Jälleen keskiöstä, kammista, ketjulinjasta ja ehkä vähän siitä vierestä

Moi.
Tätä aihetta on kyllä sivuttu pariinkin kertaan, mutta vieläkään tämä tauno ei tajua, onko olemassa sellaista idioottivarmaa nyrkkisääntöä siihen, miten keskiö ja kammet pitäisi valita, jotta ketjulinjan saisi mahdollisimman kivuttomasti kohdilleen.

Nimittäin mulla, kuten varmasti tuhansilla ja taas tuhansilla muillakin tätä palstaa anonyymisti lukevilla, on meneillään tänä kesänä hankitun sinkulan innoittamana eka fiksikonversioterapiaprojekti.

Pohjana on hyväkuntoisena hankittu Raleighin kasari kilpuri/maantiepyörä, ja kiitos Tikkurilan Ajomiehen, sen keskiö on nyt 68mm (alunperin 71mm) ja normaaleilla brittikierteillä (orkkis oli se 26TPI).

Runkoraukka on nyt jo tovin värjötellyt nakuna askarteluhuoneessa ja haluaisin vihdoin saada siihen maalin ja kohtuuhintaiset komponentit kiinni ja päästä kaatuilemaan johonkin katseilta piiloon.

Tutkimustyötä on tullut tehtyä jonkin verran, ja siinä samalla olen huomannut, että kuten niin monissa muissakin hankinnoissa, melkein tekisi mieleni tilata netistä. Ennen sitä haluaisin kuitenkin minimoida riskit, jottei tule tilattua ihan mitä sattuu.

Mut tällä hetkellä ajattelin, että jos tilaan, niin tilaan tällaiset kammet: http://tinyurl.com/lkk93z (alkuperäiset kiilakammet oli 165mm ja siinä mitassa ajattelin pitäytyä. Jos toi kampisetti muuten on ihan kuralaatua, niin pliis, varoittakaa.).

Seuraavaksi sitten tietysti mietityttää, minkä mittainen keskiö pitäisi hankkia, jotta ketjulinjan saisi kohdilleen. Vai silläkö sen saa säädettyä? Noi kammethan asettaa jo itsessään tietyt rajoitteet keskiön valintaan, eikö?

Takahaarukka on 125mm ja siihen olis tarkoitus rutistaa 120mm fiksinapa, joten sen mittaan ei paljon varmaan pysty vaikuttamaan ja sehkän käsittääkseni antaa sen 42mm linjan. Navan merkkiä en muuten ole vielä sen tarkemmin määritellyt, joten vinkkejä otetaan vastaan. Tarkoituksena olis kyl hankkia valmiit kiekot ja harjoitella niiden rakentamista vasta seuraavan projektin kanssa, nyt polttelee päästä harjoittelemaan.

Mutta siis, miten kammet/kampisarja ja keskiö kannattaisi valita? Pitääkö rungosta ottaa vielä jotain erityisiä mittoja? Työpaikan viereisen pyöräliikkeen setäkään ei jotenkin osannut antaa kovin yksiselitteistä selitystä, tai sitten kysyin ihan vääriä kyssäreitä.

Kaiken tämän jaarittelun päätän ennakkokiitoksiin mahdollisista neuvoista. Kiitos.

(Eiku vielä, pitää kiittää tya:aa vinkeistä LeJeuneen liittyen muutama viikko sitten. Se projekti jäi aloittamatta…)

Ainakin kannattaa muistaa että tullit ja alvit napsahtaa paketille jos arvo ylittaa 40-jotain euroa postikuluineen EUn ulkopuolelta tilatessa.

Eikai noihin muuten mitään muistisääntöä ole, netistä löytyy kaikenlaista infoa että millä keskiöllä ja kampiparilla sen maagisen 42mm ketjulinjan saa. Jos yhtään mietityttää niin ehkä kannattais pysyä saman valmistajan kamppeissa, eli esim Micheltä kaikki.

Honza - 7:04, 1.9.2009 » Tätä aihetta on kyllä sivuttu pariinkin kertaan, mutta vieläkään tämä tauno ei tajua, onko olemassa sellaista idioottivarmaa nyrkkisääntöä siihen, miten keskiö ja kammet pitäisi valita, jotta ketjulinjan saisi mahdollisimman kivuttomasti kohdilleen.
Idioottivarmaa nyrkkisääntöä ei ole kuin yksi - tuo randommin mainitsema "kaikki palikat samalta firmalta". Se on ainoa yksiselitteinen konsti tuottaa joku tietty ketjulinja. Muilla kombinaatioilla ketjulinja voi tulla suoraksi tai sitten vähemmän suoraksi.

