Jälleen keskiöstä, kammista, ketjulinjasta ja ehkä vähän siitä vierestä

Näissä kaiken maailman halpakammissa, joihin suositellaan 103 JIS keskiötä on muutama toimiva ketjulinjavaihtoehto:

  1. Keskiöksi Suginon 103 mm JIS keskiö, ratas normaalisti ulkopuolelle kiinni. Takanavaksi melkein mikä vaan ratanapa.

  2. Keskiöksi 113 mm Shimanon JIS keskiö, ratas sisäpuolelle, ulkopuolelle voi sitten halutessaan laittaa ratassuojankin suojaamaan housun lahkeita. Myös moni 112 mm JIS keskiö toiminut tosi hyvin jos ei 113 mm Shimanoa löydy. Takanavaksi melkein mikä vaan ratanapa

  3. Keskiöksi pomminvarma 107 mm Shimano JIS, ratas normaalisti ulkopuolelle. Takanavaksi Profile Racingin uberkestävä napa. Silloin sekä keskiö että takanapa on todella kestäviä ja hyviä. Ja ketjulinja on suora! Toi Profile Racing nimittäin on mystinen 44 mm.

Jos kuitenkin ketjulinja heittää 1-2 mm, niin eikös pelkällä erimerkkisellä takarattaalla voi korjata linjaa noin millin? Sheldonilta löytyy lista eri takarattaiden linjaleveyksistä. Sheldonin lista taitaa olla valitettavasti vanhentunut, kun rataratasvalmistajia on Sheldonin poismenon jälkeen tullut lisää kuin sieniä sateella! Iso ongelma! Jonkun pitäisi siis laatia tuore lista kierteellisten takarattaiden linjaleveyksistä!

Vastaavasti syy voi olla takarattaassa, jos ketjulinja ei millään natsaa vaikka keskiön, kampien ja takanavan speksit olisi täsmälleen kunnossa. Toisaalta jos syy on vain takarattaassa, niin pielessä ollaan maksimissaan se milli, jolloin linja on oikeesti ihan riittävän hyvä ja mahdolliset äänet poistuu vaihtamalla kulunut ketju ja/tai ratas uuteen.