Helkama kulkuri 5-v fiksiksi?

Moikka!

Olen juuri liittynyt foorumeille, kun on alkanu kiinnostaa kasata oma pyörä. Olen miettinyt fiksiä, mutta olen kuullut myös virityksistä, että saisi luotua fiksin tai normi rullaavan pyörän samaan pyörään ja ei tarvitse kuin vain kääntää takarengasta, niin muuttuu fiksistä normaaliksi pyöräksi. Onko tämä kuinka vaikea toteuttaa?

Näin kesän alussa käsiini sattui “mahtava” tarjous. Ostin ainakin rungon osalta hyvässä kunnossa olevan pyörän itselleni ja mietin, että nyt yritän tehdä mahdollisimman viimeisen päälle olevan pyörän itselleni, opiskelijabudjetin rajoissa. Paljonko tämmöinen operaatio tulee rahallisesti maksamaan? Olettaen, että ostan vanteet, stongan jne muut osat, joita tarvitsen projektin toteuttamiseen. Osien ei tarvitse olla uusia (parempi jos ovat käytettynä, niin säästää pennosia) eikä uusienkaan osien tarvitse olla niitä alan huippuja, aloitetaan rauhallisesti. :slight_smile:

Tällä hetkellä pyörä on minulla talossa ja nyt ihan ensimmäiseksi ajattelin nyt repiä kaikki irtonaiset osat rungosta pois ja viedä runko maalattavaksi. Olen ajatellut maalata rungon valkoiseksi.

Tähän liittyen alkaa kysymyskonekivääri laulaa. Tarvitseeko hiekkapuhallukseen puhdistaa pyörää, vai puhdistaako se kaiken? Miten muuten pitäisi valmistautua kyseiseen operaatioon?

Näillä kysymyksillä on hyvä lähteä liikenteeseen ja miettiä kokonaisuutta. :slight_smile:

Kiitoksia jo etukäteen!

-Ak

Tervetuloa foorumille.

Aloita tästä. Lue ajatuksella ja pari kertaa. Jos jää kysymyksiä, kysy tai googleta.

Puhut nyt vissiin ns. flip-flop -kiekosta, jossa toisella puolella fixiratas (tai siis kierteet sille) ja toisella puolella vapaaratas (tai siis kierteet sille). Selaa myyntiosiota, sieltä voi löytyä halvalla, kaupasta halvimmat on kai reilun huntin.

Mitä maalaukseen tulee, ni ehdotan, että älä maalauta. Paikkakunnasta (ja suhteista?) riippuen hiekkapuhallus+maalaus maksaa ~40-140€. Sillä rahalla teet aika paljon muutakin hyödyllisempää.

Ota pyörästä kuv(i)a, mieluiten ulkona kunnon valossa. Niiden pohjalta on helpompi lähteä kyselemään ja neuvomaan.

Ensimmäisen fiksin kanssa menee usein monta asiaa puihin ja matkan varrella oppii. Ehkä ihan hyväkin niin.

Tsemppiä kuitenkin projektiin!

Kiitoksia! :slight_smile:

Pitääpi laittaa niitä kuvia tulemaan!

Oon lukenut nyt jonkun verran infoa ja silmään pisti toi faber, vielä tarkennukseks, onko mahdollista ottaa pysyvästi pois ja korvaa jollain muulla, hieman toimivammalla ratkaisulla? :slight_smile:

Akhillees - 1:29, 4.6.2014 »

Oon lukenut nyt jonkun verran infoa ja silmään pisti toi faber, vielä tarkennukseks, onko mahdollista ottaa pysyvästi pois ja korvaa jollain muulla, hieman toimivammalla ratkaisulla? :slight_smile:

[On.](http://www.pyoratohtori.fi/kasettikeskiot.htm)

