.lukkorengas kireellä mutta rattaan sai sormilla auki.tästä kenties se ärsyttävä rutina.kierteet näyttää olevan kunnossa ja uudet vaseliinit ja kiristys.se mikä ihmetytti viime lenkin jälkeen oli navan akselin kiristyminen ajossa.loppumetreillä ihmettelin miksi meno on niin raskasta. Kiekon irrotettuani huomasin akselin olleen aivan jumissa.miten tämä voi olla mahdollista? Kyseessä suzuen promax napa.

^ sulla on ollut löysällä ne akselissa olevat napaa ympäröivät lukkomutterit jonka seurauksena ne on päässyt kiristymään ajossa navan laakerien ympärille.

Avaa ne niin, että kiekko pyörii herkästi mutta klappia ei ole ja kiristä kunnolla ulommat sisempää vastaan molemmilla puolilla ja se on siinä. Saattaa vaatia vähän harjoittelua koska helposti kiristäessä ulompaa myös sisempi kiristyy ellet pidä kunnolla sisemmästä vastaan. Sama idis kuin kierteellisessä ohjainlaakerissa. Ja vaatii tietty omat työkalunsa eli kartioavaimet, kaksi kappaletta.

Sitä vähän ajattelinkin.homma hoidossa.kiitos.

Mulla on Suzuelta Pro Max SB napa ja siinä noi lukkomutterit myös löystyy vaikka olen ne monta kertaa vetänyt kunnon momentteihin. Luultavasti viikottaisella velolla kiekon kääntelyllä on osuutta asiaan. Jos tuohon on olemassa joku ratkaisu niin vastaanotetaan.

Lainaanpa vanhaa ketjua. Mulla tuli sellane ongelma, että takaratas alko pyörimään tyhjää loputtomiin molempiin suuntiin. Tais kierteet mennä?

No varmasti, jos pyörii tyhjää loputtomiin molempiin suuntiin.

^^ näin tais käydä? oliko minkälainen napa kyseessä?