Crescent-projekti (apua amatöörille)

Hankin hiljan vanhahkon (~1980-luku?) Cresecentin rektipyörän, jonka ajattelin muuttaa kiinteävälitteiseksi. Muutin tässä pari kuukautta sitten roskalavalta löytämäni Nishikin rektipyörän fiksiksi hankkimalla siihen uuden takakiekon ja uuden kasettikeskiön lyhyemmällä akselilla (115mm). Homma sujui ilmeisesti moukan tuurilla (ja kaverin avustuksella) kuin tanssi ja Nishiki pelittää erinomaisesti. Aiemmin epäilystä ja hipsteri-inhoa herättänyt kiinteävälitteinen vei mennessään, enkä ole tuon rakentamiseen jälkeen muulla ajanutkaan. Perun kaikki aiemmat pahat ajatukseni!

Hankin tuon Crescentin uudeksi projektiksi tajuamatta esim. keskiöistä mitään. Kammet ja keskiö lähtivät kyllä ihan mallikkaasti ulos, mutta asiaan perehdyttyäni vaikuttaa siltä, että keskiö on tuo ongelmallinen ranskalainen malli. Kovasti toivon näin, koska myös sveitsiläinen on mahdollinen.

Laakerikupissa lukee “Sakae SR-SC 35xP1 Japan” (ja on epämiellyttävää kyllä ulkonäöllisesti identtinen kuin sveitsiläinen keskiö). Oletukseni, että kyseessä on ranskalainen keskiö perustuu siihen, että Crescenteissä nuo olivat kai melko yleisiä. Tarkasti en osaa sanoa, koska en tiedä mihin suuntaan kierteet eri malleissa menevät.

Kuten randommin sveitsiläisessä keskiössä, Cressuni keskiön säädettävä laakerikuppi oli ihan kohtuullisessa kunnossa, mutta rattaan puoleinen kuppi oli kulunut käyttökelvottomaksi. Tai no, varmaanhan tuota käyttää voisi, mutta ikävän kulunut ja vähän tahmasi ajaessa. Akselin pituus on ~124mm (tönäristäni loppuu skaala 120mm:iin).

Joten asiaan:
Tarvitsisin fiksiprojektia varten (kai?) uuden keskiön lyhyemmällä akselilla (~115 tai 116mm)? Ajattelin käyttää nimittäin tuossa Nishikissä olevaa takakiekkoa ja se toimii fiksinä hyvin 115mm akselilla. Sekä Nishikissä että Cressussa on 68mm:n muhvi. Eikö tämän pitäisi mennä näin vai ajattelinko väärin?

Onko ainoa mahdollisuus tilata uusi keskiö lyhyemmällä akselilla Velo Orangesta? Soitin Pyörätohtorille ja kävin Kumiluodissa, mutta kierteettömiä keskiöitä ei ollut. Bikeshop.fi:stä ei ollut apua, vaikka googlen haku osoitti, että noilla on joskus ollut lyhytakselisia kierteettömiä keskiöitä. Myöskään Fillarikellarilla ei noita lyhyempiä kierteettömiä ollut. Ranskalaisia ei toki kenelläkään.

Saako noihin varaosia mistään? Myös uusi laakerikuppi kuulinen ja lyhyempi akseli tulisi toki kysymykseen, mutta oletan, että yhtä hyvin voisi toivoa mennyttä aikaa takaisin.

Kaikki apu & vinkit tulevat tarpeeseen! Tässä on nimittäin todellinen amatööri asialla.

edit: Kuvia jahka saan aikaiseksi!

Itsellä menossa myös moinen projekti, jotenka jonkin verran on tullut koluttua nettiä noiden vanhojen crescenttien osalta. Tosin sillä erolla, että ajattelin pitää vaihteet vielä toistaiseksi. Kuvasta olisi paljon apua, koska ei tosiaan kaikissa ole ranskalaista keskiötä. Tuolta löysin itse apuja, vaikka ruotsi vähän heikosti sujuukin Svenska cyklar och cykelmärken Muistaakseni mun keskiö on 135mm pitkä, joten saattaa olla eri mallia, kun meikäläisen cressu.

