Fixi kesäksi -apua osaamattomalle

No tosta: kiakot

Ennen joulua siellä oli jotain saman hintaluokan kiakkoja Fixie inc.in ympärille koottuna myös…

Benin jenkkikaupasta lähti pari viikkoa sitten fiksikiekot hintaan 79 taalaa. Jos siis budjetilla haluaa tehdä.

edit: se olikin 75 taalaa. Halavat kiakot

Fiks-Ed - 20:31, 25.3.2009 » Ilmeisesti tuollaiseen 126mm takahaarukkaan menee 120mm napa ilman ongelmia? Vaikuttaako se mitenkään ketjulinjaan ja sen säätämiseen että onko napa 120 vai 126mm?
Napoja löytynee sekä 130 että 120 millisenä, kummatkin varmaan menee tuollaiseen vanhaan teräsrunkoon. Ketjulinja sillä 120 millisellä navalla asettuu perinteisesti siihen 42 milliin, 130:stä navoista en tiedä.

Toi keskiö vaan hippasen hankaloittaa sen kejulinjan kanssa säätämistä. Tohon kun ei voi vaihtaa eri mittaisia akseleita, eikä oikein kääntää akselia toisin päinkään, kun sitten keskiötä ei voisi kiristää kuin irrottamalla ensin rataspuolen kammen.

konkeli - 20:59, 25.3.2009 » Benin jenkkikaupasta lähti pari viikkoa sitten fiksikiekot hintaan 79 taalaa. Jos siis budjetilla haluaa tehdä. edit: se olikin 75 taalaa. [Halavat kiakot](http://shop.vendio.com/benscycle/item/2006443088/index.html)
Hubs are the High-Flange machined style, have looseballs and are re-buidable.

Eivät siis varmaan kaikkein pitkäikäisimmät, tai vaativat ainakin reilusti TLC:tä.

Joo, kyllä noille saa rakkautta antaa. Mutta niiden halvin tehdaslaakeroitu setti oli 98 taalaa, ei paha sekään. Mutta jos tunturista tekee, niin ehkä niiden laatu on vähän toissijainen keissi. Eiks.

Ajattelin hyödyntää tätä topiccia kun itsekin satun tällä hetkellä olemaan melko vastaavassa tilanteessa paitsi että oma projektiaihio on malliltaan Nishiki Arrow Speed (vm. n. 1989?).

Sellainen kysymys tuli näin noviisina mieleen että onko mitään järkeä laittaa alkuperäisen takanavan tilalle flip-flop napa ja kasata vanha vanne uuden navan ympärille tai vaihtoehtoisesti hankkia uusi takavanne + napa + pinnat?
Pyörän alkuperäinen vanne on merkiltään Rigida (36 reikäinen) ja kuuluu todennäköisesti pyörän alkuperäisosiin vaikkakin se on ulkopuolisesti ihan kelpokuntoinen.

Opiskelijabudgetilla kun on liikkeellä niin tietenkin tekisi mieli kulkea sieltä missä aita on matalin mutta järkevintä vaihtoehoahan tässä haetaan.

ei sen ketjulinjan tarvii ihan oikeesti olla supertarkka. sinkularattaat ei anna ketjun tippua pois kovin helposti ja jos sen pitää puhtaana ja rasvassa niin ei vinossaolevakaan ketju pahasti ääntele.

teräsrunko myös joustaa joten muutaman millin heitto haarukan ja navan koossa ei tunnu missään. varovasti lankun avulla sen voi kylmätaivuttaa millilleen oikein, helpottaa renkaan vaihtoa.

oge - 23:16, 25.3.2009 » Sellainen kysymys tuli näin noviisina mieleen että onko mitään järkeä laittaa alkuperäisen takanavan tilalle flip-flop napa ja kasata vanha vanne uuden navan ympärille tai vaihtoehtoisesti hankkia uusi takavanne + napa + pinnat? Pyörän alkuperäinen vanne on merkiltään Rigida (36 reikäinen) ja kuuluu todennäköisesti pyörän alkuperäisosiin vaikkakin se on ulkopuolisesti ihan kelpokuntoinen.
Jos oikein haluttaa tutustua pinnaamisen jaloon taitoon sekä haluu flip-flopin niin siitä vaan. Muuten kyllä ehdottaisin että aluksi rihtaat Niskahien vanteen kohdalleen ja asennat siihen joko vapaarattaan tai fiksirattaan [rota-fix](http://204.73.203.34/fisso/eng/schpignonestep2.htm) menetelmällä. Pääset nopeammin ajeleen.

Myöhemmin ajan kanssa teet sitten flip-flop navalla varustetun uuden kiekon. Syntyvä komponentti on mun ainakin mun mielestä järkevämpi ajatellen vaikkapa sen mahdollista myymistä.

M

Rotafiksaileen jos lähtee niin kannattaa harkita takajarrua kans. Oon nimittäin kerran äräffännyt ihan piruuttani Surlyn rattaan Formulan napaan, ja irtihän se lähti ekan koeajon aikana. Siellä rotafiksaussivulla sanottiin kyllä että rattaan saa paljon kireämmälle kuin ketjuruoskalla mutta itse en vakuuttunut. Siellä varoiteltiin kai myös että kierteet saa korkattua jos tarpeeks kiristää, mutta mielestäni kyllä kiristin se aikast tiukalle (ei ainakaan ketjuruoskan kanssa enää liikahtanutkaan kun sen olin ekaks äräffännyt.

Mahtaakohan muilla olla kokemuksia ko. menetelmästä?

