Color of cycling: etnisyys ja rotu polkupyöräilyssä

https://m.tori.fi/vi/75281927.htm

nopeet analyysit kiinnostaa

This Los Angeles Team Wants to Diversify Cycling. They’re Starting With Its Podiums.

Ei paha.

aattelin et artikkeli käsittelis sitä miten podiumit maalataan vihdoin valkosista mustiksi

vasaraasialainen - 9:22, 2.12.2020 » [This Los Angeles Team Wants to Diversify Cycling. They’re Starting With Its Podiums.](https://www.nytimes.com/2020/12/01/sports/justin-williams-cycling-L39ION.html) Ei paha.
On outoa,että on ihminen jolla on jo syntymäpäivä ja sukupuoli herää aivan kuin kuolleista.
vasaraasialainen - 9:22, 2.12.2020 » [This Los Angeles Team Wants to Diversify Cycling. They’re Starting With Its Podiums.](https://www.nytimes.com/2020/12/01/sports/justin-williams-cycling-L39ION.html) Ei paha.
JW vieraana Rich Roll podcastin jaksossa 563: [https://www.richroll.com/podcast/justin-williams-563/](https://www.richroll.com/podcast/justin-williams-563/)

boldasin josbanselle olennaiset pätkät

ei kaikki rasistisia ennakkoluuloja, stereotypioita, mielikuvia ym ylläpitävät ihmiset oo rasisteja tai edes mitenkään paskoja tyyppejä, mutta se tekeekin siitä entistä vaarallisempaa koska ajatellaan ettei “hyvä” tyyppi voisi tehdä tai ajatella näin.

ja omasta kokemuksestani voin kyl kertoo et 100% vastauksista kysymykseen “oletko rasisti” on ei, ellei sit satu olemaan Pekka Siitoin

mulla olis kyl inbox täynnä jos jaksaisin lähetellä viestejä ihmisille ja kysellä niiltä että ootko sä rasisti?

2 Likes

Aika nätisti saatu näyttämään idioottimaiselta se, että lähetin pistolalle viestin, jossa luki “Kannattaa varmaan lukea ilmosi kommentit ja vastata.” Hyvin sä vedät. 5/5.

Niin siis boldasit sen kohdan mikä ei oo rasistinen ja mun kommentin, joka käsitteli tätä samaista kohtaa todeten, ettei tuo ole rasistista. Ihme vääntö saadaan tollasesta lausahduksesta aikaan tällä foorumilla. Syö mun mielestä vähän uskottavuutta rasismikeskustelulta sitten niissä aidosti sitä kaipaavissa tilanteissa, jos aletaan vääntämään rasismia myynti-ilmosta, jossa annetaan ymmärtää, että runkokoko on keskimääräiselle japanilaiselle liian iso :grin:

1 Like

Tismalleen. Robin DiAngelon kirja White Fragility avaa aika hyvin tota miksi valtaväestöllä menee aina tunteisiin jos joku osoittaa jonkun tekemisen/sanomisen rasismiksi tai sitä ylläpitäväksi, koska ajatellaan että rasismi on tieten tahtoen tehty paha teko: skinien väkivaltaa, huutelua kadulla, apartheidia ja tän tämmöistä. Ja vastaavasti jos rasismista huomauttaa, kyseessä on näin ollen oltava vakava syytös tai suoranainen solvaus. Paikalle rientää lisää valtaväestöön kuuluvia kyseenalaistamaan oliko tämä nyt semmoinen paha teko laisinkaan. Samalla sokeudutaan sille että pinnan alta löytyy paljon muutakin: valtarakenteita, toiseuttavia käytäntöjä, stereotypioita (virheellisesti positiivisiakin) jne. Siinä mielessä uskottavuutta rasismista keskustelulta syö nimenomaan se, että pitäydytään tossa edellä kuvatussa ajattelumallissa, eikä tulla ajatelleeksi miten laajasta koko yhteiskuntaa (meillä ja muualla) halkovasta rakenteesta on lopulta kysymys.

3 Likes

Eiköhän se ole sitä myös keskimääräiselle australialaiselle…

GRIN

Mun on kyllä myönnettävä, että mulla on hankaluuksia ymmärtää, miksi on väärin ylläpitää sellaista stereotypiaa, että japanilaiset on keskimäärin reilusti lyhyempiä kuin suomalaiset tai eurooppalaiset ylipäätään. Kun asiahan on faktojen valossa juuri näin ja toteamuksena aika neutraali. Japanilaiset on muillakin tavoilla aika eri näköisiä kuin eurooppalaiset. Sille vaan ei voi mitään. Onko se jotenkin vahingollista, että tämmöistä sanoo ääneen? Onko vahingollista, että Oakley tekee ns. asian fit -aurinkolaseja, kun eurospandexfit-lasit voi olla monen aasialaisen päähän liian isoja? Tämähän on rotuun perustuvaa toiseuttamista. Eri asia jos alan väittämään että japanilaiset on paskoja koripallossa kun ne on niin lyhyitä. Haluan vielä korostaa että tämä ei ole mitään viisastelua joka on kohdennettu näihin syrjimisjuttuihin enemmän perehtyneille.

