FAUBER – kammet, keskiöt, laakerit ja legenda

Taustakuva-ainesta.

tossahan on selvänä kaikki.

Oho…! Ihme suosio tolla fläbärillä… No sou not, kaivan isomman version esille huomenna tai jotain… Se löyty kuukkelista ihan hakemalla fauber kampi, joku kolumbus.fi niminen jannu oli postannu koko elämänsä tai ainakin velonsa sinne, en tiä mix… Ei se niin ihme velo ollu…

Laitoin tuon kuvan tonne normia suurempana ja tässä saitti, josta sen alunperin löysin.

http://www.kolumbus.fi/jukka.majander/Crescent_16.JPG

Kiitos paljon topicista!

Asensin eilen tohtorin fauberadapterin Tunturi VIPpiin. Kammet osoittautuivat malleiksi “toinen laakerikuppi pitää poistaa jotta kammet lähtee” ja “laakerikupit ahdistussovitteella”.

Purkuohjeen kohdat 1-4. sujuivat leikiten ison naulan ja vasaran kanssa, mutta homma stoppasi kohtaan 5, eli laakerikuppeihin. Naula vääntyi, löin vasaralla sormeen ja laakerikuppien materiaali osoittautui kovemmaksi kuin mikään omistani työkalun osa.

Näin kuitenkin homma lopulta onnistui:

  1. Rautakaupasta oikea tuurna ja isompi vasara.
  2. Tuurnalla ja vasaralla hakkausta laakerikupin reunoille, keskiömuhvin reiän suuntaisesti.
  3. Lisää samaa ^2
  4. Kun laakerikupin toinen puoli liikahti niin siirryin hakkaamaan liikahtamiskohdan vastakkaista puolta, kun se taas liikahti niin siirryin toiselle, ja kun se taas liikahti niin… jne.

Fauberin laakerikupin irroittamisesta opin että:
-Jos laakerikupissa ei ole mitään koloja, lovia tai muita muotoja työkalulla pyöritykseen, niin laakerikuppi on mitä todennäköisemmin kiinni sovitteella
-Jos laakerikuppi on kiinni sovitteella niin irroittamisen helpottamiseksi kannattaisi käyttää lämpöä (hitsipilli, kuumailmapuhallin, hiusten kuivain, ihan mitä vaan) ja joka tapauksessa luultavasti tarvitsee ison vasaran ja oikean tuurnan. Todistetusti irtoaa myös ilman lämpöä.

Tohtorin adapterin asentaminenkaan ei ollut ihan triviaalia, sillä yltiöpäinen voimankäyttö laakerikupin irroituksessa oli johtanut keskiömuhvin goemetrisuustoleranssien ylittymiseen. Toisin sanoen olin hakannut keskiömuhvin aavistuksen soikeaksi (tätä ei silmällä juurikaan erottanut ja on myös mahdollista että muhvi oli tiukka) jonka vuoksi myös tohtorin adapterin asennukseen tarvitsi isoa vasaraa. Positiivisena puolena mainittakoon, että Locktiteä ei tarvinnut. :slight_smile:

Kasettikeskiö istui adapteriin erinomaisesti.

Tässä vielä työkaluluettelo:
Iso vasara:

Tuurna (yksi tukeva):
http://www.nymix.fi/images/tyokalut/taltat/tuurnasarjat/3140-big.jpg
Siirtoleukapihdit eli ns. papukaijapihdit (adapterin kierteellisen puolen pyörittelyyn ja kiristykseen):
http://www.clasohlson.se/Archive/Images/Products/Lo/309754_X_2007-07-04_115708_929.jpg

Olisko mahollista saada kuvia siitä tohtorin myymästä sovitepalasesta?

Ilmeisesti näitten runkojen helppo saatavuus dyykkaamalla ja korjausharrasteen suosio on yllättäny kaikki osia talteen purkavat tahot ja osat alkaa harveta. Harmin paikka, tämmönen on kuitenkin huollettuna toimiva ja pitkäikänen. Suurimmat ongelmat on että valtaosa kammista on tehty huonosti ja katkee melko normaalissakin ajossa. Hyviäkin kampia on.

Konversioporukan taatun suosion saavuttanee keräilemällä dyykkifillareista kaikki fauberiosat visusti talteen ja putsaamalla ne samalla pieteetillä millä Kyliksen Uusixin porukka liottaa niistä paskat pois.

temmi_hoo - 9:25, 27.10.2010 » Olisko mahollista saada kuvia siitä tohtorin myymästä sovitepalasesta?
http://www.pyoratohtori.fi/kasettikeskiot.htm

-Olli

:slight_smile:

Samaa vinkkiä irkistä seurasin ja siellähän niitä havainnollisia kuvia. Kiitos tohtorille ja linkanneille

No niin, nyt se kellomonsteri on selätetty!

Tollasia sieltä löytyi ja suurinpiirtein jopa ym. kuvan mukaisessa järjestyksessä.

