Dura Ace -keskiöistä + voimansiirrosta yleisesti

Brittikierteisen - mieluiten Dura Ässän - octalink-keskiön tarttis ja vaihtoehtoja on kaksi, joko Dura Ace BB-7700 tai Dura Ace Track.

Ensinmainitusta löytyy helposti kaikki tarvittava tieto (infosheet), mutta tuosta Trackistä ei.

Onko kellään tietoa ja/tai kokemusta noiden eroista tai jommasta kummasta? Sen toki tiedän, että tuo ratamalli on ns. suojaamaton (sheetissä näkyvät “sealit” puuttuvat), mutta onko akselin pituus sama ym.? Lisäksi esim. CRC ilmoittaa 7700-keskiön antavan ketjulinjaksi (109,5mm akselilla) 43,5mm, vaikka Dura Acen kampisetin infoissa sanotaan linjan asettuvan (samalla keskiöllä) 42,5 milliin. Olisiko jollain kokemuksia tästäkin asiasta?

Keskiö olisi tulossa myös radan ulkopuoliseen ajoon, joten ehkäpä tuo 7700 olisi oikea valinta, joskin hieman kalliimpi…

Osta mieluummin 109,5-millinen ultegra. Kestää paremmin. Ja jos kuitenkin tekee mieli olla höntti ja ostaa se leimamalli, niin osta siitä se kasetti. Älä kysy koodeja, en tiedä.

Tässä näet erot:
http://img185.imageshack.us/img185/7533/da0006.jpg

Ja tässä ylempi palasissa, säätäminen on sit “hauskaa”:
http://img98.imageshack.us/img98/2639/da0001t.jpg

Jep, suurin ero on siis laakeroinnissa ja suojauksessa. Jotkut lähteet ilmoittavat lisäksi, että leimattu versiokin olisi ns. suojattu - muttei varmastikaan samalla tavalla kuin normiversio. Tiedä sitten mihin lähteeseen uskoa. Painavampi se ainakin on.

Tässä lisää informaatiota kuvien kera.

Mutta kyllä taidetaan tuolla leimaamattomalla mennä joka tapauksessa. Ja saahan siitä noita suojauspalikoita pois mikäli haluaa ajella kuivalla radalla mahdollisimman herkästi…

Ratamallin tehdaslaakerit on muovilätkän takana, ja on toi nyt kohta vuoden kestänyt melkein päivittäistä ajoa. Toi neula- ja kuulalaakeriviritys on erittäin herkisteltävissä, mutta tosiaan vaatii hippasen tekemistä. Tekemällä onneksi oppii. Se mulla on maantiepyörässä, eikä siinä mitään ongelmia ole, jos muistaa sipaista d-a:n special greasea paskemmille keleille suunnatessa etc. Taitaa olla muuten vieläkin kevyin tehdaskeskiö. Ei se rakenne kyllä kamalasti vakuuta…

Mut jos haluat oikeasti huoltovapaan ratkaisun: Ultegra/105. Niin hipoa pyörää ei olekaan, että pitäis keskiön toimivuudesta tinkiä.

kid_scientifik - 13:55, 11.12.2010 » Mutta kyllä taidetaan tuolla leimaamattomalla mennä joka tapauksessa. Ja saahan siitä noita suojauspalikoita pois mikäli haluaa ajella kuivalla radalla mahdollisimman herkästi..
Siis toi rakennussarja vai? Voin kertoa, että näet laakerit kun katsot sitä asennettuna. Ts. sitä ei ole oikeasti mitenkään suojattu, joten päivittäiseen käyttöön ei kannata. Tonni ja vaihtoon.

Siis niinpäin, että tuosta normi 7700-keskiöstä voi repiä noita vedeltä suojaavia osia pois (luullakseni ainakin 1,4,6 & 7 sheetistä) mahdollisimman herkkää kuivankelin rata-ajo varten, jos siis välttämättä haluaa.

Eli mieluummin ostan “liikaa” osia kuin mahdollisesti “liian vähän”. Siis tuohon leimaamattomaan normi-7700-maantiemalliin taidan päätyä…

^hahahahhahaah, oot muuten failaamassa ja isosti. Toi maantiemalli on oikeasti ihan suojaamaton päivittäistä ajoa ajatellen, ja jos sä olet vielä ottamassa niitä pölysuojia pois - jotka btw ei mitenkään vaikuta laakerin toimintaan paitsi korkeintaan parantaen - niin sit mennään rajusti metsään.

Onnea matkaan.

…juuri tämän takia koen mm. pyöriin liittyvät keskustelupalstat hyödyllisiksi :wink:

edit. Taidettiin kyllä puhua osittain ohi: hain koko ajan kahden Dura Acen, 7700:n ja 7710:n eroja (jälkimmäinen ns. Track-malli & NJS-leimalla), ja käsitin juuri jälkimmäisen vähemmän suojatuksi (esim. Wigglen infojen kautta), mutta juuri toisinpäin taitavat asiat olla. Toki Ultegra on aivan oma lukunsa noihin verrattuna suojaukseltaan Äh, toi träckihän on käytännössä rakenteeltaan Ultegra, kuten tuossa kuvassasi näkyy…

Menen potemaan kuumetta + yleistä v*tutusta kauaksi koneelta & nettitilaamisen mahdollisuuksista. Tilailen sitten skarpimpana ensi viikolla…

Huh, huh mitä, sanoisko, settiä. Propsit konkelille, että jaksoit vastata, vaikka meikäläisen juttu oli - näin skarpimpana luettuna - vailla järjen hiventä (tämän pohjalta aloin koomata, tsekkaa ‘description’).

