How To: Tankonauhojen asennus

Tän palstan syöpä on rumat tankonauha-asennukset. Siis pari tonnia kiinni ohjuksessa ja teipit näyttää siltä ku ois laitettu kiinni baarista kotiin taluttaessa. Laitoinpa tänään uudet nauhat ja dokumentoin tärisevällä kädellä kaiken: katso kuvat!

No tässäpä on kuivausrummun päällä tarvittavat välineet. Todellakin tarvit työntömittaa tähän:

Kahvat on asennettu haluttuun asentoon ja vaijerit vedetty. Nyt pitäis laittaa vaijerinkuoret kiinni tankoon. Kuoret tuntuvat käteen tankonauhan alta, joten ei ole ollenkaan yhdentekevää, mihin kohtaan ne tangossa teippaa. Kannattaa ottaa pyörä alas ständiltä ja koitella vähän, missä asennossa kuoret ovat sormien alla sopivassa paikassa.

Kuorten kiinnityksen jälkeen uusi nauha käteen ja tangon päähän mallailemaan. Tässä vaiheessa kannattaa katsoa, ettei kädet oo aivan paskaiset ja rasvaiset ts. et oo just huoltanut kaverisi mummista. Mä kierrän nauhan ulkoa sisäänpäin eli penkistä katsottuna vastapäivään. En keksi syytä, miksi toinen suunta olisi huono. Näin vaan kuitenkin teen. Aloituskohdaksi on vuosien varrella löytynyt tuo sisänurkka. Jos leikitään, että tangon pää on kello ja sitä katsotaan penkistä istuen, laitetaan nauhan pää siis varttia vaille -kohtaan.

Aloituskohtaan ei saa tulla minkäänlaista pattia. Monesti näkee tässä alussa kaikenlaisia syyliä, ei niitä. Ei siis liian isoa pätkää nauhaa tangon päähän. Nyt on aika päättää, minkälaista jälkeä haluat. Tankonauhan on syytä ylittää edellinen kierros aina samalla mitalla. Hmm, tähänhän voisi käyttää työntömittaa… Juu ei vielä kuitenkaan.

Rauhallisesti kieputellen ollaan päästy lähelle kahvaa. Tässä kuvassa ei näy sitä pientä palaa, joka tulee kahvan taakse. Palassa ei ollut liimapintaa, joten se ei pysynyt kuvaa varten paikallaan. Se kuitenkin on nyt jo paikallaan. Nyt on taas hikoilun paikka - nauha pitää saada siististi kahvan takaa pikkupalan ympäri. Ei siis liian kaukaa eikä liian läheltä. Jos nauha ei tunnu heti osuvan sopivalle kohdalle, rullaa pari kierrosta auki ja tee tarvittaessa tiukempaa tai löysempää, jotta kahvan kohta menee siististi.

Tässä kuvassa näkyy se, mitä hain edellisessä takaa: nauha tulee just sopivasti edellisen nauhan sekä kahvan ylittäen pikkupalan päältä ylös.
http://i60.tinypic.com/5xilxt.jpg

Seuraavaksi tulee mun mielestä tärkein vaihe: minkälaiseksi muotoilla kahvan alle ja taakse tuleva osuus? Tässä kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Tankonauhalla voi suoraan vaikuttaa tangon muotoon ja kahvojen tuntumaan. Ei todellakaan kannataa vaan vedellä sitä nauhaa, oo tarkkana.
http://i57.tinypic.com/15726px.jpg

Nyt alkaa loppu häämöttää. Kuten mikään muukaan tankonauhan asennuksessa, ei lopetuskaan ole yksinkertainen juttu. Mulla on tässä vähän huono esimerkkitanko, koska siinä ohennus 23.8mm paksuuteen tulee vasta kahvoilla. Normaalisti ohennus tapahtuu paljon aikaisemmin, n. 5cm stemmin jälkeen. Tankonauha tulee aina asentaa niin, että se ohennuksen aloituskohta jää piiloon. Mun mielestä voi vetää yli eli nauhat lähemmäs stemmiä, mutta ei koskaan ali, eli niin, että ohennus näkyy. Mä tässä saan valita lopetuskohtani vapaasti.
http://i61.tinypic.com/11ik4ch.jpg

