Ensimmäinen Fixi

Iltaa!

Tässä internetin ihmeellistä maailmaa selaillessa olen tullut siihen tulokseen, että minun seuraava uusi pyöräni olisi fixi. Budjettia koko roskaan olisi noin 1000e, mutta olen valmis sijoittamaan mahdollisesti yli sen, jos lisä panostuksella saa jotakin merkittävää (Lue: ei vain statusta). Pyörä tulisi joka päiväiseen käyttöön noin 4km työmatkalle, sekä tulevalle fiilis pyöräilylle.

Aikaisempaa kokemusta pyörän kasaamisesta minulla ei ole, mutta mikään vastaan tullut “paketti” ratkaisu ei ole miellyttänyt silmää, joten muuta vaihtoehtoa ei ole. Alkuun kysyisin, että onko kaikki tarvittavat osat “kiinnitettävissä” ihan perus työkaluilla (näitäkään ei vielä ole), vai tarvitseeko turvautua liikkeen/jonkun muun apuun? Koska kiekkojen kasaus on myöskin täysin vierasta, ja tuntuu mahdottomalta löytää samasta liikkeestä niin vanteet, hubit etc. niin onko täällä foorumilla aktiivisia (ja taitavia) kiekkojen kasaajia, vai onko tässä kohtaa jo pakko marssia liikkeeseen kasauttamaan osat?

Mieluiten suosin uusia osia, mutta jos jostakin nyt saisi rungon käytettynä ja mahdollisesti maalauttaisi sen niin se on jätetty alla olevasta listasta pois.

Tässä jonkinlaista omaa mietintää tulevista osista (englanniksi)…

Rims: Velocity Deep V
Hubs: Dia-Compe Gran Compe
Spokes&Nipples: DT Swiss tms.

Stem: Thomson
Headset: Cane Creek
Handlebar: Nitto Riser, ???, suosituksia…
Grips: Oury

Seatpost: Thomson
Saddle: Brooks tms. kaunis

Crankset: Sugino budjetin mukaan
Bottom Bracket: Sugino budjetin mukaan

Cogs: suosituksia…
Lockrings: suosituksia…

Olenko unohtanut jotakin tärkeää perustyökalujen, ja tarvittavien rasvojen/öljyjen/etc. lisäksi?

Pitkä on viesti, ja luultavastikkin sekava, mutta olen tyytyväinen lyhyisiinkin vastauksiin/neuvoihin. Kyselen lisää kunhan asioita mieleen putkahtaa.

-MikeNAS

EDIT: Polkimet olen unohtanut, ja “hihnat” myös. Mitenkäs kannattaako vielä tuollaiset metallihäkkyrät hankkia hihnojen lisäksi?

EDIT: Runkoa lähden katsomaan ainakin näin alkuu Turun Ekotorilta, jos vaikka jotakin löytyisi.

muutama huomio:
-onko edellinen kokemus pyöristä ja pyöräilystä minkälainen? Siis harrastatko pyöräilyä tai pyöräiletkö paljon, eli osaatko ajaa pyörällä… On aika jänskiä heittää fiksetillä itseään päähän, jos seuraavassa hetkessä olet Turun toriparkin työmaalla kaivurin alla, kun loppui pyörän käsittelytekniikka.
Vähän epäilyttää kun haluat varvaskoukut, mutta kysyt tarvitaanko “niitä metallihäkkyröitä”. Lukkopolkimet? Unohda koko homma vähäksi aikaa, jos nämä kaksi asiaa kuullostavat Heprealta.

-jos kerran oikeasti on budjetissa 1000 rahaa, pysy sieltä ekotorista kaukana… sillä rahalla saa ihan oikean pyörän, eikä paskaa runkoa raiskattuna hipopartseilla.

tHOMpsOnit, cane creekit, suiginot yms yms. eivät tuo valaistusta ja hyvää fiilistä… ne ovat pelkkiä nimiä. Hanki ensin runko (ennen sitä ajotaitoa??) ja sitten mistä ja miten hankit muut osat pyörään ja minkä merkkisiä. Ihan oikeasti hyviäkin pakettiratkaisuja saa 1000:lla rahalla ihan kotimaastakin.

