Ei mitään tietoa keskiöstä...

Pyörii molmepiin suuntiin.
Yksi vaihtoehto on avata niitä pohjassa olevia ruuveja ja laittaa sopivan kokoinen kuusiokoloavain keskiön kyljessä olevasta reiästä sisään (niin paksu ja niin syvään kuin menee) ja sitten kiertää polkupyörän kampia eteenpäin tai taaksepäin riippuen siitä mihin suuntaan haluat keskiötä liikuttaa. Kannattaa laittaa jotakin pehmusteeksi sen kuusiokoloavaimen ja kammen väliin, ettei tule rumia naarmuja.

Jos se on kapea (verrattuna bmx- eli mummisketjuun), se lienee aivan normaali kasiketju (3/32" leveä). Kyllä niitäkin luultavasti Prismasta saa.

jarkko - 11:24, 17.8.2009 » Jos se on kapea (verrattuna bmx- eli mummisketjuun), se lienee aivan normaali kasiketju (3/32" leveä). Kyllä niitäkin luultavasti Prismasta saa.
Näin. älä osta Hong Kongin kahden euron versiota. Katkesi peace 9erissa kolmen kilsan jälkeen.

Taitaa olla noissa työkaluissa myös paljon eroja. Tuo Park Tool vaikuttaa asialliselta. Nykyisen katkaisijan kanssa homma tuntuu ihan arpomiselta.

on hyviä ja halpoja. harvoin samassa paketissa.

Ok, kiitos vielä kaikille neuvoista. Sain keskiön liikkumaan jopa jne. mutta eihän se tietenkään riittänyt kiristämään ketjuja tarpeeksi. Aika minimaalinen se ketjujen säätövara lopulta on tuon keskiön kautta - toisaalta hyvin mahdollista etten vaan osaa. Mutta mitä sanoo kokemus? Meneekö se prkl aina ketjujen pätkimiseksi kun vaihtaa takaratasta?

slacker - 7:07, 18.8.2009 » Ok, kiitos vielä kaikille neuvoista. Sain keskiön liikkumaan jopa jne. mutta eihän se tietenkään riittänyt kiristämään ketjuja tarpeeksi. Aika minimaalinen se ketjujen säätövara lopulta on tuon keskiön kautta - toisaalta hyvin mahdollista etten vaan osaa. Mutta mitä sanoo kokemus? Meneekö se prkl aina ketjujen pätkimiseksi kun vaihtaa takaratasta?
Voipihan se olla että sulla on ollut jo säädöt tapissa niin sitä ei voi enempää kiristää ketjua pätkäisemättä. Ei sitä pätkimistä kannata pelätä, se on kuitenkin semmonen 4-5min toimenpide. Jos se liittäminen hirvittää niin hommaa pikalukko niin ei tarvitse kuin katkaista ja liittää sitten pikalukolla (monissa ketjuissa tulee mukanakin).

Tällainen tilitys yhden ketjun suhteen on aika naurettavaa, mutta jostain syystä en vaan luota itseeni niiden kanssa. Kuinka paljon hyvät ketjut muuten maksavat? Joku hyvä merkki/malli sinkulaan? Katselin netistä TRE:n kauppojen tarjontaa, mutta pääasiassa siellä oli vaan vaihdepyöriin suositeltuja. Niitä vaan sitten iloisesti pätkimään, vai?:slight_smile:

^ SRAM PC-1. Maksaa, mitä, jotain kympin ja kahden väliltä?

kolmesta eurosta kymmeniin euroihin. Noin kympillä saa ihan riittävän kestävän.
Kerrot tuon 3/32" tiedon sille myyjälle tai viet fillarin näytille, niin tulee sopiva. Jos ketjunkatkaisijaa ei löydy kotoa, niin sellainenkaan ei paljoa maksa. Omani maksoi visiin kuusi euroa ja on kestänyt moitteettomasti kymmeniä katkomisia ja liittämisiä.

Niissä ketjuissa on yleensä varsin paljon ylimääräistä, joten voit harjoitella katkomista ja liittämistä sillä ylimääräisellä osalla.
Oikeinkin tehdyn liittämisen jälkeen se ketju tuntuu jäykältä siitä liitoskohdasa. Ennen kiristämistä se pitää vain väännellä ja taivutella silleen, että se liitos pelaa niin kuin muutkin kohdat.
Ja osta sellainen pikaliittimellä varustettu ketju, niin selviät vähemmällä, kuten randomm tuossa yllä sanoi.

nyt menet ostoksille ja kirjoitat seuraavaksi onnistuneen raportin aiheesta. Jos on ongelmia, niin tämän forumin lisäksi Sheldon-setä auttaa.

