How To - GhettoGrips

Halusin kaupunkipyörääni BMX-pedaalit ja niihin PowerGrip-tyyppiset kiristyvät (ja säädettävät) remmit elikkäs maksimaalisen räädit ja katu-uskottavat sträpit.
Koska henkilökohtaisesta pääomasta on melko usein puutetta ja kierrätysmateriaaliset- sekä uniikit kulutushyödykkeet ovat juuri nyt sitä cooleinta hottia, ajattelin pula-ajan hengessä ottaa itseäni niskasta kiinni ja työkalut käteen (Viipurin mummille taivaita tavoittelevat yläviitoset “muistutuksesta” projektin vaikeina hetkinä).

Yllämainittujen seikkojen yhteentulemana tapahtui seuraavaa…

  1. Otin polkimista (wellgo V8 copy) nastat pois, lukuun ottamatta sivuilla olevia. En keksiny miten ne saa pois, kun muut lähti ruuvarilla polkimen kääntöpuolelta. Poistin käytöstä kaksi hyvin palvellutta kangasvyötä ja ostin Turun Nakoraudasta pätkän rosterilattarautaa ja Eurokankaasta velcroa (Damage 3€+2€)

  1. Leikkasin rosterista neljä kuvan mukaista kappaletta. Mitat on otettu tönärillä polkimesta suoraan. Tarkoitus oli vielä sheipata ja kiillottaa nuo kivan näköisiksi, mutta paskat mä jaksanu. (Rautasahalla on muuten vittumaista leikata rosteria. Veikkaan että tavallinen latukkakin kestää käytössä. On mukavampaa työstää ja maksaakin vähemmän)

  1. Mittasin ja merkkasin polkimeen kohdat kiinnitysruuveille. (HUOM! poljin on kuvassa ylösalaisin. Tuo lattaraudan kappaleen, polkimesta ulostulevan pään polkimen tasalle tuleva sivu on siis polkimen yläpinnan tasolla.)

  1. Porasin rei’ät kiinnityspultteja varten. (Huomaa Biltemasta varastettu ostettu GEL PROTECTED -poraushanska.)

Pienemmät on 4mm ja suurempi on 6mm. Tuon suuremman rei’än paikka ei ole niin merkittävä. Visuaalisista syistä laitoin sen tuohon. (Damage 4.65€, kun sulatin poranterän. Kun poraat rosteria, pidä pieniä kierroksia ja jos mahdollista pyydä vaikka kaveria kaatamaan jotain jäähynestettä terään porauksen aikana. Maltilla tulee myös hyvä, eli vähän kerrallaan ettei kuumene liikaa)

  1. Leikkasin vyöt neljään (sekä ylä- että alapuolinen remmi/poljin) yhtä pitkään osaan ja teippasin vyön kappaleet yhteen, jotta sain rei’ät samoille kohdille. Käytin rei’itykseen pyöreää teräväkärkistä viilaa. Se tekee aluksi siistin pienen rei’än ja sitä voi suurennella viilaamalla sopivan kokoiseksi. Viila kannattaa kiinnittää pystyyn ruuvipenkkiin ja hinkata vyötä ylös alas. Tällöin ei tapahdu viilan jumiutumista niin helposti. (Vyönpätkien lopullinen pituus oli tässä kohtaa vielä arvoitus, joten jätin pelivaraa.)

http://farm5.static.flickr.com/4046/4684878874_fba82dea52.jpg

  1. Vöiden ja metallipalojen yhteenkiinnitystavaksi sovelsin käänteen tekevää, itsekehittämääni doublefolding -menetelmää. Arvioni mukaan tällä lailla kiinnityksestä tulee (ehkä) kestävämpi, eikä täysiä ajaessa synny liikaa rasitusta vöiden rei’ityskohtiin. Vyön kiinnityruuvi kulkee siis neljän kangaskerroksen läpi ja osa kuormituksesta (toivottavasti) jakautuu myös vyön taitekohtaan lattaraudan alla.

http://farm5.static.flickr.com/4067/4685032143_d9c1af459e.jpg

http://farm2.static.flickr.com/1273/4685666610_fe46cde642.jpg

  1. Kun vyöt oli kiinnitetty mittailin kengän avulla vöiden pituudet ja leikkelin velcrot sopiviksi. Valitettavasti tekstiilipuolen työvaiheista ei ole kuvaa, koska jouduin ompelukoneen puutteen takia ulkoistamaan kyseiset toiminnot. Joka tapauksessa vöihin ommeltiin velcrot kiinni (Damage: jätski ja siideri kämppiksen tyttöystävälle. Maksu on vielä suorittamatta, joten tarkasta summasta ei ole varmuutta)