Ylisummaan: tilasin tuon 7710:n.

Itse ostin jokakelinfiksiin 105:n PBK:sta, konkelilta asioista kyseltyäni. Kiinnostavaa kuulla miten DA kestää ja herkistyy.

Jos aiheeseen syvemmin perehtyminen ja erityisesti ratamiesten näkökulma kiinnostaa niin esim. täältä lisää:
http://www.fixedgearfever.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4053&highlight=

[i]“We cut open a 7710 track bottom bracket and found that inside it’s identical to the now-discontinued 6500 Ultegra. Only the steel cups are different. There isn’t even a difference, as far as we can see, in the seals. Sometimes you just need something that can get an NJS stamp, plus in Japanese keirin racing they have to compete in rain so it makes some sense.”

“Another little trick if you want to keep the seals and still reduce drag is to cut a few radial serrations in the seal’s lip with an exacto knife.” [/i]

http://www.u-rinkan.com/gazou/kgl_bb_7700.jpg

Mä en kyl vieläkään tilais sitä rataversiota tehdaslaakereistaan huolimatta jokapäiväiseen ajoon - vaikka se mulla siinä käytössä onkin. 105/Ultegra on varma paketti. Ja halpa verrattuna “aitoon”.

^ Kumman mä muuten ostin sulta? FC-7700?

jussi - 12:20, 13.12.2010 » Jos aiheeseen syvemmin perehtyminen ja erityisesti ratamiesten näkökulma kiinnostaa niin esim. täältä lisää: http://www.fixedgearfever.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4053&highlight= [i]"We cut open a 7710 track bottom bracket and found that inside it's identical to the now-discontinued 6500 Ultegra. Only the steel cups are different. There isn't even a difference, as far as we can see, in the seals. Sometimes you just need something that can get an NJS stamp, plus in Japanese keirin racing they have to compete in rain so it makes some sense." "Another little trick if you want to keep the seals and still reduce drag is to cut a few radial serrations in the seal's lip with an exacto knife." [/i] http://www.u-rinkan.com/gazou/kgl_bb_7700.jpg
Jos maantiekäkkyrästään saa laakerit noin pihalle, niin suosittelen ostamaan uuden.

Ja maantiekäkkyränhän sä mulle möit, jonka sit ostit takaisin.

eli mun vivalon keskiölaakerissa ei ole leimaa?! saat luvan ottaa sen takaisin.

Mut se on kevyt! Ja kuulemma jos siitä olla pölysuojat pois, niin se on ainakin gramman kevyempi!

Edit: ainiin niistä rataversion tiivisteistä. Jos niillä ajaa paskassa säässä, niin se suojaamaton kuppi-akseli-rako saattaa tuoda sit skeidaa sinne keskiön sisätiloihin. (tää pätee siihen maantieversioon vielä paremmin, siinä laakerit vaan ottaa hittiä heti)

Itselläni viime keväänä rahisi keskiö, joka sitten poistui kun poistin keskiön pyörästä, irrotin tiivisteet ja putsasin koko paskan. Olis samalla kertaa voinut vaihtaa laakeritkin, mutta ne oli ihan ok. Kivenmurenat olivat vaan tarttuneet tiivisteeseen ja rohisivat siinä pyöriessään. Ilman suojia olisivat olleet laakereissa. Voin myös kuvitella mitä stadin velon maalipaska voi tehdä joutuessaan oikeisiin/vääriin paikkoihin.

Jep, asiallista lisäinfoa. Tuon “7710 on käytännössä Ultegra” -pointin muistan kuulleeni myös aiemmin - ja siihen viittasin edellä.

Yritän itse valita palikat tarkkaan erityisesti käyttötarkoitusta silmällä pitäen. Ongelmana on lähinnä se, etten koe tarvitsevani pelkkää velo-/sisärata-/rullapyörää, joten pitää yrittää pohtia tarkemmin noita suojausominaisuuksia erit. laakereja sisältävissä osissa. Huollot + yleinen ylläpito ei kuitenkaan ole mikään ongelma - päinvastoin, pulaaminen ja äheltäminenhän sitä hauskaa juuri ovatkin - joten sikäli voi ostaa avoinaisempaakin. Tuon maantiemallin lähes nollasuojaus tuli kuitenkin selväksi, joten siihen en koske(nut).

Voin heitellä käyttökokemuksia jahka projektit valmistuvat ja pääsee tosissaan ajamaan…

Ps. Rasvoista: Oletteko löytäneet Woodia Euroopasta? D-A toimii kyllä mainiosti, mutta tuota Philliäkin voisi kokeilla…

^
Philin rasvaa saa ainakin singlespeedshopista. Ei tosin ehkä pelkkää rasvatuubia kannata niillä 18e postikuluilla tilailla.

^^Oman Philin rasvan ostin eBaysta, muistaakseni tuli Yhdysvalloista. Muutaman töräyksen olen käyttänyt, löysin paremman:

Rock N Roll Super Web Grease

http://www.probikekit.com/_img_500x640/A0515.jpg

…kiitokset infoista/vinkeistä; rokkirasvaa vois kyllä kokeilla Philin töhnän sijasta kun näyttää vielä edukkaasti olevan tarjolla