Crescent 309 Competition ja keskiö

temmi_hoo - 6:16, 28.9.2009 » toisissa threadeissa täällä on esitetty erittäinkin loistava ratkaisu ranskiskierteisiin: hommata sen mallinen kasettikeskiö, jonka molemmat kierreplugit on irrotettavissa ja sitten hommata pari sopivaa kierreplugia (mutteria? kupeiksi niitä jotkut sanoo mutta kieltäydyn moisesta harhaanjohdosta tässä). asiaankuuluvan threadin löytäminen pitäis olla kohtuupienen vaivan alla ja jos ei ole niin se ehkä viittais jonkinmoisen tietopankiksi suunnitellun tietopankin tarpeeseen. onnee ja menestystä ja kerro tännekin :) ps. randomille, kierteet menee rikki jos niitten sisällä heilutellaan kierteetöntä kappaletta noilla voimilla mitä keskiössä käsitellään
Työmatkalla pohdin ihan samaa ratkaisua kun mietin Michen keskiöpatruunan sovittamista keskiöön juurikin tuollaisilla kupeilla/kierreplugeilla. Pitää etsiskellä ko. lankaa illalla ja googletella. Tiedä sitten, mistä noita kierreplugeja saa ja mikä niiden vieraskielinen nimitys on, mutta eiköhän sekin selviä. Tosi mies/nainen varmaan sorvaisi alkuperäisistä.

https://www.yksivaihde.net/old/1808

irkissä viikinjarkko muisti threadin nimen jota wordspruit ei osannu löytää threadin otsikko hakusanoinaan… ihq <3

No aivan. Tuota ketjua on olen lukenut, mutta olin sivuuttanut tuon ultra torque-vinkin. Täytyy tällä viikolla käydä lbs:ssä hypistelemässä moisia ja pähkäilemässä sopivan pituisella akselilla varustettua patruunaa.

Suuret kiitokset neuvoista.

temmi_hoo - 7:08, 28.9.2009 » ps. randomille, kierteet menee rikki jos niitten sisällä heilutellaan kierteetöntä kappaletta noilla voimilla mitä keskiössä käsitellään
Höpsistä pussiin. Kolmessa pyörässä ollut YST kierteettömät patruunat ja yhteensä tuhansia ajettu - muhvien kierteet ovat edelleen täysin kunnossa.

YST patruuna koskettaa muhvia vain päissä kun se kiristetään siihen väliin sen omia sisäisiä kierteitä käyttäen, ts patruuna ei kosketa muhvin omaa kierrettä kuin siellä muhvin reunassa. Jos muhvi on jotain muuta kuin terästä niin onhan mahdollista että tuo alla olevassa kuvassa näkyvä viiste painaisi kierteen alkua läjään, käytännössä omassa käytössä en ole moista havainnut vaan YST patruunoiden ongelmat ovat muualla käytössä (pitää vetää kireälle + lukitetta).

oh ah siistiä!

Kyllä käytännössä varmasti näinkin, mutta minustakin juuri tuo kartiolla rutistelu tuohon kierteen alkuun vaikuttaa vähän ilkeältä tempulta ajatelleen sen kierteen reunaa. Se voi mennä läjään, ja sen jälkeen homma menee hiukan hankalaksi.

http://kotisivu.dnainternet.net/leutola/Crescent/Crescent/Valokuvat

Kuvan lukkorenkaat maksoivat vuosi sitten noin 25 euroa / pari ja kaksi työkalua noin 30 euroa / pari. (että voi kiristää molemmilta puolilta yhtä aikaa.)

Tilasin kaksi paria renkaita ( 4kpl) ja 2 kiristys työkalua + postikulut englannista, ja summa oli 80 euroa ja muutama sentti päälle. Yksillä renkailla puhutaan varmaankin 50-60 euron summasta. (firma oli HubJub)

Tuossa on yksi ikuinen ratkaisu asiaan. Toinen uudempi ovat ne Phil Woodin uudet Shimano kupit 123 dollarin (noin 100 euroa) hinnalla. Suosittelen tätä jälkimmäistä, koska uudempien kampien saatavuus ja hinta/laatu suhde on parempi. Näin siis tietenkin vain, jos runko on omistajalleen täsmälleen sopivan kokoinen.

