Hiilikuitukiekko ja pyörivä alumiini-insertti

Noh, tilanne on nyt tämä. On Mavicin 3g, jossa keskellä oleva insertti pyörii ympyrää, kun muu kiekko pysyy paikoillaan. Pitäisi siis vetää uudet epoksit insertin ympärille. Setä Sheldonin ja muiden internet suositteluiden jälkeen päädyin tilaamaan West Systemsin epoksit, mutta nyt tulisi vielä irroittaa tuo patruuna kiekosta, eli alla olevasta osasta kyse:

Yritin hieman tuota patruunaa naputella sivuttaissuunnassa, jos se lähtisi helposti liikkeelle, mutta suprise suprise eipä näin käynyt. Lämmittely taitaa olla seuraava, ja ainoa ratkaisu tuon irrottamiseen, kun lukemani mukaan kemikaalit (esim. tinneri) reagoi myös itse hiilikuidun liimauksien kanssa ja tuhoaa koko kiekon. Onko jollain kokemusta tällaisesta prosessista? Annanko lämpöä pelkälle insertille ja yritän nuijia sitä sivuun hiljalleen, mikä on sopiva lämpötila lämmittelyyn (jossain olin lukevinani 200 F, eli 93,33 C)?

e. korjasin tän loppujen lopuksi vaan niin yksinkertaisella tavalla, että laitoin epoksia insertin ja hiilikuidin väliin. Myin sitten eteenpäin maailmalle, joten toivotaan, että kestää edes vähän aikaa:)

Täydellisellä asiantuntemuksen puutteella kommentoin kuitenkin sen verran että jos pelkäät liuottimen tuhovaikutusta kuidun liimojen kanssa niin älä ainakaan lämpöä anna.

e. Nimittäi yks tyyppi internetis sano kerra tällee et Do not use heat! Some epoxies undergo glass transition as low as 150 degrees F or so. Keep it under 100 to be safe. If it is too hot to touch with your bare skin, it is too hot. That means no power tools (buffing wheels, sanding discs, etc.) and no heat gun paint strippers, etc.

jos tuo lelumiinimöntti pyörii kevyesti akselinsa ympäri muttei liiku pätkääkään sivusuunnassa niin vaikuttaisi vähän että se joko purkautuu kahteen osaan tai sit ei ole tehty huollettavaksi alunperinkään (yleensä valmistuskustannusten säästämiseksi)

Elä lämmitä!

Epoksi ei tykkää lämmöstä. Toisaalta, jos tuo insertti pyörii (käsin?) niin ei se sovite mitenkään kovin tiukka voi olla. Epoksit kestää yleensä hyvin alkoholipohjaisia liuottimia mutta eivät esmes tinneriä, ksyleeniä tai asetoonia (joista kahdella jälkimmäisellä voi mm. ohentaa joitakin hartseja laminoitaessa). Epäilen tosin että liuottimella tuossa saa juurikaan mitään aikaan muutenkaan. Jos ei irtoa, poraa pari 1-2 mm reikää vinosti sovitteeseen jommaltakummalta puolelta ja tuuppaa epoksi sisään injektioruiskulla.

Disclaimer: ikinä en ole tuommoista kiekkoa kädessäni pitänyt mutta kuitujen ja epoksien kanssa olen kyllä lätrännyt paljonkin sekä uivien että lentävien vekotinten parissa.

Irtoaisikohan paremmin, jos kitistäisi kylmällä?

Ootko tutkinut, että se alumiininpala ei ei ole prässätty yhteen kahdesta osasta? Mäkin suosittelisin epoksin puristamista hiilikuidun ja alumiinin väliin injektioruiskulla MUTTA liimauksesta ei välttämättä tule hirveän vahva jos pintoja ei pääse puhdistaan ja karhentaan.

^Pitää paikkansa.

Jos tuo lähtee irti, raakaan Westin epoksiin kannattaisi liimatessa ehkä laittaa mukaan vähän jotain täyteainetta kuten mikropalloa tai hiilikuitusilppua. Ihan pelkkä epoksi kun ei ole kovinkaan lujaa jos tulee vähänkään kerrospaksuutta. Osittain tämän takia (+valumisen estämiseksi) varsinaisia epoksiliimoja (Araldit ym.) on paksunnettu täyteaineilla. Mutta sitten taas sakeampi liima menee huonommin pieniin koloihin ilman kovaa painetta, joten injektoidessa täytyy pitää maltti mukana.

