HOWTO: Tunnistaa ISO- ja JIS-viisteiset keskiöt

hakusanat: jis, iso, keskiö, keskiön, akseli, keskiöakseli, viiste, viisteet, viisteen, jis-viiste, iso-viiste, tunnistus, tunnistaa

EDIT 4.10.2010: Harhaanjohtava kuva poistettu. Keskiöakselin viisteen silmämääräinen tunnistaminen on hankalaa, ja useimmat viisteet eivät edes standardoituja. Kannattaa lukea allaoleva keskustelu, olennainen info löytyy siitä.

Entäs kammet? Onko jotain nyrkkisääntöä kuka on käyttänyt mitä?

-Olli

Periaatteessa eurooppalaiset on ISO, aasialaiset JIS. Ylivoimaisesti suurin osa nykykammista (Shimano, Truvativ, FSA, SRAM, Sugino) on JIS. Ranskalainen Specialités TA vaihtoi vuonna 1999 ISO-viisteestä JIS-viisteeseen. ISO-viisteellä on nykyään lähinnä Campagnolo. Kuitenkin high-end-rataosissa japanilaisetkin on joskus harvoin ISO (esim. Sugino 75).

Kummallista kyllä, Sheldon sanoo: “ISO square taper spindles run longer, and taper down to a smaller end than J.I.S. spindles do. J.I.S. spindles are shorter and blunter, they don’t taper down to quite as small a square.” Eli päinvastoin kuin mun kuvassa.

tya - 19:12, 30.6.2009 » Kuitenkin high-end-rataosissa japanilaisetkin on joskus harvoin ISO (esim. Sugino 75).
ISO-viisteellä kammista ja nelikanttikeskiöistä ovat KAIKKI njs-leimatut (Sugino 75, Dura-ace, Hatta yms.). Lisäksi Campagnolo ja hyvinkin paljon käytetty Miche ovat ISOa. Muut nykykammista ja keskiöistä lienevät sitten JIS.

Ostin 2000 -luvun alussa, kun asuimme Kangasalalla (tai alkuasukkaiden mielestä “Kangasalla”, ettei homma mene lallattelun puolelle) Suomen Urheilupyörän alennusmyynnistä Shimano 600/Ultegra kammet, jotka oli tehty 90-luvun alussa. Paketissa taisi olla tarramerkintä vuodesta 1992. Hinnaksi jäi 75 euroa rattaineen, jotka olivat mukana. Mukana ei ollut sitä oman kammen ulosvetimensä sisältävää ruuvia.

Ne kammet olivat ISO kammet, ja yllätys oli melkoinen, kun aloin tukkia niitä Shimano BB-UN-72 JIS patruunaan. Kammissa ei ollut muuta tekstiä, kuin FC-6400. Yritin miettiä, olivatko kammet jotain pirun “Bianchi Specialeja”, kun ko. liike noita pyöriä myy. Mitään järjellistä merkintää kuitenkaan ei löytynyt yhtään mistään. Patruunaa ei voinut vaihtaa, koska se päistään 5/100 osaa ohennettuna oli Phil Woodin ranskalaisilla kierteillä varustettujen lukkorenkaiden välissä, ja niitä patruunoita on muutama vielä jopa jemmassakin…

Homma meni siis periaatteelliseksi:

Ostin kaksi kolmioviilaa, toisessa 2-rivinen ristihakkaus karkeampaa työstöä varten, ja toinen oli yksirivisellä hakkauksella silotteluun + metalliharja, tietenkin. Viilat olivat 150 milliset työpituudeltaan, ja niiden leveys oli milliä vaille kantin leveys. Aina kannattaa tarkistaa, ettei karkaisu ole vetänyt viilaa spiraaliksi. Jouduin valkkaamaan merkkituotteenkin, ja käymään läpi puolenkymmentä viilaa / laji, että ehdottomasti kanteiltaan täysin suorat yksilöt löytyivät. Viiloihin meni vähän yli kymppi, ne maksoivat muistaakseni noin 5-6 euroa / kappale.

4-5 tunnin ja kolmen oluen jälkeen (tein homman auringonpaisteessa kuistilla) kammet olivat täsmälleen oikean kokoiset ja upposivat täsmälleen oikeaan syvyyteen. Jätin hiukan vajaa 2 mm. työntymisvaraa kartioon. Momentiksi 44 Nm. Hommaan tarvitsee lisäksi varapatruunan sovittamiseen ja terävän spriiliukoisen tussin. - Ja lehmän hermot.

