Keskiö "naksuu"..?

Kuulostaa siltä, kuin ääni tulisi keskiöstä.

Eli ajaessa tuo ääni kuuluu ainostaan, jos olen skiddaillut ja lähden taas polkemaan eteenpäin: yksi naksaus, jos “vastustan” jaloilla kampien pyörimisliikettä, yksi naksaus. Yksi naksaus per suunta, ei siis naksuntaa kokoajan polkiessani eteen tai taaksepäin.

Kokeilin niin, että “lukitsin” takarenkaan maata vasten omalla painollani ja painoin kampia eteenpäin käsillä: kuuluu naksahdus ja kammet liikahtavat hieman ja sama naksaus toiseen suuntaan.

Onko tarinan opetus keskiö löysällä…?

sensei - 16:00, 5.8.2010 » Kuulostaa siltä, kuin ääni tulisi keskiöstä. Eli ajaessa tuo ääni kuuluu ainostaan, jos olen skiddaillut ja lähden taas polkemaan eteenpäin: yksi naksaus, jos "vastustan" jaloilla kampien pyörimisliikettä, yksi naksaus. Yksi naksaus per suunta, ei siis naksuntaa kokoajan polkiessani eteen tai taaksepäin. Kokeilin niin, että "lukitsin" takarenkaan maata vasten omalla painollani ja painoin kampia eteenpäin käsillä: kuuluu naksahdus ja kammet liikahtavat hieman ja sama naksaus toiseen suuntaan. Onko tarinan opetus keskiö löysällä..?
Kammet löysällä

Painoitko kampea suoraan kammesta vai polkimesta? Poljin yleisemmin aiheuttaa naksuntaa.

Kannattaa tehdä sama testi takapyörä lukittuna siten että painaa kampea niin ettei koske polkimeen - jos edelleen naksuu niin itse ottaisin keskiön ulos ja tarkistaisin kaikki sen osat.

takaratashan se siellä liikahtelee

Polkimista se luultavimmin kuuluu. Käytä irti ja puhdista kierteet, jos ei auta niin sitten keskiön kimppuun. Takarattaan liikkeen luulis tuntevan.

Ei johdu polkimista, eikä takarattaasta. Täytyy huomenna kiristellä polkimet ja jos ei naksunta lopu, käytän keskiön irti…

Tarkistapa eturattaan kiinnityspultit vielä ennen keskiötä. Itellä se on ehkä yleisin syy tuon kaltaiseen naksumiseen.

happo-orgiat - 18:14, 5.8.2010 » Tarkistapa eturattaan kiinnityspultit vielä ennen keskiötä. Itellä se on ehkä yleisin syy tuon kaltaiseen naksumiseen.
Sori, en maininnut ratas/kampisrjaa = White Industries ENO, jossa ei ole niitä normipultteja. Kiinnitys on kampeen yhdellä lukkorenkaalla. Hyvä vinkki, tarkistetaan sekin!

kammet siis liikahtaa, kun pidät takarengasta paikoillaan ja käytät voimaa -jos oikein ymmärsin?

silloin mun järjen mukaan liikahtaa myös eturatas, ketjut ja takaratas, right? -tsekkaisin uudelleen takarattaan. omakohtaista kokemusta on…

jos vain toinen kampi liikahtaa, on syytä katsella keskiöakseliin…
mikäli molemmat kammet liikahtaa, mutta eturatas ei, tutkisin niiden kohtaamispaikkaa…
jos eturataskin liikahtaa, mutta ketjut ei, taas uusi tutkimisenkohde…
jos kammet, eturatas ja ketjut liikkuvat, mutta takaratas ei, kannattaa katsoa, miten ketjut istuvat takarattaalle…

ikinä mulla ei ole kuulunut vain yhtä naksausta, jos keskiö on löysällä, yleensä siitä kuuluu “natinaa” mutta eipä mulla whiten osia koskaan ole ollutkaan…

Ota kaikki irti, tutki, käytä paljon rasvaa liitoskohtiin ja kasaa. Jos ei toimi, niin mä voin ostaa kilkkeet halvalla.

konkeli - 19:45, 5.8.2010 » Ota kaikki irti, tutki, käytä paljon rasvaa liitoskohtiin ja kasaa. Jos ei toimi, niin mä voin ostaa kilkkeet halvalla.
Haha..ja tarkoitin ostointoasi ;D

Naksaus tulee kammen ja rattaan liitoksesta = täytyy siis kiristää.

