Kaljatölkkiä stemmiin

Pitäisi saada 25,4 millinen tanko kiinni 3ttt:n 26 milliseen stemmiin. Hommaanko Nitton (hintavan) 25,4 -> 26 shimmin vai toimiiko kaljatölkkiviritelmä? Kellään kokemusta?

Kaljatölkki voi olla aika liukasta kamaa. Satulassa uskaltaisin luottaa, mutta ainakin yhdellä kaverilla tiedän ölillä shimmatun stongan kiertyneen hieman ajossa. Melkein ilmaistahan sitä itse shimmaamista on kokeilla, mutta testaa huolella ennen yleisiä teitä tai kovia ajoja.

Kumpikin toimii, mutta Nitton shimmillä saavuttaa suuremman mielenrauhan. Jos kaljatölkkishimmattu tanko vähän natisee tai notkuu niin alkaa aina pelottaa että johtuuko tää nyt siitä, vaikkei se oikeasti varmaankaan johdu. Ehkä kannattaa leikata shimmi kaljatölkin ylä- tai alareunasta jossa materiaali on paksumpaa kuin keskellä. Ehkä jopa mittailla työntömitalla vaikuttaako paksuus sopivalta (optimihan olis 0,3mm). Ja laittaa stemmin pultti suht kireälle ja yrittää pyörittää tankoa kaikin käsivoimin, niin saa sen “ei se pyörähdä” -fiiliksen.

Kaljatölkki on tosiaan aika liukasta, Nitton shimmin pinta on hieman karheampi. Mutta ei mulla oo kyllä tangot pyörinyt kaljatölkilläkään.

Minulla on huonoja kokemuksia kaljatölkeistä. Tosin tangon ja stemmin “leukojen” välissä taisi olla enemmänkin väljää, mikä voi selittää, miksei pehmeä oluttölkki riittänyt. Rauhallisesti ajellen tanko pysyi paikallaan ja käsivoimin sitä ei saanut pyörähtämään, mutta alaotteella tempomalla tanko lähti kiertymään kesken ajon.

tya - 11:19, 8.7.2009 » Kaljatölkki on tosiaan aika liukasta, Nitton shimmin pinta on hieman karheampi.
Onko mitään hyötyä, jos tölkkiä karhentaa vaikka teräsharjalla tai hiekkapaperilla?

ostaa saman tien niitä karhun mattapintaisia. Ei tarvii karhentaa, kuin sisäpuoli.
Voihan sitä myös hifistellä ja polttaa uunissa sen kaljatölkin sisäpinnan pinnoitteet pois.

uao - 12:12, 8.7.2009 »
tya - 11:19, 8.7.2009 » Kaljatölkki on tosiaan aika liukasta, Nitton shimmin pinta on hieman karheampi.
Onko mitään hyötyä, jos tölkkiä karhentaa vaikka teräsharjalla tai hiekkapaperilla?
Ei oo tullut kokeiltua, mutta saattais hyvinkin olla. Siinä tosin katoaa äkkiä paksuutta samalla.

Mulla on kaljatölkkiä (ostin varuilta 24-packin - suosittelen varaamaan ainakin sen 8 asennukseen) vanhan Cinellin stemmin ja MTB-raiserin välissä ja eihän se oikein pidä.

Itse koin helpottavaksi tekijäksi kiertää tuo tölkistä tehty “nauha” tiukkaan ensin tangon ympärille ja sitten “lukitsemalla” sen teipillä että pysyy tiukasti paikallaan. Silti se sisään sujauttaminen teetti ongelmia ja ei siitä oikein hyvä tullut vaikka olen tuolla ajellutkin.

Kalja on Suomessa niin halpaa, että kyllä tota tölkkishimmausta kannattaa kokeilla. Jos se ei toimi, niin se ei kuitenkaan tuhoudu räjähtämällä, vaan stonga vaan lähtee vähän pyörimään. Jos se ei pidä mitään, niin sen kyllä huomaa ennen ajamaan lähtöä.

Siihen tarvitaan kuitenkin vain 0,3mm shimmiä, eli pari kiekkaa riittää. Jos kitkan puute pelottaa, niin kokeile laittaa hammastahnaa väliin. Hamamstahnassa on pieniä kiteitä ja rakeita, jotka lisäävät kitkaa. Ihme Pirkkaniksi, mutta Tahkolla yksi satulatolppa pysyi paikallaan tuon avulla.

Ramo, jos se stemmi on 90mm tai lyhyempi niin myy se mulle tai vaihdan sen 25.4mm stongalle sopivampaan vastaavaan.

Olen tosissani.

Mutta okei, mun kokemuksen mukaan shimmaus kyllä toimii.

Kiitos vastauksista. Hommaan luultavasti nitton shimmin.

Jussi, kiitos tarjouksesta. Pidän kuitenkin nykyisen stemmini, koska saan siihen tarvittaessa kiinni originaalin 26 millisen droppitangon.

Mulla ainakin kaljatölkki shimmi toiminu toistaiseksi ihan täysin. Eli tällä hetkellä en näe mitään syytä ostaa jotain merkki shimmiä tuohon rakoon.