En suosittele hommaa hätäisille, mutta se ON mahdollista tehdä, jos kärsivällisyys riittää. On kuitenkin suotavaa jotenkin nauttia luterilaisesti “kivusta”, ja pystyä vajoamaan psykoottiseen “homma tulee täydellisellä tavalla täydellisesti valmiiksi, vaikka henki menisi” -olotilaan. Eikä tuossa siis tuntipalkoille pääse. Kammet ovat kuitenkin kauniit. Pidän tätä vain lisämausteena tuohon yleiseen “ranskalaiset kierteet ovat kuolleet” - … rehellisesti sanoen vitutukseen … mikä siis tulee kaupan päälle, kun löytää Crescentistä (tai Peugeotista, Motobecanesta, Mercieristä, LeJeunesta etc etc etc.) itselleen sen täydellisesti sopivan pyörän.

Te fiksut rivien välistä lukijat… VAROKAA noita ranskalaisella keskiöllä varustettuja pyöriä. Siinä rytäkässä ei sielu mitenkään jalostu. imho. Tuon kuolleen keskiön aiheuttamia ylityötunteja ei viitsi enää edes mitenkään laskea.

Hommasta äityneenä ja jotain oppiakseni yritin minäkin sitten selvittää, että mistä sen JIS/ISO asian voi nähdä, ja onko tuosta mitään järkevää yleistä merkintää, mutta ainakaan minulle asia ei ole valjennut. Ratkaisu on ostaa vanhoihin romuihin aina se JIS keskiöpatruuna, ja sitten sovittaa kammet loppupeleissä viilalla.

Se sattuu ja satuttaa, mutta kai se on tämän homman tarkoituskin… joteskin… luullakseni… ehkä…

Tuure

-.-

Jos jollakulla on muita ISO-viisteellisiä keskiöitä handussa, niin vastaavat referenssikuvat olis kivoja. Mua vähän epäilyttää että toi mun kuvaama vanhahko Gipiemme ei ehkä olis ihan tyypillinen ISO-akseli.

Mulla on Miche ja Campan Chorus tms työpöydällä himassa. Ne näyttävät huomattavasti enemmän tuolta sun kuvan JIS-viisteeltä kuin tuolta toiselta. Yritän ehtiä kuvaamaan ne lähiaikoina.

Jotta tehtäis asioista vielä hieman monimutkaisempia, Phil Woodin mukaan Campan kammetkin on ollut ISO-viisteellä vasta vuoden 1994 jälkeen. Sitä vanhemmissa Campan kammissa Phil Wood käskee käyttää JIS-viistettä (!). Lisäksi Phil puhuu “low profile JIS”-viisteestä jota on heidän mukaansa käytetty vanhoissa Dura-Aceissa. Phil Woodin referenssikuva:

http://www.philwood.com/wp-content/service/taper.jpg

Ach… huomaan, ettei Sutherland’s Handbook ole kaikille tuttu… täytyypä hämmentää siis lisää:

Asiaa on kuin Sheldonin sivustossa, mutta taulukoidussa muodossa mikä on minkäkin kokoista, ja viimeistään tuota lukiessa iskee liki epätoivo. Sivulla 38 todetaankin, että noin yleensä ne koot menevät seuraavassa järjestyksessä:

Ofmega
Zeus
ISO
Campagnolo
JIS

ISO on noista ainoa, josta on julkaistu mitat ja niiden poikkeustoleranssit, JIS loppumitta on 12,65 mm, mutta valmistus toleransseja ei ole annettu ja kirjoittaa ilmoittaa, että muita mitatessa menee vain sekaisin, koska mitat poikkeavat niin paljon toisistaan… että silleen…

Suositan laittamaan googleen hakusanoiksi:

very good bike repair books <

… ja seuraamaan linkkejä oman harkinnan mukaan. Sutherlandin tiedollinen sisältö (noin 600 sivua) sijoittuu mukavasti vanhojen rautapyörien aikakauteen.

Tuure

-.-

Sutherlandin prujun 7th edition (2005) löytyypi muuten PDF:nä täältä: http://www.icelord.net/bike/sutherland.htm

Linkissä oleva pdf on vanhempi kuudes julkaisu, mutta on aivan ehdottoman kannatettava ajatus jokaisen yksivaihde nettiläisen imaista tuo itselleen. Asiaa ja tietoa on paljon ja koskien nimenomaan vähän vanhempia pyöriä, jotka ovat foorumin lukijoiden rakentelu kohteita. (kai asia on näin?)

