Hermes -projekti

Pyörä löytyi mummolan autotallin reunalta sateen suojasta, ja kun kokokin oli juuri passeli päätin ottaa kyseisen pyörän ensimmäiseks täysremontti projektikseni.

Lähtökohtana oli siis Hermeksen polkupyörä 70-80 -luvun tienoilta. Alkujaan pyörästä oli tarkoitus tehdä konversio mutta kun fiksivarasto jatkoi kasvuaan päätin pitää suurimman osan alkuperäisistä osista kiinni pyörässä ja tehdä pyörälle vain kunnon kunnostuksen.

http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/01_lahtokohta/img_6733_small.jpg

Homma alkoi pyörän purulla ja kaikkien osien putsauksella ja kiilloutksella. Laakerit ja laakerien pesät olivat kaikki hyvässä kunnossa. Ainoastaan etuhaarukka kaipasi uusia kuulia sisäänsä. Jotkut osista olivat myös hieman ruostuneet kiinni mutta pienen taistelun jälkeen kaikki osat lopulta irtosivat ja mikä parasta, myös runkolukko lähti toimimaan muutaman päivän crc liuotuksen jälkeen.

http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/01_lahtokohta/img_6751_small.jpg
http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/03_kiillotus/2010-09-28%2016.50.51_small.jpg
http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/03_kiillotus/2010-09-28%2018.34.09_small.jpg

Tämän jälkeen päätin poistaa pyörästä maalit Nitro Morssilla. Kama oli aika tujua ja sillä lähti maalit suurimmaksi osaks. Teippauksien kohdalle ilmeisesti oli jäänyt jonkinlaista liima johon maalinpoistoaine ei tehonnut lainkaan. Nämä kohdat piti sitten hioa maalittomiksi. Myös muutaman kolhun ja naarmun peitin kemiallisella metallilla.

http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/02_maalin_poisto/2010-09-21%2018.51.38.jpg
http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/02_maalin_poisto/2010-09-27%2018.23.11.jpg

Seuraavaksi edessä oli maalaus joka onnistui ensimmäiseksi kerraksi yllättävän hyvin. Olen lähes tyytyväinen maalipintaan sekä lakan tasaisuuteen. Hieman paksumpaa kerrosta olisi ilmeisesti pitänyt levittää, mutta valumien pelossa taisi tulle hieman liian ohutta.

http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/04_maalaus/2010-11-25%2014.05.18_small.jpg

Sitten siirryttiin odottamaan viimeisiä osia saksasta ja niiden saavuttua päästiinkin viimeistelemään kasaus. Loppulliseen versioon tuli hieman kuviollisemmat renkaat sekä uusi satula, jarrukahvat, lokasuojat ja gripit.

http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/06_valmis/20110112_Custom%20Text__0001491.jpg
Täysikokoinen kuva

Runko: Hermes 58cm
Kiekot: Weinman 16x622
Renkaat: Continental TourRide 28mm
Lokasuojat: SKS Bluemels Racer
Satula: Lepper
Jarrut: Shimano
Jarrukahvat: Tektro R200A
Vaijerin pidikkeet: Dura-Ace
Vaihtajat: Shimano Altus-LT
Kammet: Aero Coronado
Polkimet: MKS Sylvan Road
Varvaskoukut: Rapid
Remmit: Genetic

Lisäkuvia:

http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/06_valmis/20110112_Custom%20Text__0001523.jpg
http://www.nikopelkonen.fi/temp/Hermes/06_valmis/20110112_Custom%20Text__0001526.jpg
Vielä lisää kuvia

^noh perkeles, täähän on nätti. Hyvin tehty!

Kyl. Ensimmaisen kuvan perusteella ehdin jo ajattella etta jaahas, taas yks tammonen (roskislavakonversio), mutta loppu yllattikin positiivisesti. Oikein tyylikas peli ja kivoi kuvei.

Tykkään kun on tehty kunnolla ja alkuperäistä kunnioittaen. thumb up!

Todella tyylikäs!

Yksi hienoimpia näkemiäni restaurointiproggiksia. Erityisen hienoa nähdä että olet säilyttänyt alkuperäisiä perushyviä osia etkä vain maalannut runkoa ja tukottanut sitä sitten retroblingillä ihan täyteen. Kudos!

Klassista tyylikkyyttä. Hienoa alkuperäistä kunnioittavaa työtä. Arvosta.

Erittäin hieno lopputulos. Tästä sai potkua pikkasen lisää omaankin vähän vastaavantyyppiseen projektiin. Itsellä vain muuttui konversioksi lähinnä todella paskojen alkuperäisvaihteisto-osien takia. Mutta tämä on kyllä todella hienosti tehty, rungon maalikin toimii todella hyvin.

thumps up!

oikein hieno!

Nättiä on! Lepperin satulat taitaa olla melko suosittuja Hollannissa. Niitä näki siellä myös melko hyvissä hinnoissa, joten hinta-laatu lienee bueno? En ole istunut, katellu vaan.

Mainiota. Verraten tiukka geometeria tuossa rungossa, vai pettääkö mun silmät?

Hyvän näköinen kulkupeli. Plussaa tyylikkäistä kuvista!

Todella nätti! Sininen + Teräs + nahka toimii.

Komia. Onko viiksitanko alkuperäinen riseri ylösalaisin käännettynä vai jokin muu?

Mikäs toi tarakkaviritelmä on?

^^^^^^ Lepperin satula tosiaan on ostettu Amsterdamista toissa kesänä ja hinta-laatu suhde on luultavasti hyvä. Itsekään en ole sillä pahemmin vielä istunut kun se on odottanu sopivaa pyörää.

^^^^^ Geometria on tosiaan yllättävän tiukka.

^^ Viiksitanko on alkuperäinen raiseri käännettynä ylösalaisin. Tuli ostettua oikeakin viiksitanko mutta jotenkin se ei tuntunut niin hyvältä kyseiseen pyörään.

^ Tarakkaviritelmä on Carradicen Camper longflap -laukku sekä Carradicen laukkuteline jonka kuuluisi kiinnittyä satulan kiskoihin. Lepperissä ne kuitenkin kääntyvät toisistaan poispäin liian aikaisin joten satulan alle voi laittaa kierretangon pätkän johon on hitsattu uudet “satulan kiskot” joihin laukun tuki tulee kiinni. Kierretanko on taas kiinni satulan kiskoissa ulkopuolella olevilla muttereilla. Ei välttämättä huomaamattomin vaihtoehto, mutta toimiva.

Edit: Carradicen laukun nimi.

Nätti se on, Carradice kruunaa. Tulee mieleen VO:n mainoskuvat,esim. tää.