…ja tee nyt kuten muutkin nouse takajaloillesi ja kerro etten tiedä mistään mitään ja yritän estellä toisen harrastetta, koska olen kakka-aivo… vaikka yritän pitää sinut terveenä.

Aloitetaanpas alusta… Pyöräily kokemusta on 25 vuoden aikana kertynyt reilusti aina kolmipyöräisestä loppuen 29er täysjoustoon niin metsässä kuin kaupungissakin. Osaan siis ajaa pyörällä. Pyöräilyä tulee päivässä se about 10km ilman sen kummempia lenkkejä, onko se sitten paljon… sitä en tiedä.

Thomsonit, Suginot, Cane Creekit toki ovat vain merkkejä, mutta mielestäni laadukkaita ja “kohtuu” hintaisia. Kalliimpia “hipo” osiakin on tarjolla.

Ei lukkopolkimia minä en fixiini halua, ne ovat sitten metsäpyöriä varten.

EDIT: Tutkin äsken tarkemmin noita runko vaihtoehtoja, ja Bob Jackson Vigorelli Track nousi listan kärkeen. Hintakaan (400e) ei toimituskuluineen kalpene juuri muutakuin Pakelle, ja laatu/materiaali on eri tasoista.

Ohan noita ihan käyviä vehkeitä valmiina. Charge Plug taikka Swobo Sanchez tulee nyt nopeesti mieleen. Aivan välttämättä jos haluaa lähteä rakentamaan omaan, niin miettisin kuinka mielekästä on laittaa sitä Thompsonia jne. kiinni kierrätysrunkoon.

Kerralla kunnolla, nälkä kasvaa kuitenkin syödessä.

/my 2cents

Mulla oli aiemmin samanlainen projekti jossa tosin budjetti oli noin 500e. Runko tuli kierrätyskeskuksesta koska en ollut varma pitäisinkö fiksillä ajamisesta. Osat oli samaa kaliiberia kuin sulla joten ajattelin että pääsen niistä helposti eroon tarvittaessa. Noh. Olis ehkä pitäny vaan hommata se kunnon runko kun toi fixillä ajelu on aika “nautinnollista”.

Mutta asiaan. Kierrätysrunkojen kanssa saa monesti säätää kaiken maailman juttuja. Ei se mitään jos pitää siitä. Toiseksi rungon käytännöllisyyttä kannattaa pohtia. Se etujarru ja lokarit on ihan oikeasti hyvät olla siinä pyörässä jos sillä meinaa ympäri vuoden ajaa.

Työkaluista tarvitaan keskiöpatruuna, jakoavaimia, ketjunkatkaisin ja haka-avain lukkorenkaan kiristämiseen. Lisäksi perehdy termiin ‘rotafix’ kun kiristät takarattaan kohdilleen. Niin ja poljinavain.

Kiekkojen kasailu kannattaa opetella, mutta jos ei huvita niin palstalta löytyy varmaan avuliaita kavereita jotka pientä korvausta vastaan voivat kasata sulle kiekot.

Toivottavasti näistä on jotain apua.

Okei,
jos sulla on rahat taskussa ja olet tosissasi asiassa niin unohda tosiaan ne kierrätysrungot ihan ekana. Selvitä mikä on oikea rungon koko itsellesi ja tilaa BJ Vigorelli.

Sitten ostat netistä tai mistä vaan haluamasi kehät ja navat ja viet ne johonkin asiansa osaavaan pyöräliikkeeseen jossa on huolto ja ostat sieltä sitten pinnat ja kasauspalvelun. Ellei täältä löydy joku apuun.

Hankit siis kunnon rungon heti aluksi ja säästät sen sijaan rahaa muissa palikoissa, jos tarvitsee säästää. Esim. Nitton stongaa ei ehkä kannata ostaa nettikaupasta kun kierrätyskeskuksesta saa hyvällä onnella ihan samanlaisen eurolla.

Hyviä rattaita tekee EAI, Dura-Ace ja vaikka Surly, lukkorenkaaksi Dura-Ace, se on sentään NJS hyväksytty. Äläkä unohda hankkia niitä MKS:n teräshäkkejä, eikä miellellään siis alumiinisia. Tsekkaa että ketju ja rattaat jotka hankit ovat kaikki 1/8 eli niitä paksumpia.