Jatkan kuitenkin originaalista asiasta: Kammet olivat siis " FC-6400SG Type, Teeth 42x53 Length 175 mm"

Juuri noin ja täsmälleen ilmaistuna. KAIKISSA lähteissä noiden PITÄISI olla JIS kammet, mutta ne menivät vain likipitäen suulleen, eli noin puoleen väliin patruunaa, joka VARMASTI on JIS patruuna Shimanon BB-UN-72 irrotettavilla päätykupeilla.

Tuossa on vastaava kuva tuollaisista kammista, jopa tarra ja 600 merkintä ovat samat. Ja jopa tuossakin noita väitetään JIS kammiksi.

http://www.velobase.com/ViewSingleComponent.aspx?ID=5d1f43ed-82ec-48d0-b6e2-65f92ecdfcbe&Enum=115

=> Näihin lähteisiin ei voi oikeasti luottaa täysin varmasti. Tehtaat tekevät osia eräkohtaisesti, ja mahdollisesti tilaajan spekseillä. Kun näitä eriä sitten kiertyy myyntiin irrallaan, kukaan ei voi varmasti sanoa niistä enää yhtään mitään. Vanhat komponentit voivat seilata seuraavalla tavalla: Isompi pyörätehdas / kokoaja ostaa erän kampia haluamillaan spekseillä. Osa jää käyttämättä, ja ne kipataan jollekin tukkurille tai isommalle liikkeelle. Tämä sitten asentaa niitä huollossa, ja kun tavara vanhenee lisää, ne dumpataan kevätalessa meille rakentelija hörhöille. Sitä sitten saa aivan mitä sattuu, eikä missään ole tietenkään mitään niistä tarkemmista teknisistä mitoituksista. Päättelen tämän ketjun siitä, että kampien laatikossa (se on tuossa pöydällä nyt) on myös pieni viivakooditarra, jossa lukee " Tunturipyörä Oy, Kampis, 175mm 53/42 Ult ". - Täsmälleen noin.

Eli kammet ovat tulleet Tunturille, ja sieltä kiertäneet Suomen Urheilupyörälle ja lopuksi sitten alen kautta yli 8 vuotta vanhoina minulle. Ties vaikka Uimonenkin olisi ollut jossain vaiheessa osallisena ketjussa.

Mutta: Nuo kammet EIVÄT OLE ns. JIS mitoituksella olevia kampia. Piste.

Ainakin minä olen nyt niin sekaisin näistä, että jatkossa teen sen oletuksen, etten kuitenkaan saa täsmälleen haluamaani mitoitusta.
Ostan aina siis noita paksuja JIS -päisiä patruunoita edullisesti, ja jo lähtökohtaisesti oletan joutuvani tarttumaan viilasarjaan ja tekeväni sovituksen ja hienosäätämisen käsin. Alumiinia on helppo viilata, homma ei ole kiekon oikaisua kummempaa hommaa. Vähän ajattelee siinä mennessä, mitä tekee, eikä tee kiireellä eikä hätäile. Jos hermostuttaa, tekee jotain aivan muuta. (= tässä on hyvä olla useampia pyöriä, joista yksi on aina ajokunnossa, muhvijuotettujen maantiepyörien minimi määrä on vähintään ehkä noin 3 kpl / henkilö…)

Tuure

-.-

Yritän siis sanoa seuraavaa: On aivan sama, mistä jumalan sanasta ja luotettavasta lähteestä noita kampien ja keskiöiden mitoituksia kaivaa, loppupeleissä asia kuitenkin todetaan osia mittaamalla ja niitä yhteen sovittamalla. Jos arkkivalmistaja Shimanon Ultegra kammet ja XT patruuna eivät sovi toisiinsa kuin huulille, ja kummassakin väitetään olevan JIS mitoitus, niin mihin sitä enää silloin voi luottaa ? - Vastaus: Ei mihinkään, muuta kuin itseensä ja omaan viilasarjaansa.

Lohdun sana: Viilaus on niin hidasta hommaa, ettei kampia voi pilata vahingossa.

-.-

Tää ketju tuli nyt tarpeeseen. Mulla oli Dura-Acen keskiössä kiinni Dura-Ace AX -kammet, jotka irrotin ja jo irrottaessa ohimennen ihmettelin että “irtosipa nää helposti”.

