Crescent 309 Competition ja keskiö

Siisti tanko! Veikkaan brittikierrettä, mutta veikkaus on hatustavedetty.

Joo kyllä näin uudessa Cressussa pitäisi olla brittiä, oon mielestäni purkanut samanlaisen mixte-versiona, eikä mitään ranskista näkynyt.

britti++

Mahtavuutta, kuten eräs tuttavani sanoisi. Siinä tapauksessa ensihätään kannibalisoin keskiöpatruunan kampineen Konasta kiekkojen lisäksi. Tekisi mieli maalata tuo vähemmän rumaksi, mutta ikävä kyllä maalipintakin on teknisesti hyvässä kunnossa. Ehkä stemmi pitää vaihtaa lyhyempään, mutta tuossa taitaa olla sitten meikäläisen talvikulkine. Ei ole niin harvinainen ajokki, etteikö sitä tohtisi altistaa siihen, mihin se on tarkoitettukin.

Ja tuolla tangolla ajetaan varmaan täysii… Tai sitten se myydään sitä arvostavalle kohtuuhinnalla :wink:

Mulla on competition 12 malli, Kai vuodelta 1981. Ja siinä on ranskalainen kierre. Nyt yrittää toimia kierteetön keskiö tuossa. Parempaa kun ei ole löytynyt tähän hätään.

Tarkoitus ei ole säikytellä, mutta tuon näköinen Crescent voi hyvinkin olla esim. vuodelta 1991 ja siinä kyllä edelleenkin saattaa silloin olla ranskalainen 35 x 1 merkinnällä varustettu keskiö.

Jos kierteet ovat ehjät, niin mieti kahdesti, pilaatko ne kierteet kierteettömällä patruunalla. Ei niitä kierteitä huvikseen sinne keskiöön ole laitettu.

Onnea aidon Crescentin omistajalle.

Tuure

-.-

Kiitos varoituksesta. En tiennyt noilla kierteettömillä saatavan noin paljon hävitystä aikaan. Jos edes kupit ovat kunnossa, niin eiköhän tuohon löydy varaosa-akseli Greenbikesta tai Ecobikesta. Pitää vain putsata ja voidella aktiivisemmin. Toisin kuin Pösön kuppeihin, näihin ei oltu merkitty kierteiden mallia.

tle88 - 4:56, 28.9.2009 » Jos kierteet ovat ehjät, niin mieti kahdesti, pilaatko ne kierteet kierteettömällä patruunalla. -.-
Miten ne kierteet pilalle menevät YST patruunaa käytettäessä?

toisissa threadeissa täällä on esitetty erittäinkin loistava ratkaisu ranskiskierteisiin: hommata sen mallinen kasettikeskiö, jonka molemmat kierreplugit on irrotettavissa ja sitten hommata pari sopivaa kierreplugia (mutteria? kupeiksi niitä jotkut sanoo mutta kieltäydyn moisesta harhaanjohdosta tässä).

asiaankuuluvan threadin löytäminen pitäis olla kohtuupienen vaivan alla ja jos ei ole niin se ehkä viittais jonkinmoisen tietopankiksi suunnitellun tietopankin tarpeeseen.

onnee ja menestystä ja kerro tännekin :slight_smile:

ps. randomille, kierteet menee rikki jos niitten sisällä heilutellaan kierteetöntä kappaletta noilla voimilla mitä keskiössä käsitellään

Itse etsiskelin kasaus vaiheessa juuri tuota akselia alkuperäiseen keskiöön, koska kupit kunnossa ja kierteet olivat myös, ei löytynyt ei… nyt ottaa päähän ettei löytynyt tai en jaksanut enempää etsiä, miten sen nyt ottaa/katsoo, mut eniway. Tohtori tarjoili kierteetöntä, ja taisi täällä jollain olevan myös. Nyt saa kiristellä, vaikka kuinka paljon lukitetta laittelee, heiluu heiluu ja ketjulinja tuli säätämällä ookooo. Niin, naksuu ja poksuu myös, ei johdu polkimista, vaihdeltu ja testailtu on. Runko tuntuu muuten hyvältä mutta ehkä vähän pieneltä, miettinyt uuden rungon/pyörän hommaamista, kunhan tyttöystävän cressu mixten saisi kasaan ensin…

