Kellofauber 130mm akselilla

Hoi!

Vanhasta pyörästäni on vanha tavallinen fauberi jättämässä. En haluaisi laittaa samanlaista fauberia takaisin, sillä pyörässäni on prässätyt laakerikupit ja niiden kanssa keskiön huoltaminen on todella **ttumaista (kupit pitää irroittaa, jotta kampi tulee ulos). Löysin nyt rompetorilta vanhan kellofauberin, jossa on 130mm akseli. Näyttäisi, että kellofauber sopii tähän tilalle suoraan. Ongelmaksi tulee kuitenkin varmaan muodostumaan sopivien kampisarjojen löytäminen, jotta ketjulinjan saa edes sinnepäin. Vanhassa fauberissa oli 175mm kammet ja 46 hampainen ratas. Olisiko jollain ehdotuksia, millä setillä olisi mahdollista saada ketjulinja kuntoon vai joudunko ottamaan yhteyttä tohtoriin ja hankkimaan adapterin? Kävin sovittamassa pyöräliikkeissä muutamaa erilaista sarjaa ja niissä ketjulinja jäi sentin päähän halutusta (liian ulos). Hakusessa olisi siis joku budjettiratkaisu (myös käytetyt osat käyvät).

T: Tuskastunut korjaaja

Kellofauberiin ei kovin montaa akselinpituutta löydy, ja tod. näk. sillä lyhyimmälläkin jää modernit kammet liian ulos. Eli vaihtoehdot on varmaan joko metsästää vanhempi kampisetti, joka asettuu järkevähkölle ketjulinjalle (Jostain kierrätyskeskuselta tai tutun fillarihuollon romulaatikosta, ei oo välttämättä helppoa. Jostain vanhasta retkipyörästä vois löytyä esim. Thun-setti jolla sisempi eturataspaikka saattaa olla lähellä 41mm.) tai sit laittaa tuo adapteri + uudet kammet + uus keskiö. Jälkimmäisessä vaan lähestytään sitä tilannetta, että kustannustehokkaampaa ja rationaalisesti ajatellen järkevämpää voi olla vaihtaa koko runko.

Kellofaubereita on vissiin sit olemassa kumpaakin versiota, prässikupillista ja kierrekupillista? Mulla ainakin oli nimittäin kello-F prässätyillä kupeilla.

Jos olet kampia sovittanut, niin otapa joillain kammilla ketjulinja ylös ja vertaa tulosta ja akselin pituutta kammille suositeltuun akselinpituuteen. Sitten saat hieman selville, että minkä mittaista jis-viistettä toi akseli voisi vastata, kun noi viisteet voi olla vähän mitä vaan. Saatat sitten kampien speksejä katselemalla löytää helpommin sopivat, ilman että tarvitsee aina sovitella.

Mittailin äsken tuo akselipaikallaan, että rattaan pitäis tulla lähes kiinni tuohon “pölysuojaan” vai miksi kutsutaankaan, jotta ketjulinjan saisi samaan mitä takana on. Ketjulinja takana on 41-42mm. Tämän seurauksena rattaan pitäisi olla ~10mm sisempänä kuin mihin asti kammen saa tulemaan kiinni. Taitaa vaan päästä paljon helpommalla menemällä tohtorille. :stuck_out_tongue:

Noinhan se suunnilleen menee. Aika monet nykyaikaiset ratakammet antaa oikean ketjulinjan n. 110mm akselilla. Ja silloin ratas on jo hyvinkin lähellä keskiökuppia. Ratkaisu on joko uusi keskiö tai vanhemmat kammet.

Ei kannata noin nopeasti luovuttaa. Mulla on ainakin kellofauberi pyörä missä on alkuperäset teräskammet missä on ratas kiinteästi kiinni ja ketjulinja ~42.

E. Tälläässeet

Tuollainen domppa92 kampisetti toimisi luultavasti aika passelisti. Taidan laittaa vielä osto-ilmoitusta saitille jos sattuisi tärppäämään. :slight_smile: Kiitos kaikille vastauksista!