Koodaus

1 Like

Iikeli tuossa jo aiemmin linkkaili yhteen omatoimiseen bootcampiin ja näkisin että tuo avoin yliopistokurssi on tavallaan samaa heimoa. Google todnäk tarjoilee paremmin tietoa. Jos kaikki ohjelmointi on aivan uutta mutta kiinnostavaa, niin HTML / CSS -tutoriaaleilla pääsee alkuun, niistä näkee vähän miltä tuntuu purkaa ongelmia pienemmiksi palasiksi ja bonuksena oppii että internet on tehty laatikoista.

Low-code on yhtäältä paljon markkinoinnin pöhinäsanoja ja käytännössä hieman eri abstraktiotasoille vietyä, yleensä helppokäyttöiseksi tai kansantajuiseksi aiottua koodigenerointia tai logiikkamallinnuksen välineitä. Oma kokemus kehittäjän näkökulmasta on, että low-code jakaa ”oikeiden” kehittäjien mielipiteitä vahvalla tavalla: ei ole oikeaa koodausta vs paras juttu ikinä. Vastakkainasettelu syntyy nähdäkseni siitä, että yleensä meillä ohjelmistoammattilaisilla on jonkinlainen ammattiylpeys ja viehtymys omaa jatkuvaa harjoittelua / uuden opettelua vaativaa käsityöammattiamme kohtaan ja sitten koetaan, että low-code jotenkin vesittää tätä.
Henkkoht mua ei haittaa jos ei tarvitse murehtia kaikesta teknisestä nypläämisestä, sillä parempien työkalujen avulla aivoilla on enemmän kaistaa keskittyä itse ongelmaan. Loppuviimeksi asiakasta/ihmistä kun kiinnostaa yleensä enemmän se, että toimiiko se nappi eikä se, että miten se toimii.

Omat lowcode-duunit on pääosin OutSystems-alustalla ja kuten perinteisemmissäkin ohjelmointikielissä, niin edelleen pitää laittaa oikeat asiat oikeaan paikkaan. OutSystems on myös sillä tavalla erikoinen low-code -tuote, että en ole vielä löytänyt juttua johon se ei taipuisi (vaikka järkevyyden rajoja on toki tullut kolisteltua).

Kieltä voi aina vaihtaa, samoin alustaa ja mitä tekee. Omasta mielestä tärkeää tosin se, että opettelee ensiksi yhden kunnolla.

1 Like

Ei hemmetti, määki oon tehny low codee. Mut se oli silloin, kun koko low code termiä ei ollu vielä edes keksitty. Tibco ActiveMatrix…

Tolla puljulla oli joskus “tibco man” markinaspektaakkeli, jossa logoihin puettu tyyppi laskeutu finaaliotteluissa jetpackillä keskelle jenkkifutiskenttää. Ei o low codekaan yhtä hyvää ku ennen.

VMP:tä se hiirirunkkaus kyl oli.

Edit: Spring-boot boilerplaten korvaus jollain drag & dropilla kyl kiinnostais. Mut vaan jos se toimii vi:llä.

niijoo daa ku luin näitä röissä ja unohtu. nyt tutkin kun ei oo töissä.

Itse tosiaan teen tätä hommelia ammatikseni. Välillä parasta välillä hirveää

1 Like

Itse just nyt töissä firmassa, jossa koko arkkitehtuuri on ihan liian monimutkainen (over-engineered). Nyt vähän etsiskely ja mietintä päällä, että jäänkö tekemään tähän firmaan freelancerina Suomesta käsin, vai vaihdanko johonkin muualle. On tässä pari prosessia vetämässä, mutta kattoo mihin kehittyy. Jotenkin olis helpompaa olla vaan palkkalistoilla, mutta saa nähdä löytyykö mitään mieluista joulukuuhun mennessä.

Ai että. Erinomainen alku viikolle. -4k riviä turhaa koodia projektista.

2 Likes

tein juuri asian yhdellä tavalla vaikka todennäköisesti se täytyy jatkossa tehdä jollain muulla tavalla, näitä tunteja en saane takaisin tai mistäs sitä tietää :thinking:

Täällä enemmän ylläpitelyä ja pien-näpertelyjä mutta jo vähän pitempäänkin, ja uteliain mielin.