Tähän ei mitään lisättävää. Kierrätysromuun ei välttämättä kannata sijoittaa senttiäkään uusiin osiin.

Rahaahan näihin saa menemään just niin paljon kuin sielu sietää, mutta kysymys kuuluukin, että onko se järkevää ensimmäiseen kapineeseen. Eli onko järkevää hankkia hipopalikkaa siihen harjoitteluvehkeeseen. Leikkaa säläbudjetista 1/3 pois, niin pääset vähemmällä eikä fillarikaan paina kuin 200 grammaa enemmän.

Kiitoksia näistä vastauksista. Tuo BJ Vigorelli on se minkä ympärille koko projekti rakennetaan. Rungon oston jälkeen alkuperäisestä budjetista jää noin 600e osiin jne. “sälään”, jonka pitäisi varmaankin riittää.

Kyselin tuosta osien asentamisesta, ja mahdollisista erikoistyökaluista. Pystyykö siis headset:n, bottom bracket:n jne. asentamaan ihan perustyökaluilla?

Ohjainlaakerin (headset) asentamiseen tarvitset eräänlaisen puristimen, ja siinä on mahdollisuus tyriä vekottimen emäputki. Oikeilla työkaluilla ei ongelmaa, mutta harkitse rungon ja laakerin käyttämistä asentajalla. Eli tämmöinen

Keskiötä varten tarvitset sitten keskiön mallista riippuen erilaista avainta. Muutenhan fikseistä selviää lenkkiavaimilla ja kuusiokoloilla hyvin pitkälti. No, ratasta ja lukkorengasta varten kannattaa harkita kunnollista ketjuruoskaa ja haka-avainta. Rotafixaus toimii, mutta vasara-ruuvitaltta-kombo ei kamalasti lämmitä mieltä.

Tässä keskiölle kapineita: ÖRH

Jos joku haluaa omin neuvoin asentaa ohjainlaakerin, ohessa oiva työkaluvinkki.

Ohjainlaakerin kupit prässää helposti paikoilleen seuraavilla rautakaupasta saatavilla osilla:
n. 30 cm kierretanko (24 mm paksu)
2 isoa aluslevyä
4 mutteria

http://www.mika.paaoma.com/ohjainlaakerityokalu/headset_press.jpg

Purista laakerikupit paikoilleen hiljalleen kiristämällä muttereita. Varmista, että kupit ovat menossa oikeaan linjaan.

Pahoitteluni ketjussa ilmenneestä negatiivisestä vireestä. Vaikka olisit vasta nousemassa ensimmäistä kertaa pyörän selkään, niin se voi silti olla fiksi. Ei tämä ole mikään harvojen ja valittujen salaseura. Kunhan muistat tutustua laitteeseen ensin huolella ettet sotke itseäsi otsikoihin sillä.
Suosittelen lukaisemaan netistä Sheldon Brownin kirjoituksia fikseistä ja itse koin myös Puman julkaiseman Puma Fixed Gear 101:n erittäin hyödylliseksi. Siinä selitetään hieman meininkiä.

Sanonpahan minäkin, vaikka kaikki muut ovat minun neuvoni jo sanoneet. Hanki hyvä runko, hanki hyvät kammet, rattaat ja takakiekko (fixed-navalla, että saat sen lukkorenkaan). Kaikki muu käy huonompikin. Esim. Chris Kingin laakerista saat maksaa helposti 5-10 kertaa halvimman 1 1/8 -laakerin hinnan ja ero ei ole niin suuri. Osta ainakin joku puolet halvempi, niin saat CK:n laakerin hinnalla ainakin osan ja asennuksen paikallisesta. Itse olen laakerikupeja laittanut prässin sijaan kiinni nuijimalla, mutta vain teräsrunkoihin. Alumiiniin en alkaisi hakkaamaan.
Ohjaustanko, tangon kannatin, etukiekko, polkimet voi ihan suoraan olla halvempiakin. Lyöt vaikka tarroja päälle, jos merkki hävettää. Ja noin pitkällä pyöräilykokemuksella sulla varmaan on jo joitakin osia kotonakin mm. lempisatula.