Jep, nyt on tullut katkottua ketjua ihan onnistuneesti, mutta siinä se sitten onkin. En tiedä mitä teen väärin, kun en saa millään ketjua sopivan pituiseksi - se on joko liian lyhyt tai liian pitkä - epäkeskoseni ei anna tarpeeksi varaa kiristykseen/löysäykseen. Ostin toisenkin ketjun, mutta eihän se mitään auta… Olen tässä kysellyt itseltäni, että miten ihminen olla näin kädetön?:smiley:

Kyllästyin sen verran koko roskaan, että korjasin vanhan vaihdepyörän ajokuntoon… Ja nyt lähden ajelemaan:)

  1. Kierrät sen keskiön niin taka-asentoon, kuin saat
  2. Laitat niin lyhyen ketjun, kuin saat rattaiden ympäri viritettyä
  3. ???
  4. Profit!!

Joo, kokeilen tuota taktiikkaa (taas) sitten kun jaksan. Kyllä se siitä vielä joskus. Kärsivällisyyttä.

Ketjupainajainen jatkuu… Ajattelin tänään illalla vielä kokeilla itse, ennen kuin vien koko rojun paikalliselle pyörätohtorille lyhennykseen.

Yritystä ennen vielä muutama kysymys (ja sitten jätän aiheen rauhaan, promise). Kuinka paljon kiristysvaraa tuollaisessa epäkeskokeskiössä pitäisi olla? En osaa sanoa sentteinä omani varaa, mutta aika naurettavan olematon se on. Se pyörii ehkä neljänneksen (kierrosta siis) kumpaankin suuntaan, tai oikeastaan ei edes sitä, viidenneksen paremminkin. Saan sen liikkeelle ihan käsin, joten kyse ei voi olla siitä, että se olisi liian kireällä.

Oli miten oli, ketju on niin lyhyellä kuin se voi olla, mutta kun kiristän keskiötä maksimiin, niin kireys ei ole edes lähellä sopivaa. Lyhentäminen vaatisi parin palasen poistamista (niinhän se välttämättä menee, koska muuten ketjun päät eivät sovi) ja tässä tapauksessa ketju ei ylety enää rattaan ympäri, tein sitten mitä tahansa keskiön kanssa. Tässä ongelmani ydin… Mitä teen väärin?

Sen epäkeskon kuuluu pyöriä ympäri täysi kierros. Tai niin monta kierrosta kuin sitä pyörittää. Ongelmasi siis lienee, että epäkesko jumittaa eikä liiku niin kuin sen pitäisi.

slacker - 16:37, 26.8.2009 » Lyhentäminen vaatisi parin palasen poistamista (niinhän se välttämättä menee, koska muuten ketjun päät eivät sovi) ja tässä tapauksessa ketju ei ylety enää rattaan ympäri, tein sitten mitä tahansa keskiön kanssa.
Siitä huolimatta kannattaa tutustua palikkaan nimeltä halflink.

Minulla tämän kesää käytössä olleen peacen keskiö liikkuu välillä helposti ja välillä ei meinaa liikkua ollenkaan.
Varmista, että olet avannut ne molemmat kuusiokolo-pultit sieltä pohjasta riittävän auki.
Neuvon myös kokeilemaan aiemmin neuvomaani tapaa laittaa joku tappi siihen keskiön kyljessä olevaan koloon ja sitten kampea kiertämällä saa sen keskiön kääntymään. Ekalla kerralla en laittanut 4 mm kuusioavainta riittävän syvälle sinne koloon ja se napsahti poikki ennen kuin keskiö liikahti mihinkään, eli siinä tarvittiin ihan kunnolla vääntöä. Myöhemmin se keskiö on pyörinyt helpommin.

Nyt tosin Joope voi huomauttaa, että minu menetelmäni vaarantaa keskiön (en usko, että minun opeilla hajoaa. Se on kuitenkin yksi fillarin kovimpaan rasitukseen joutuvista osista).

Ok, kiitos paljon tiedoista. Tuo keskiöni on kyllä sitten todella pahasti jumissa, jos sen pitäisi pyöriä ympäri. Miten sen mahdollisesti saisi liikkeelle, muuten kuin väkivalloin - yritin sitä jo ja työkalupakkini on nyt yhtä kuuskulma-avainta kevyempi…

Jep, niin ne katkeilee:) Pitää kai vääntää lisää vaan, vaikka hiukan se kyllä epäilyttää.

Ok, kyllä siitä lopulta valmista tuli. Voimaa vivussa tarpeeksi niin kyllähän se keskiökin liikkeelle lähtee. Pari linkkiä oli silti pätkäistävä ketjusta, jotta sai sopivan kireyden. Kiitos vielä vinkeistä.