Crescent Eddy Merckx

Iltaa,
viimeksi taisin olla yhtä innoissani pyörästäni silloin, kun opin ajamaan.

Crescent Eddy Merckx + Campagnolon 50-vuotisosasarja. Harmi kyllä sarjasta puuttuu navat ja takavaihtaja, mutta melkein kaikki muut palat ovat tallessa.

Tämä olisi tarkoitus huoltaa kuntoon. Isoimpana hankintana uudet kiekot, niiden lisäksi kaikenlaista pikkusälää. Suurin ongelma on satulatolppa ja stemmi: ne ovat juuttuneet kiinni. Satulatolppaa on edellinen omistajakin yrittänyt irroittaa, ja ehdotti tolpan halki sahaamista sen irti saamiseksi. Tämä keino voisi toimia, mutta ehjistä 50-vuotistolpista pyydetään sen verran levottomia summia, että olisi hienoa saada tolppa ulos ehjänä ja runko ehjänä. Stemmiä en ole kunnolla edes yrittänyt vääntää irti. Kannattaisiko yrittää esim. stemmi kiinni ruuvipenkkiin ja vääntää kapulalla haarukan jalkojen välistä, vai hajoaako siinä jotain? Takavaihtajan malli on minulle mysteeri. Entä tämä 50-vuotisosasarja, onko se aikansa paras vai jotain muuta?

Mikähän tuo rungon malli ja materiaali mahtaa olla? Keskiössä on koodi M7 8313 E, joka Merckx-koodioppaan mukaan viittaa joko Multisport tai Strada-malliin tai sitten ei, E taas kasarin alkuun tai 94-95. Columbuksen tarrassa ei lue putkitietoa. Rungon suora takajarrusilta ja haarukan laskeva kruunu näyttää samankaltaiselta kuin muissakin foorumilla esitellyissä Crescent-Merckxeissä.

http://lh5.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1QezQ4zXI/AAAAAAAAAxA/HT41vio8HDo/s512/IMG_6465.JPG

http://lh5.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1N5-lwsyI/AAAAAAAAAxw/5dmb7F72lNk/s640/IMG_6456.JPG

http://lh4.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1N73NPVTI/AAAAAAAAAwk/th8D0XWRTac/s512/IMG_6460.JPG

http://lh5.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1QbzPcMcI/AAAAAAAAAww/8JL7ZTaBsiQ/s512/IMG_6461.JPG

http://lh3.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1N7caQyZI/AAAAAAAAAx0/1ELYdJPlTq8/s640/IMG_6459.JPG

http://lh5.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1Qc7gY7rI/AAAAAAAAAw4/GaGrlboYKxs/s512/IMG_6463.JPG

http://lh3.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1Qebx8rcI/AAAAAAAAAw8/aRQB7blnQH8/s512/IMG_6464.JPG

http://lh6.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1Sjayj6oI/AAAAAAAAAxM/jp-sro41gb0/s512/IMG_6466.JPG

http://lh5.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1Sk970cfI/AAAAAAAAAxo/sHlYN6ds9Gk/s640/IMG_6470.JPG

http://lh3.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1SlbdwIhI/AAAAAAAAAxs/OWCKLE-Ol6Q/s640/IMG_6471.JPG

http://lh3.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1Sj8nirHI/AAAAAAAAAx8/HiaimtUkn5E/s640/IMG_6468.JPG

Lopuksi vähän mallailua satunnaisilla kiekoilla:
http://lh3.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TH1SmD8VHAI/AAAAAAAAAxc/bxeFB5E5GqA/s640/IMG_6472.JPG

osasarja viittaa vuoteen -83 :smiley: Hieno !

http://prollyisnotprobably.com/2010/02/17/PopeCampagnolo-PINP-article-thumb.jpg

Sama setti kun paavilla.

Ei varmaan mene crescent enää paremmaksi.
Tuossa columbus tarrassa taitaa olla ranskaksi tekstit? Yleensä niissä lukee “acciaio speciale”=special steel, tuollaista tarraa on käytetty ainakin SL ja SP putkissa. Tästä linkistä näkee, että columbus käytti tuota tarraa edellä mainituissa putkissa:
http://www.equusbicycle.com/bike/columbus/columbusoldfullcat/index.html
ja
http://www.equusbicycle.com/bike/columbus/columbusoldfullcat/big/06columbuscat.jpg

Mistä löysit tällaisen harvinaisuuden?

Niinkuin mr. Velo mainitsikin, 50th anniversary gruppo oli vuoden 83 erikoisuus. Ilmeisesti paaosin juhlavaakunalla, Tullion nimmarilla ja kultauksilla koristeltua super recordia. Hieno loyto, nayttaa kuvassa hyvakuntoiselta.

Suihkuta satulaputkeen ja emaputkeen alkautta wd-40. Ohjainkannattimen kiilaa voi myos koputella alakautta sopivalla tuurnalla tai tangolla. Jos on oikein tiukassa niin sitten lisaksi lampoa, mutta varo ettet polta maalipintaa pilalle.

