Fix-g napakonversio

Pari vuotta Halon Fix-g kiekot ollut käytössä ja olen tykästynyt systeemiin. Stashista löytyy vanha levykiekko ja mietin pystyiskö kierteisen vapaaratasnavan koneistamaan Halon Fix-g napaa vastaavaksi ratanavaksi. ISO-kierteethän on läpimitaltaan 34,92mm ja shimanon HG splinillä ulkomitta olis 34,75mm ja sisämitta 32.50mm eli ainakin teoriassa toi onnistuis. Käytännössä voi olla sitten vaikeampaa. Kiekon sais keskitettyä aika näppärästi pikalinkun 9mm reiästä ja napaan voisi varmaan porata pienen reiän, jotta kiekko ei pääse pyörimään. Tuleeko muita haasteita mieleen?

Ai niin, mites helvetissä sen kierteen kiristystä varten sais tehtyä…

eka ongelma: miten koneistaa pyöreäpohjaisia uria? muutenkin kuin teettämällä rahalla tod näk hyvin kalliin terän sitä touhua varten. veikkaan että mikään kone ei myöskään taivu kovinkaan helposti koneistelemaan jos napaa ei saa levystä irti koneistamisen ajaksi.

e: kai toi perus tapillakin menis mutta muoto on ihan eri kuin mitä noissa nyt normaalisti on…

ee: eiku hitto joo nytpä jäi jotain yksinkertaista hahmottamatta, meneehän tuo normi tapilla ja pyöröpöydällä jonka saa pystyyn. on vaan aikamoista hinkutusta jos meinaa manuaalivehkeillä saada edes suht pyöreäksi pohjaurat. toi 9mm kuullostaa niin rimpulalta että en luottais pätkääkään jos semmosesta mitasta otetaan kiinni ennen koneistamista.

ja kierre kiristämistä varten:

Kuten arvasin niin eihän se niin helppoa ole kuin sitä maallikko kuvittelis. Sinänsä kiva saada asiantuntijan kommentit. Jos vaan olis kunnon vehkeet käytössä niin tällasta olis hauska lähteä kokeilemaan pelkällä navalla, josta on kierteet korkannut. Ite olin visioinut jotain diy Dremel jyrsinviritystä.

semmonen disclaimer että en ole mikään oikea alan asiantuntija, kunhan aika-ajoin askartelen jotain pikkujuttuja.

https://leagueofbikepolo.com/forum/gear/for-sale/2012/01/14/fixed-wheel-hub-converter-for-sale-screws-on-any-threaded-hub-to-give

e. Linjanhan tolla korjaa.

Tompax - 13:55, 16.1.2014 » https://leagueofbikepolo.com/forum/gear/for-sale/2012/01/14/fixed-wheel-hub-converter-for-sale-screws-on-any-threaded-hub-to-give

siellähän se on sanottu jo heti alkuunsa

Helpompi toi ois lukita paikalleen, kun ratas suoraan napaan.
Sais vaihtaa ratasta helpommin.

Napa tosin entinen jos ton adapterin siihen kiinni porailee.

Itse painin ihan saman ongelman kanssa, eikä toi adapteri ole mielestäni tyhmin keksintö ikinä.

Tollanen suicide-viritys on tietty vaihtoehto, mutta kierteet siitäkin saa korkattua. Navassa voi tietty olla se alumiini liian pehmeätä HG-splineille vaikka käyttäiskin tuplaleveyksistä ratasta. Tai sitten napa on terästä tai titaania ja sen työstä on taas pikkasen haastellisempaa.

Sori mä missasin ton -g osan koko hommasta. Selvitti vähän asiaa.

Toinen juttu:
http://www.parktool.com/uploads/images/blog/repair_help/frhub_parts.jpg
Kuinka tapahtuisi tavallisen kasettirungon jumittaminen pyörimättömäksi? Voisiko esimerkisi sisään valaa jotain metallia?

e: vähän parempi kuva, piti olla piparikanta

http://magazine.bikeradar.com/files/2011/04/WMB112.trail-fixes-hub.jpg

Ai navan kierteen tilalle HG-splinet? No toki!

