Ensi sinkula - Helkama Kulkurikymppi

Moro!

Ajattelin kirjoittaa pienen projekti-kertomuksen oman Kulkurikympin “rakentamisesta”.
Toivottavasti tästä olisi apua aloittelevalle rakentajalle ja ei välttämättä tekisi samoja virheitä kun itse. Vaikka tekemällä sitä oppii.

Tuli talven pimeinä iltoina polte saada fixi/sinkula. Tori.fi ja Nettimarkkina oli muutaman illan ahkerasti auki, etsin edullista ensi pyörää. Jos innostus kuitenkin lopahtaa yhtäkkiä kuin nousikin.
Edullinen Helkama osui silmiin ja sovittiin kaupat sen enempää kyselemättä heti, eipähän putoo korkeelta jos innostusta ei sen enempää löydykkään.

Ostohetki:
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/2012-09-27+19.46.57.jpg/_smaller.jpg

Pyörän saatua tuli riisuttua kaikki ylimääräinen pois (lokasuojat, tarakka yms.) ja haettua Biltemasta uudet sisä- sekä ulkorenkaat.

Kuva tässä vaiheessa:
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/IMG_4538.JPG/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/IMG_4540.JPG/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/2013-03-11+15.27.06.jpg/_smaller.jpg

27" rengaskoko hiukan mietitytti kun lähdin renkaita hakemaan, kuitenkin ensimmäisen illan päätteeksi aloin selailemaan foorumia ja perehtymään fixi-infoon. Tämän jälkeen aloin myös Googlettamaan tietoa kulkurikympistä, aika paljon löytyi negatiivistä sanottavaa mm. vanteiden koosta, fauber-keskiöstä ja muista vanhoista standarista poikkeavista mitoista ja osista.

Hetken opiskeltuani rupesin metsästämään 28" vanteita, taakse kasettikeskiöinen. Kiitos käyttäjälle da3bal vanteiden hankinnasta ja kullan arvoisista vinkeistä!

Opiskeluiden jälkeen purin keskiön, polkimet, keulan ja rasvailin laakerit sekä irroitin eturattaat toisistaan. Eteen jäi 52-piikkinen ratas ja taakse hankin 20-piikkisen. Ketjulankin sain kohdilleen spacereiden avulla.

Pyörätohtorilta tuli ostettua SR-stemmi, Biltemasta polkimet, tanko, jarrukahvat sekä jarruvaijerit. Kotoota löytyi joku satula.

Pienellä budjetilla ollaan lähdetty liikkeelle ja pikkuhiljaa intin ohessa laiteltu.

Tänään laitoin vielä 700 x 45 mummopyörän renkaat paikaille, mutta takarenkaasta oli renkaan runko revennyt. Täytyy vielä hankkia uudet paremmat renkaat, laittaa takajarru kuntoon sekä maalata ja siistiä hieman runkoa. Uusia renkaita saa tarjota, väri valkoinen, musta tai musta/valko.

Tilanne tällä hetkellä:
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/2013-04-07+16.15.01.jpg/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/2013-04-07+16.15.10.jpg/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/2013-04-07+16.15.24.jpg/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/2013-04-19+10.04.35.jpg/_smaller.jpg

Pahoittelen huonoja kuvia, koitan lisätä vklp:n aikana parempia.

Mitä tekisin toisin? Aloittaisin kasaamaan paremman rungon ympärille paremmista osista pyörää, mutta tämä oli hyvä harjoituskappale. Taitaa tää kuitenkin intin pyörän voittaa. Harjotellaan tällä ja katotaan myöhemmin jos jonku “kunnon” pyörän rakentais. Näillä päivärahoilla ja ajalla saatiin tälläistä aikaiseksi. Kommentit ovat tervetulleita!

Jos hitsipilli pysyy yhtään kädessä niin tee jotain tämäntapasta samanlainen

Etutarakka sopis mun mielestä vielä tohon.
Hyvä proju, tolla on hyvä lähteä liikkeelle rasvaisten käsien ja pimeässä huoneessa näytön valossa kiiluvien silmien maailmaan.

