inhokkipalasi

Ootko käyny " Ne todelliset rengasleveydet"-topicissa? Mut joo, en lokareita laittais inhokkipalojeni listalle, vaan ne lokarien mukana tulevat metalliset liuskat, jotka väännetään lokarin ympärille, jotta se saadaan kiinni jarrusiltaan. Ne on olemassa koska ihmisillä noin yleisesti ei ole mahdollisuutta käyttää porakonetta ja sen takia siitä lokarisetistä voi jättää pois sen yhden “turhan” L-kannattimen. Säästettiin. Keskinkertaisuuden tyrannia.

Mittasin itseasiassa tuon rengasleveyden tönärillä ennen kuin edes laitoin kiekkoja paikalleen, ja ne olivat 1mm erolla yhtä leveät kuin nuo Rangerit. Korkeus sen sijaan oli selvästi isompi, jolloin nuo nappulat osuivat lokareihin.

Kyseessä on siis SKS Bluemels 75 lokarit, jos sillä nyt niin väliä.

Anyhow, tänään aamulla koeajo yön yli tiiveyden pitäneillä renkailla ja hyvin taittui matka. Saksin reunimmaiset karvat veks renkaista vielä aamulla.

Kaikki Zippilöiset uudella logolla.

3 Likes

Vähän myöhäinen vastaus mutta voi kun olisikin

Mitähän yläpuolen klämpistä äkkiä laskisi 4 kontaktipintaa x 3,5mm leveys x 7mm kiskoa vasten kaaren pituus pii*7mm/2 joka räikeästi klämpin rakoa ja etureikien soikeutta huomioimatta ylöspäin pyöristäen antaa tulokseksi huiman 1,53cm² (vert. alaklämpin visuaalisesti arvioiden ainakin kolminkertaisen) kontaktialan joka litistyy ja vääntyy satakiloisen kuskin käytössä kiristyskelvottomaksi läjäksi paskaa josta varmaan joku laskisi tarvittavan kiristysvoiman muodonmuutoksen saavuttamiseksi kuitenkin pysyen satulan kiskojen tarvitseman kitkan alapuolella. Kaikkia osia ei tietenkään ole suunniteltu kaikkeen käyttöön mutta on se kuitenkin aikansa maantiepyörän tolppa ja lähes uudenveroisena pyörääni laitettu.

Edit. Punainen viiva havainnollistaa yläklämpin vääntymistä joka johtaa ensimmäisen kuvan hankaumajäljistä havaittavaan kiristyksen pohjaamiseen jota lopulta edes kiskojen shimmaaminen ei korjaa
/edit

Tein jo viime kesänä vanhan pultin vastakappaleen tilalle teräksestä vähän tukevamman eikä muuttunut mikään muu kuin se, että kierteet ei enää korkkaa. Ei mulla kovin montaa klämppiä ole tai ole ollut vertailukohteeksi mutta kuitenkin niissä kaikissa yhteisenä tekijänä on vahvempi rakenne, suurempi kontaktiala kiskoihin ja satulan paikallaan pysyminen

Melkein ääneen hymyilyttää näin kolmelta aamuyöstä vetää kilareita käppäsimmälle 26,4mm tolpalle minkä pyörääni keksin laittaa. Tulee ihan mieleen yksi irtoteepussi jonka sulkijateippi oli ihan päin helvettiä suunniteltu, oli jotain rauhoittavaa teetä vieläpä mutta eipä se siinä paljoa auttanut

3 Likes

No joo ei kyllä vaikuta kummoiselta tolpalta tuo.

Pinta-alan ei pitäis itsessään vaikuttaa kitkaan, lipsuminen on luultavasti johtunut siitä että noiden osien ote satulan kiskoista löystyy jos alempi osa taipuu kuskin painon alla ja/tai pultti muuttui kireäksi koska osat pohjasi muualta.

Kitka-asia toki täysin totta, piti enemmänkin ilmaista asiaa pinta-alaan kohdistuvan voiman, ja sitä kautta aineen muodonmuutoksen kantilta mutta äkkiäkös sitä insinöörivoimafantasioissaan paskapostailee oikolukematta.

Fiksipirkkaa lukiessa basaarin herran käppäkommentista kalahti korvaan sellainen
etäinen marmoritiskin kaiku joten yritin suutuspäissäni suoristaa vanhaa klämppiä :–D
Saataisiinkohan tällä konversioskene ja yksivaihteen yksivaihteisuus taas hetkeksi pelastettua, no ei ehkä tällä kertaa

O: kirkas uusi käyttämätön paketissa tehtaalla hyväntuoksuiseen suojakaasuun vakuumipakattu 26,4mm tolppa

3 Likes

Tosta seuraavaan CNC-kimppaan edullisesti varmaa laatua: Kalloy Alu Patentsattelstütze Ø 26,4 x 400mm silber poliert | CNC - Online Shop - Christoph Nies Cycles

ohho kalliimpaa ku bike24

Tiiättekö ku lupaatte kattoa sitä tutun pyörää vähän ajokuntoon. Ja sitte siinä on ne markan v-jarrut, joissa on se jousen säätöruuvikin kiinni jossain muovikikkareessa ja se vaijerin metallimutka kauniisti ruosteessa?