Tuolla linkittämässäsi kaupassa kerrotaan, että tuo kampisatsi vaatii 103 mm JIS-akselin. Sen antamaa ketjulinjaa tosin ei kerrota, lienee kuitenkin joku maaginen luku kun firman nimi on noin trendikäs.

Kuten yllä jo todetaan, ainoa idioottivarma nyrkkisääntö on se, että ostat saman valmistajan yhteenspeksatut rata/fiksi/tms. -kammet ja keskiön, kun takanapa on siis se standardi 120mm.

Tai sitten linkkaamallasi sivulla noiden kampien kanssa sen suositellun 103mm Suginon kun siellä kerran sanotaan että toi kombinaatio natsaa.

EDIT Jarkko oli nopeempi.

EDIT 2 → takahaarukan leveydellä ei ole tässä mitään merkitystä, kun ruuvaat kiekon kiinni, haarukka puristuu sen 120mm leveän navan mukaiseksi ja ketjulinjahan asettuu muutenkin takana vain navan mukaan koska ratas on kiinni siinä, eikä haarukassa, jos tätä ihmettelit.

Honza - 7:04, 1.9.2009 » Moi. Mut tällä hetkellä ajattelin, että jos tilaan, niin tilaan tällaiset kammet: [http://tinyurl.com/lkk93z](http://tinyurl.com/lkk93z) (alkuperäiset kiilakammet oli 165mm ja siinä mitassa ajattelin pitäytyä. Jos toi kampisetti muuten on ihan kuralaatua, niin pliis, varoittakaa.). Seuraavaksi sitten tietysti mietityttää, minkä mittainen keskiö pitäisi hankkia, jotta ketjulinjan saisi kohdilleen. Vai silläkö sen saa säädettyä?
Akselillahan se kejulinja edestä pääasiassa säädetään, ja sitten rattaan paikkaa vaihtamalla, jos tarpeen ja mahdollista.

Kampien pituudesta sen verran, että 165 on se “ratanormi” 170 millisiä on sitten saatavilla jo vähän enemmän. Tietysti, jos keskiö on kovin matalalla, kannattaa ottaa mahdollisimman lyhyet kammetkin.

Jos sulla on jo haarukka ja ohjainlaakeri rungossa kiinni, voisit mitata sen keskiön korkeuden. Laitat kiekot kiinni runkoon, pyörä seisomaan suorassa ja mittaat matkan keskiön alapinnasta lattiaan. Monet valmistajat ilmoittavat BB-dropin, eli sen kuinka paljon keskiö on akseleiden alapuolella. Vertailun vuoksi voit siis mitata matkan akselista lattiaan ja vähentää siitä lukemasta keskiön korkeuden lattiasta.

Maantie- ja yleiskäyttöön tarkoitetuissa valmisfikseissä, kuten Steamroller ja Langster BB-drop on 70 milliä, ratakäyttöön tarkoitetuissa pyörissä taas joku 58-60 mm. Tämä siis vain vertailuksi. Kyllä 70 millin tiputuksellakin voi vielä käyttää 170 millisiä kampia, mutta jos tiputusta on vielä enemmän, niin sitten ne lyhyemmät kammet on must.

Jos maltat odottaa tilauksen kanssa ensi viikkoon, VeloSolo osaa kertoa, mikä keskiö antaa sen 42 millin ketjulinjan heidän myymiensä kampien kampien kanssa ja myy myös sen keskiön ja keskiötyökalun.

No nyt alkaa valkenemaan, iso kiitos neuvovyörystä.

Pitäneekin siis iskeä vanhat renkaat toistaiseksi takas kiinni ja mitata toi keskiön korkeus, niin saa ainakin jonkun käsityksen.

Komponentit voi kyl odottaa vielä sen aikaa, että saan rungon maalattua. Innostuin ja kävin pistämässä tilaukseen British Racing Green -sävyn automaalina kolikoli purkkiin. Pitäähän perinteikkään brittimerkkiä sen verran kunnioittaa. Jos jollakulla sattuu muuten olemaan ylimääräisenä kohtuuhintaiset mustat 700c kiekot, niin olisin kiinnostunut (Joo tiedän, väärä topic, mut en voinut ittelleni mitään.)