Jyrsimällä urat: tasapohjaisiksi vaan, jos materiaalivahvuus riittää. Pitäis kyllä, koska tehdäänhän noihin niitä pienempiä lukkorenkaan kierteitäkin.

Rattaan sisäpuolen halkaisija uran pohjalta pohjalle saattaa olla käytännössä sen verran iso (ja kierre käytännössä sen verran pieni), että HG-ratas lipsahtaa jo tässä kohtaa paikalleen. Jos ei mene, rattaan uranpohjia voi vähän syventää.

Lukkorenkaan saa laitettua katkokierteellekin, mutta se vaatii huolellisuutta ja momenttiahan toi ei kestä enää kymmeniä newtonmetrejä, kuten ehjä.

Leveäkantaisen rattaan kanssa pitäis kestää aivan hyvin. En kyllä tekis muille, mutta saattaisin ite kokeilla vittuilun vuoksi.

Jeps,
Fiksikiekothan on nykyään sen verta halpoja, että enempi tässä on kyse omasta tarpeesta kikkailla ja keksiä levykiekolla edes jotain käyttöä kuin mistään järkevästä investoinnista.

Sinänsä helpottais jos ne vanhat kierteet vois tosiaan jättää ja käyttää niitä kiristämiseen. Ei kai se ihan hirveitä voimia tarvi edes kestää. Tollasen fix-g navan tapauksessahan se vaan estää ratasta liikkumasta poikittain. Tarpeeks tiukka fitti estää rattaan vääntymisen.

Luulis, että kasettinavan konversiota olis selvitelty. Sinänsä sellasen kiinteän hg-adapterin teon esim. 3d-printtaamalla ei uskois olevan mikään amerikan temppu.

https://leagueofbikepolo.com/sites/leagueofbikepolo.com/files/imagecache/500px-wide/hub%20adaptor.jpg
Näitä on ihan yleisesti käytössä ja ne toimii ilman porailuja, siihen kiinnitykseen löytyy ihan ruuvilukitteet. Toimii varmasti paremmin mitä ne kotikoneistukset. Levykiekonki voi luukuttaa vielä eteenpäin käyttökelpoisena.

Mull Dundane - 18:36, 16.1.2014 » Toinen juttu: [http://www.parktool.com/uploads/images/blog/repair_help/frhub_parts.jpg](http://www.parktool.com/blog/repair-help/freehub-service) Kuinka tapahtuisi tavallisen kasettirungon jumittaminen pyörimättömäksi? Voisiko esimerkisi sisään valaa jotain metallia? e: vähän parempi kuva, piti olla piparikanta
Nämä muuttuu kivasti hitsaamalla kiinteiksi. Itse olen kulmahiomakoneella tai smirkkelillä puhkaissut navanpuoleisen pään, putsannut vähän öljyjä ja isolla virralla kiinni. Ne vanhat 6/7-vaihteiset on mielestäni parhaita kun ovat vähän kapeampia ja niissä on sekä sisä- että ulkopuolinen lukkorenkaan kierre. Näihin saa kivasti sekä kiinteän rattaan poortille, että BMX-vabarin ulkokierteelle. Vanhimmat myös ovat kovempaa ainetta, mikä parantaa kestoa, mutta vaikeuttaa hitsaamista.

tuli mieleen että perus kasettirungon kiinnitys napaan jotenkin ois varmaan helpoin tapa päästä haluttuun lopputulokseen. onko se sit hitsaamalla vai miten niin vaihtoehtoja kestäviksi ratkaisuiksi löytyy varmaan useampia kun vähän miettii.

^Aikapaljonmiettiminen ei ainakaan auttanut, eihän noita kahta asiaa saa tukevasti ulkosyrjältä päin kiinni millään. Lakun keino vaikuttaa varsin varteenotettavalta.

Tsiigatkaapa, millainen kiinnitys tässä navassa on rattaalle: http://www.chainreactioncycles.com/fi/en/wtb-laserdisc-single-duty-rear-hub-2008/rp-prod45569

iha perus

Juuh, samanlainen kuin S3X:ssa. Ja mulla on samanlainen Fire Eyen sinkulanavassa. Ihan riittävä kun ei sen lukkorenkaan tosiaan tarvi olla millään tyrämomentilla kiinni.