Sopivan lopetuskohdan löydyttyä leikkaa kohdasta nauha poikki loivasti viistoon. Ota mielummin vähän varaa ettei sitten jää ikävästi vajaaksi.
http://i57.tinypic.com/2ish0uu.jpg

Nyt tulee kriittinen. Nauhan teippaaminen kiinni. Sähköteippiä ei laiteta tähän niinku erkkaa lapaan. Ensin yksi kierros kireälle ja loput kaksi kierrosta tämän edellisen kierroksen päälle, mutta viimeinen niin, että reuna ylittää nauhan reunan. Teippi painetaan tankonauhan reunan ympärille. Jos sähköteippi on 10mm leveä, ei lopullinen teippaus saa missään nimessä olla yli 12mm leveä. En liiottele. Teippi katkaistaan tangon alapuolella. Aahhh mikä nautinto kun osuu ekalla marginaaliin.
http://i59.tinypic.com/2lu507l.jpg

Tulpat vielä tangon päihin. Kannattaa hankkia kiristyvät tulpat, koska ne muoviset tankonauhan mukana tulevat lentää aina tielle. Onhan se kiva kun pyörässä on ees joku osa Nittoa. Jos tulppa ei meinaa mennä paikoilleen tai se menee mutta nauhaa tursuaa, tee näin: ota tulppa pois ja leikkaa saksilla pitkittäisiä viiltoja tangon yli tulevaan osuuteen, kuitenkaan leikkaamatta tankoon asti. Näin nauha asettuu paremmin tulpan ja tangon väliin. Koko ongelma vältetään, jos aloitus tehdään oikein eli sopiva määrä nauhaa tiukalle.
http://i62.tinypic.com/15frbkx.jpg

Ihaile uusia nauhoja ja juo kaljaa.
http://i62.tinypic.com/332ryfs.jpg

Hei mihin sitä työntömittaa tarvittiin? No tietenkin siihen, että tankonauhojen päät teipataan täsmälleen samalle etäisyydelle stemmistä.
http://i62.tinypic.com/15i566e.jpg

Ota muuten huomioon, että eri nauhat menee paikalleen vähän eri tavalla. Esim. Lizard Skinin nauhaa ei kannata venyttää juuri ollenkaan, sillä sitten se käytössä hajoaa todella helposti. Jotkut klassiset korkkinauhat vaativat kunnon venytyksen, tai eivät asetu kunnolla paikoilleen. Paras tankonauha on valkoinen, koska se menee likaiseksi ja sitten sen saa vaihtaa!

En käytä sähkäriteippiä koska kiiltävä muovi on halvan näköistä, ei sovi mattanauhaan ja se alkaa repsottaa.

Erkkaa ja pää kiinni tipalla pikaliimaa.

Miten tästä

päästään helpoimmin tähän?

Tämä on oma nemesikseni. Tangonpään yli roikkuva osa on aina liian runsas, että sen saisi sullottua tulpan kanssa tangonpään sisään, ja sitä pitää jotenkin trimmata, ja sitten trimmaan liikaa tai vääränmuotoisesti ja paljasta tankoa jää näkyviin tulpan juureen ja nauha repsottaa pöljästi.

Se pitää vetää tosi kireelle. Niinku näät ni toi ulkona töröttävä pää on jo valmiiksi sisään kuristunut kiristyksen takia.