Paksummat renkaat on hyvä idea kun tilaa kerta on. Suosittelen että jos jossain kohdassa sitä budjettia korotat, niin tossa gummiasiassa. Hyvin rullaavat ei-tonnin-painoiset renkaat on hyvä sijoitus ajon hauskuutta ajatellen. Säilytä noi loksut niin voit sitten tehdä tästä huonon kelin pyörän kun (väistämättä :slight_smile: ) hommaat jotain hienompaa ykköspyöräksi.

Kyllä hitsi pysyy kädessä, tuli jo vähän suunniteltua samanlaista . :wink: Autokorinkorjaajaksi/maalariksi kun olen valmistunut ni toi rakentelu on puolet tästä harrastuksesta.

Etutarakkaa kattelin kans! Jossain näin että Biltemasta niitä sais, mutta tänään etsiessä en löytänyt.

Joo, laadukkaisiin renkaisiin olisi tarkoitus jossain kohtaa panostaa. Ehkä myös fix/free kiekko jossain kohtaa, voihan sen sit siirtää siihen seuraavaan pyörään.

Joo, alkuperäis osat on kaiken varalta tallessa!

Ihan kiva tosta tuli. Stemmi on hiukan nysä, mutta riserilla näyttää paljon paremmalta kuin suora tanko omassani aikoinaan. Komppaan muita siinä että kun joskus hommaat paremman rungon, niin tosta ilman muuta talvi/kakkospyörä tartsilla ja loksuilla.

Kuulemma muutkaan ei ole löytäneet Biltemasta sitä tartsia, vaikka kuvastossa onkin.

Btw mikäs on toi projekti taustalla, Amazon?

No, kerrotaan nyt sitten: kysyin sitä tartsia pääkaupungin Biltsusta. Sitä ei oo vielä tullu. On tulossa, kuulemma. Määrittämättömän ajan kuluessa.

Joo, aluksi ostin suoran tangon ja hieman lyhensin. Jälkeenpäin hain Biltsusta ton ja nappasin siitäki pari senttiä pois. Ihan fiksun näkönen tuli omasta mielestä.

Täytyy pitää silmät auki jos se tarakka sinne ilmestyis.

Kyllä, projekti taustalla on Amazon. :slight_smile:

Pari hätästä räpsyä, älkää välittäkö takarenkaan teippivirityksestä. Uudet renkaat hakusessa. Saa tarjota!

http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/Helkama+Kulkurikymppi+1.JPG/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/Helkama+Kulkurikymppi+2.JPG/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/Helkama+Kulkurikymppi+2_2.JPG/_smaller.jpg
http://visu.kuvat.fi/kuvat/Vw+Golf+Mk1/Helkama+Kulkurikymppi/Helkama+Kulkurikymppi+2.JPG/_smaller.jpg

mikäs toi teippiviritelmä takakiekossa/renkaassa on?

Tossa alkupostauksessa taisin mainitakkin, takarenkaasta on runko revennyt. Heitin sen verran teippiä et ei sisärengas pullahda sieltä välistä.
Mut pystys nyt ensimmäisen pienen lenkin tolla välityksellä testaamaan. Täytyy nyt jotkut paksut renkaat jostain metsästää niin pääsee kunnolla testailemaan ja rullailemaan.

jaa katos vaa, mut toi näytti melko ovelalta tossa renkaassa.

Tiedän erään joka haki ton etutarakan Raision biltemasta perjantaina. Et ainakin silloin oli.

Sori vähän ot mut Mikä tää etutarakkajuttu nyt on? Millanen se on ja miksei helsingin biltemassa tiedetä tästä?

Kyllä siellä tiedetään. Ite kysyin viime viikolla infosta, sanoivat että on tulossa.

Tuli käytyä Kaarinan Biltemassa, sieltä en löytänyt. Raision Biltema on aika paljon isompi ja valikoima laajempi. Täytyy käydä pyörähtämässä.