Kun ottaa huomioon, että tuo velo-orangen keskiö maksaa sen 48$ + postit, niin epäilenpä, että et säästä juuri mitään jos tuohon jostain varaosia löytäisitkin. Ebay:stä kannattaa katsella. Sieltä voi joskus löytyä sopivia osia, mutta nehän kelpaa sitten kyllä muillekin eli menevät aika nopeasti! Phil Woodsilta saat pelkät kupit 47$ hintaan: http://philwood.com/store/page36.html

Jos päädyt tuohon velo-orangeen, niin laita ihmeessä infoa posteista ja spekseistä tännekin, koska mua pelottaa tuon oman keskiön puolesta niin paljon, että pitäis saada varalle tuollainen. Mulla tosin on kupit kunnossa, mutta mistä sitä tietää miten tuon kanssa säheltäessä käy… Tekevälle sattuu, kuten voit tuolta mun projektithreadistä lukea =)

Velo Orangen keskiöitä ja muuta sälää saa myös vähän lähempää kuin Yhdysvalloista: http://www.freshtripe.co.uk/Freshtripe/Drivetrain.htm

Edittinä, että sori, katoin että se olisi ranskalainen, mutta se on ilmeisesti ihan tavallinen brittikierteinen.

Ranskalainen ja sveitsiläinen keskiö eroaa kiinteän kupin kierteiden osalta. Sveitsiläisessä vasenkätinen kierre, ts. aukeaa myötäpäivään. Ranskalainen aukeaa vastapäivään kierrettäessä.

Tarvitsemasi keskiön pituus riippuu kammista, joten ihan suoraan ei voi sanoa toimiiko 115 mm:n keskiö Cressussa. Ellet sitten käytä samoja kampia kuin Nishikissä. Mittaa ketjulinja nykyisellä keskiö-kampi -yhdistelmällä, niin tiedät kuinka paljon on pielessä, jos yhtään. Oikea ketjulinja saattaa löytyä suoraankin, käyttämällä kammen sisempää rataspaikkaa. Tietysti sinun pitää tietää myös takanavan ketjulinja (yleisimmissä kiinteissä navoissa 42 mm).

Lisää: Sheldon-sedän keskiötietokanta, Bob’s Garagen opetusvideot, LFGSS:n voimansiirtotietokanta.
Ja kuten aina: käytä tämän palstan hakua. Kaikkea tätä on käsitelty ennenkin : )

En muista postasinko tämän jo jonnekin, mutta jos sinulla on kammet ja mikä tahansa keskiöakseli JIS-viisteellä (joka on tossa Velo Orangen keskiössä), niin keskiöakseli speksataan seuraavasti:

Mittaa sen jämäakselin pituus, ruuvaa kampi siihen kiinni, mittaa halutun rattaan paikan etäisyys keskiöakselin päästä (helpompaa kuin keskiöakselin keskilinjasta) ja vähennä saadusta mitasta puolet keskiöakselin pituudesta. Saat etäisyyden keskiön keskilinjasta rattaan keskilinjaan, minkä vähennät keskiöakselin puolikkaasta pituudesta, jolloin tiedät paljonko kampi uppoaa akseliin. Tähän mittaan lisätään haluttu ketjulinja, kerrotaan kahdella, ja siinä on keskiöakselin pituus.

Esim. Shimano 600 -maantiekammet. Haluan rattaan ulommalle paikalle. Mittaan keskiöakselin 116 milliin. Ruuvaan kammen kiinni, asetan keskiöakselin “paljaan” pään kohtisuoraan pöytää vasten, mittaan etäisyyden pöydästä ulomman rataspaikan keskilinjaan 105 milliin.

116 mm / 2 = 58 mm
105 mm - 58 mm = 47 mm
48 mm - 47 mm = 11 mm

Haluan ketjulinjan 42 milliin, joten ihanteellinen keskiöakselin pituus on
(42 mm + 11 mm) * 2 = 106 mm.