Noin ylipäätään jos tarkoitus on liimata eikä laminoida, tuo Araldite on varsin hyvää ja helppokäyttöistä kamaa. Vaikka moista myydäänkin marketeissa, se on ihan lentsikkakäytössäkin hyväksyttyä ja hyväksi todettua. Kannattaa vaan ottaa sitä hitaammin kuvuvaa versiota niin on aikaa sovitella.

timo

ainakin kun katselee cometen sun muiden tuoreempien kiekkojen mavicin manuaaleja niin näyttäisi siltä että tod näk et rikkomatta saa tuota alumiinia irti. eli joko voit rikkoa alumiinimöntin tai sit hiilikuidut ympäriltä.

manuaalin kuvien perusteella näyttäisi vähän että ovat kahdesta osasta tehtyjä ja yhteen prässättyjä kiekon kokoamisvaiheessa.

comete trackin navanympäryksen räjäytyskuva rajattuna oleelliseen:

normaali - 9:16, 19.10.2013 » Ootko tutkinut, että se alumiininpala ei ei ole prässätty yhteen kahdesta osasta?
Tämä varmaan helpommin sanottu kuin tehty. Mitään saumaa en silmällä kyllä tuossa erota. Prässäämällä sauma jäisi kyllä aika nanomaaliseksi. Yritin ylipuhua siipakkeen, jos oisin hänen töissään voinut käydä röntgenkuvaamassa ton, mut mun idea sai aika nihkeän vastaanoton:D kummallista, että tällaiseen ei panosteta koko perheen voimin!! En kyllä myöskään tiedä oisko siitä mitään apua, mutta oishan se siistii.

Perkule, kun näistä Mavicin vintage tavaroista, etenkin 3gstä on todella nihkeästi tietoa missään!

e. niin sitä mun piti myös tässä sanoa samalla, että onhan tuo Cometen naparakenne hieman erilainen nykyään kuin 20v sitten, joten myös uudet räjäytyskuvat ei välttämättä pidä täysin paikkansa. Mavic on siitä myös mukava lafka, että niillä ei oo missään mitään yhteystietoja, että vois kysellä jotain.

Kannattaiskohan suoraan ottaa vaan Maviciin yhteyttä ennen kuin alkaa leikkimään epoksien kanssa. Ihan googlen kuvahaulla löytyy kyllä kuva tuosta rakenteesta, mutta eipä noissakaan mitään saumoja näy. Joissain foorumilla tuosta oli konvertoimisesta kyse ja nuo navat on ollut vaihdettavia jossain vaiheessa, ja helppoja konvertoida etu/takakiekoiksi, mut eipä mistään varsinaista ohjetta tunnu löytyvän.

Vmäinen kyllä. Ite varmaan poraisin palan helvettiin ja teettäsin Kongalta tilalle jonku kasattavan napaosan tuohon tilalle.

^^ kuvat lienee navasta. Ei ongelmallisesta insertistä?

http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=0829ab98-3bb0-4e52-9fd0-f9131d543495&Enum=101

Tai Jerkun kuvakin olla tuolta pastettu?

Eli noi tapithan estää napaa pyörimästä insertin ympärillä.
Eihän ongelma ole siinä?

Luulisi insertissä olevan enemmän liimapinta-alaa hiikuitua vasten kuin pelkkä “akseli”.

Niin dpstyles tuo napa ja insertti on erillinen osa, eli navoissa, mitkä mulla on ei ole mitään vikaan ja teoriassa tuo kiekko toimii ihan hyvin rataetusena, mutta ongelma syntyy takakäytössä. Mavicin 3Gssä on siis irroitettavat/vaihdettavat navat, jotka kiinnittyy kahdella pienellä metallitapilla inserttiin sekä toiselta puolelta napa kiristetään lukkorenkaalla. Alla näkyy nuo pikkuiset tapit:

Ongelma siis tuli mulla esiin, kun yritän irrottaa tuosta kierrepakkanavasta tuota pakkaa ja en saa sitä irti, koska insertti vaan pyörii pyörimistään keskellä. Ajossa tän huomaaminen ois ollu haastavampaa.

e. ^Ongelma ei ole tapeissa yms. vaan ihan tuo insertti pyörii valtoimenaan. Epäilin itse myös ensin omaa kyvykkyyttäni käyttää koko systemiä, mutta tosiaan insertti pyörii reunoista, kun pakkaa yrittää irrottaa.

dpstyles - 12:34, 19.10.2013 » Kannattaiskohan suoraan ottaa vaan Maviciin yhteyttä ennen kuin alkaa leikkimään epoksien kanssa.
Onko linkkejä tonne puljuun?

e2. näköjään amer sportsin talo, jtn maileja löyty myös pitää laitella kyselyy, jos sieltä selvii jtn.
e3. mailit laitettu contact@mavic.com ja yhteen pyöräliikkeeseen jenkeissä, jonka sivuilla oli infoa vanhojen Mavicien korjauksesta. Toivottavasti ne ei pyydä käymään service centterissä Mavicilta, koska britteihin on vähän matkaa.

Tämmöinen ratkaisu oli tehty lfgsssä myynnissä olevalle 3glle:

Vaikuttaa vaan aika radikaalilta. Kokeilen ensin jotain kevyempää. Odotan vastausta signaturesta ja mavicilta.

Oon aika varma, että toi on ainoa pidemmän päälle toimiva ratkaisu.

Irtihän tuo ei lähde, kun hiilari on liimattu insertin laippoihin (vähän siis ku normaalin navan laipat).

Uudelleen liimaamiseksi sun pitäisi saada epoksi tuonne hiilarin reunan alle jokaiseen pienenpieneen rakoon, mikä ei onnistu ikinä.

Eli jos saat Mavicilta tiedon mikä sen hiilarin alla olevan laipan halkaisija on, niin voit arvailla mihin kohtaan porailet reikiä.