Haa, kiitos! Tuota pitääkin jo kohta testata.

mistä muuten nykyään saa erkkaa? joskus kiersin 5 kauppaa joissa periaatteessa ois voinut olla mutta nope. semmosta leveää urheiluteippiä kyllä oli joka paikassa.

ainakin nahkanauhojen kanssa sähköteippi ei vaan toimi vaan huutaisi tosiaan erkkaa kun brooksin mukana tulleista kangasteipeistä karkaa liimat.

peltsip - 20:51, 5.9.2015 » mistä muuten nykyään saa erkkaa? joskus kiersin 5 kauppaa joissa periaatteessa ois voinut olla mutta nope. semmosta leveää urheiluteippiä kyllä oli joka paikassa. ainakin nahkanauhojen kanssa sähköteippi ei vaan toimi vaan huutaisi tosiaan erkkaa kun brooksin mukana tulleista kangasteipeistä karkaa liimat.
Hesalassa ainakin saa seuraavista: Prisma, Clas Ohlson, Tarjoustalo, Saiturin Pörssi ja citymarket. + varmaan kaikki urheiluliikkeet? Kai tota saa mistä vaan niin kauan ku suomessa pelataan lätkää, tota.

ite kävin clas ohlson, k-rauta, kodin1, citymarket ja hong kong ja ei missään ollut hyllyssä.

asb - 19:48, 5.9.2015 » Se pitää vetää tosi kireelle. Niinku näät ni toi ulkona töröttävä pää on jo valmiiksi sisään kuristunut kiristyksen takia.
Näin on. Eka kiekka vedettävä kireälle ja suoraan tonne tangolle, ei jätä mitään kiristyskierroksia tonne tangon ulkopuolelle. Jos tulpan kanssa on vaikeuksia, voi tankonauhan päihin leikata pitkittäisiä viiltoja jolloin nauha painuu helpommin tangon sisään.

Erkkaa en käytä, koska se alkaa rispaamaan reunoista ja erittää sitten liimatahmaa käsiin. Myös erkan leveys häiritsee. Sähköteippejä saa myös mattana. Onhan se sähköteippi muovia, mutta niin on nää tankonauhatkin :).

Tää on vuosien saatossa muuttunut inhokista lempparihommaksi. Mutta siis asiaan:

Aloitan tankonauhan asentamisen
  • vasemmalta
  • oikealta

0 voters

Teippaan tankonauhat aloittaen
  • päistä (keskelle)
  • keskeltä (päihin)

0 voters

Itse aloitan päistä kahvoihin ja loppupätkällä sitten keskeltä kahvoihin.

Tulpat sisään kumivasaralla ja sen jälkeen nauhan uusi kiristys, jolla saadaan siistit päät. Sisäänpäin kiertäen päistä kahvoihin, kahvojen ympäri kahdeksikko ja siitä loppuun asti keskelle. Viimeistely sähköteipillä. Paras ja siistein tapa.

6 Likes

Vulkanisoituvaa teippiä sähkärin sijaan, kantsii kokeilla.
Esim. Scotch® Vulkanoituva teippi 3 m x 25 mm | Motonet Oy

Katon tän videon aina ku pistän teipit
https://youtu.be/ZxFdOnaRGVM

1 Like

Väärin tehty. Kiertävät voimat on päistä kahvoihin ulospäin ja kahvoista keskelle sisäänpäin. Eli kahvoilla vaihdetaan kiertosuuntaa. Tai näin ainakin minulle on uskoteltu.

edit: katso method 3 Handlebar Tape Installation (Drop Bars) | Park Tool

2 Likes

Itse tosin tietoisesti en vaihda suuntaa, koska mummo-otteella en lähes ikinä edes laita sormia tangon ympärille, vaan nojaan tankoon silleen että voima on vain ulospäin.

Tankonauhaa asentaessa on muuten kivaa olla tämmöinen nipistin, niin voi vapauttaa molemmat kädet kesken työn.

4 Likes

Just näin itsekkin oppinut.

Blockquote
Väärin tehty. Kiertävät voimat on päistä kahvoihin ulospäin ja kahvoista keskelle sisäänpäin. Eli kahvoilla vaihdetaan kiertosuuntaa. Tai näin ainakin minulle on uskoteltu.

edit: katso method 3 Handlebar Tape Installation (Drop Bars) | Park Tool

Tämä tässä on Oikea Tapa.