En tiedä missä asut, mutta Espoossa on tohtorilla ainakin ollut noita, soita ja kysy onko vieläkin? Selaile muutenkin foorumia, noita on välillä myynnissäkin. Ja tähän liittyen, fauber-keskiöllisen rungon konvertointi fixi-ystävällisemmäksi + maalaus on aikamoinen homma, joten kannattaa harkita hetki ja tutkia foorumia, etsiä projektiosiosta samantyyppisiä projuja ja tutkia asiaa. Missään nimessä en halua torpata intoa, mutta monet ovat katuneet liiallisia panostuksia ensiprojekteihin, joita tehdään ennen kuin tiedetään paremmin mitä halutaan. Mutta tekemällähän sitä oppii, joten kannattaa tehdä niinkuin parhaaksi näkee. :wink:

Tosiaan fauber on ollut käytössä enemmän low end rungoissa ja viittaa yleisesti raskaaseen runkoon. Adapteri on metallimötikkä joka lisää painoa ja on mielestäni kallis kun verrataan rungon hintaan. Suosittelen harkitsemaan suoraan parempaa runkoa, koska edulliset hyvät konversioaihiot maksavat ehkä 20-50e enemmän kuin fauberillinen (rungon osalta siis), joka on snadi summa kun mietitään sitä parinsadaneuron kontekstia.

^Sit voi kans miettiä et fauberadapteri maksaa muutaman kympin, ja jos sen olis runkobudjettiin lisänny ni ois saanu paremman rungon.

Ite kuitenkin tein tän oppirahaversion eli ostin ylihintasen fauberirungon ja laitoin ajoon. Ihan kiva siitä silti tuli kuitenkin. Sit kesän jälkeen vähä pähkäilin ja päädyin ostamaan ekaa runkoa edullisemmin ebaysta muhvillisen retkipyörärungon, josta sain loppujen lopuks halvemmalla paremman ajokin.

Eka pyörä oli vähän hätäilty tapaus. Nopeeta piti saada ajoon eikä kaikki ollu ihan selvillä, joten lopputulos oli toimiva, mutta ei ehkä järkevin vaihtoehto kyseiseen ruknoon (piti olla sen näkönen, et poljetaan enitentäysii, mut silti aihiona oli painava runko löysillä kulmilla) mut ummikon silmiin näytti hyvältä.

Tekemällä oppii, foorumia kantsii lukee kans.

Joo, siis meinasin just sitä, että adapterin hinnalla voi katella parempaaki runkoo.

neitsytprojekti vie lähes poikkeuksetta oppirahoja. myönnän itsekin. suuremman pettymyksen välttämiseksi suosittelen minäkin sitä parempaa aihiota. tsemppiä projektiin!

Mitään pahemmin tyrmäämättä tai tekemistä tuomitsematta suosittelisin muiden tapaan hankkimaan ensiprojektihommiin vähän paremman rungon, vaikkakin fauberia ja viemäriputkirunkoa ropaamalla oppii pyörästä rakentelu-uran alkuvaiheilla yhtä jos toista.

Mistäpäin olet?

Juurikin samanlaisesta pyörästä tehdyllä sinkulalla ajelin useemman vuoden. Suosittelen uuden rungon ostoa. Vanha runko oli löysä ja raskas.
Loppujen lopuksi säästät, kun ei tarvitse runkoa enää uusia. Säästä mieluummin muissa osissa ja ala pikku hiljaa sitten rahatilanteen mukaan päivittämään pakettia paremmaksi.
On-one pompino runkoon oon ollu tyytyväinen, taitaa olla halvimmasta päästä.
Juuri nuo maalaukset tuli tehtyä ja adapterit tuli hommattua aikanaan, kaduttanut jälkikäteen jonkin verran.
Mietit vaan rauhassa ensin millasen pyörän haluut värit/jarrut yms. Ennen kun alat projektiin.
Neuvoja täältä foorumilta saa aika hyvin, muistaa pitää vaan suodattimet päällä kysellessä ja lukiessa vastauksia.

