Keskiö? Keskiön päivitys!

Amatööri tarvis apua. Tuli hommattu tommonen (70-luvulta?)Cresentin runko. Ja pitäis laittaa pyörä uuteen uskoon. Mimmonen keskiö tohon sopii ja mikä on järkevä, kun olis kuitenkin tarkotus laittaa vähän uudempaa osaa kiinni?
tos on pari kuvaa avuks toivottavasti toimii.

Haulla: BOOOM!!!

Kyseessähän taitaa olla ns kellofauber. Siihen jos haluaa normaalin kasettikeskiön kiinnin niin ainoa vaihtoehto taitaa olla pyörätohtorilta adapteri. Jos kupit ovat prässätty kiini runkoon niin tämä ja jos taas kierteillä niin tämä. Toisaalta tuollaiseen vanhaan neliskanttiseen kellofauberiin saa ihan normaalit kammetkin kiinni, eli keskiötä ei ole pakko vaihtaa välttämättä :slight_smile:

Kiitti vinkeistä!
Mahtaaks tohon löytyy jostain uusia kuppeja ja laakereita? en ainakaan huomannu tohtorin varastossa olevan.

jos ne ei oo rikki, niitä ei tartte vaihtaa. ja kenenkään uskontoa pilkkaamatta sanoisin, että korkeintaan laakerinkuulat noihin kannattaa vaihtaa uusiin. niitä saa pyörä- ja laakerikaupoista.

Vähän OT, mutta onko noita kellofauberin akseleitakin eri pituisia? Oletan että on, en vain ole koskaan tuommoista avannut, säätänyt enkä omistanut. Mietin tässä yhden fauberin muuttamista juuri tuollaiseksi…

paria pituutta akseleita taitaa olla

Itellä Cresentti projekti käynnissä ja samanlainen keskiö. Pesen ja laitan uusien vaseliinien kanssa pyörimään. Kunhan nyt sinne saakka pääsen,nyt pulverimaalaukseen menossa.

Turha kaikkea on aina uuteen vaihtaa, vaikka rahalla saa.

itellä tuli vissiin aika vastaavasta cressuraadosta tommonen
http://rok.possu.org/photos/gallery/crescent

Onpa ajankohtainen lanka. Onnistuin löytämään juuri eilen uusix-verstaalta kellofauberin nelikanttiakselin samanlaisen 70’s cressun perusfauberin tilalle. Seuraava ongelma onkin sitten kampien hankkiminen ja ketjulinjan saaminen sinnepäin (jännitys tiivistyy).

Pyörätohtorin adapteri ois “kiva”, mutta omassa tapauksessa runko on faijan vanha rotisko, johon ei ihan oikeasti viitsi panostaa rahallisesti kauhean paljon sinne missä se ei ole pakollista. Pyörä pysyy kuitenkin ahkerassa ajossa “tunnesyistä”, joten pientä modernisointia pitää koittaa suorittaa :slight_smile:

Tällä löytöakselilla pituutta on 128 mm niin kuin kuva kertoo. Hintaa tuli ruhtinaalliset 2 euroa.

Akselin mitta
Nelikanttiakseli fauberimutkan paikalla

Edit: Mikäli löytyy arvokkaita vinkkejä kampien mallista noin leveälle akselille, arvostaisin kovasti - Tänään joutunee taas tekemään vähän töitä harrastamisen välissä, joten taidan jättää verstaskäynnin väliin. Ilmeisesti syytä olisi etsiä juurikin vanhoja nelikanttifauberista peräisin olevia kampia… Vai?

Tätä keskustelupalstaa seuranneena aloitan keskustelun myös itseäni kiehtovasta asiasta.

Kävin myös eilen penkomassa uusix verstaalla etsien kello-fauber akselia ja en sitä löytänyt. No löysin kyllä kaikkea muuta kivaa. Projektinani on hieman uudempi fillari johon olisi tarkoitus uusia rattaat, ketjut ja kammet.

Ebaysta löytyy halvat ja rumat kammet:
alloy
tai hieman hienommat mutta lyhyemmät:
steel

… noista jommat kummat meinaan heittää omaani kun kellofauberin löydän.

Hehe… Sori teppa, et etsinyt tarpeeksi kovasti :wink: Se löytämäni kellofauberin akseli oli erillään muista keskiösälistä seinähyllyn vasemman päädyn seutuvilla. Ehdin juuri tunnissa löytää sen ennen pajan sulkeutumista ja voin vakuuttaa, että se vaati aika v-mäistä käsien paskaan tunkemista ja joka ikisen kopan kaivamista - Mutta mikäs sen mukavampaa ajanvietettä kun ulkona paistaa ikävästi aurinko täydellä teholla :smiley:

…Et sattunut uusix-verstaalta penkomaan noita kampia? Ei löytynyt? Itse keskityin akseliin ja stongaan, mutta huomenna ajattelin käydä vilkaisemassa kampia.

Uusix-verstaalla on aivan luvattoman iso läjä kampia joista melkein kaikki on monivaihde-fillareille. Joukossa on muutamia “thomson kiilatappi keskiö+kampi” paketteja.

Löysin 15minsassa muutamat kammet jotka olisivat sopineet mielestäni kellofauberin perään mutta hampaita oli liian vähän …

Ok. Kiitos tiedosta. Käyn huomenna vilkaisemassa, olisiko omaan projektiin käypää tavaraa.