Sellainen pisti silmään poljinkysymyksessä, että älä ota mallia fixed gear gallerystä. Jenkit tuntuvat ajavan koko ajan ilman häkkejä ja remmejä tai lukkoja. Lukkopolkimet tiesitkin, ne on itse asiassa loistavat myös fiksitouhussa. Huomaat varmaan aika pian. Pelkät remmit ei riitä, silloin on ihan järkyttävän vaikea saada kintut polkimiin ja niiden tuoma turvallisuuskin on mitä on. Jenkit käyttävät toisinaan tuotetta Powerstrap, joka on yksi leveämpi remmi viistoon polkimen yli. Sitä ei oikein saa euroopasta, enkä usko sen pärjäävän metallihäkeille.
Häkit on siis ne kengänkärjen malliset koukut, jotka pultataan polkimen etuosaan, ja joista se remmi menee läpi (eivät sitten toimi ilman remmiä). Ajat häkeillä tai ajat lukoilla - tai sitten ajat vapaarattaalla.

Nyt jos rakentaisin pyörää, niin varmaan laittaisin suhteessa eniten rahaa kiekkoihin. Ne on vakiokokoa, eli kun ostat nyt kunnolliset, niin ne voi helposti siirtää seuraavaan pyörään (kunhan ne on mustat, jotka sopii minkä muun värin kanssa tahansa). Muita osia voi sitten vaihdella, kun tekee mieli kokeilla muuta. Lisäksi vanteiden tai keskiön vaihto on kaikkiin muihin osiin verrattuna todella työläs operaatio.

Tsekkaa työkalulainaustopicci. Melkein kaikki erikoistyökalut saa lainaksi, jos niihin ei halua investoida kertakäyttöä varten. Kuusiokolot ja 15mm kiintoavain kannattaa ostaa itelle, koska niitä tarvitsee aina.

MrHat - 21 minutes ago » Pahoitteluni ketjussa ilmenneestä negatiivisestä vireestä. Vaikka olisit vasta nousemassa ensimmäistä kertaa pyörän selkään, niin se voi silti olla fiksi. Ei tämä ole mikään harvojen ja valittujen salaseura.
Samat sanat, negatiivisuuskin usein kumpuaa kateudesta... monella jampalla ei ole heittää tonnia pyörän speksailuun, tai ole ollut varsinkaan ensimmäisen fiksin rakenteluun, eli eikun tsemppiä vaan ja pistähän viestiä miten projekti etenee. Ja kuten asb tuossa mainitsikin kannattaa kysellä erikoistyökaluja lainaan alkuun jos et halua heti sijoittaa omiisi. Kiekkojen kasailu jne jeesiäkin löytyy varmasti (mm allekirjoittaneelta).

Puma Fixed Gear 101 voi latailla täältä → http://staufenberger.typepad.com/repository/PumaFixedGear101.pdf

CK:n laakeria saa ihan suomestakin ja varmasti saa laakerin hintaan myös sen asennuksen.
Itse kyllä kuulun osittain CK:n laakerien kannattajiin. Ollu niitä pari yksilöä eri pyörissä, ja on ollut yksi huolettomimmista laakereista mitä itsellä ollu käytössä. Ei oo tarvinu ihmetellä ohjainlaakerin paukkumista, naksumista, löystymistä, jne… CK:n laakeri on toisaalta myös sellainen hankinta, että sen kyllä siirtää mieluusti sitten seuraavaan runkoonkin. Halvemman laakerin jättää yleensä myydessä runkoon kiinni.
Kun kerta on mahdollista käyttää rahaa ihan hyvin fixin kasaamiseen, niin kannattaa kyllä pistää ainakin joku astetta parempi ohjainlaakeri. Cane Creek tekee ihan hyviä laakereita. Toki löytyy muitakin jotka tekevät ok ohj.laakereita.

Keskiön asennukseen sellainen vinkki, että mikäli rakentaa uuteen runkoon, niin rungon keskiömuhvin kierteet ja päät kannattaa käydä avaamassa jossain fillariliikkeessä oikealla työkalulla. Etenkin alumiinisissa rungoissa voi kierteet olla todella tiukat, ja hieman karkeat koneistuksen jäljiltä, ja pahimmassa tapauksessa siihen saa kyllä tiukalla vääntämisellä laakerin kiinni, mutta ei sitä siitä helposti enää irroteta. Tämäkin kyllä riippuu ihan valmistajasta, osa valmistajista avaa kierteet jo tehtaalla, mutta osa ei. Eikä tässä ole edes kyse siitä, onko kyseessä ns. parempi valmistaja vai halpis valmistaja. Myös kalliiden runkojen valmistajien joukossa on porukkaa, jotka eivät avaa keskiön kierteitä tehtaalla valmiiksi.
Keskiökin kannattaa ostaa samantien joku astetta parempi, ettei joudu samantien vaihtamaan, kun nuo halvat keskiöt ovat nimenomaan myös sitä halpaa laadultaan.