Just tässä käytin noin 20 minuuttia elämästäni siihen, että koitin saada semmosen jarrulaitteen palauttamaan tasasesti. Tai jos ny ei tasesesti ni ainakin silleen, ettei se toinen puoli jää hinkkaamaan vanteeseen, kun jarrun palauttaa. Ei ollu kivaa.

1 Like

Blackburn Dayblazer 1000

  1. Tätä ei saa kiinni tankoon (no kyl sen oikeesti saa, se on vaa hiton hankalaa ja perseestä)
  2. Tätä ei saa päälle, pois eikä cyclattuu (no kyl oikeesti saa, se on vaa hiton hankalaa ja perseestä)
  3. Tätä ei saa ladattuu (no kyl sen oikeest… Eiku vittu ei muuten millään saa jos sul on vääränlainen oikean standardin kaapeli)

Tuntuu lähinnä vittuilulta tehä muuten erinomainen lamppu.

Itse edellisen kerran tällaisia säätäessäni pyöristin 2 kpl halpisjarrupalojen kuusiokolomuttereita.

Onnistuin myös tekemään jarrulänkeen kolon, kun yks niistä kuperista prikoista oli kai jotenkin huomaamattani vinossa ja täten mutterin kiristämisestä tuleva paine kohdistui pienelle alueelle :expressionless:

No hei, ainakaan ei tartte toista kertaa auttaa.

Ihan vaan yksi parhaista sielun irrottajista. Harmi vaan, että se ei ole (periaatteessa) tarkoitus. Pumput muuten oikeen hyviä mutta tää kierrettävä liitos on kyl aivan oman tasoistaan osaamattomuutta.

3 Likes

Menikö kiristäessä? Tuollaisiin kannattaa laittaa L-mallinen avain kunnolla syvälle ja kovin kireällehän preloadia ei edes laiteta.

Rikkinäisen voi hyvin korjata tekemällä siihen M6-kierteen ja upotuksen, minkä jälkeen siihen voi kiertää ja liimata pysyväksi teräspultin, jonka kanta sitte kestää.

Ehkä ilmiselvä kysymys mutta olihan vasemman kammen pultit löystetty ensin?

Mä vaihdoin omiin jonkun oil slick ruuvin EBaysta ehkä m10 kuusiokololla kiristettäväksi. Ollut hyvä.

1 Like

Metallin pehmeyteen syynä lienee, että käyttöohjeen mukaan tällä säädetään vain välys pois. Kukaan ei lue käyttöohjeita, eihän? :wink:
Jos tuosta kiristettäisiin, niin laakerit saattaisivat hajota. Lienee edullisempaa uusia ruuvi kuin niitä keraamisia laakereita.

SG75DD2 (myös OX2) kampisarja käyttääkin sitten M18 pulttia, joka kiristetään ensisijaisesti sormin TL-AJB01 työkalulla. Toki tuonkin pultin saa tuhottua (6mm) kuusiokoloavaimella.

Ps. Lukite ei liene oikea aine tämän pultin kierteisiin. Jos lukitetta käyttää, niin ennen avaamista olisi hyvä lämmittää lukitteen teknisten ominaisuuksien mukaan sopivaan lämpötilaan.

https://www.ebay.com/itm/254817681484

Pari vuotta aikaa, mut olisikohan ollut tämä

1 Like

Tää on ihan hauska idis kyllä. Juolahtaisi mieleen myös pistellä dremelillä lovi ja kiristää pultti vaikka kolikolla. Juuri enempäähän tohon ei tarvita momenttivartta, siksi se shimanonkin vastaava työkalu on semmoinen kikkare

Ahaa, anteeksi. Ajattelinkin käytetyn lukitteen tietoja. Tilanteesi onkin tyystin eri kuin kuvittelemani skenaario, jossa pultille olisi käytetty vähintään punaista pullosta annosteltavaa lukitetta. Mielenkiintoista, että tuossa on jo tehtaalta lukite.

Tuo pultti on mahdollisesti ajateltu kertakäyttöiseksi, koska sinisen polymeerilukitteen murtolujuus jo M10 kierteellä on luokkaa 25Nm. Rakenteen purkamiseksi ilman todennäköistä pultin hajoamista tarvitaan noin 260C lämpötila. Ei ihan heti tule tosiaan mieleen tällainen juttu.

Kannattanee ennen seuraavan pultin asentamista käyttää sopivaa lukitteen poistoon tarkoitettua kemikaalia. Sitä saa ainakin ETRAsta. Jos pulttia aikoo käyttää uudelleen, niin kenties kierros teflonteippiä kierteisiin tai anti-seize estää pultin liian jumiutumisen.