ISO JIS

Olen saanut käsiini Gazelle Formula Race rungon, joka vaikuttaa olevan täysin käyttämätön, eli siihen ei ole mitään osio aikaisemmin asennettu kiinni. Eli tämän kaltainen: Gazelle Formula 51x53 Road frame for sale Reynolds 525 | Retrobike

Tosin kuvasta poikkeavasti puna-valko värityksellä, luultavasti 90-luvun alussa rakennettu. Rungossa kuitenkin brittiläiset kierteet keskiössä ja takahaarukka 130mm. Etuhaarukan kaulan leveys on sen sijaan 27,1mm, sen jälkeen kun poistin siitä kohdasta maalit, mihin ohjainlaakerin osa (crown race) painetaan kiinni. Se herättikin hämmennystä, kun oletin että kaikki mitat olisivat ISO standardia. Aloin mittaamaan ohjainputken sisämittaa, ja tulokseksi tulee 30,0mm. Tämä sekoitti vähän lisää ajatuksia.

Miten nyt kannattaisi tehdä - miten tiukka saa olla tuo ohjainputken sisäleveys ISO-laakerille?

Netistä kaivoin tietoa, että olisi melko normaalia että ISO-mittoihin tehdyssä rungossa voi olla JIS-mitoissa oleva haarukka - eli haarukka vain rotsataan ISOksi. Park Tool sanoo että ohjainputki vs laakeri mitta on ihan ok (linkin sivun lopussa taulukko):

Mutta uskaltaako painaa ISO kupin 30,0mm reikään, vai pitääkö haarukan lisäksi rotsata ohjainputki?

Ite päädyin rotsauttamaan Nishikini JIS-haarukan ISO:ksi laakerivalikoiman takia. Runkoa ei rotsattu ISO-laakerin asennuksen yhteydessä. Ongelmia ei ole ainakaan vielä seurannut. Tää Cane Creekin techdoc on aika kattava noiden mittojen suhteen:

http://www.canecreek.com/resources/products/headsets/technical-specifications/headset-identification-and-specification-guide.pdf

Ton mukaan tossa vois toleranssien rajoissa olla pahimmillaan tilanne se, että 30,3mm kupin pitäis sopia 29,85 putkeen eli halkaisijassa eroa 0,45mm. Muistaisin tuota laakeriasiaa miettiessäni jostain lukeneeni ihan tietonakin että voi huoletta asentaa ISOn JIS-runkoon, mutten nyt kuollaksenikaan muista lähdettä joten definitely maybe kunnes joku insinööri kertoo miten asia oikeasti on.

Mites päinvastoin, JIS-kupit ISO-runkoon? Onko uhkana ettei kuppi asetu tarpeeksi tiukasti runkoon?

Kiitos tuosta Canen manuaalista.

Tarkka mitta tuntuu olevan omassa ohjainputkessa 30,05-30,08mm. Kaikesta huolimatta vaikuttaisi ISO putkelta, ja vieläpä valmiilta kupin asennukseen ed.mainittujen manuaalien mukaan, vaikka vähän tässä epäilytti.

JIS laakeri saattaisi sitten olla jo liian löysä tässä putkessa, joka ei taida olla hyvä asia.

Täytyy etsiä Joensuusta jostain tekijä haarukan rotsaukseen. Tai jos ei Joensuusta, niin sitten Turusta, joka on toinen vaihtoehto.