Voimansiirtoon yleensäkin kannattaa panostaa pikkasen, ettei heti joudu vaihtelemaan palikoita. Kampiin jos ei halua mitään Suginon hintaa pistää, niin Origin8 tekee ihan hyvän tasoista osaa suht hyvään hintaan.
Rattaat kannattaa suoraa ottaa jotkut kunnon koneistetut, eikä jotain mitä sattuu osaa. Etenkin noissa luokkaa 40h eturattaissa noi halvimmat rattaat eivät ole aina edes täysin pyöreitä, jonka huomaa siinä vaiheessa, kun alkaa pistämään ketjunkireyttä kohdilleen. Paremmat rattaat myös kestävät pidempään.

Satulatolppa on myös sellainen, jossa ei välttämättä kannata valita mitä tahansa putkea, joka ensimmäisenä osuu käteen. Itsellä ainakin menee hermot perus tolppien kanssa, joissa satulan säätäminen ja säädössä pysyminen on yhtä helvettiä. Ja mikäli tolppa tulee yhtään enempää rungosta ulos, niin paremmat tolpat eivät myöskään notku samalla tavoin.

No joo, osa näistä varmasti pidempään pyöräilleelle tuttuja asioita, mutta tulihan nyt kirjoiteltua, josko vaikka olisi jatkossa muillekin ensimmäisiä uusia fixejä rakentaville jotain neuvoa.

Tuota keskiön avaamistyökalua ei löydy ihan jokaisesta liikkeestä. Empiirisen runko-olalla kävelyretken tuloksena voi todeta, että ainakin Mountainbike Shopista ja Hi5Bikesista löytyy mikäli stadissa liikutaan. Jälkimmäisestä myös Kingin laakereita.

Myös kumiluodista löytyy, jos haluaa tukea paikallista yksivaihdekulttuuria.

Niin. Ja kyllä siellä Turussakin varmasti asiansa osaavia pyöräliikkeitä on, kun siellä käsittääkseni vaikutat. Kumiluotia on helsinkiläisillekin vähän huono mainostaa nyt, kun se menee tänään talvilomalle pariksi kuukautta.

…jätkät yrittää kuitenkin meikäläistä polttaa.
En edelleenkään ikuna suosittele kenellekään “vasta-alkajalle” fiksettiä 1. pyöräksi. Kyseessä ei ole itse pyörä tai sen toiminta, vaan niiden ominaisuuksien yhdistäminen muuhun liikenteeseen.

Oli aika osuvasti ja hyvin ilmaistu ylempänä, että “…laitat jarrun ja et joudu otsikoihin”

en ole yhtään pahoillani mistään negatiivisuudesta, niin kauan kuin se aiheuttaa keskustelua ja järkevää toimintaa sen jälkeen.

Fire at will kaikki vaan.

Jaa… Smurffi taas vauhdissa. Hipopyöriä ei saa olla. Alumiini on ei ei. Fiksetillä ei saa ajaa jos ei ole ennen ajanut. Sulla on vittu oikeesti aika helvetin kapea näkökulma maailmaan.

Johan tuossa ekassa viestissä puhuttiin “seuraavasta uudesta pyörästä” joten olisit voinut päätellä että fillarinöösistä ei ole kuitenkaan kyse. Ja jos tuolla “vasta-alkajien ei pidä ajaa fiksetillä” argumentilla olisi mitään pohjaa, niin sä et ajaisi fiksillä, eikä kukaan muukaan täällä. Se vasta-alkajuus katoaa vasta kun sillä fiksillä ajaa.

Mä en olis yhtään pahoillani, jos tää keskustelu aiheuttais Smurffissa järkevää toimintaa, mutta kokemus näyttää, että ei ole toivoa.