Minun mielestäni tuo YST:n kartioratkaisu on koneteknisesti kerettiläinen ratkaisu. Siitä kertoo sekin, että kaikki sanovat sen pyrkivän aukeamaan. Minusta tuo tarkoittaa sitä, ettei se varsinaisesti ole ihan ensisijaisesti suositeltava vaihtoehto. Ei ainakaan silloin, jos parempiakin ratkaisuja on oikeasti jo olemassa ja tarjolla. Nämä hintaerot ovat kuitenkin aika marginaalisia.

Näin siis minä ajattelen. Minulla ei ole ollut koskaan tuollaista YST patruunaa eikä mitään vastaavaa. Mutta tuo kartiolla kierteen reunasta ruttaaminen tosiaan tuntuu teknisesti väärältä tavalta tehdä tuo asia.

Tuure

-.-

Vaihtoehtoja pähkäillessäni tuli mieleeni, että Michen keskiönkin saattaisi saada samalla tavalla asennettua. Pitäisi vain hankkia ko. keskiön mukana tulevia kuppeja / kierreplugeja, sekä niihin istuva patruuna.

Kammen ulosvetäjän heitettyä äsken veivinsä, en päässyt vielä todentamaan, mitkä kierteet keskiöstä löytyvät. Temmin ja Tuuren esittämä ratkaisumalli tuntuu houkuttelevammalta, kuin kierteettömän keskiön käyttö. Uhkakuvana tosin alkaa olemaan pyörän arvon moninkertaistuminen. Ja sitten pitäisi vielä löytää plugeihin istuva ja joidenkin kampien kanssa pituudeltaan natsaava patruuna. Kuten kierteettömälläkin.

UT-plugien hankinta houkuttaa, mutta jotenkin pelkään, että se tarkoittaa kampiostoksille siirtymistä sekä toivottua enemmän säätämistä ketjulinjan kanssa. Ainakin jos ymmärsin oikein sen perusteella, mitä netistä luin.

Yksi pyörä, yksi standardi… Toivottavasti tuo on brittikierteillä.

tle88 - 19:16, 28.9.2009 » Minulla ei ole ollut koskaan tuollaista YST patruunaa eikä mitään vastaavaa. Mutta tuo kartiolla kierteen reunasta ruttaaminen tosiaan tuntuu teknisesti väärältä tavalta tehdä tuo asia.
Ehkä kuvailin asiaa epäselvästi - muhviin reunahan ei ole omissani mennyt ruttuun ja kuten sanoin kierre jää ehjäksi. Lähinnä ajatusleikkinä ajattelin että jos tässä mikään voi kulua niin toki se kohta mihin muhvi koskettaa, eli se reuna. Ei meinaan minun 108kg + metrin varsi riittänyt lyttäämään kierteen alkua - nimittäin sen se vaatii että se pysyy kiinni, mistä päästäänkin:

Minä luovuin noista YSTeistä koska ne ovat a) kaikki JIS viisteellä, b) varsin pitkillä akseleilla, ja c) pitää laittaa apinanraivolla kiinni. Patruuna ei käsittääkseni käytössä itsestään kierry auki, vaan alkaa ääntämään muhvin reunaa vasten (tai sitten irtokupin puolelle tuleva kiilanmallinen “prikka” liikkumaan) Äänen syntyyn saattoi myös vaikuttaa ne samat 108kg ja talvet/kesät ajaminen.

