Helkama Kulkuri

Kun täällä on toinen toistaan hienompia kulkineita, on paikallaan laittaa sitten vähän arkisempaa näin joulun keskellä (tai joulun alla paremminkin).

Viime kesänä iski fiksikuume ja sellainen sitten piti saada. Menin maaseudulla ollessani paikalliseen rautakauppaan etsimään käytettyjä pyöriä. Kaksi sopivaa Kulkuria löytyikin, joista toinen oli tosin läpimätä. Tämän toisen ostin edullisesti. Ensimmäinen pettymys oli se, että takapakka oli kasetti (uniglide). No, seinältä löytyi mummiskiekko, josta sisukset pois ja ratasosa hitsillä napaan kiinni ja baanalle. Ensimmäinen huomio oli, että avopolkimet ja kiinteä välitys (42-20, ketjulinja osui pienemmälle eturattaalle heti kohdalleen) olivat haastava yhdistelmä jo pienessäkin alamäessä. Sitten seinältä varvaskoukut avuksi ja testilenkille (20 km maantienlaitaa). Oli kyllä pari kertaa kylmä hiki alamäessä, kun kadenssi oli jotakin liian suurta, ja rekka oli tulossa takaa. Onneksi jätin etujarrun.

Lopulta päädyin sinkuloimaan pyörän. Välitys on 52-20, koska isompi eturatas on kunnoltaan parempi ja takapakasta 18 hampainen ratas oli menettänyt hampaan. Muuten pyörään on vaihdettu varastossa olleet kumit, satulatolppa, satula sekä tankonauha. Pyörällä tuli vedettyä muutamia lenkkejä ja syksyllä kuivalla kelillä työmatkoja. Saa nähdä ehtiikö talven aikana puunaamaan pyörän puhtaaksi. Runko on ehtaa Rautaruukkia.

http://users.jyu.fi/~jusahok/kulkuri-pieni.jpg