Otan myös neuvosta vaarin ja odotan VeloSolon aukeamista. Tilaan mielellään ainakin noi etupuolen voimansiirto-osat kerralla yhdestä paikasta - ja yhdeltä valmistajalta, niin menee sit kerralla oikein. Ehkä tuolta löytyy muutakin tarvittavaa, mut nyt pitäis kai malttaa tehdä välillä töitäkin…

Honza - 7:44, 1.9.2009 » Innostuin ja kävin pistämässä tilaukseen British Racing Green -sävyn automaalina kolikoli purkkiin.
Oiva valinta. Suunnittelin suihkivani samaa väriä Favoritiin talven aikana. Minkä hintaista tuollainen omatäyttö muuten on?

Kiitti. Hyvä maku siis sullakin.

Helsingin Maali & Rauta -liikkeessä (http://www.helsinginmaalijarauta.fi/) pistivät vihreälle hinnaksi 15€/kannu.
Onhan se n. kolme kertaa kalliimpi kuin perus hyllytavara, mut se on sentään ehtaa automaalia ja vähän persoonallisempi sävy. Tohon tietty sit piti ottaa samaa sarjaa valkoinen pohjaväri ja kirkas lakka (á 10€), joten hintaa tuli nitromorssin kanssa about pulverimaalauksen verran, mutta kun siinä on käytännön tasolla käsittääkseni aika rajattu tuo värien saanti, niin päädyin tähän ratkaisuun. BRG-sävy kun oli ehdottomasti saatava.

Hetkinen, onko joku saanut yhden purkin riittämään runkoon? Mulla on mennyt 1-2 purkkia pohjia ja 2 väriä… haarukka+runko

Mutta olenkin noob maalaushommissa niinkuin monessa muussakin…

Joo siis tää noob otti kahden myyjän suosituksesta kaksi purkkia vihreää ja yhden pohjavalkoista, jollaiseksi haarukka olis tarkoitus jättää. Sanoivat, että yksi purkki lakkaa riittäisi. Luotin määrissä heihin ja maksan sen viiskymppiä.

Jatketaan off-topicina, kun aloittajakin harhautui: kerran tuollaista tilattua kilikalia sumutelleena neuvoisin varautumaan useammmilla suuttimilla, mistä valita mieleinen. Ainakin minun aikanaan ostamassa purkissa valmiina ollut suutin räki ja aika pahasti isoja pisaroita rungolle. Voi olla, että se johtui siitä maalista ja sekoituksesta, mutta veikkaan, että toinen suutin olisi ollut parempi.

Off-pisteessä todellakin ollaan, mut toi otsikko vähän niinku sallii sen, eiks?

Kiitos vinkistä, pitänee kysäistä vaikka sieltä liikkestä noita suuttimia tai sit käydä vaikka Decovärissä, jota joku on kans tainnu joskus kehua. Mieleelläänhän ton maalauksen hoitais mahdollisimman huolella – vaikka itse maalikannun varressa heiluisikin.

Jossain aikaisemmissa keskusteluissa on taidettu muistaakseni mainita joitain tietyn tyyppisiäkin suuttimia, pitääpi kaivella se threadi esiin.

Näitä ketjulinja-threadeja on varmaan kuinka monta tahansa, mutta tämä sattui ensimmäisenä silmään.

Sijoitin tulevat veronpalautukset yhdistelmään 107 mm 70 mm muhville Shimanon ITA-keskiö (lienee JIS) + Paken kammet, joiden pitäisi antaa 107 mm JIS-keskiöllä 42 mm ketjulinja. Noh… Ratas sisemmällä puolella: ketjulinja edessä n. 39 mm. Ratas ulommalle puolelle: ketjulinja edessä n. 46 mm.

Mitä olen tehnyt väärin? Mielestäni keskiöpatruuna ei ole liian löysällä, enkä ole sitä hajallekaan kiristänyt.

Ajaessa tuntui lievästi, kuin keskiöakseli olisi ollut vinossa, mutta illuusio saattoi johtua erilaisista kammista, kuin joilla olen viime aikoina ajellut (loittonevammat ja 5mm lyhyemmät).