http://www.velo-orange.com/grcrufrthbob.html

Mietin, et jos tilais tuohon omaan ranskikseen tollaisen… Paska vaan, kun 107mm on loppu…

tle88 - 19:29, 28.9.2009 » Tarkoitus ei ole säikytellä, mutta tuon näköinen Crescent voi hyvinkin olla esim. vuodelta 1991 ja siinä kyllä edelleenkin saattaa silloin olla ranskalainen 35 x 1 merkinnällä varustettu keskiö.
Ja Tuure on oikeassa: on erittäin todennäköistä että siellä kiinteässä kupissa on merkintä kierteestä. Jos lukee tuo 35 x 1 niin silloin vastapäivään ;)

Kierreplugi, vai? Kyllä sitä voi kupiksi kutsua, niin ei tarvi tuommoisia vammaisia fingelskoja keksiä.

Pahus. Tähysin kammen katveesta otsalampun kanssa pölyt putsattuani kiinteästä kupista merkinnän F. F niin kuin British… jepulis jep. Alkaa tuntumaan siltä, että joko etsin omista tai lbs:n varastoista sopivan irtoakselin tai sitten kokeilen Tuuren vinkkiä, mikäli koen olevani liian rahoissani. Pösön, keskiössä sveitsiläiset kierteet, kanssa touhutessa kaikki oli helpompaa, kun ei tiennyt/tajunnut tällaisia vaihtoehtoja olevan olemassakaan.

Jiima: JOS fillarikellarin nettisivusto on ajan tasalla, niin heillä on 107 mm BB-UN-72 (=XT) patruunaa.

Ihan tavallinen halpa 75 millin ulosvetäjä riittää noiden alumiini lukkorenkaiden irrottamiseen. - Ei se irrotus voimaa tarvitse, vaan täsmälleen suorassa linjassa tulevan vedon. Siksi siis se ulosvetäjä. Renkaan reuna on ohut, joten jos ostaa 5-7 euron ulosvetäjän, kannattaa katsoa, että kynnet ovat suorat ja hyväkuntoiset. Valkkaa siis sellaisen hyvän yksilön.

Laikanpitimen saa parilla eurolla Biltemasta ja miksei muualtakin, ja jokin 125 millinen laikka hoitaa homman. Jos mahdollista, valitse hommaan raudaton = ruostumattomalle teräkselle tarkoitettu laikka, niin laikka ei hinkkaa patruunan runkoon ruostuvaa rautaa. Jos poralle ei ole telinettä, sitä pitää vaikka sylissä polvien välissä tuon hetkellisen pienen hiomasession ajan. 5 sadasosaa on niin pieni ero, että sen melkein voisi luulla lähtevän käsissä hiomapaperilla pyörittämällä. Laikka kustantaa kuitenkin vain pari euroa, ja se hoitaa homman nopeasti ja siististi.

On myös ihan hyvä, että patruunan reuna jää hiukan karheaksi, se estää sisäkautta renkaiden auki pyörimistä ja karhea pinta nappaa hyvin kiinni renkaiden ruostumattomaan teräkseen. Asiasta ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Renkaiden ja rungon muhvin väliin kannattaa laittaa epäjaloa alumiinitahnaa, koska ruostumattomat renkaat voivat muuten syödä rungon kierteitä sähköisesti. Nyt uhriksi joutuvat ne alumiinijyväset, jotka hissuksiin mustuvat siellä välissä.

Samaan syssyyn sen rungon voi sitten suihkuttaa sisältä Tectyl tai Dinitrol suoja-aineella, joiden nimissä on " ML ".

===

Ja K-Mikolle: Minä siis suositan jo nyt sitä kalliimpaa Phil Woodin kuppiratkaisua. Nelikantti kampien tarjonta on jo nyt selvästi huonompaa, kuin noiden upouusien onttoakselisten.