En kyllä varsinaisesti suosittele kellekään lukkorenkaatta ajelua, mutta ainakaan ruuvilukitteen kanssa rotafiksatut rattaat ei oo tähän mennessä omassa ajossa pettäny, vaikka olen kyllä yrittänyt(esim. skidaillu 32mm kumeilla istualtaan).

oge - 8:05, 26.3.2009 » Sellainen kysymys tuli näin noviisina mieleen että onko mitään järkeä laittaa alkuperäisen takanavan tilalle flip-flop napa ja kasata vanha vanne uuden navan ympärille tai vaihtoehtoisesti hankkia uusi takavanne + napa + pinnat? Pyörän alkuperäinen vanne on merkiltään Rigida (36 reikäinen) ja kuuluu todennäköisesti pyörän alkuperäisosiin vaikkakin se on ulkopuolisesti ihan kelpokuntoinen.
Mä tein viime kesänä ekaa fiksikiekkoa havitellessani just niin, että purin vanhan 27" takakiekon ja laitatin siihen liikkeessä uudet pinnat ja flip-flop -navan. Vitutti viikossa. Lähinnä tietysti se, että noita 27" kumeksien valikoima on aika pieni. Napa, pinnat ja työ tuli nekin maksamaan yhteensä joku 140 euroa.

vanhan uudelleenpinnaamisessa on jotain tolkkua oikeestaan vaan jos napaakaan ei tarvii ostaa ainakaan uutena ja suorittaa kasaamisen ja rihtaamisen ite.

luultavasti halvimpia tapoja päästä fiksaamisen makuun on hommata käytetty fiksikiekko tai sitten suikkaroida olemassaoleva napa. jälkimmäisessä ei oo pakollista mut voi olla kiva pikkusen siirtää napaa ja kehää sivusuunnassa paremmin keskelle.

peräänkuulutan tässä pikkusen jos jollakulla ois tiedossa ne ohjeet miten jalkajarrunavoista saa fiksejä niin sehän ois jotakuinkin halvin kierrätyshipsteröintikeino sitten…

toki siis voi ostaa hienon fiksikiekon vaikka se ois kymmenen tai sata tai tuhat kertaa runkoa elitempi ja kalliimpi ja sitten siirtää sen tulevaisuudessa toiseen runkoon :slight_smile:

Ok! Kiitos tiedosta!
Itselläni on 28" kiekot joten kumien löytäminen ei tuottaisi ongelmia mutta täytynee vielä asiaa miettiä.

Eipä auennut keskiö ruuvari & vasara -menetelmällä. Täytyy varmaan nöyrtyä ja kiikuttaa runko korjaamolle alkuviikosta, ja antaa osaavamman kaverin katsoa että tuleeko siitä enää kalua.

Sitä vois tietysti kokeilla lyödä vähän väärään suuntaan tiukemmalle, sit taas auki päin, jos se avais kierteet.
Monesti oon tehny noin ja tajunnut että oonkin kääntänyt väärään suuntaan.
Yleensä tämä on käynyt polkimien kanssa jotka ovat olleet mystisen tiukalla :slight_smile:

Fiks-Ed - 6:50, 27.3.2009 » Eipä auennut keskiö ruuvari & vasara -menetelmällä. Täytyy varmaan nöyrtyä ja kiikuttaa runko korjaamolle alkuviikosta, ja antaa osaavamman kaverin katsoa että tuleeko siitä enää kalua.
Ratkaisin samanlaisen ongelman suihkuttamalla silloin tällöin liuotinta lukkorenkaan kierteisiin. Lopuksi naputtelin vasaralla ja meisselillä keskiön auki.

Jees, homma etenee.

Keskiön avaamisen suhteen tosiaan nöyrryin ja vein rungon korjaamolle. Siellä ne näyttivät tuolla samaisella ruuvari & vasara menetelmällä avaavan sen 10 sekunnissa. Itse en kai vaan uskaltanut lyödä tarpeeksi lujaa. No, keskiö tuli puhdistettua ja kiristettyä siellä nopeasti ja sopuhintaan.

Kiekotkin tuli jo postissa ja juuri äsken ennätin ruuvailla ne kiinni, ja kävin samantien ajamassa testikierroksen talon ympäri rauhallista kävelyvauhtia. Aika epävarmalta tuntui meno näin alkuun. Testin perusteella jarrut ovat toistaiseksi selkeästi tarpeen, joten ne täytyy laittaa kuntoon ennen uusia testiajoja.

Tänään pääsin tekemään uusia testikierroksia. Liikkeellelähtö varvaskoukkujen kanssa osoittautui suurimmaksi haasteeksi. Vastaan tuli sitten toisenkinlainen, pahempi ongelma.

Skidatessa tai sitten ylämäkeen voimalla runnoessa jokin tuntuu antavan välillä yllättäen vähän periksi. Kun esim runnoo ylämäkeen ja kampi antaa periksi, tapahtuu se seuraavaksi sitten taas skidatessa. Eli tuntuu että jokin liikkuu eestaas kun siihen kohdistuu tarpeeksi voimaa. Liikkuminen on ihan huomattavaa, eli ehkä arviolta joku vajaa 1/4 kampikierrosta. Ehkä, vaikea sanoa tarkalleen. Jotain on siis selvästi liian löysällä, mutta mitähän? Takaratas tuntuisi ensimmäiseltä arvaukselta, mutta onko muita vaihtoehtoja mikä voisi tehdä tuollaista? Eturatas? Ketjut? Takapyörä?

Vaikuttaa siltä, että ratas ja lukkorengas ovat löysällä. Mä ajelin koko talven suicidena, kyllä mulla oli lukkorengas, mutta se ei vastannut liian kapeaan rattaaseen.

Rattaan ja lukkorenkaan välissä on löysää. Ratas pääsee pyörähtämään sen neljänneksen.

M