temmi_hoo - 6:16, 28.9.2009 » toisissa threadeissa täällä on esitetty erittäinkin loistava ratkaisu ranskiskierteisiin: hommata sen mallinen kasettikeskiö, jonka molemmat kierreplugit on irrotettavissa ja sitten hommata pari sopivaa kierreplugia (mutteria? kupeiksi niitä jotkut sanoo mutta kieltäydyn moisesta harhaanjohdosta tässä). asiaankuuluvan threadin löytäminen pitäis olla kohtuupienen vaivan alla ja jos ei ole niin se ehkä viittais jonkinmoisen tietopankiksi suunnitellun tietopankin tarpeeseen. onnee ja menestystä ja kerro tännekin :) ps. randomille, kierteet menee rikki jos niitten sisällä heilutellaan kierteetöntä kappaletta noilla voimilla mitä keskiössä käsitellään
Työmatkalla pohdin ihan samaa ratkaisua kun mietin Michen keskiöpatruunan sovittamista keskiöön juurikin tuollaisilla kupeilla/kierreplugeilla. Pitää etsiskellä ko. lankaa illalla ja googletella. Tiedä sitten, mistä noita kierreplugeja saa ja mikä niiden vieraskielinen nimitys on, mutta eiköhän sekin selviä. Tosi mies/nainen varmaan sorvaisi alkuperäisistä.

https://www.yksivaihde.net/old/1808

irkissä viikinjarkko muisti threadin nimen jota wordspruit ei osannu löytää threadin otsikko hakusanoinaan… ihq <3

No aivan. Tuota ketjua on olen lukenut, mutta olin sivuuttanut tuon ultra torque-vinkin. Täytyy tällä viikolla käydä lbs:ssä hypistelemässä moisia ja pähkäilemässä sopivan pituisella akselilla varustettua patruunaa.

Suuret kiitokset neuvoista.

temmi_hoo - 7:08, 28.9.2009 » ps. randomille, kierteet menee rikki jos niitten sisällä heilutellaan kierteetöntä kappaletta noilla voimilla mitä keskiössä käsitellään
Höpsistä pussiin. Kolmessa pyörässä ollut YST kierteettömät patruunat ja yhteensä tuhansia ajettu - muhvien kierteet ovat edelleen täysin kunnossa.

YST patruuna koskettaa muhvia vain päissä kun se kiristetään siihen väliin sen omia sisäisiä kierteitä käyttäen, ts patruuna ei kosketa muhvin omaa kierrettä kuin siellä muhvin reunassa. Jos muhvi on jotain muuta kuin terästä niin onhan mahdollista että tuo alla olevassa kuvassa näkyvä viiste painaisi kierteen alkua läjään, käytännössä omassa käytössä en ole moista havainnut vaan YST patruunoiden ongelmat ovat muualla käytössä (pitää vetää kireälle + lukitetta).

oh ah siistiä!

Kyllä käytännössä varmasti näinkin, mutta minustakin juuri tuo kartiolla rutistelu tuohon kierteen alkuun vaikuttaa vähän ilkeältä tempulta ajatelleen sen kierteen reunaa. Se voi mennä läjään, ja sen jälkeen homma menee hiukan hankalaksi.

http://kotisivu.dnainternet.net/leutola/Crescent/Crescent/Valokuvat

Kuvan lukkorenkaat maksoivat vuosi sitten noin 25 euroa / pari ja kaksi työkalua noin 30 euroa / pari. (että voi kiristää molemmilta puolilta yhtä aikaa.)

Tilasin kaksi paria renkaita ( 4kpl) ja 2 kiristys työkalua + postikulut englannista, ja summa oli 80 euroa ja muutama sentti päälle. Yksillä renkailla puhutaan varmaankin 50-60 euron summasta. (firma oli HubJub)

Tuossa on yksi ikuinen ratkaisu asiaan. Toinen uudempi ovat ne Phil Woodin uudet Shimano kupit 123 dollarin (noin 100 euroa) hinnalla. Suosittelen tätä jälkimmäistä, koska uudempien kampien saatavuus ja hinta/laatu suhde on parempi. Näin siis tietenkin vain, jos runko on omistajalleen täsmälleen sopivan kokoinen.

