Fixi kesäksi -apua osaamattomalle

Afa - 17:56, 25.3.2009 » 27" on 630mm
Totta. Sori, mokasin. Eli 4 milliä riittää.

Yritän laittaa kuvan keskiötä, katsotaan onnistuuko:

Edit: en onnistunut, mutta kuvan näkee täältä

Kampea en siis saanut irti ilman ulosvetäjää, vaan ulosvetäjän kanssa. Haka-avaimella olen tuota yrittänyt vääntää, mutta lopputulos oli verta vuotavat rystyset. En tiedä onko vika vain Bilteman huonossa haka-avaimessa, vai onko tekniikka pielessä.

Hyvä homma jos noita kiekkoja saisi jostain halvemmallakin. Rahaa ei hirveästi olisi käytössä.

Toi aukee sit myötäpäivään, siinä on vasenkätinen kierre.

Fiks-Ed - 18:44, 25.3.2009 » Yritän laittaa kuvan keskiötä, katsotaan onnistuuko: Edit: en onnistunut, mutta kuvan näkee [täältä](http://www.aijaa.com/v.php?i=3882015.jpg) Kampea en siis saanut irti ilman ulosvetäjää, vaan ulosvetäjän kanssa. Haka-avaimella olen tuota yrittänyt vääntää, mutta lopputulos oli verta vuotavat rystyset. En tiedä onko vika vain Bilteman huonossa haka-avaimessa, vai onko tekniikka pielessä. Hyvä homma jos noita kiekkoja saisi jostain halvemmallakin. Rahaa ei hirveästi olisi käytössä.
Tää taitaa olla sitten mallia kello-fauber. Tonne uraan voi olla vähän vaikea sovittaa sitä haka-avainta, kokeile nakutella vasaralla ja talttapääruuvarilla tai tuurnalla. Keskiön kokoonpanon pitäis näyttää suunnilleen tältä: http://sheldonbrown.com/harris/images/bb031.jpg

Sitten sormet ja varpaat ristiin, ettei klappi johdu siitä, että laakerikupit on sökönä, niitä voi olla hankalampi uusia.

Sinuna ottaisin kyllä tuon toisenkin kammen irti ennen kuin avaisin keskiön. Paljon kivempi käytellä sitä ulosvetäjää, kun akseli on pyörässä kiinni.

Höh, veikkasin väärin. Pitääpä pohtia seuraavalla kerralla tarkemmin.

Ihan noin halvalla en löytänyt, mutta selvästi miettimääni halvemmalla kuitenkin, kiitti vinkistä. Ilmeisesti tuollaiseen 126mm takahaarukkaan menee 120mm napa ilman ongelmia? Vaikuttaako se mitenkään ketjulinjaan ja sen säätämiseen että onko napa 120 vai 126mm?

Tuo Bob’s garage oli muuten myös loistava vinkki. Ymmärsin videota katsoessa heti miten haka-avainta kuuluisi käyttää ja miksi se ei tässä tapauksessa toimi. Täytyy huomenna yrittää vielä vasaralla ja ruuvarilla hakata keskiötä auki.

No tosta: kiakot

Ennen joulua siellä oli jotain saman hintaluokan kiakkoja Fixie inc.in ympärille koottuna myös…

Benin jenkkikaupasta lähti pari viikkoa sitten fiksikiekot hintaan 79 taalaa. Jos siis budjetilla haluaa tehdä.

edit: se olikin 75 taalaa. Halavat kiakot

Fiks-Ed - 20:31, 25.3.2009 » Ilmeisesti tuollaiseen 126mm takahaarukkaan menee 120mm napa ilman ongelmia? Vaikuttaako se mitenkään ketjulinjaan ja sen säätämiseen että onko napa 120 vai 126mm?
Napoja löytynee sekä 130 että 120 millisenä, kummatkin varmaan menee tuollaiseen vanhaan teräsrunkoon. Ketjulinja sillä 120 millisellä navalla asettuu perinteisesti siihen 42 milliin, 130:stä navoista en tiedä.

Toi keskiö vaan hippasen hankaloittaa sen kejulinjan kanssa säätämistä. Tohon kun ei voi vaihtaa eri mittaisia akseleita, eikä oikein kääntää akselia toisin päinkään, kun sitten keskiötä ei voisi kiristää kuin irrottamalla ensin rataspuolen kammen.

konkeli - 20:59, 25.3.2009 » Benin jenkkikaupasta lähti pari viikkoa sitten fiksikiekot hintaan 79 taalaa. Jos siis budjetilla haluaa tehdä. edit: se olikin 75 taalaa. [Halavat kiakot](http://shop.vendio.com/benscycle/item/2006443088/index.html)
Hubs are the High-Flange machined style, have looseballs and are re-buidable.

Eivät siis varmaan kaikkein pitkäikäisimmät, tai vaativat ainakin reilusti TLC:tä.

Joo, kyllä noille saa rakkautta antaa. Mutta niiden halvin tehdaslaakeroitu setti oli 98 taalaa, ei paha sekään. Mutta jos tunturista tekee, niin ehkä niiden laatu on vähän toissijainen keissi. Eiks.

Ajattelin hyödyntää tätä topiccia kun itsekin satun tällä hetkellä olemaan melko vastaavassa tilanteessa paitsi että oma projektiaihio on malliltaan Nishiki Arrow Speed (vm. n. 1989?).

Sellainen kysymys tuli näin noviisina mieleen että onko mitään järkeä laittaa alkuperäisen takanavan tilalle flip-flop napa ja kasata vanha vanne uuden navan ympärille tai vaihtoehtoisesti hankkia uusi takavanne + napa + pinnat?
Pyörän alkuperäinen vanne on merkiltään Rigida (36 reikäinen) ja kuuluu todennäköisesti pyörän alkuperäisosiin vaikkakin se on ulkopuolisesti ihan kelpokuntoinen.