Tsekataan tarjonta: 103 mm, 107 mm osuvat lähimmäksi. Haluan rattaan ulommalle paikalle, joten 107 mm keskiön, valmistajan toleranssien ja mittavälineiden tarkkuuden kanssa ketjulinja voi hyvinkin olla pari milliä liikaa ulkona. En missään nimessä halua ratasta sisemmälle paikalle, joten valitsen kolme milliä “liian lyhyen” keskiön (eli 1,5 mm pienemmän ketjulinjan) ja etsin miljoonalaatikostani prikkoja; eturattaalle 1 mm, takarattaalle 0,5 mm.

Sitten muistettava tarkistaa vielä ettei ratas tai kammenpää ota takahaarukkaan kiinni.

Kiitos vastauksista!

Olen aiempia keskusteluja lueskellutkin ja niistä löytänyt mm. Velo Orangen tarjonnan.

happo-orgiat: Kiitti tästä! Juuri tällaisia neuvoja kaipailinkin, koska itselläni ei noista ole mitään hajua!

Täytyy ruveta mittailemaan ja tarkistaa vielä tuon keskiön tyyppi ennen kuin rupean tilailemaan mitään.

Mittailin tänään vanhan keskiön akselia ja ketjulinjoja, ja alustavasti päädyin happo-orgian kaavoilla siihen, että akseli saa tuossa Cressussa olla aika pitkä. Alta 120mm:n akselilla alkaa olla vaara, että ratas ottaa kiinni haarukkaan ja 124mm:ssa on ketjulinja nykyisillä kammilla lähes optimaalinen - ainakin silmämääräisesti. (Kuten raksalla sanotaan, katso silmällä, sillä näkee parhaiten…)

Kierre ilmeisesti ranskalainen, koska aukeaa vastapäivään.

Onko jollain kokemusta Bikeshopin kierteettömistä keskiöistä? Tuhoavatko ne vanhat kierteet? Miten pysyvät paikoillaan? Kun olen saanut uusilla kammilla oikean akselipituuden katsottua, voisin tuolta Velo Orangelta tilata oikeanmallisen ranskiskeskiön, mutta tuota odotellessa voisin kokeilla Bikeshopin halpiskeskiöitä, jos eivät ole ihan surkeita.

Meillä Pelagolla on pari noita VO:n ranskiskeskiöitä mut en muista akselin pituuksia, voin katsella huomenna jos muistan.

YST:n kierteettömät keskiöt on kuulemma / kai / ehkä / ihan kelvollisia, joskin niissä on jo uutena pieni klappi, jonka poistamiseen saattoi olla olemassa joku keino?

Ei ole kokemusta kierteettömistä, mutta sen perusteella mitä olen täältä palstalta ja muualta lukenut (useista Crescent- ja Peugeot-projekteista) eivät ne kovin luotettavia ole. Jotkut ymmärtääkseni vain puristetaan sivuilta kiinni keskiömuhviin, toisissa on mekanismi joka laajentaa ne muhvin sisällä (esim VO:n Grand Cru). Kiinnitys varmistetaan lukitteella (Loctite tms.), joka sitten pitää tai ei. Lisää aiheesta.

tya: Kiitti! Kiva jos jaksat katsoa löytyykö teiltä noita.

Lueskelin noita keskusteluja ja aika erilaisia kokemuksia on ilmeisesti ollut. Täytyy katsoa päädynkö moiseen.

Projekti etenee verkkaiseen tahtiinsa. Keskiöongelma hoitunee ja varmaan pitäisi maalata/maalauttaa runko uusiksi. Vanha maalipinta päässyt ikävästi kulumaan veke. Väriehdotuksia? (Itse olen kallistumassa punaiseen.) Tässä pari kuvaa kuitenkin:


Keskiö avattuna ja putsattuna.


Rattaanpuoleinen kuppi; ikävästi elämää nähnyt.