Noh, tilalle vanhat 600EX -sarjalaiset ja tänään koeajolle… 500 metriä ehdin ajaa ja vasen kampi oli jo löysällä - kiristettäessä kampi upposi näkyvän akselin loppuun asti, eli käytännössä melkein runkoon kiinni… Tässä vaiheessa vasta kunnolla tajusin että joku ei täsmää. Keskiön aukaisun jälkeen DA-akselista löytyi NJS-leima, eli mitä ilmeisimmin ISO-viisteellä. Ei tullut mieleenkään tämä kun alunperinkin oli JIS-viisteiset kammet kiinni…

  • Voisiko joku vielä kuvan perusteella varmistaa, ettei tää nyt sittenkään ole mikään “low-profile JIS”, vaan varmasti ISO? Vasemmalla siis leimattu DA ja oikealla referenssinä 600-sarjan akseli

  • Kampi ei kai kärsi pahemmin tuosta pohjaamisesta(?)…vissiin pahemmin olisi mennyt pieleen jos oisi yrittänyt ISO-kampia JIS-akselille?

- Ei keneltäkään löytyisi laatikoista JIS-viisteistä 70x109mm (italo) -akselia mulle? Ostetaan! :slight_smile: EDIT: Pidempikin akseli käy, näköjään 600EX-kammille suositus on 116-119mm.


Käsittääkseni NJS-leima “takaa” että akseli on ISO. Kuvasta en kyllä osaa sanoa mitään.
Vertasin äsken omia irrallaan olevia D-A AX kampia Campan kampiin ja saman kokoinen viiste niissä tosiaan näyttää olevan.
Shimanolta kyllä ainakin saa uudet 107 ja 110 milliset JIS kasettikeskiöt italona, 109 ei näytä olevan tarjolla.

Aa, eli siis DA:n AX-kammet olisi kuitenkin ISO, eikä JIS niinkun ajattelin? Niissä ei kyllä ole mitään NJS-leimoja. Selittäisi se silti sen miten olivat pysyneet löystymättä siihen saakka kun niitä aloin irrotteleen (yli 10v).

Ei ole tässä keskiöakselia mitä tuonne kampeen työntäisi, mutta näiden omien kampien kohdalla näyttää vahvasti juuri siltä. Itse sain nuo vasta, en ole asentanut noita vielä kertaakaan. Edellämainittuja Campan kampia vertasin aiemmin Ofmegan kampiin joiden reikä oli selvästi suurempi ja jotka testatusti istuivat JIS akselille.

edit: ja munkaan D-A AX kammissa ei ole NJS leimaa, ja sen ymmärtää hyvin, koska kyseessä ei ole ratakammet vaan maantietuplat. En tiedä onko käynyt kuten tle88:lle vai onko noissa kaikissa tuo mitoitus, näissä ainakin.

Ok, kiitti infosta! Jos ei löydy sopivaa 70 x 109-119mm irtoakselia niin pitää käydä katseleen uusi kasettikeskiö. Tuo vanha DA vaan pyörii niin hyvin että ois mukava pitää se!

mulla on monarkissa campagnolo 35x1 keskiö ja leveys on 68mm eli sheldonin mukaan ranskis ja ilmeisesti iso viisteet. Campan kammet on, mutta sattuneesta syystä kokeilin suginoita. En päässyt perille vielä että on iso vai jis vai jos, molemmat tuntuivat istuvan hyvin tai ihan ookoo tai huonosti, riippuun kriteerin laadusta. Alko olemaan silmät jo sen verran ristissä…Faktaa ei ilmeisesti oo oikein missään?..

Vanhemmat Suginot johonkin 80-luvulle saakka oli ISO-viisteellä, jonka jälkeen vaihdettiin JIS-viisteeseen, paitsi tietenkin NJS-ratakammet jotka on edelleen ISO-malliset.

Mitkä sulla on?

Sugino VT.

Kyselenpä täältä nyt ensin.
Mulla siis on pyörässä keskiö jonka akseli on tällainen: linkki
Aloitusviestin perusteella näyttää JIS-akselilta, mutta kun tuntuu ettei täydellistä selvyyttä tässä ketjussa ihan ole, niin sotken vielä vähän lisää.
Kammet, jotka noissa olivat ovat siis ofmegan, joissa Sheldonin mukaan on ainakin joskus ollut joku oma viisteensä. Kuitenkin tämä mun Rossin on vähän uudempi tai joku Suomi-export-versio ISO-mitoilla (eli esimerkiksi keskiö on kaiketi britti, en just nyt pääse avaamaan mutta ulkoisten mittojen perusteella) eli mikähän viiste tuossa akselissa sitten on? Lisäksi keskiön kupeissa ei ole merkintöjä enkä muista oliko akselissakaan mitään, joten vähän hankala tapaus.
edit: vähän huono tuo kuva, mutta viiste jatkuu vielä sinne saakka missä vaseliinin kiilto loppuu, eli on tuollainen pidempi.