Ero laadussa näkyy selvästi, minulla on kilpuri Crescenteissä (molemmat vuodelta 1991) Shimano Exage 300 sarjaa ja toisessa Campagnolon Xenonia. Esim. kammet ja jarrut ovat maalattuja. Nyt saa uusien automaattikoneiden jyrsimiä ja kiillottamia osia edullisesti, ja em. osat pyyhkivät suoraan sanoen lattiaa noilla vanhoilla osilla. Lisäksi pääsee eroon juurikin noista halvan ulosvetimen kanssa korkkaavista kierteistä ja kaikesta muusta ikävästä juuttumisesta. - Kyllä valmistustekniikat ovat selvästi kehittyneet.

Se Phil Woodin kuppi kirpaisee sen yhden kerran, ja sen jälkeen on ranskalaisten kierteiden aiheuttama vit… eh… harmistus jäänyt ikiajoiksi historiaan.

Se 92309 Crescentti on muuten kestävä ja arvokas pyörä. Onnittelut sen hankinnasta.

Tuure

-.-

Ja osista: eloksoitu on aina eloksoitu… se Randommin Crescentissä oleva eloksoitu Veloce sarja aiheutti meikäläisen harakan sielussa suoranaista nälkää… kiiltävä metalli on aina kiiltävää metallia. Oli sekin ajatus, että osat maalataan vannemaalin harmaiksi. Nyt sieltä maalin alta paljastuu tosi karkeasti rääsittyä pintaa.

Hemmetti… en ensin edes huomannut tuota tankoa tuosta kuvasta, ja melkein meni ohitse tuo tangon herjaaminenkin…

No siis: Kyllähän sitä kokeilla kannattaa, kun se nyt tuossa tulee mukana. Tuolla pääsee arvostettuun punakoiden, tanakoiden ja hanakoiden hybridimiesten kastiin, jotka kulkevat työntämällä ovista, joista vähäisemmät ja väistyvät uroot tavailevat tien tukkona sitä “vedä” sanaa…

:sunglasses:

Tuure

-.-

Äläkä kiirehdi sen värin vaihtamisen kanssa… se on tosiaan niin kauhea, että se jonkun ajan päästä alkaa oikeastaan näyttämään ihan hienolta. Se väritys ON aikakautensa kuva.

offia offimmaks menee mutta mun mielestä kasettikeskiön runkoon kiinnittävä pala on enemmänkin lyhyt ruuvi kun kuppi. jälkimmäinen olis laakerin osa ja sitä varten pyöris kuulia. :slight_smile: siksi yritän välttää sen sanomista kupiksi.

k-mikolla on onneks sen verran muutama fillari, ettei yhden yksittäisen remontissa tarvii pitää hirmusta kiirettä osien hankinnan tai valinnan aiheuttamien hidastuksien ohi jollain hämärällä kikkaviritysratkasulla.

temmi_hoo - 6:22, 29.9.2009 » offia offimmaks menee mutta mun mielestä kasettikeskiön runkoon kiinnittävä pala on enemmänkin lyhyt ruuvi kun kuppi. jälkimmäinen olis laakerin osa ja sitä varten pyöris kuulia. :) siksi yritän välttää sen sanomista kupiksi.
Kommunikoinnissa omien uudissanojen keksiminen ei kuitenkaan auta.

Jotenkin minä ajattelen tuota kasettikeskiön liitäntätapaa pelkkänä “lukkorenkaana” , vanhaa originaalia ratkaisua “laakerikuppina” ja nyt näitä uusia ontoille akseleille tehtyjä ratkaisuja “ulkopuolisina kuppeina”. Ihan vain siksi, että kaksi jälkimmäistä ovat kuitenkin fyysisesti kupin mallisia, vaikkakin erilaisia.