2 Likes

Miesten keskipituus ausseissa on ainakin nopeella googletuksella 179 ja 180cm välissä. Tossa ei tarkalleen kerrottu rungon mittoja kaikkinensa, mutta ensinnäkin klassisemmalla mitoituksella teräsrunkoaikakautena 58c-t runko oli aika lähellä tollasen 180cm tallaajan runkokokoa ja toisaalta esimerkiksi 185 senttiä pitkä aussi lienee tilastollisesti suht yleinen, eli kyse ei ole mistään harvinaisesta anomaliasta.

olen manun ja happojen kanssa samaa mieltä.

kuitenkin, kun kyse on vahvasti rakenteissa piilevästä ongelmasta, kannattaa tämä huomioida myös ilmiön esille nostamisissa ja pyrkiä välttämään tarpeettoman yksilöiviä sävyjä.

esim. tällaisella keskustelupalstalla voi tulla käyttäneeksi tarkoittamattaan luonnehdintaa, jonka voidaan tulkita kielivän yleisemmästä, rakenteellisesta rasismista. tämän voi nostaa esille, mutta asiasta huomauttamisessa kannattaa minusta muistaa juuri tuo ilmiön rakenteellisuus: on hyvä nostaa laajempi ongelma esiin, mutta samalla voi pohtia, miten tämän ilmaisee; siis hakea kirjoitustapaa, jolla ei yksilöi ja typistä laajempaa ongelmaa yksilön teoksi. yksilöivällä kommentilla tulee viitanneeksi vähintään tahdittomuuteen ja pahimmillaan suoranaisen rasistisiin tarkoitusperiin.

moninaisesti rakenteellinen rasismi on tosiasia, mutta esim. ison keirin rungon australialaisuudesta kertova henkilö ei ole välttämättä rasisti. (enkä väitä, että tässä keskustelussa olisi tällaista tarkoitettu.)

e. on tietysti tilanteita, joissa rasismia puhuva tekee puheellaan rasistisia tekoja. tällöin hän ei voi piiloutua rakenteiden taakse: kieli ei puhu hänen lävitseen vaan hän on itse vastuussa rasismistaan ja on tässä mielessä rasisti.

3 Likes

Kysymys varmaan pitäis olla, että oikeutetaanko sillä japanilaisten syrjimistä?

On. Tätä raamia ei tehty isoksi siksi, että aussit on pidempiä tai japanilaiset lyhyempiä, vaan siksi koska pyörän tilaaja oli tietyn kokoinen. Ongelma siinä alkuperäisessä oli se “koska” sana. “Asian fit” termin sijaan Oakley vois ihan suoraan kertoa miten se fitti poikkeaa “tavallisesta” sen sijaan että nojaa johonkin stereotypioihin. Se vois olla fiksuakin, koska jos ne lasit vaikka sopis sen takia mulle, niin nyt en niitä edes katso koska en ole aasialainen.

Varmasti. Tuskin on olemassa semmoista kehon ominaisuutta, joka ei sulkisi tiettyjä ovia ihmiseltä. Voit olla liian pitkä tai lyhyt johonkin, voit olla liian laiha tai lihava, voit olla liian lihaksikas tai hintelä. Nämä liittyy lähinnä toiminnallisuuteen. Pelkästään ulkonäköön liittyvät seikat kuten kasvonpiirteet ja ihonväri riittää niin ikään syyksi syrjintään.

Ittee jäi häiritsemään tämä

Tulkitsin että myyjän mielestä pitkiä japanilaisia ei ole olemassa, siksi pitää selostaa pyörän origin story

Mutta sen enempää en nyt jaksa vääntää rasismista

Hinta rehdisti vaan esille ja tuliko runkosetin mukaan myös laakerit vai ei
Entä oliko njs standardit

1 Like

Kieltämättä tää vähän pisti aikaisemmin miettimään samoja asioita.

Kyllä mää rungossa ekana kiinnitin huomion isoon kokoon. Toiseksi hinnattomuuteen.

Itekin ihmettelin välittömästi, että onpas todella iso runko, kun en ole tottunut näkemään lähellekään mun 188cm varrelle käypäsiä NJS-runkoja myynnissä. Toikin varmaan ois totta puhuen pikkusen liian pieni. Runko alkaa olla japanilaisittain ns. koljatin mitoissa, jos se on tehty n. 15cm/8% keskimääräistä japanilaista miestä pidemmälle henkilölle. Vertailun vuoksi 8% tavallista suomalaista miestä pidempi kaveri on 194cm, noin pitkät tyypit erottuu kyllä väkijoukosta. Runko siis on todellakin silmiinpistävän iso NJS-rungoksi ja taustatarinakin ihan semmosta nice to know -osastoa, voitte rauhoittua tulkintoinenne.

1 Like