Mistä moinen on löytynyt?

Skottin & Gaveniuksen Pyöräilijän kirjassa (1979, Helsinki: Otava) ehdotetaan paisuntapultilla varustetun mutkan irroittamiseksi seuraavaa:

Tuolla tavalla kiila lähti irti ja sen myötä mutkankin vain veti ulos. Jos itse mutka on jumissa, niin enpä tiedä auttaako nakuttelu.

Erittäin upea Merckx! TäälläSheldonin ohjeita satulatolpan irroitukseen.

Mm: “Do not try to remove a seatpost by pulling on it with a pipe wrench, locking pliers or any other tool. Instead, use a saddle.”

“Aluminum seatposts frequently become stuck by corrosion also, and penetrating oil is almost useless against aluminum oxide. Fortunately, aluminum oxide can be dissolved like magic by using ammonia.”

Muuta kyllä se wd40-kin auttaa. Toivottavasti irtoaa!

Sain itse huomattavasti kansanomaisemmasta Crescentistäni alumiinitolpan irti kaatamalla keskiöstä kodinputkimiestä(vastaa varmaan tuota Sheldonin ammoniakkikohtaa vaikka en aineen sisällöstä tiedäkään) ja antamalla vaikuttaa pari tuntia. Sen jälkeen lähti satulasta vääntämällä aika helposti. Hieno pyörä sinulla, toivottavasti saat jumineet osat irti. Ja takavaihtaja näyttäis 88-91 Athenalta velobasen mukaan.

Jos ei WD-40 skulaa niin grafiittivoiteluspray on kova sana.

Don Sumo - 7:42, 1.9.2010 » Sain itse huomattavasti kansanomaisemmasta Crescentistäni alumiinitolpan irti kaatamalla keskiöstä kodinputkimiestä(vastaa varmaan tuota Sheldonin ammoniakkikohtaa vaikka en aineen sisällöstä tiedäkään) ja antamalla vaikuttaa pari tuntia. Sen jälkeen lähti satulasta vääntämällä aika helposti. Hieno pyörä sinulla, toivottavasti saat jumineet osat irti. Ja takavaihtaja näyttäis 88-91 Athenalta velobasen mukaan.
Kodin putkimiehen vaikuttava aine on lipeä, eli natriumhydroksidi. Se syö alumiinin pinnasta sen ohuen alumiinioksidikerroksen, mutta ei vaurioita terästä. Syövytysprosessissa vapautuu sitten vetukaasua, joten kehotan varomaan tupakoinnin kanssa.

Kiitoksia vinkeistä! Hyvä kuulla, että voi kokeilla muutakin kuin sahaamista tai voimankäyttöä. Mutkalle on ruiskuteltu rost off iceä aika runsaasti eikä se ainakaan heti auttanut. Jumissa on siis stemmi, kiilapultti ja mutteri kyllä liikkuvat. Kodin putkimiestä tuli ostettua ja kaadan sitä runkoon heti kun saan kammet ja keskiön purettua - niitä varten pitäneekin hankkia työkaluja, biltsun kammen ulosvetäjä ennakoi vain korkanneita kierteitä. Onko kodin putkimiehestä vaaraa ainoastaan alumiinioksidille vai pitääkö maalipintoja ja alumiiniosia varoa?

Huomasin myös, että yksi juomapullotelineen muttereista pyörii tyhjää, kun sitä yrittää irrottaa. Tämä viitaa varmaan pultin korkanneisiin kierteisiin ennemmin kuin rungon. Kannattaisikohan pultti katkaista ja yrittää kiertää putken sisään ja sieltä ulos?

Tämä setti löytyi erään pyöräharrastajan kellarista. Runko osoittautui aikoinaan hänelle liian isoksi, jonka jälkeen pyörä on roikkunut varastossa vuosikausia.

TS - 12:24, 2.9.2010 » biltsun kammen ulosvetäjä ennakoi vain korkanneita kierteitä.
Hoitaa sekin tehtävänsä, kun ei väkipakolla runttaa. Ja tämä toimii:
joope - 22:29, 19.7.2010 » Siinä vaiheessa kun alkaa ulosvetäjää vääntäessä vähänkään pelottamaan, terävä [i]isku[/i] [b]kovalla[/b] (kuminuijilla on aivan eri käyttötarkoitus) vasaralla siihen ulosvetäjän päähän, kammesta mahdollisimman tukevasti kiinni pitäen. Sitten lisäkiristystä vähän kerrallaan, joka välissä napauttaen vasaralla. Silloin ulosvetäjä saa vasaraniskun verran lisää voimaa kammen irroitukseen, ilman että kammen kierteisiin kohdistuu yhtään enempää rasitusta. Mitä tukevammin kammesta pitää kiinni ja mitä joustavammin fillari missään on kiinni, sitä pienempi rasitus laakerille tulee. Käytännössä keskiö ei tuosta hajoa, jos on vähänkään maalaisjärkeä mukana, täysii ei tietenkään lyödä. Tuo toimii siksi, että joka kierteessä on aina pieni välys, myös ulosvetäjän ulomman ja sisemmän osan välissä. Isku sisempään osaan vaikuttaa suoraan keskiöakselin päähän, eikä kammen kierre korkkaa. Ulosvetäjä saattaa mallista riippuen toki kärsiä hiukan iskukohdasta, mutta vammat ovat lähinnä kosmeettisia. Nimimerkillä ammatikseni kampia irrotan, eikä yksikään ole korkannut sen jälkeen kun aloin tekemään noin. (Sitä ennen aika monikin.)
TS - 12:52, 2.9.2010 » Onko kodin putkimiehestä vaaraa ainoastaan alumiinioksidille vai pitääkö maalipintoja ja alumiiniosia varoa?
Joo, kannattaa varoo maalipintoja sekä alumiiniosia. Se lipeä ilmeisesti syövyttää alumiinia, joten liian pitkä liotus voi kostautua.

