Isi, mitä on polkupyörälähettiys?

Yritetään pitää King Of Fixed, eli kuka taitaa fixybike-polkupyörällä ajon parhaiten -kilpailun topikki siivona sinne kuulumattomasta tekstistä, jookos.

Nyt kiinnostaa, näin vanhana koirana, että mitä on tehty Suomessa/Helsingissä väärin, mikä ei kunnioittaisi juuria.
Henkilökohtaisesti olen juuria kunnioittanut, mutta pitää myös osata katsoa eteenpäin ja erityisesti silmät auki.

Tukholmassa alleycat-kilvassa nuoret lähettipojat ajoivat ilman reppua, annoin heille korvallisen siitä, mutta pojat olivat äimistyneitä, koska ilmeisesti heistä se oli ookoo… oikein vai väärin… koska minun nuoruudessani ei reputta ajettu.

Mikä siis nyt hiertää, että aiheuttaa puskista huutelua asian perään hiljaiselon jälkeen.

Tämä “fiksihipsterit varastavat lähettikulttuurin”-keskustelu on käyty aikaa sitten ja todettu ettei varasta.

Omasta mielestäni on siistiä jos joku haluaa näyttää lähetiltä tai olla lähetti, mutta totuus on ettei se ole helppoa täällä meillä kun ottaa kaikki asiat huomioon. Leikinhän minäkin lehmipoikaa nuorena poikana, eikä kukaan oikea lehmipoika tullut kertomaan, että varastan hänen kulttuurinsa ja teen väärin.

Minusta eniten siistiä on että on kilpailumuoto alleycat siinä muodossa, missä se meillä on ja se innostaa monia löytämään polkupyöräilyn, mikäli virallinen seurameininki ei miellytä

Mm. Nykissä kapat ajetaan nykyään pääosin ilman reppua rastilta toiselle sprinttihenkisesti.

Eli siis mikä hiertää?

lotta - 8:33, 19.8.2014 »
josbanse - 8:16, 19.8.2014 » Mitä sä lotta täälä vielä sössötät pilaamassa hyvää keskustelulankaa. Kuten mainittu, nää skabat suunniteltiin imitoimaan lähettien keikkoja, tarkoituksella tehtiin erilaiset skabat. Se ei mun mielestä oo muuten yhteydessä lähettihommiin sen enempää kuin skaboissa lähettejä ajoi. Myös kaikki tää sönkötys tasa-arvosta ym on täysin turhaa ainakin tässä langassa. Painu jonnekin seksismilankaan sössöttämään.
No niin sieltä se tuli :) Kiitos. Pahoittelen topicin pilaamista ja mielipahaa :( . Olisi pitänyt perustaa erillinen topicci. Lue se artikkeli.
Sössönsössön. Kenen häviöön katkeroitunut trolli sä olet?

Ex-työkaveri oli fillarilähetti Suomen Turussa 90-luvulla. Ajoi vaihdepyörällä tai autolla, jos satoi, tai ei muusta syystä huvittanut polkea.

Olin 90-luvulla kesätöissä lähettinä Oulun Diakonissalaitoksella. Joskus ajoin pyörällä asioille.
Oikeasta fillarilähettiydestä en tiennyt mitään.
Teinkö väärin ja rikoinko perinteitä, kun en ollut tietoinen ammatin juurista?

Odotan kiinnostavaa ja monipuolista keskustelua.

joo, minä luin interrnetistä kaiken tarvittavan tiedon/soittelin OG läpi/katsoin dokkarit ennenkuin osallistuin ensimmäisiin älläreihini.

Ja New Yorkin esi-isälähetit luki aikanaan kaiken polkupyöräilystä ja kapitalismista ennen, kuin rakensivat fast-capitalismin vastaisen lähettikulttuurin.

On muuten yks kestämättömimmistä argumenteista, että otetaan yksi maailman ajan piste ja määäritellään siihen kohtaan puhdas alku mihin kaikki peilataan. Pyh.

pahus - 20:33, 18.8.2014 »
lotta - 18:02, 18.8.2014 » Hienoa keskustelua. Tahdonkin seuraavaksi kysyä, mitä tasa-arvolla tarkoitetaan? Onko se sitä että kaikille samanverran vai jokaiselle kykyjen mukaisesti ( sosiaalinen tasa-arvo). Sitten minkälaisista sosioekonomisista lähtökohdista luulette lähettien kulttuurin muodostuneen ja miten lähettien keskuudessa suhtaudutaan elitismiin, kuluttamiseen ja ylipäätään kapitalismiin? Veikkaan ettei uusliberalismi ole kova sana niissä piireissä.
Lähettien keskuudessa on helvetisti erilaisia poliittisia kantoja. Minkäänlainen yritys pelkistää maailmanlaajuinen ammattikunta jonkun poliittisen agendan taakse tai jotain vastaan on lähinnä loukkaavaa. Talonvaltaajista paukkukauppiaisiin, maistereista narkkareihin. Lähettejä on moneksi, yhteistä on vuosi ja talvi pyörällä.
Aivan sama millä pelillä tuolla liikkuu niin eikö lähetti ole kuitenkin ihan vaan yksi fyysisesti rankka ehkä jopa vaarallinen ja varmasti aika paskasti palkattu kouluttamaton duuni muiden vastaavien joukossa. ja vielä sellainen jota suurin osa jengistä tekee vähän aikaa kunnes siirtyy aivan muihin hommiin. Tai ehkä jotkut tekevät vain koska eivät muuta osaa.