Fiksi-käyttöön Fauberista ei ole mutta se on parhaimmillaan erittäin kestävä ja huoltovapaa systeemi vaikkapa budjetti-sinkulaan, mummo/pappapyörään tms.

Joku kasariroskametallista valettu fubar-kampi katkes joskus muinoin ja sattuikin vähän. Toisaalta 40v perintö-Monarkin real steel-keskiöö ei oo huollettu ainakaan 20 vuoteen, liekö koskaan, muuten kuin tuuttaamalla nipasta lisää kamaa keskiöön, toimii smootisti siinä käytössä mihin se on luotu.

Ihan hyvän baari/talvit tms. ajopyörän tosta Helkamasta varmaan saa mut ei siihen tosiaan rahaa kannata sijoittaa. Jos väri ei miellytä niin paukkupullolla vaan mieleistä päälle.

Tosin jos ketjulinja sattuu nykykeskiöllä ja kammilla osumaan suunnilleen kohdalleen (omassa vastaavassa kapistuksessa osui millilleen) niin voihan tuollakin fiksillä ajelua testata. Testiin tarvittavan takakiekonhan voi siirtää sitten seuraavaan projektiin. Itsellä on hirviökeskiö ja rimpulakammet kestäneet fiksikäyttöä jo muutama sataa kilometriä(eli varmaan räjähtävät huomenna tms). Hauskana ominaisuutena noissa kammissa toki voi olla myös poljinten kierteet, jotka rajoittaa poljinvaihtoehdot noin yhteen noin joka kuudennesta kaupasta löytyvään malliin.

Heipä taas kaikille!

Kiitän kommenteista ja neuvoista. Valitettavasti olen sen verran jääräpäinen, että kerran kun olen aloittanut projektin, niin vien sen loppuun asti. Seuraava projekti voi sitten olla hieman parempi budjettisempi ja osaisempi hyvällä rungolla jne. Nyt tuntuu, että tässä projektissa on muutakin kuin se “täydellinen pyörä”; pikemmin se, että opin ja nautin, kun pystyn luomaan vanhasta uutta ja pyörä on oma luomukseni.

Tilannepäivitys:

  1. Pyörä revitty kokonaan osistaan. Fauber adapteri on löydetty, en ole vielä liimannut kiinni, koska haluan maalata ensiksi osat.
  2. Tällä hetkellä etsiskelen vanhaan satulatolppaan uutta kiinnitystä systeemiä, johon saa nykyaikaisen istuimet. En tiedä onko mahdollista, ensi viikolla viimeistään selviää joudunko ostamaan kokonaan uuden satulatolpan.
  3. Vielä on kilpapyörämäinen tanko etsinnässä, joka sopisi originelliin stemmiin. Jos sattumoisin löydän samalla stemmin, jossa tiukka kulma eteenpäin, vielä parempi.
  4. Kampisarja 110mm.
    Uutena tai vanhana, maalaan kuitenkin kaikki edellämainitut osat.

Jos en ole löytänyt alkuviikosta ensi viikolla, tilaan osat suoraan netistä, jotta voin kerralla maalauttaa kaiken.

Eiköhän pikkuhiljaa ala osaset loksahdella kohdalleen. :slight_smile:

Kuvia voin laittaa tulemaan, kun pääsen takaisin Turkuun; siellä on pyörä ja tämänhetkinen opiskelupaikka. :slight_smile:

Akhillees - 10:56, 7.6.2014 » 2) Tällä hetkellä etsiskelen vanhaan satulatolppaan uutta kiinnitystä systeemiä, johon saa nykyaikaisen istuimet. En tiedä onko mahdollista, ensi viikolla viimeistään selviää joudunko ostamaan kokonaan uuden satulatolpan.
En tiiä millanen tolppa sulla on, mutta yks vanha nopsa oli työstössä keväällä ja sen 19mm tolpalle ei löytyny mistään korvaajaa, ja kiinnitysosa oli kiinteesti kiinni. Ois varmaa voinu poikkasta/ettiä pätkän putkea ja shimmata uus kiinnitin tilalle. Päädyin lopulta vaan päällystämään vanhan penkin uusiks.

e. Vitut se kiinnitysosa mitään kiinteesti oli. Ois voinu shimmata uuden kiinnittimen tilalle. Eli jos se sun tolppas on joku rimpula, mikä ei suostu ottaa normikiskokiinnitintä ympärilleen, niin tunget jotain tölkin palasta paksuntamaan.

