Fiksikonversio vasta-alkajalle

Tervehdys!

Olen uusi tällä foorumilla, vaikka olenkin seurannut sitä jo kohta vuoden päivät… Kuten otsikkokin sanoo, pitäisi saada fixi alle. Ajattelin ensin sinkulaa, mutta siitä tuli sellainen olo että miksi jättää homma puolitiehen. Haluaisin päästä kokeilemaan ja näin alkuun pienellä budjetilla. Tarkoitusta varten hankin vanhan Monarkin kippurasarven huutonetistä, en tiedä kelpaisiko se alan kokeneelle harrastajalle mutta ajattelin että se on kuitenkin suurinpiirtein suunniteltu kulkemaan. Ajattelin käyttää mahdollisimman paljon alkuperäisosia ja hakea puuttuvia kierrätyskeskuksesta. Joitakin kysymyksiä tässä on kuitenkin heräillyt:

  1. Rungossa on joitakin pieniä naarmuja, jotka ovat päässeet ruostumaan. Onko teillä vinkkejä, miten ruosteet saisi rapsittua ilman että tekisi kauheasti vahinkoa ympäröivälle maalipinnalle? Jollain naulalla rapsuttelee ja pienoismallimaalilla piiloon? Koko rungon hiominen ja maalaus kuulostaa joko työläältä tai kalliilta, vaikka siinä etuna onkin että samalla vaivalla saisi esim. kiinteän lukon sahattua pois.

  2. Fillarissa on fauber-keskiö, ja siinä ollut (ainoa) eturatas näyttää varsin hyväkuntoiselta. Foorumilla on kuitenkin puhuttu ohuista ja paksuista rattaista ja jos haluan tuosta rotiskosta fiksin, niin en tiedä uskallanko ajaa sillä jos yksikään asia askarruttaa. Eli, käykö tuo pari milliä paksu ratas fiksitarkoitukseen, ja vaikuttaako se jotenkin takarattaan ja ketjun valintaan? Jos se on liian ohut, niin saanko tuohon keskiöön paksumpaa ratasta? Pyörätohtorilla oli jotain adapteria…

  3. Takakiekko olisi ehkä ainoa iso investointi, mutta valmiiksi kasattuina maksavat melkoisesti. Ajattelin siis että kokoan sen itse, ja käytän sen liikkeessä tarkistusta varten. Tähän tarkoitukseen aloittelijalle parhaiten sopii varmasti flipflop-napa, siihen kun käsittääkseni voi tökkiä pinnat symmetrisesti ilman että tarvitsee miettiä, miten saa renkaan “keskelle”. Olenko oikeassa? Samalla jättäisin takaoven auki mikäli en heti ihastukaan fiksiin.

  4. Ketjulinja. Tämä askarruttaa eniten. Edessä on alun alkujaankin vain yksi ratas ja ketjulinja näyttäisi olevan n. 40 mm, mutta nuo taka-aksleiden leveydet ja rattaiden etäisyys “keskilinjasta” ovat minulle vielä vähän hämärän peitossa. Takahaarukan "ulko"leveys näyttäisi olevan ~132 mm. Millainen napa taakse pitäisi hankkia, ja riittääkö niissä tarpeeksi säätövaraa, että ketjun saa kulkemaan suorassa?

Kiitoksia avusta!

  1. Maalautin rungon pulverimaalilla Tattarisuolla. 50 euroo. Vanhat maalit olin itse ottanut pois.

  2. Ketjuja on pääsääntöisesti kahtaa eri leveyttä 1/8 ja 3/32 tuumaa. Pane leveä ketju ja leveä ratas taakse ja ajele meneen. Fauberissa on tod.näk. kapeampi ketjuratas.

  3. Ei kiekon puolaus mitään avaruustiedettä ole. Rauhassa vaan ja esim. youtubeen “wheel truing” sanalla pitäis löytyä opastusta.

  4. Takahaarukka antaa periksi noin 10mm. Sisämitta on tärkeämpi kuin ulkomitta navan valinnassa. Varmaan 120mm menee tuohon. Ketjulinjaa voit säätää laittamalla prikkoja ja/tai holkkeja sopivan määrä akseliin navan vasemmalle ja oikealle puolelle siten että ratas on ketjulinjalla ja akseli istuu hyvin haarukkaan. Jos napa ei satukkaan aivan haarukan keskelle niin joudut siirtämään vanteen haarukan keskelle. Tämä onnistuu toisen puolen pinnoja kiristämällä ja toisen löysäämällä. Vanne liikkuu tällöin suhteessa napaan.

  1. Hiomapaperia ja lennokkimaalia?

  2. Jos takana on ollut useampi ratas, eturatas on “kapea” eli 3/32". Voit siis ostaa 3/32" takarattaan ja ketjun, tai halutessasi “leveän” eli 1/8" takarattaan ja ketjun, pyörii sekin kapealla rattaalla.

  3. Omasta mielestäni paras kiekonrakennusopas: http://www.sheldonbrown.com/wheelbuild.html

  4. Runko lienee 120mm-130mm leveä? Sisämitaltaan: http://www.sheldonbrown.com/gloss_sp-ss.html#spacing Jos on, niin 120mm ratanapa käy siihen kivasti ja niitä on hyvin saatavilla. Ketjulinjaa joudut kikkailemaan prikoilla. En osaa sanoa mikä siihen olisi paras napa, ehkä joku jossa on irtokuulalaakerit kasettilaakerien sijaan?