Lainaan vähän topikkia. Minulla ei ole Phil Woodia, vaan Maurice (sinkulana), mutta sekin naksuu.

Minulla naksuminen on jatkuvaa, yksi naksaus aina samassa kohtaa pyörimisliikettä, oikean polkimen ollessa ylhäällä. Ensin luulin että strappien metallisoljet osuu johonkin. → poistin ne, ei vaikutusta, naksuu vielä. Vaihdoin eturattaan (ei naksumisen takia, vaan siksi että se oli tehty juustosta) ja kiristin sen. Naksuu vielä. Pesin ja öljysin ketjut. Naksuu. Kiristin polkimet ja niiden laakerit. Naksuu. Kiristin kammet. Naksuu.

Keskiö on ainoa johon en ole vielä kajonnut, työkalujen puutteesta johtuen. Mieleeni tuli seuraavanlaisia kyssäreitä:

-Vaikka luin kaikki keskiötopikit tältä foorumilta, en saanut oikein kuvaa mitä (erikoisempia) työkaluja sen purkamiseen tarvitaan. Ainakin kampien ulosvetäjä. Se puuttuu. Mitä muuta?

-Voiko naksuminen johtua todennäköisesti jostain muusta kuin keskiöstä näillä oireilla ja tarkastetut/kiristetyt kohteet huomioon ottaen?

-Jos oletetaan että naksutus tulee keskiöstä; jos pääsen yli vitutuksesta jonka naksuminen aiheuttaa ja ajan naksuvalla keskiöllä kauden loppuun - yhteensä varmaan puolitoista-pari tonnia - onko mahdollista rikkoa jotain (kallista) pysyvästi ja kuinka todennäköisesti näin käy?

^ Olen joskus paikallistanut naksunnan polkimeen. Jos on toiset polkimet, niin ainakin ne on helppo diagnosoida.

Keskiöpatruunan irroittamiseen tai kiristämiseen tarvitset ulosvetäjän kammille ja keskiötyökalun. Varmaankin Shimanon työkalu sopii. En usko, että laakereiltaan kuluneella keskiöllä ajamalla voi tuhota kuin jo vikaantuneen keskiön. Sitä en kokemuksesta tiedä, mitä esim. löystyvä keskiö voi tehdä rungon kierteille. Tuskinpa juuri mitään ja noiden keskiöpatruunoiden materiaali taitaa sekin olla pehmeämpää kuin runko.

Voin lainata ulosvetäjää ja keskiöavainta, jos tarvitset. Sijaitsevat Kalliossa.

Muokkasin otsikkoa paremmin sopivaksi

K-Mikko - 16:51, 7.8.2010 » ^ Olen joskus paikallistanut naksunnan polkimeen. Jos on toiset polkimet, niin ainakin ne on helppo diagnosoida.
Vaihdoin polkimet (kännipyörästä tähän). Ei naksu enää. Propsit vinkistä. Olette hieno ihminen ja polkupyörien diagnosoija.

Käytetääs tätä topikkia. Eli Shitmanon perus kasettikeskiö kyseessä, britti ja 107mm. Naksuu ja nitisee runtattaessa. Otin kasetin eilen irti, putsailin kierteet ja rasvasin, kiristin paikalleen plus kammet (105 90-luvulta) kireeseen, ja sama homma jatkuu. Olisko tuolla nyt 1½ vuotta ajeltu kesät talvet. Rattaanpultit on kireessä. Suggestions?

Tsekkaa poljinten kiinnitys. Polkimet irti, kierteiden ja kosketuskohtien huolellinen puhdistus, vassua väliin ja takaisin kasaan.

Polkimilla on tapana syödä sitä kohtaa, missä ne tukeutuvat kampeen.

Minäkin olen vastaavan ongelman about kaiken muun putsimisen jälkeen paikallistanut juuri polkimiin. Se on onneksi helppo korjata jo aiemmin mainituilla neuvoilla.

Kaikkein älyttömintä tuossa on se, että kun tajusin ettei se voi olla enää mikään muu kuin polkimet, en jaksanut enää tehdä asialle mitään.

No huh, pitääkin tsekata pikimmiten!