Eli lotta eikö tää sun ULKOMAISTEN polkupyörälähettien glorifioiminen jonain myyttisen urbaanin vapauden metafyysisinä airueina jotka luovii isoissa maailman kapitaaleissa taksien välissä liikennesäännöistä piittaamatta symbolisoiden globaalin kapitalismin ikeestä vapaina liiteleviä yksisarvisia muinaisia soturiprinssejä ole aika naivi?

Jos joku kuljettaa nipun jotain sopimuspapereita liikenteessä polkupyörällä semisti henkensä kaupalla mahdollisimman nopeasti firmasta X firmaan Y ja saa siitä pienen rahallisen korvauksen niin mitä se kertoo tämän henkilön suhtautumisesta “kuluttamiseen ja ylipäätään kapitalismiin” tai siihen onko “uusliberalismi kova sana” vai ei? ei kovin kapinalliselta ja vallitsevan yhteiskuntamallin vastaiselta vaikuta.

http://www.punkerslut.com/pictures/machines.jpg

Vaikka diggaankin kapitalismista sössöttämisestä, suuresti James Scottista (joka oli ton artsun lähteissä) ynnä muusta, niin mulle on myös jäänyt edelleen erittäin auki, että miten kapitalismi, saati sitten uusliberalismi liittyy erityisesti KoFiin?

Tosin, oonkin tyhmä.

tutam - 9:15, 19.8.2014 » miten kapitalismi, saati sitten uusliberalismi liittyy erityisesti KoFiin? Tosin, oonkin tyhmä.
No oliko Neuvostoliitossa lähettikisoja, kysympä vaan?

Suomessa on rikas ja aito mopolähettiperinne joka tulisi herättää henkiin eikä kopioida angloamerikkalaisen populaarikulttuurin fillarilähettiyhteisöstä esiin nostamia pinnallisia piirteitä. Meille myydään mainosmiesten kuorruttamia kaupallisia unelmia.

Stadis oli lähettejä 2000 luvun taitteessa, jotka ajo juurikin Tunturin maastopyörillä.
True story.

Serkkupojallakin oli tunturi ja tais olla jo viime vuosisadan puolella, Stadissa, lähettihommissa, tosi, tämäkin.

manan - 9:28, 19.8.2014 » Stadis oli lähettejä 2000 luvun taitteessa, jotka ajo juurikin Tunturin maastopyörillä. True story.
Joo, Tunturit ja 2000-luvun alku pitää kutinsa, mutta kuten tuossa Erik jo totesi tuosta aikajanasta jne...

“Meillä ajeltas edelleen tunturin maastopyörillä…” ei siis ole järkevää puhetta “juurista” kun tunturin maastopyöristä ei ollut tietoakaan aikana jolloin ensimmäiset pyörälähetit/tsupparit Stadissa polki.

Jos oma identiteetti määrittyy tuollaisen - jatkuvasti kovin uhattuna olevan - eksklusiivis-myyttisen lähettiyden kautta, on maailma helposti täynnä vääräpyöräilijöitä ja feikkilähettejä ja kulttuurivarkaita ja pyörätoiseutta. Menetelmä on sama kuin kaikessa muussakin ihmistoiminnassa, jossa omaa identiteettiä turvataan sulkemalla muita pois jollain mielivaltaisilla perusteilla. Tässä tapauksessa aidolla back-in-the-days-lähettiydellä josta itse kuvitellaan olevan osallisia. Mitäs jos vain opettelisi näkemään värejä maailmassa pelkän mustan ja valkoisen sijaan? Olisi omakin oleminen helpompaa.

Mullahan on päivittäisessä ajossa tuollainen 2000-luvun alun lähetti-“sponssi”-tuntsa. Ostin sen ihan oikealta lähetiltä. Kiva pyörä, tavallaan.

Olkoon se oma osuuteni juurifiilistelyssä & lähettilarppauksessa.

Ammattipööräilijän takaratas:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1475954/nettikuvat/Velo/ratas.jpg

Sitten kun lotta sun gradu tästä aiheesta on valmis, ni laita linkkiä.

oh snap

Hmm. Oulussakin on ollut aikoinaan fillarilähettejä, mutta ei ole enää. Maailma muuttuu halutaan tai ei. Olen joskus leikkinyt ajatuksella laittaa moinen pulju pystyyn kun sama se kai olisi milloin sitä fillaria ajaa, mutta koska en tiedä aidosta mitään, on asia jäänyt sille tasolle ja larppaan vapaa-ajalla. Muita syitä luonnollisestikaan ei ole.