Olisiko nämä kaksi aika kivat alkuun?:slight_smile:

https://tikape.mooc.fi/kevat-2022/

2 Likes

kiitos (:

Vittu, että tänään mennyt taas hermot tähän over engineered arkkitehtuuriin. Miks ei voi vaan tehdä uutta screeniä? Miks pitää kirjottaa aina 100 riviä integrointikoodia, että saa mitään ruudulle. Vittu sentään.

http://www.rntz.net/post/against-software-development.html

yks lempiesseitä aiheesta: koodaus :kissing_closed_eyes:

3 Likes

En koodaa mutta työskentelen tietojärjestelmien parissa pääkäyttäjänä ym. Pari vuotta sitten opettelin vähäsen ja nyt vituttaa kun jo näillä tiedoilla ymmärtää, että joku homma voitaisiin korjata aika helposti mutku ei voi koska julkisella sektorilla ja kilpailutukset jiiännee…

Älkää siis opetelko ellette halua tehdä sitä ihan duunina tai vaihtoehtoisesti ette työskentele millään tavoin IT:n parissa. Tieto lisää tuskaa. Algoritmien kehittely ja kaikenlainen looginen ongelmanratkaisu on muuten ihan jees.

1 Like

“Perhaps we should expect true advances in software “engineering” only when we learn how better to govern ourselves.”

Tää on niin totta. Hallinto pitäisi ensin saada johdonmukaisemmaksi ja ennen kaikkea oikeudenmukaiseksi, ennen sen siirtoa algoritmiksi. Tämä ei tosin onnistu helpolla, koska sehän ei kaikille intressiryhmille (joista osa on hallinnon sisäisiä) sovi.

En todellakaan koodaa, mutta joudun duunin vuoksi käpistelemään toiminnanohjausjärjestelmien kehitystä, enkä voi muuta sanoa, kuin ottakaa hanskaan ne perustavimmanlaatuiset yhteiset pelisäännöt jos toimitte jossain tiimissä/pyritte tekemään ylläpidettävää käkkylää.

Jos jossain vittuillaan kommenttien puutteesta, niin seuraavaksi vastaan tulee aivan tolkuttoman huonot FDD:t, API dokkarit, UXDD:t jotka ei ota kantaa eri osioiden yhdenmukaisuuteen jne… Aivan hirveä savotta kääntää ison vaihtuvan tiimin toiminta edes jotenkin järkeväksi, kun hommaa ei ole otettu alusta lähtien hanskaan.

No jaa. Lähinnä yhteiskunnan nykytilan kritisointia ja varoittelua liiallisesta tietokoneihin luottamisesta, eikä niinkään koodaukseen liittyvää ränttiä. Lyhyesti:

I: Kvartaalikapitalismi on paha.
II: Tekoälyyn ei pidä luottaa.
III: Älä mee duuniin Facebookkiin tai Twitteriin.

Harmi et tossa ei ollu päivämäärää.

On tuossa myös sellainen perustavanlaatuinen pointti, että ihan julkishallinnon puolella voidaan tehdä kaikenlaista ikävää, josta on myöhemmin harmia ihmisille. Tiedän esim. että Suomeen oltiin yhdessä vaiheessa tuomassa Sitran ajamana nuorten riskirekisteriä. Tavoite oli hyvä eli nuorten syrjäytymiseen puuttuminen. Toimintatapa vain vähän kyseenalainen kun oltaisiin luotu sellainen kevytversio rikosrekisteristä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon rekistereistä. No, homma onneksi kaatui meidän henkilötietolakeihin, eikä kukaan tosissaan lähtenyt ajamaan niihin muutosta.

Tämä ei silti estänyt, että hommaan poltettiin aika paljon veronmaksajien rahaa ja kokeiltiin kaikenlaista nykyisen lainsäädännön puitteissa.

No ei tuokaan liittyny koodaukseen, vaan valtionhallintoon, politiikkaan ja byrokratiaan. Olis sen rekisterin voinu tehä fyysiseen kortistoonkin. Samat ongelmat mut hitaammin.

Viime aikoina tullut koodattua kohtuullisen paljon. Ainut kurssi ohjelmointia jäi kesken 1990-luvulla. Kielenä oli silloin Fortran77 vai olisko ollut 95:sta jo. Ohjelmoin mieluummin kuin klikkailen hiirellä hitaasti. Tutkijana tuli koodattua mittausohjelmia, kun ei kiinnostanut viettää koko vuorokautta labrassa, ja data-analyysiä. Nykyisin tulee väännettyä raportteja isoista datamääristä yms. Ei päätehtävänä.

Pythoniin olen viime vuosina siirtynyt ja se on kyllä erinomainen, kun on sekailaista dataa käsiteltävänä. Excelin pyörittäjät saattaisivat yllättyä, kun tutustuisivat vaikka Openpyxliin.

Kiinnostusta olisi oppia laiteohjelmointia.