Minun mielestäni tuo YST:n kartioratkaisu on koneteknisesti kerettiläinen ratkaisu. Siitä kertoo sekin, että kaikki sanovat sen pyrkivän aukeamaan. Minusta tuo tarkoittaa sitä, ettei se varsinaisesti ole ihan ensisijaisesti suositeltava vaihtoehto. Ei ainakaan silloin, jos parempiakin ratkaisuja on oikeasti jo olemassa ja tarjolla. Nämä hintaerot ovat kuitenkin aika marginaalisia.

Näin siis minä ajattelen. Minulla ei ole ollut koskaan tuollaista YST patruunaa eikä mitään vastaavaa. Mutta tuo kartiolla kierteen reunasta ruttaaminen tosiaan tuntuu teknisesti väärältä tavalta tehdä tuo asia.

Tuure

-.-

Vaihtoehtoja pähkäillessäni tuli mieleeni, että Michen keskiönkin saattaisi saada samalla tavalla asennettua. Pitäisi vain hankkia ko. keskiön mukana tulevia kuppeja / kierreplugeja, sekä niihin istuva patruuna.

Kammen ulosvetäjän heitettyä äsken veivinsä, en päässyt vielä todentamaan, mitkä kierteet keskiöstä löytyvät. Temmin ja Tuuren esittämä ratkaisumalli tuntuu houkuttelevammalta, kuin kierteettömän keskiön käyttö. Uhkakuvana tosin alkaa olemaan pyörän arvon moninkertaistuminen. Ja sitten pitäisi vielä löytää plugeihin istuva ja joidenkin kampien kanssa pituudeltaan natsaava patruuna. Kuten kierteettömälläkin.

UT-plugien hankinta houkuttaa, mutta jotenkin pelkään, että se tarkoittaa kampiostoksille siirtymistä sekä toivottua enemmän säätämistä ketjulinjan kanssa. Ainakin jos ymmärsin oikein sen perusteella, mitä netistä luin.

Yksi pyörä, yksi standardi… Toivottavasti tuo on brittikierteillä.

tle88 - 19:16, 28.9.2009 » Minulla ei ole ollut koskaan tuollaista YST patruunaa eikä mitään vastaavaa. Mutta tuo kartiolla kierteen reunasta ruttaaminen tosiaan tuntuu teknisesti väärältä tavalta tehdä tuo asia.
Ehkä kuvailin asiaa epäselvästi - muhviin reunahan ei ole omissani mennyt ruttuun ja kuten sanoin kierre jää ehjäksi. Lähinnä ajatusleikkinä ajattelin että jos tässä mikään voi kulua niin toki se kohta mihin muhvi koskettaa, eli se reuna. Ei meinaan minun 108kg + metrin varsi riittänyt lyttäämään kierteen alkua - nimittäin sen se vaatii että se pysyy kiinni, mistä päästäänkin:

Minä luovuin noista YSTeistä koska ne ovat a) kaikki JIS viisteellä, b) varsin pitkillä akseleilla, ja c) pitää laittaa apinanraivolla kiinni. Patruuna ei käsittääkseni käytössä itsestään kierry auki, vaan alkaa ääntämään muhvin reunaa vasten (tai sitten irtokupin puolelle tuleva kiilanmallinen “prikka” liikkumaan) Äänen syntyyn saattoi myös vaikuttaa ne samat 108kg ja talvet/kesät ajaminen.

http://www.velo-orange.com/grcrufrthbob.html

Mietin, et jos tilais tuohon omaan ranskikseen tollaisen… Paska vaan, kun 107mm on loppu…

tle88 - 19:29, 28.9.2009 » Tarkoitus ei ole säikytellä, mutta tuon näköinen Crescent voi hyvinkin olla esim. vuodelta 1991 ja siinä kyllä edelleenkin saattaa silloin olla ranskalainen 35 x 1 merkinnällä varustettu keskiö.
Ja Tuure on oikeassa: on erittäin todennäköistä että siellä kiinteässä kupissa on merkintä kierteestä. Jos lukee tuo 35 x 1 niin silloin vastapäivään ;)