Ensin WD40/TF2-muu voiteluaine tolpan ja rungon väliin, lämmitys voi edellä mainitusti myös toimia mutta putkimiehen käytössä omat riskinsä. Jos ei sittenkään tolppa lähde minnekkään suuntaan, niin viimeinen keino; pyörä ylösalaisin ja tolpan ympärille säämiskä. Kiristät tolpasta ruuvipenkkiin ja lähdet erittäin varovasti kiertämään koko pyörää, jolloin jumittuneen satulatolpan pitäisi lähteä liikkeelle (aluksi sivusuunnassa). Tuossa tarvii käyttää voimaa hyvin vähän ettei runko vääntyile ensin.

Hieno löyty ja tsemppiä huoltoprojektiin!

Tässä varoittava kuva miten saattaa käydä jos käyttää liikaa voemoo:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs099.ash2/38293_406211057953_823527953_4272063_5794276_n.jpg

Nyt et sitten TS voi epäonnistua kun asialliset ohjeet ja varoittavat esimerkkikuvatkin:)

Ja onhan se kyllä muuten niin, että jos aidon Merckxin nösvii, niin “vähäisen valon ruhtinas” tai jokin muu musta enkeli tulee ja vie…

On muuten ärsyttävää, että ne valmistajat ovat kaiverrelleet niitä kuluvia ketjurattaita, kun niitä joutuu kuitenkin aina välillä vaihtamaan, ja se kampien kaivertelu on jätetty sitten jotenkin vähän vähemmälle. Tuossakin on isommat tekstit rattaassa kuin kammissa:

Melkein kannattaisi vaihtaa tuo juhlamallin eturatas joksikin muuksi versioksi, ja pistää tuo hyvin harvinainen 50 vuotis juhlamalli ratas talteen kaapinpäälle. Se on kuitenkin säilyttämisen arvoinen kappale mennyttä maailmaa. - Toki: sillä pyörällä noin muuten kannattaa aivan ehdottomasti ajaa ja hyvin hartaasti ja paljon.

Tuure

-.-

Shimanoon (130 bdc) saa Surlyn eturattaita ruostumattomasta teräksestä, mutta onko jolle kulle tullut vastaan ruostumattomasta teräksestä tehtyjä 135 millisiä ?

Jäi muuten sanomatta, että erittäin hieno Crescent - Merckx. - Onnittelut omistajalle tuosta löydöstä.

Tuure

-.-

Fyxomatosis myy ainakin. Tosin vain 1/8-tuumaista. Tiedä sit jos niiltä kysyis kauniisti.

http://lh5.ggpht.com/_E6uiKk3t--4/TLop3elVyMI/AAAAAAAAA24/_JVdr4Zp128/s640/IMG_7232.JPG

Projekti etenee hitaasti! Sain taas muutaman osan irti: stemmi lähti lopulta laittamalla pyörä ylösalaisin kiinni stemmistä ruuvipenkkiin ja vääntämällä ruuvipuristimella haarukan kruunusta. Melko helpolla se tällä tavoin lopulta irtosi - harjoittelin ensin Pösöllä, jossa oli sama vaiva ja stemmi huomattavasti tiukemmassa. Samoin toinen kitkavaihtaja irtosi voimannäytöllä.

Satulatolppa on yhä jumissa ja samoin keskiön lukkorengas tuntuu olevan tiukassa. Ruuvarilla ja vasaralla koetin naputella kunnollisten työkalujen puutteessa, mutta lommoa rupesi tulemaan niin en viitsinyt sen kovempaa kokeilla.

Olen melko vakuuttunut siitä, että tähän pitäisi nyt saada se täydellinen 50-vuotisosasarja. Eli jos nurkissasi sattuu pyörimään, tai tiedät mistä löytyy, Campan 50-vuotis -super record takavaihtajaa, napoja pikalinkkuineen, yhtä kammen pölykapselia ja jarrun vaijerinkuorenpidikettä, ostan ne mielelläni! Näiden lisäksi tarvitsen uudet kahvakumit, lyhyemmän stemmin ja vannekehät. Avot vai tuubit, kas siinä pulma!