Löytyi myös kaikenmaailman työstölastuja sun muuta merkillistä rahisevaa, mutta ne on nyt taaksejäänyttä elämää.

http://media.share.ovi.com/m1/s/2577/096f062db7004941bea9a14eabb2d4d9.jpg

… ja tuossa itse pahuuden pesäke:

http://media.share.ovi.com/m1/s/2577/b5ec480630ce44139201abef7c9fe074.jpg

Yllättävän järkevähän loppupeleissä tuo kellofauberi on. Itse tuohon terässiipeen kunnostin vanhan kellofauberin. Siihen oli sovitekkin olemassa brittikasetille, mutta muhvi olikin liian kapea adapteria varten ja oikeastaan tuo kellofauberi toimi loppupeleissä oikein mainiosti. Jos ei ole tarvetta saada juuri tietynpituista akselia esim niin helppo homma loppupeleissä saattaa hyvään kuntoon tuo.

Hmmm… kellofauberin akseli… minkäsmittaisia nämä yleensä on?

Laitan tähän ketjuun jatkoa.

Oheisessa kuvassa kumpaan suuntaan kartiota tulee kääntää, jotta sen saa irti? Tuo vetopuolen kartiohan tulee saada ns. vasemman puolen kammen kautta pois. Syy miksi haluan tuon irti näkyy myös kuvassa.

Vastapäivään aukeaa. Eli ns. normaalisti

Terve vaan kaikille, olisi pieni kysymys fauberia enemmän rassanneille. Ostin tunturi retki 10 ja tein siitä sinkulan, uusin fauberin kokonaan mutta nyt se tuppaa pikkaisen löystymään, en jaksaisi joka ajon jälkeen sitä kiristää. Neuvoja? Muuten kyllä toimii varsin hyvin…

itsellä oli kanssa samaa ongelmaa, mutta sitten purin kaiken ja laitoin takaisin paikoilleen ihan ajan kanssa sekä kunnolla. tarkista vielä, että kaikki osat on oikein ja oikeissa paikoissa. langassa on aiemmin laitettu kuva fauberista ja sen osista.

Viimeinen “mutteri” pitää kilauttaa vasaralla ja tuuralla ihan reippaasti kiinni. Ja sen saattaa joutua tekemään ja kokeilemaan pari kertaa ettei alempi mutteri eli laakerikuppi jää ahistamaan pyörimistä. Kun sen on hoitanu kerran niin helppoa ja kivaa. Fauber 4eva <4

FAuberin purkaminen on yksinkertaista jos osat vaan irtoilee. Kasaaminen sen sijaan on vitun tuskallista. Kymmenen viime kertaa saanu kasattua asiallisesti, mutta ajossa on löystyny heti. Nyt laitoin sitten uudelleen kiinni, niin pakettia kiristäessä ei enää pyöri. Jotta pyöris, niin joutuu jättään niin äärettömän löysälle, ettei mitään järkeä. Kohta palaa pinna ja lentää pyörä Armonkalliolle komeassa kaaressa parvekkeelta.

Osaako kukaan neuvoa tuon paskan kasaamisessa? Oon toiminut langan ohjeiden mukaan, mutta jää vaan liian kireelle koko ajan.

Monarkki - 20:53, 19.4.2012 » FAuberin purkaminen on yksinkertaista jos osat vaan irtoilee. Kasaaminen sen sijaan on vitun tuskallista. Kymmenen viime kertaa saanu kasattua asiallisesti, mutta ajossa on löystyny heti. Nyt laitoin sitten uudelleen kiinni, niin pakettia kiristäessä ei enää pyöri. Jotta pyöris, niin joutuu jättään niin äärettömän löysälle, ettei mitään järkeä. Kohta palaa pinna ja lentää pyörä Armonkalliolle komeassa kaaressa parvekkeelta. Osaako kukaan neuvoa tuon paskan kasaamisessa? Oon toiminut langan ohjeiden mukaan, mutta jää vaan liian kireelle koko ajan.
Tämä:
2Fresh - 20:50, 15.2.2012 » Kannattaa tarkistaa myös, että viimeisen mutterin alla oleva lukkoprikka on kunnossa, toisin sanoen siinä oleva pieni nipukka joka menee kammessa olevaan vastaavaan uraan. Ehjä prikka helpottaa kiristystä ja kireällä pysymistä kummasti.
Ja katsohan, että missä kunnossa laakerit ja laakeripinnat on. Jos pyörii vaan todella löysällä on luultavasti jokin osio itse laakerien tietämillä fucked up tota

kannattaa kans kattoo et ne palat/osat on siellä oikeassa järjestyksessä. itellä tuota löystymistä oli CreZENtissä sillon, kun olin koonnut keskiön takaisin siinä järjestyksessä kuiin sen purin, mutta joka oli oikeasti väärä järjestys. palikat oikeeseen järjestykseen, ja homma rupes pelaamaan.