Kesäreissulle Saarenmaalle

Hei!

Parikymmentä vuotta sitten kolmikymppisenä tuli harrastettua noita viikon pyöräretkiä (Ahvenanmaa, Ahvenanmaa+Ruotsin saaristo, Gotlanti, Länsi-Suomi, Itä-Suomi.) Siitä lähtien kun pojat olivat vielä pieniä olen haikaillut pyöräretkeä heidän kanssaan. Nyt hujopit ovat 13 ja 14 ja alkaa olla korkea aika toteuttaa suunnitelma.

Paljon infoa netistä on jo löytynytkin. Joitain epäselvyyksiä ja -varmuuksia on.

Yksi on mittasuhteet: Ehtiikö viikossa tai vaikka runsaassa viikossa kaluamaan Hiidenmaan, Saarenmaan ja Muhun, jos aloittelijoiden päivämatkaksi jäisi 30-50 km? Vai pitäisikö Hiidenmaa jättää pois?

Koska haluaisin itsepintaisesti että otamme omat pyörät mukaan, niin lukemani perusteella ongelmaksi muodostuu mennen tullen kulku Tallinnasta Saarenmaalle ja takaisin. Katselin ensin tuota Tallinna-Haapsalu -väliä ja vaihtoehdot eivät ole häävejä:

Koko välin pyöräily: 105 km kerralla liikaa, jos kahdessa päivässä, niin lienee haaskausta mielekästä ajankäyttöä ajatellen.

Bussilla Haapsaluun: Erittäin epävarmaa saako kolmet pyörät bussiin.

Junalla Riisipereen ja sieltä vanhaa radanpohjaa 53 km Haapsaluun: 53km voi olla aloittelijalle paljon, jos kyse on paljolti viivasuorasta hiekkatiestä vailla mitään mielenkiintoista nähtävää. Ei siis myöskään kovin järkevä tapa käyttää aikaa.

Junalla Pärnuun ja sieltä pyörällä Virtsuun: Taas turhan pitkä pyörämatka, väh.n. 83 km. Tosin jos tuolta löytyisi hyvä maisemareitti ja edullinen yöpymispaikka puolivälissä, voisi olla mielekästäkin käyttää siihen pari päivää.

Samankaltaiset ongelmat koskevat paluuta.

Onko fiksuja ratkaisuja tarjolla?

Kiitos,

Timo L.

Tuolla.