On totta, että noille pitäisi jotenkin vakiintua yksikäsitteiset nimet. Sama koskee muitakin kone-elimiä… joskus on pirun vaikea hahmottaa mikä ja missä se ongelma on, kun laveissa kuvailuissa vilahtelevat sanat “härpäke” ja “lipare”…

Oma lukunsa on sitten sanojen voima, työ ja teho sekoittuminen epämääräiseksi powerin yleiskäsitteeksi, ja jopa oppikirjoissa kummitteleva “sähkömotorinen voima”…

Tätä on muuten joka alalla. Vilkaiskaapa seuraavan linkin perhomiesten ongelmaa nimetä koskia sisältävästä joesta se tarkalleen määrätty paikka. Itseäni on aina viihdyttänyt käsite “kosken niva”, koska tuo voi tarkoittaa jokseenkin mitä tahansa kohtaa ko. virrasta.

http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=1&t=22781&start=0

===

Että jotenkin pysyy vielä aiheessa, niin katsoin niitä kuvia vielä lisää. Olit pannut linkin toisaalle viimeisten hankintojen puolelle. Sarjanumero on emäputkessa, ja luulen siksi, että pyörä on ihan juottamistyötään myöten tehty Varbergissa ruotsissa. = Ei ole mitään alihankinta työtä. Ihan ehtaa hurrirautaa siis. Arvo peli. Kauniit muhvit tuossa. Löytyikö putkista valmistajan merkkiä ? Tange 900 ? Vai onko jo Tange 2001 Mangalloy ?

Tange 900 on ihan hyvää cro-mo putkea, vaikka siinä onkin sivusauma. En ole nähnyt enkä kuullut, että saumatut putket olisivat aukeilleet. Kyllä se sauma yleensä lujemmaksi tehdään, kuin se muu putki.

Tuure

-.-

tle88 - 9:37, 29.9.2009 » http://www.cadre.org/Merckx/catalog/1990-large.jpg
Ei saakeli! Minäkin ostan crescentin. Tuohan on ihan selvästi Jack Bauer tuon cressun kanssa. Kovat jätkät ajavat näköjään kressuilla.

Onneksi tämän kanssa ei tosiaan ole kiire. Pitää vain malttaa tehdä ja miettiä tai pikemminkin miettiä ja tehdä rauhassa. Temmin mainitsemista ajokeista, tai tällä hetkellä ajamattomana olevista rungoista, pitänee tässä pikkuhiljaa ruveta luopumaan. Kämppikset arvostavat. Jos ehtisin viikonloppuna kuvailemaan ja laittamaan myyntiin/vaihtoon/antamaan pois.

En tiedä, montako 1-vaihteista ihminen tarvitsee. Ehkä tästä tai Rossinista voisi harkita monivaihdepyörää. Tämä voisi olla sellainen jämäkkä retkipyörä. Tarakka ja lokaritkin löytyy jo valmiina ja Tuurekin tuossa suitsutti työn jäljen ja kestävyyden laatua. Monivaihteistus olisi sekin linjassa mahdollisten modernien keskiö- ja kampiratkaisuiden kanssa.

Putkista ei löytynyt alkuperäisen myyjäliikkeen tarran lisäksi muita merkintöjä, joten materiaalista en tiedä kuin, että terästä.

Niin ja enhän minä ole edes runkolukkoa ehtinyt murtamaan. Taloyhtiön pyörävaraston tyhjennyksen myötä Hietaniemen käytetyt tavaran kirppikselle päätyneeseen pyörään kun ei avainta ollut.

p.s. Tuolta kyseiseltä kirppikseltä voi toisinaan tehdä hyvin edullisia löytöjä. Ei mitään ihmeellistä, mutta hyviä käyttöpyöriä alkaen jopa 15 egeä. Arvokkaimpien hinnat taitavat olla 40-50 paikkeilla. Kyseessä on siis se maan alla sijaitseva liike, joka myy kirppiskaman lisäksi yhtä sun toista.

K-Mikko - 17:34, 29.9.2009 » ... Hietaniemen käytetyt tavaran kirppikselle... ....Kyseessä on siis se maan alla sijaitseva liike, joka myy kirppiskaman lisäksi yhtä sun toista.
hietsu mika hietsu, mutta toi on hietalahdes... -niemi on se mis on hautausmaa ja uimaranta :-)

…sorry off topic…