  2. Hain Clasulta ruuveja ja muttereita ja lopulta kasassa oli seuraavanlaisia hyödykkeitä. Kuvassa siis yhden polkimen tarpeet(Damage: n.4€. Ruuveja jäi yli)

http://farm5.static.flickr.com/4019/4685039317_5ee4436611.jpg

  1. Kiinnitin valmiit vyöt rautoihin kohdan 6 osoittamalla tavalla ja ei muuta kuin palikat polkimiin kiinni.

http://farm5.static.flickr.com/4004/4684886790_92abdf3e61.jpg

  1. Valmista tuli. Lähdin toiveikkaana ajelemaan.

http://farm5.static.flickr.com/4015/4685216124_5db6689141.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4011/4684879258_d511e437fd.jpg

N. 50km ajelun ja totuttelun jälkeen tuntuvat mukavilta ajaa, mutta oikeista PowerGripeistä mulla ei oo kokemusta, joten vaikea sanoa ovatko nämä materiaalikuluiltaan n. kympin maksaneet millaiset verrattuna viidenkympin “aitoihin”. Aika näyttää kauan nuo velcrot pysyvät hyvinä ja pitävinä. Uusina ja paskasta puhtaina uskallan väittää, että eivät aukea kovimmassakaan jarrutuksessa.

-Jykä

edit.
11.Mitä tekisin toisin.

Tuon alapuolelle jäävän remmin jättäisin lyhyemmäksi, kiinnittäisin polkimen sisäreunaan ja laittaisin siihen soljen, niin että tuo yläpuolinen (joka siis tässä tapauksessa kiinnitettäisiin polkimen ulkoreunaan) kulkisi soljesta läpi ja siitä takaisin polkimen ulkoreunaan. Velcrot olisi ommeltu vain yläpuoliseen remmiin samalle puolelle. Tällöin yhdellä kädellä kiristäminen/säätäminen olisi huomattavasti helpompaa.

edit2
Pahoittelut henkisestä vajavuudestani ja kädettömyydestäni tietotekniikan saralla. Kuvien liittäminen suoraan tekstiin on tällaiselle talidomille ilmesesti täysin ylivoimainen tehtävä.

edit3
Sainhan mä ne kuvat näkyyn

Ite on duunannu tän ohjeen mukaan baaribeaterin sträpit:

Jätin kuitenkin ton ylimmän kerroksen, ton ylimääräsen sräpin, kokonaan pois. Aivan turha mun mielestä, jos vaan hommaa tarpeeks laadukasta velcroa ja tosi leveän vyön. Ite kävin musakaupasta ostamassa kitarahihnan (12e), ja metrin verran leveintä velcroa eurokankaasta. Oli muuten just tasan sama leveys kun siinä kitarahihnassa. Hyvin on toimineet.

http://personal.inet.fi/koti/kotikoti/strappi.jpg


Omistin ite noita ennen kans powergripsit jonkin aikaa, mut skeitin tuhoamat polvet ei vaan jotenki kestäny sitä kun se kiertymis-kiristystekniikka asettaa semmosen pienen kierto-jännityksen jalkoihin polkiessa. Pidemmän päälle en usko et se on kovinkaan hyväksi kenenkään polville, mut jos ei ala särkeä niin onhan toi tosi hyvin toimiva keksintö.

Joo, aattelin tota polvihommaa kans, mutta ei ainakaan vielä tunnu. Siinä yksi lisäsyy, miksen hommannut “kaupan remmejä”. Voi olla että alkaa kolottaa, mutta siihen asti ajelen noilla…

Niin kuin aikaisemminkin todennut, niin gripsien kanssa on nimenomaan säätökysymys ja poljin kysymys, ehkä myös osittain kenkä kysymys, kiertääkö vaiko ei.
Itellä toinen polvi aikoinaan skimbatessa kolautettu siten, että rutisee mukavasti kyykkyyn mennessä, jos joskus tietynlaisessa ajossa voi kipeytyä. Powergripseillä ei ole kertaakaan kipeytynyt, mutta aika tarkka saa tosin olla remmien säädön kanssa. Sopiviin säätöihin kun saa sopivilla kengillä, niin ei kyllä kierrä itselläni lainkaan.
Ongelma tosin onkin sitten siinä, jos ajaa toisenlaisilla kengillä, etenkin paksummilla, jolloin kenkä ei menekään niin syvälle ja tällöin kiertyy helpommin.

En kuitenkaan yleistäisi, että ei kenenkään polville ole hyväksi pidemmän päälle.
Mutta helpompi ja suoraviivaisempi ratkaisu on kyllä nykypäiväiset strapsit, etenkin jos vaihtelee kenkiä joilla ajaa.