Eikös Turussa ole se Aurinkotehdas, jossa vähän sama meininki, ku Hesan Kierrätyskeskuksessa = aivan helvetisti vanhoja, pyöristä purettuja osia pilkkahintaan? Kierrätyskeskuksesta mä oon ainakin käyny metskaamassa kuningaspultteja, prikkoja, vanhaa stemmiä, omituisia vaihdeosia jne jne, mitä ei LBS:sta saa. Käy kurkkaa, vois auttaa satulatolpan, stongan, stemmin ym. kanssa. Ja jos et vielä omista, ni hanki ensitöiksesi vanhempien projektien ja standardien kanssa puuhailun paras kaveri:

http://www.atoy.fi/kuva-data/119-016510111.jpg

Kovasti sanottiin mullekkin että hanki parempi runko, olis pitäny heti uskoa, en kyllä onneks ehtiny mitään adaptereita hankkia yms. mutta kumminkin. Tästä sun pyörästä on vähän mahdoton saada mitään näkemystä kun ei kuvan kuvaa. Tärkeintähän kumminkin on että ajaa sillä millä ite tykkää.

111henkka - 12:20, 7.6.2014 » Kovasti sanottiin mullekkin että hanki parempi runko, olis pitäny heti uskoa, en kyllä onneks ehtiny mitään adaptereita hankkia yms. mutta kumminkin. Tästä sun pyörästä on vähän mahdoton saada mitään näkemystä kun ei kuvan kuvaa. Tärkeintähän kumminkin on että ajaa sillä millä ite tykkää.
Kuten sanoin, kuvat tulee ens viikon alussa alkavasta projektista. Lähinnä rungosta ja toivon mukaan maanantaina löytämistäni osistani ekotorilta tms kirppiksiltä, jota pikku-antti suositteli, kiitos! Ja pitääpi katsoa, jos tuommoinen löytyisi jo tuolta kodin onkaloista! :-)

Haluan aloittaa vaatimattomilla osilla, kun rahaa ei niin paljoa liikene projektiin. Tekemällä oppii ja on parempi, että sähläilen tässä projektissa kuin kalliimmilla osilla, koska se tosiaan sitten harmittaisi. Näillä osilla ei haittaa. Runko + adapteri olen onnistunut haalimaan mukavaan 35 euron hintaan. Ja nostalgian ja tunnelatautuneisuuden määrä sanoinkuvaamaton.

Ihan mielenkiinnosta 111henkka, miten tiedät, että olis pitänyt uskoa, jos et ikinä päässyt testaamaan miltä se vanhan rungon omaava pyörä tuntui alla koottuna? Itse en ole niin tarkka ajo-ominaisuuksita varsinkaan ensimmäisen rojektini kanssa, hifistellään kun homma on enemmän hallussa. Ei niillä varusteilla aloitusvaiheessa niin väliä ole, kunhan toimivat.

No sanotaanko näin että melko varmasti tulet ajan kanssa oppimaan mitä täällä on yritetty sanoa, myös että mikä todellisuudessa miellyttää silmää, nälkä kasvaa nopeasti syödessä.

No jos tämäkin kapistus sitten joskus jatkaa jonkun kauppa/baaripyöränä niin tuskinpa siinäkään käytössä haittaa on, jos vehkeeseen on ilmestynyt neliskanttikammet.

kaukomieli - 0:49, 6.6.2014 » Fiksi-käyttöön Fauberista ei ole
Mitä on tämä "Fiksi-käyttö", johon Fauberista ei ole?