Opiskelijabudgetilla kun on liikkeellä niin tietenkin tekisi mieli kulkea sieltä missä aita on matalin mutta järkevintä vaihtoehoahan tässä haetaan.

ei sen ketjulinjan tarvii ihan oikeesti olla supertarkka. sinkularattaat ei anna ketjun tippua pois kovin helposti ja jos sen pitää puhtaana ja rasvassa niin ei vinossaolevakaan ketju pahasti ääntele.

teräsrunko myös joustaa joten muutaman millin heitto haarukan ja navan koossa ei tunnu missään. varovasti lankun avulla sen voi kylmätaivuttaa millilleen oikein, helpottaa renkaan vaihtoa.

oge - 23:16, 25.3.2009 » Sellainen kysymys tuli näin noviisina mieleen että onko mitään järkeä laittaa alkuperäisen takanavan tilalle flip-flop napa ja kasata vanha vanne uuden navan ympärille tai vaihtoehtoisesti hankkia uusi takavanne + napa + pinnat? Pyörän alkuperäinen vanne on merkiltään Rigida (36 reikäinen) ja kuuluu todennäköisesti pyörän alkuperäisosiin vaikkakin se on ulkopuolisesti ihan kelpokuntoinen.
Jos oikein haluttaa tutustua pinnaamisen jaloon taitoon sekä haluu flip-flopin niin siitä vaan. Muuten kyllä ehdottaisin että aluksi rihtaat Niskahien vanteen kohdalleen ja asennat siihen joko vapaarattaan tai fiksirattaan [rota-fix](http://204.73.203.34/fisso/eng/schpignonestep2.htm) menetelmällä. Pääset nopeammin ajeleen.

Myöhemmin ajan kanssa teet sitten flip-flop navalla varustetun uuden kiekon. Syntyvä komponentti on mun ainakin mun mielestä järkevämpi ajatellen vaikkapa sen mahdollista myymistä.

M

Rotafiksaileen jos lähtee niin kannattaa harkita takajarrua kans. Oon nimittäin kerran äräffännyt ihan piruuttani Surlyn rattaan Formulan napaan, ja irtihän se lähti ekan koeajon aikana. Siellä rotafiksaussivulla sanottiin kyllä että rattaan saa paljon kireämmälle kuin ketjuruoskalla mutta itse en vakuuttunut. Siellä varoiteltiin kai myös että kierteet saa korkattua jos tarpeeks kiristää, mutta mielestäni kyllä kiristin se aikast tiukalle (ei ainakaan ketjuruoskan kanssa enää liikahtanutkaan kun sen olin ekaks äräffännyt.

Mahtaakohan muilla olla kokemuksia ko. menetelmästä?

En kyllä varsinaisesti suosittele kellekään lukkorenkaatta ajelua, mutta ainakaan ruuvilukitteen kanssa rotafiksatut rattaat ei oo tähän mennessä omassa ajossa pettäny, vaikka olen kyllä yrittänyt(esim. skidaillu 32mm kumeilla istualtaan).

oge - 8:05, 26.3.2009 » Sellainen kysymys tuli näin noviisina mieleen että onko mitään järkeä laittaa alkuperäisen takanavan tilalle flip-flop napa ja kasata vanha vanne uuden navan ympärille tai vaihtoehtoisesti hankkia uusi takavanne + napa + pinnat? Pyörän alkuperäinen vanne on merkiltään Rigida (36 reikäinen) ja kuuluu todennäköisesti pyörän alkuperäisosiin vaikkakin se on ulkopuolisesti ihan kelpokuntoinen.
Mä tein viime kesänä ekaa fiksikiekkoa havitellessani just niin, että purin vanhan 27" takakiekon ja laitatin siihen liikkeessä uudet pinnat ja flip-flop -navan. Vitutti viikossa. Lähinnä tietysti se, että noita 27" kumeksien valikoima on aika pieni. Napa, pinnat ja työ tuli nekin maksamaan yhteensä joku 140 euroa.

vanhan uudelleenpinnaamisessa on jotain tolkkua oikeestaan vaan jos napaakaan ei tarvii ostaa ainakaan uutena ja suorittaa kasaamisen ja rihtaamisen ite.

luultavasti halvimpia tapoja päästä fiksaamisen makuun on hommata käytetty fiksikiekko tai sitten suikkaroida olemassaoleva napa. jälkimmäisessä ei oo pakollista mut voi olla kiva pikkusen siirtää napaa ja kehää sivusuunnassa paremmin keskelle.

peräänkuulutan tässä pikkusen jos jollakulla ois tiedossa ne ohjeet miten jalkajarrunavoista saa fiksejä niin sehän ois jotakuinkin halvin kierrätyshipsteröintikeino sitten…

toki siis voi ostaa hienon fiksikiekon vaikka se ois kymmenen tai sata tai tuhat kertaa runkoa elitempi ja kalliimpi ja sitten siirtää sen tulevaisuudessa toiseen runkoon :slight_smile:

Ok! Kiitos tiedosta!
Itselläni on 28" kiekot joten kumien löytäminen ei tuottaisi ongelmia mutta täytynee vielä asiaa miettiä.

Eipä auennut keskiö ruuvari & vasara -menetelmällä. Täytyy varmaan nöyrtyä ja kiikuttaa runko korjaamolle alkuviikosta, ja antaa osaavamman kaverin katsoa että tuleeko siitä enää kalua.