Ekana tulee mieleen että Paken speksit ei oo turhan tarkkoja(?). Enivei, jos tuon keskiön akseli on asymmetrinen, niin voit kokeilla kääntää patruunan ympäri, eli left-right suunnat väärinpäin. Italo (70mm) kierre kun kerran on molemmilla puolilla myötäpäivään. Saatat saada paremmin mätsäävän ketjulinja vasuripuolen akselinnokalla.

Edit: ootko muuten satavarma että akseli on JIS? Itselle tuli sama “vinouden” illuusio kun löin JIS-kammet ISO-viisteelle… Todellisuudessa koko vasen kampi sitten löystyi irti aika pikaisesti. Lyhyellä matikalla JIS-kampi vois hyvin upota ISO-viisteelle just tuommosen about 3mm (42 vs. 39) liian syvälle?

^Harkitsin. Tiedä sitten, onko sillä vaikutusta keskiön kiinni pysymisen kanssa. Eipä tuon kokeileminen mitään maksa. Toivottavasti molemmilla puolilla muhvia on yhtä paljon kierrettä. Ja ainahan akselia/keskiöpatruunaa voi vaihtaa. Mikä tosin mak$aa.

Noi (39 ja 46-ish) taitaa olla aikas normaalit maantie-eturattaiden ketjulinjat. Melkein kaikki halpiskammet on yhdella rattaalla ja ratakampi-nimella myytavia maantiekampia ja vaativat 103 mm akselin jos ratas on ulommalla paikalla.

michen keskiossa on snadisti saatovaraa kupeissa, shimpassa muistaakseni ei, ainakaan niin paljoa.

3 mm heiton kanssa ehka pystyy elamaan, riippuu tapauksesta. jos ei niin prikkajenkkaa tai sit se 103 mm akseli. Tai viila kateen ja vetopuolen kammen viistetta isommaksi.

…mahan en noista ongelmista omakohtaisesti tieda, mutta noin olen kuullut.

Edit: niin ja se akseli tosiaan saattaa olla epasymmetrinen, hyva pointti.

Lyhyempää, tai sitten pidempää 110 mm, mietin. Tuntui vain oudolta tuo heitto etenkin valmistajan itsekin markkinoidessa kampien skulaavan tuolla 107 mm akselilla.

Noiden halvempien ratakampisettien kanssa homma tuntuu tosiaan olevan vähän viitteellistä. Mulla tulee Pompinoon stronglightin budjettisinkulakampisetti ja se antaa niiden omalla 107mm keskiöllä ulommalle paikalle 48mm ketjulinjan ja sisemmälle 42mm. Tosin sisemmällä paikalla ei ole kammen spiderissa rattaalle mitään “upotuksia” rattaanpulttien reikien kohdalla, joten on pistänyt miettimään, onko tuollaisella merkitystä kestävyyden yms. kannalta? Vai kohdistuuko rattaan kuorma normaalistikin lähes pelkästään rattaanpulteille?

Kun katselee tuota seuraavaa taulukkoa:

…niin huomaa, että ainakin Shimanolla on maantiekampien 2 -rattaisissa versioissa standardina 113 millinen akseli ja sillä syntyy ko. kammille keskimääräinen ketjulinja 43,5 milliä. Tämä tarkoittaa noin 5 millin ratasvälillä linjoja 41 mm ja 46 mm, kun 2,5 mm lisätään tai vähennetään tuosta em. keskilinjasta.

Tuo on nyt ainakin se yksi nyrkkisääntö, joka on tuntunut toimivan. Tämä siis vastauksena siihen ensimmäiseen viestiin.

Tuossa on seuraavana yksi “kasarirossin”, joka ainakin muutti minun käsitykseni siitä, etteikö kaksirattaisia kampia kuitenkin voisi aivan hyvinkin käyttää yhdellä rattaalla, ja niin, että ratas onkin sisemmässä paikassa. Tuossa on kyllä tehty sangen etevä rattaan valinta, joka sekin vielä vaikuttaa esteettiseen lopputulokseen.

https://www.yksivaihde.net/old/1526

Tuure

-.-

^ Ainiin tosiaan, olenhan mä jo tuollaisella kampivirityksellä taannoin puoli vuotta ajanutkin ilman mitään ongelmia. Hyvin menee. Eli unohdan epäröinnin ja keskityn polkemiseen.